Jasne, tak jest na każdym skrzyżowaniu, nie tylko na rondach.Makabra napisał(a): Ekspertem nie jestem ale jeżdżę po rondach często. Ja sobie tłumaczę to tak, że powierzchnia ronda jest częścią każdej drogi która do tego skrzyżowania dochodzi. Tak samo jak jest na każdym innym skrzyżowaniu, musi być powierzchnia wspólna skoro coś się z czymś krzyżuje.
Makabra napisał(a):Dojeżdżając do takiego SoRO trzeba się rozeznać gdzie są jakie kierunki możliwe. Jak jest małe rondo i nie ma problemów, widać każdy wylot(zdj.1). Przy duże rondoach gdzie nie da się tego zobaczyć wszystkich wylotów oczekuję zielonej tablicy E1 pokazującej wyloty ze skrzyżowania(zdj.2).
Rozmawiamy o klasycznych rondach.
Jadąc po rondzie, każdy wylot masz oznaczony drogowskazem. Jeżeli widzisz odpowiadający ci wylot, sygnalizujesz zamiar skrętu w prawo i skręcasz.
Zwłaszcza jak będziesz miał duże ronda z wieloma wlotami, powodzenia życzę. Sygnalizuje się zamiar skrętu a nie informację, że za skrzyżowaniem będziesz poruszał się w kierunku lewym względem wlotu.Makabra napisał(a): trzeba samemu ocenić które wyloty są w prawo, które na wprost, a które w lewo. Chyba każdy kierowca umie ocenić czy wyjazd za rondem względem drogi którą wjeżdża jest odchylony w prawo/lewo albo jest na wprost.
Makabra napisał(a): Na zdjęciu poniżej skrzyżowanie czyli mamy dwie drogi. Kierunek A->B to skręt w lewo, widać gołym okiem, że nie na wprost.![]()
Ja bym tego skrzyżowaniem nie nazwał. Jest jedna droga. Zresztą wjeżdżając na jezdnię dookoła wyspy raczej nie skręcasz, potem poruszasz się łukiem i w końcu trzeba zasygnalizować zamiar czy dalej poruszasz się po łuku, czy skręcasz w prawo.
W którym miejscu skręcasz w lewo, możesz zaznaczyć?Makabra napisał(a): Kiedyś dobudują kolejny wyjazd i już będzie jedna droga która przechodzi przez rondo. Dobudują kolejny i będą dwie drogi które się przecinają. Jaki z tego wniosek? Dla mnie żaden, bo dalej jadąc po tym rondzie A->B jest w lewo.
Dwa skręty w lewo? Hmmm... Możesz zaznaczyć w którym miejscach, dwa razy skręcasz w lewo?Makabra napisał(a): Dobudują wlot C jak na zdjęciu poniżej, i będą dwa skręty w lewo.