Jazda rowerem - skrzyżowanie ze światłami kierunkowymi

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda rowerem - skrzyżowanie ze światłami kierunkowymi

Postprzez kasjopeja » sobota 13 września 2014, 17:37

Witam

Ostatnio jechałam rowerem i dojechałam na skrzyżowanie. Przez 10 min. stałam na czerwonym (jako jedyna na moim pasie skrętu w lewo). Światło się nie zmieniło. Podejrzewam, że dopiero jak nadjechałby samochód światło zmieniłyby się na zielone.

W asfalcie jest jakaś waga która sprawdza czy jest samochód na pasie??

Co w takiej sytuacji ma zrobić rowerzysta? Ja musiałam zmienić w końcu pas... :oops:
kasjopeja

Re: Jazda rowerem - skrzyżowanie ze światłami kierunkowymi

Postprzez Makabra » sobota 13 września 2014, 19:45

Zsiadasz z roweru i przeprowadzasz po przejściu dla pieszych i wsiadasz za skrzyżowaniem. Na pewno szybciej wyjdzie niż stanie 10 minut :wink:
Makabra

Postprzez LeszkoII » sobota 13 września 2014, 20:05

Działa to na zasadzie zaburzenia pola magnetycznego cewki(pętli indukcyjnej) a tym samym prądu, co interpretuje czujnik jako "ktoś wjechał".
Nie chodzi o masę roweru, istotne żeby rower zbudowany był z tworzywa wykazującego zdolności magnetyczne. Problemem mogą być rowery z aluminium , które to wykazuje słabe właściwości magnetyczne, ale wykazuje i pętla indukcyjna powinna zadziałać (a sygnał w efekcie zmienić się na zielony). Skuteczniej pętla działa na rowery metalowe.

Rowery z tworzywa sztucznego lub drewniane pominę w rozważaniach, bo się z takimi nie spotkałem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » sobota 13 września 2014, 20:09

Carbon :mrgreen:
Makabra

Postprzez kasjopeja » sobota 13 września 2014, 20:21

@Leszko2

Nie rozumiem za bardzo; gdzie to urządzenie się znajduje w światłach? Może powinnam się zbliżyć do słupa? To jest jakiś czujnik magnetyczny? Elektromagnes? Możesz napisać coś więcej i jaśniej?

Akurat mam ramę stalową i mnie nie wykrył... :?:
kasjopeja

Postprzez lith » sobota 13 września 2014, 20:34

W asfalcie. Teoretycznie powinny wykrywać rowery, w praktyce zdarza się, że są do dupy ustawione i jest problem z motocyklem -.-
lith

Postprzez rusel » sobota 13 września 2014, 20:54

Video detektor to jedyne rozwiązanie. Takie są już stosowane.
rusel

Postprzez LeszkoII » sobota 13 września 2014, 21:16

kasjopeja napisał(a):Nie rozumiem za bardzo; gdzie to urządzenie się znajduje w światłach?
Jak napisał Lith - zwoje kabli(pętle) znajdują się pod jezdnią. To coś nazywa się "pętla indukcyjną" - całkiem ciekawy temat, w Internecie obszernie zreferowany.
kasjopeja napisał(a):Akurat mam ramę stalową i mnie nie wykrył
Może za słabe pole magnetyczne indukuje pętla; należałoby to zgłosić :)
Makabra napisał(a):Carbon
Ano...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze