Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez maryann » wtorek 16 września 2014, 09:48

LeszkoII napisał(a):Czy nie dociera, że w polskie PoRD nie określa szczegółowo sposobu zachowania na SoRO i nie dzieli tych skrzyżowań na klasyczne i nieklasyczne?
Mylisz się albo kłamiesz- wybieraj!
Bo dzieli.
Falsus in uno, falsus in omnibus.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 16 września 2014, 13:13

No to udowodnij leszkowi, ze sie myli. :wink:
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 16 września 2014, 13:35

Niech zajrzy i zobaczy w 220 2.2.1.x
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 16 września 2014, 13:51

w 220 2.2.1.x
:wow:

I jest tam opisany sposób zachowania ? jakiekolwiek przepisy dotyczące ronda ?
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 16 września 2014, 14:19

Y-hy!
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 16 września 2014, 14:53

Czy byłbyś tak dobry i wskazał konkretnie ?
szerszon

Postprzez Baranek » wtorek 16 września 2014, 15:48

Trochę dla rozluźnienia:

Ten wątek, to powinna być lektura obowiązkowa dla kursantów, a na egzaminie powinni odpytywać na wyrywki.

Nie przebrnąłem przez całość a po rondach (jeszcze) jeżdżę ;)
Baranek

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 września 2014, 17:40

kombi napisał(a):https://docs.google.com/presentation/d/1ziTccTFcnU-6CLSQqun8PQ2nue-bQQAOsNJW_OBIV5s/mobilepresent
Za zapał, ma u mnie autor tego eseju poważny PLUS. Mimo że większość wygłoszonych na jego łamach tez jest nie do zaakceptowania z uwagi na słabe poparcie w przepisach, to jednak można dowiedzieć się czegoś nowego. Ja np. nie widziałem kto jest twórcą ronda :)

Znalazłem sporo błędów stylistycznych, interpunkcyjnych i jeden ortograficzny(pierwsza strona, j. ang - roundabout się pisze), jednak nie przeszkodziło mi to znacząco w zrozumieniu, co autor chciał zaprezentować. Napiszę więcej - domyślałem się :)

Sporo błędów merytorycznych również znalazłem. Zaczyna się od konwencji wiedeńskiej. Autor (MrErdek1 - bo to jego internetowy pseudonim) w całości pominął podział znaków nakazu w "konwencji wiedeńskiej o znakach drogowych", który jest w tym dokumencie skrupulatnie wyszczególniony literami. Chyba to zaważyło, iż uznał znak D,3 jako związany z kierunkiem jazdy, jaki obowiązuje np. dla znaku nakazu skrętu w prawo (w polskiej notacji: C-2).
Skoro tak, to nakaz jazdy wokół wyspy oznaczałby m. in. zakaz opuszczania skrzyżowania.

Kolega wprowadził sporo własnych nowych pojęć, przy czym albo ich nie definiował albo robił to nierzeczowo. Np. "organizacja kierunkowa", "neutralna" :hmm:
Poważne zastrzeżenie budzi odwoływanie się do definicji skrzyżowania zaczerpniętej z UoDP zamiast tej do ustawy PoRD! Równie rażącą pomyłkę stanowi dążenie w interpretacji, na podstawie błędnych założeń, do absurdów takich jak choćby teza, że skrzyżowanie o ruchu okrężnym to kilka skrzyżowań.

Kolejną bezzasadną treść znalazłem, gdy "dowiedziałem się", że na wlotach skrzyżowania o ruchu okrężnym nie powinno się stosować znaków "kierunki na pasach ruchu" (czyli F-10, F-11 oraz P-8x). Jednak stosownego oparcia w przepisach autor nie poczynił :(

Na zakończenie tej mojej mikro i pseudo :) recenzji podkreślę, że autor uznaje obwiednię wyspy jako jedną, odrębną drogę jednokierunkową - nie mającą ani końca ani początku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » wtorek 16 września 2014, 19:19

LeszkoII napisał(a):autor uznaje obwiednię wyspy jako jedną, odrębną drogę jednokierunkową - nie mającą ani końca ani początku.

Widzę że Leszko dopatruje się mojego autorstwa, a szerszon nazwie mnie klonem.
Otóż, muszę was rozczarować, to nie moje, choć z wieloma stwierdzeniami zgodzę się z autorem.
Co się tyczy drogi na skrzyżowaniu to nie mój spec od PRD pisał o drodze na skrzyżowaniu.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 września 2014, 20:38

szoferemeryt napisał(a):Widzę że Leszko dopatruje się mojego autorstwa, a szerszon nazwie mnie klonem.
Skądże! Musiałbym posądzać każdego, kto wyznaje zasady szkoły krakowskiej o to, że jest klonem na Forum; az tak nisko jeszcze nie upadłem na... bez przesady ;)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » środa 17 września 2014, 10:10

szerszon napisał(a):Czy byłbyś tak dobry i wskazał konkretnie ?
Widzą linie? Raz ułożone tak, a raz inaczej? -ot cała różnica.
Stosują się? Toż to zupełnie inna sprawa....
maryann

Postprzez LeszkoII » środa 17 września 2014, 10:17

maryann napisał(a):Stosują się? Toż to zupełnie inna sprawa....
Proszę o więcej konkretów: co to znaczy stosować się do linii, jakich linii. Liczę na odpowiednie przepisy.
LeszkoII

Postprzez Makabra » środa 17 września 2014, 10:24

Pewnie chodzi marjanowi on przepis dot. zmiany pasa ruchu. Leszko trzeba takie oczywiste oczywistosci przekpejac? :-)
Makabra

Postprzez maryann » środa 17 września 2014, 11:01

LeszkoII napisał(a): polskie PoRD nie (...)dzieli tych skrzyżowań na klasyczne i nieklasyczne.
Linie widzi? Więc szkoła krakowska rozróżnia ronda, czy rozróżnienie wynika z namalowanych linii OPISANYCH W PORD? Czy nie widzą różnic w tych rondach?:
https://maps.google.pl/maps?q=Kocmyrzow ... w&t=h&z=19
https://maps.google.pl/maps?https://map ... 62,,0,8.17
maryann

Postprzez szerszon » środa 17 września 2014, 12:02

Szkoda że szkoła krakowska znaków pionowych nie widzi :wink: a z liniami to widzi te, których nie ma.( P-7a :wink: )
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze