Znak P18 +T24

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak P18 +T24

Postprzez terrior95 » wtorek 16 września 2014, 11:56

Witam.https://www.google.pl/maps/@52.763433,1 ... fbJkaQ!2e0
Czy nie będąc klientem tej hurtowni i parkując w ten sposób narażam się na koszt usunięcia pojazdu ?
terrior95

Re: Znak P18 +T24

Postprzez szerszon » wtorek 16 września 2014, 13:10

Jeśli to teren prywatny to czemu nie ? :D
szerszon

Postprzez terrior95 » wtorek 16 września 2014, 17:02

Mam na myśli ustawienie pojazdu przed znakiem P18.Dz.U.220,poz.2181,5.1.1.
terrior95

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 września 2014, 17:49

Coś jest napisane na znaku (powinno być na tabliczce pod znakiem a nie na tarczy znaku D-18).

Podejrzewam, że jest to teren prywatny acz nieogrodzony = ogólnie dostępny. Zakładając, że się nie mylę, nie potrzeba tabliczki T-24 a wystarczy wskazać, kto i jak z parkingu może skorzystać. Właściciel ma prawo sobie nie życzyć intruzów na swojej posiadłości i w każdej chwili może zadzwonić po usunięcie intruza.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » wtorek 16 września 2014, 18:58

Czy nie będąc klientem tej hurtowni i parkując w ten sposób narażam się na koszt usunięcia pojazdu ?

Nie narażasz się. O żadnej interwencji służ nie ma mowy, tym bardziej usunięciu pojazdu.

Takie zestawienie znaków jest niezgodne z przepisami. Tabliczka t24 dotyczy tylko znaków odnośnie zatrzymania i postoju. Po drugie odholowanie pojazdu może odbyć się tylko w przypadku kiedy utrudnia on ruch na drodze i zagraża jego bezpieczeństwu.
rusel

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 września 2014, 20:11

rusel napisał(a):Nie narażasz się. O żadnej interwencji służ nie ma mowy, tym bardziej usunięciu pojazdu.
A gdyby parking znajdował się na ogólnodostępnym podwórzu, przed wejściem do hurtowni? Czy uważasz, że pozostawienie pojazdu na prywatnej posesji nie jest przesłanką do tego, żeby wzywać policję, by usunęła pojazd? Tu nie chodzi o PoRD.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » wtorek 16 września 2014, 20:23

gdyby parking znajdował się na ogólnodostępnym podwórzu, przed wejściem do hurtowni? Czy uważasz, że pozostawienie pojazdu na prywatnej posesji nie jest przesłanką do tego, żeby wzywać policję, by usunęła pojazd?

wedle polskiego prawa nie jest, pojazd ten musi co najmniej utrudniać ruch, blokować np wjazd na taki parking, dlatego wszystkie takie interwencje zawsze kończą się odmową wykonania czynności przez funkcjonariusza.
rusel

Postprzez Henq » wtorek 16 września 2014, 20:25

Przypomina to sytuacje z parkowaniem na parkingach osiedlowych:
http://kontakt24.tvn24.pl/temat,blokady ... tegoryId=0
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 września 2014, 20:35

rusel napisał(a):
gdyby parking znajdował się na ogólnodostępnym podwórzu, przed wejściem do hurtowni? Czy uważasz, że pozostawienie pojazdu na prywatnej posesji nie jest przesłanką do tego, żeby wzywać policję, by usunęła pojazd?

wedle polskiego prawa nie jest, pojazd ten musi co najmniej utrudniać ruch, blokować np wjazd na taki parking, dlatego wszystkie takie interwencje zawsze kończą się odmową wykonania czynności przez funkcjonariusza.
Co do przepisów PoRD pełna zgoda ... ,ale na podwórku PoRD nie obowiązuje, tu chyba się zgodzimy :hmm: Wiem, że to forum o ruchu drogowym, lecz nieco odbiegłem o głównego nurtu tematycznego, bo obrazek autora wątku z pewnością nie przypomina podwórka.

A co gdy ktoś remontuje bramę wjazdową i przez 3 dni jej nie ma. Co mam zrobić, gdy ktoś mi wjedzie na posesję pozostawi pojazd i pójdzie na 8h do pracy :o
LeszkoII

Postprzez rusel » wtorek 16 września 2014, 20:43

Co mam zrobić, gdy ktoś mi wjedzie na posesję pozostawi pojazd i pójdzie na 8h do pracy :o

Nic nie zrobisz, możesz jedynie usunąć pojazd na swój koszt. Jak postoi 3 miesiące możesz mu odkręcić tablice i spuścić powietrze, będzie wyglądał na nieużytkowany, wtedy straż miejska będzie miała paragraf.
rusel

Postprzez Henq » wtorek 16 września 2014, 20:51

LeszkoII napisał(a):A co gdy ktoś remontuje bramę wjazdową i przez 3 dni jej nie ma. Co mam zrobić, gdy ktoś mi wjedzie na posesję pozostawi pojazd i pójdzie na 8h do pracy :o

Wstawiasz bramę zamykasz i dziękuje :)
Sam byłem świadkiem jak gościu pobłądził i chciał nawrócić, wjechał facetowi na podwórko bo była bram otwarta przejechał dookoła wysepki i zonk brama zamknięta :) zapłacił 50zł i go wypuścili.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez terrior95 » środa 17 września 2014, 15:54

Temat rozwinął się w innym kierunku niż zamierzałem.Miałem na myśli miejsce ustawienia znaku,tzn.,że powinien on być ustawiony przed wjazdem do obiektu.
terrior95

Powrót do Sytuacje na drodze