Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » środa 03 września 2014, 11:27

szoferemeryt napisał(a):Aaa to już wiem, że od Leszko, szerszona i papy nie dowiem się co to jest obwiednia.
Może ktoś inny mi to wyjaśni, czy to jest : droga, jezdnia czy jeszcze coś inne, a może inny wymiar.

Dostałeś odpowiedź, a piszesz, że się nie dowiesz...
Nie miej pretensji do innych, że nie rozumiesz tego, co przeczytasz.

Obwiednia=skrzyżowanie (jego powierzchnia).

10) skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
skrzyżowaniu
ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.
2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7
oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się
na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Tyle oryginał...
Byś lepiej zrozumiał czym jest obwiednia i że jest równoznaczna ze skrzyżowaniem (powierzchnią utworzoną przez przecięcie, połączenie itd...) masz cytat ciut zmieniony, gdzie słowo skrzyżowanie zastąpimy słowem obwiednia:

"Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
obwiedni
na obwiedni przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na tą obwiednię"

Mam nadzieję, że teraz już nie będzie wpisów, że się nie dowiesz...
Odpowiedź masz...jeśli dalej nie rozumiesz...to do kogo innego się zgłoś z tym problemem - nie do piszących tutaj ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kombi » środa 03 września 2014, 11:42

dylek napisał(a):Obwiednia=skrzyżowanie (jego powierzchnia).

Hola, hola, a np. wyspa nie stanowi wg ciebie części ronda?
Także na pewno: obwiednia ≠ skrzyżowanie, a tylko część skrzyżowania, po której odbywa się ruch pojazdów, czyli obwiednia = jednokiereunkowa jezdnia dookoła wyspy.

dylek napisał(a):"Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
obwiedni
na obwiedni przed kierującym wjeżdżającym
(wchodzącym) na tą obwiednię"
Mam nadzieję, że teraz już nie będzie wpisów, że się nie dowiesz...

To jeszcze dodaj do tego definicję jezdni i pasa ruchu.
Wtedy nie będzie wątpliwości, że obwiednia=jezdnia.
kombi

Postprzez szoferemeryt » środa 03 września 2014, 11:46

DyLek!
Ja rozumiem przytaczane przepisy, to wy nie rozumiecie lub nie chcecie zdefiniować powierzchni.
Pisze „łącznie z powierzchniami” nie „łącznie z powierzchnią”.
Jeśli powierzchnie czyli jest ich wiele nie jedna, to każda z nich powinna być zdefiniowana, a mnie chodzi tylko i wyłącznie o jedną z nich czyli o obwiednię.
Czyżby nie pasował coś do waszej teorii skrzyżowania o ruchu okrężnym?
Niechcenie użyć słowa droga, nie chcecie użyć słowa jezdnia, więc co to jest ta jedna z wielu powierzchni nazywana obwiednią?
Już rozumiesz o co mi chodzi?
Czy tylko kombi nie boi się użyć słowa jezdnia?
szoferemeryt

Postprzez dylek » środa 03 września 2014, 11:57

szoferemeryt napisał(a):Pisze „łącznie z powierzchniami” nie „łącznie z powierzchnią”.

To wstaw do definicji "łącznie z powierzchnią" ...
Co wyszło ?
Że skrzyżowanie nie może utworzyć więcej niż jednej powierzchni, a to bzdura...

Obecna formuła zapisu nie wyklucza utworzenia 1 powierzchni (jak to sugerujesz) lub kilku i taki jest sens tego zapisu.
Tak samo jak formuła zapisu innego artykułu nie wyklucza tego, że zmiana kierunku jazdy może wystapić również i poza skrzyżowaniem, co wcale nie oznacza, że nijak ze skrzyżowaniem nie jest powiązana (jak to sugerujecie).

Swoim kursantom powtarzam, że umieć jeździć to za mało, by zdać egzamin. Trzeba umieć pojechać przepisowo.
Tobie powiem, że umieć czytać to za mało... trzeba umieć przeczytać ze zrozumieniem.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Pentuer » środa 03 września 2014, 12:04

szoferemeryt napisał(a):DyLek!
Ja rozumiem przytaczane przepisy, to wy nie rozumiecie lub nie chcecie zdefiniować powierzchni.
Pisze „łącznie z powierzchniami” nie „łącznie z powierzchnią”.
Jeśli powierzchnie czyli jest ich wiele nie jedna, to każda z nich powinna być zdefiniowana, a mnie chodzi tylko i wyłącznie o jedną z nich czyli o obwiednię.
Czyżby nie pasował coś do waszej teorii skrzyżowania o ruchu okrężnym?
Niechcenie użyć słowa droga, nie chcecie użyć słowa jezdnia, więc co to jest ta jedna z wielu powierzchni nazywana obwiednią?
Już rozumiesz o co mi chodzi?

Nie tylko @kombi.

Używane jest to słowo także w dokumencie "Wytyczne projektowania skrzyżowań drogowych” - załącznik do Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r.
W Części II napisano:
2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, na którym pojazdy są obowiązane objeżdżać wyspę środkową w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Pentuer

Postprzez LeszkoII » środa 03 września 2014, 13:28

szoferemeryt napisał(a):Aaa to już wiem, że od Leszko, szerszona i papy nie dowiem się co to jest obwiednia.
Obwiednia wyspy to taka powierzchnia skrzyżowania, którą tworzą przecinające(łączące lub rozwidlające) się jezdnie(l. mn.). Nadużyciem jest określanie obwiedni jako JEDNEJ jezdni, gdyż w takim razie świadczyłoby to o drodze wokół wyspy, co z kolei pociągałoby w skutkach rozważanie wielu skrzyżowań. Tymczasem skrzyżowanie jest jedno i wyspa też jest jedna.

Na obwiedni znajdują się jezdnie - jest ich dokładnie tyle, ile jezdni posiadają wloty skrzyżowania.
Odnośnie jednokierunkowości - nie uważam za błąd nazywanie tych jezdni jednokierunkowymi, bo przykładowo kontynuacją pasa dzielącego jezdnie wlotu dwujezdniowego jest najpierw wyspa trójkątna boczna a później wyspa centralna.

Natomiast nie dopuszczam nazywania obwiedni jedną, nową (powstałą?) jezdnią jednokierunkową, która zawija wokół wyspy tworząc "pętlę". Tym bardziej nie dopuszczam traktowania obwiedni za odrębną drogę :!: .
kombi napisał(a):To jednokierunkowa jezdnia, biegnąca dookoła wyspy, znajdująca się w obrębie skrzyżowania o ruchu okrężnym.
Ta definicja nie ma kompletnie związku z PoRD, gdyż jest sporządzona na potrzeby projektów infrastruktury drogowej. Ma tyle związku z PoRD, co definicja obwiedni w słowniku PWN.
kombi napisał(a):Jeżeli wjeżdżasz na skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy nic nie sygnalizujesz. Jeżeli zjeżdżasz wykonując zmianę kierunku jazdy, to ten zjazd sygnalizujesz.
Tylko że będzie to sygnalizowanie zbyt późne a sygnalizowanie zjazdu ze skrzyżowania niewyraźne lub niemożliwe. Nie mam zamiaru się powtarzać.
kombi napisał(a):Przepraszam bardzo, ale to ty cały czas naginasz ten artykuł mówiąc o sygnalizowanie przed skrzyżowaniem. Ja mówię o stosowaniu art. 22 do faktycznego manewru skrętu, który może występować np. przy opuszczaniu skrzyżowania.
Sygnalizowanie zamiaru kręcenia kierownicą, wciąż poruszając się w ciągu tej samej drogi, nie jest obowiązkowe gdyż nie jest zmianą kierunku jazdy. Natomiast zmiana kierunku jazdy wynika z oznakowania i na ogół skutkuje zmianą kierunku ruchu względem ciągu drogi, który dotychczasowo pojazd obierał.

"Skręcanie w drogę poprzeczną" - to niby co oznacza? Jak mogę skręcić w prawo jeśli nie opuszczam jednego ciągu drogi czyli też nie wjeżdżam na drogę poprzeczną.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 03 września 2014, 14:12

szoferemeryt
Aaa to już wiem, że od Leszko, szerszona i papy nie dowiem się co to jest obwiednia.
Od nas nie. Możesz sie dowiedzieć z definicji skrzyżowania czym jest obwiednia z punktu widzenia PoRD
Może ktoś inny mi to wyjaśni, czy to jest : droga, jezdnia czy jeszcze coś inne, a może inny wymiar.
jak wynika z definicji skrzyżowania sa to dwie drogi posiadające jezdnie, które sie przecinają.
:lol: nawet więcej...
kombi
To jednokierunkowa jezdnia, biegnąca dookoła wyspy, znajdująca się w obrębie skrzyżowania o ruchu okrężnym.
To definicja zaczerpnięta z literatury fachowej.
To stwiedzenie dyskwalifikuje zarówno ciebie jak i tą literaturę fachową.( ciekawe jaka to literatura)
D-3 nie widzę w dalszym ciągu :wink:
Jeżeli wjeżdżasz na skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy nic nie sygnalizujesz. Jeżeli zjeżdżasz wykonując zmianę kierunku jazdy, to ten zjazd sygnalizujesz.

100% racji..no to jak to jest z moim przejazdem na wprost przez skrzyżowanie ? Nie zmieniam przecież kierunku jazdy.Jadę cąły czas tą samą drogą, która przeciez nie znika na skrzyzowaniu tylko przecina sie z poprzeczną.
Ja mówię o stosowaniu art. 22 do faktycznego manewru skrętu, który może występować np. przy opuszczaniu skrzyżowania.

To chyba zaraźliwe. Czym jest faktyczny manewr skrętu. czy jest to zmiana kierunku jazdy ?
Nie mozna wykonać skrętu nie zmieniając kierunku jazdy ?
To samo co u szymona...
Wtedy nie będzie wątpliwości, że obwiednia=jezdnia.

tez to juz przerabialiśmy. moge ci pokazać wydzielony fragment jezdni, gdzie nie będziesz miał pojęcia do której drogi należy.
Poza tym skręcając tworzę nowy pas ruchu niewyznaczony ? :lol: Według definicji pewnie tak

Pentuer
Używane jest to słowo także w dokumencie "Wytyczne projektowania skrzyżowań drogowych” - załącznik do Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r.
W Części II napisano:
2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, na którym pojazdy są obowiązane objeżdżać wyspę środkową w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Obrazą dla dokumentu byłoby nazwanie tego dokumentem. poza tym polecam zapoznać sie z wątkiem. te godne pożałowania wytyczne wrzucała juz sankila.
poza tym gdybys miał pojęcie o gradacji wązności aktów prawnych pewnie domysliłbys się, z e ten dokument nie jest zgodny z rozporządzeniem.
Po drugie. Dlaczego uzywać dokumentów związanych z infrastrukturą drogową do omawiania przepisów ?
PoRD , 170 i 220 w zupełności wystarczą.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » środa 03 września 2014, 15:35

LeszkoII napisał(a):Obwiednia wyspy to taka powierzchnia skrzyżowania, którą tworzą przecinające(łączące lub rozwidlające) się jezdnie(l. mn.). Nadużyciem jest określanie obwiedni jako JEDNEJ jezdni, gdyż w takim razie świadczyłoby to o drodze wokół wyspy, co z kolei pociągałoby w skutkach rozważanie wielu skrzyżowań. Tymczasem skrzyżowanie jest jedno i wyspa też jest jedna.

Na obwiedni znajdują się jezdnie - jest ich dokładnie tyle, ile jezdni posiadają wloty skrzyżowania.
Odnośnie jednokierunkowości - nie uważam za błąd nazywanie tych jezdni jednokierunkowymi, bo przykładowo kontynuacją pasa dzielącego jezdnie wlotu dwujezdniowego jest najpierw wyspa trójkątna boczna a później wyspa centralna.

Natomiast nie dopuszczam nazywania obwiedni jedną, nową (powstałą?) jezdnią jednokierunkową, która zawija wokół wyspy tworząc "pętlę". Tym bardziej nie dopuszczam traktowania obwiedni za odrębną drogę :!: .

Oooo, to ciekawe!
Na skrzyżowaniu mamy 4 jezdnie.
To zadam pytanie, czy są drogi jednokierunkowe?
Moim zdaniem są, więc gdy wpada w ruch okrężny choćby jedna droga jednokierunkowa to tworzy ona skrzyżowanie? A może do ruchu okrężnego jest droga jednokierunkową, a w ruchu okrężnym jest już tylko jezdnią?
Ot i dylemat.
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » środa 03 września 2014, 15:44

dylek napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):Pisze „łącznie z powierzchniami” nie „łącznie z powierzchnią”.

To wstaw do definicji "łącznie z powierzchnią" ...
Co wyszło ?
Że skrzyżowanie nie może utworzyć więcej niż jednej powierzchni, a to bzdura...

Każesz mi czytać ze zrozumieniem, a to ty piszesz bzdury nie rozumiejąc co napisałem. Czy ja napisałem, że jest jedna powierzchnia?
To wy mi to wmawiacie, ja zwróciłem uwagę że jest wiele powierzchni, a jeśli tak to obwiednia powinna być zdefiniowana, czego nie chcecie uczynić.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » środa 03 września 2014, 15:59

szoferemeryt napisał(a):Na skrzyżowaniu mamy 4 jezdnie.
To zadam pytanie, czy są drogi jednokierunkowe?
Nie. Jak napisałem - są to jezdnie jednokierunkowe dróg dwukierunkowych przecinających się ze sobą, tak jak tutaj: http://goo.gl/maps/1KFEA Czy doliczyłeś się tam jednej jezdni na obwiedni? A może jednej drogi?
szoferemeryt napisał(a):A może do ruchu okrężnego jest droga jednokierunkową, a w ruchu okrężnym jest już tylko jezdnią?
Na upartego, na potrzeby dyskusji, można powiedzieć, że na obwiedni znajduje się ciąg drogi wlotowej a te przecinające się drogi są np. dwie, co przy dwujezdniowych daje 4 jezdnie :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » środa 03 września 2014, 16:18

szerszon napisał(a):
To jednokierunkowa jezdnia, biegnąca dookoła wyspy, znajdująca się w obrębie skrzyżowania o ruchu okrężnym.
To definicja zaczerpnięta z literatury fachowej.
To stwiedzenie dyskwalifikuje zarówno ciebie jak i tą literaturę fachową.

No wiesz, profesorowie i doktorzy katedry budowy dróg i mostów politechniki krakowskiej czy warszawskiej, albo profesorowie z instytutu badawczego dróg i mostów to dla mnie większe autorytety niż jakiś nawiedzony instruktor z Warszawy.
szerszon napisał(a): 100% racji..no to jak to jest z moim przejazdem na wprost przez skrzyżowanie ? Nie zmieniam przecież kierunku jazdy.Jadę cąły czas tą samą drogą, która przeciez nie znika na skrzyzowaniu tylko przecina sie z poprzeczną.

Nie wiem, artykuł 22 nic nie mówi przejeździe przez skrzyżowanie. A to, że jedziesz cały czas tą samą drogą, nie ma nic do tego że nie możesz skręcić w prawo czy w lewo.
szerszon napisał(a):
Ja mówię o stosowaniu art. 22 do faktycznego manewru skrętu, który może występować np. przy opuszczaniu skrzyżowania.
To chyba zaraźliwe. Czym jest faktyczny manewr skrętu. czy jest to zmiana kierunku jazdy ?
Nie mozna wykonać skrętu nie zmieniając kierunku jazdy?

Art. 22 jasno mówi o jaki skręt chodzi. Udajesz czy naprawdę nie wiesz o co w nim chodzi?

LESZKO:

LeszkoII napisał(a): Ta definicja nie ma kompletnie związku z PoRD, gdyż jest sporządzona na potrzeby projektów infrastruktury drogowej. Ma tyle związku z PoRD, co definicja obwiedni w słowniku PWN.
Chciałbyś, żeby tak było. Niestety dla Ciebie, jasne jest co to jest obwiednia ronda.
LeszkoII napisał(a):
kombi napisał(a):Jeżeli wjeżdżasz na skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy nic nie sygnalizujesz. Jeżeli zjeżdżasz wykonując zmianę kierunku jazdy, to ten zjazd sygnalizujesz.
Tylko że będzie to sygnalizowanie zbyt późne a sygnalizowanie zjazdu ze skrzyżowania niewyraźne lub niemożliwe.
Wszystko będzie zawczasu i wyraźnie. Miliony kierowców tak jeżdżą i takie sygnalizowanie świetnie funkcjonuje.
LeszkoII napisał(a): "Skręcanie w drogę poprzeczną" - to niby co oznacza? Jak mogę skręcić w prawo jeśli nie opuszczam jednego ciągu drogi czyli też nie wjeżdżam na drogę poprzeczną.
Normalnie, tak jak skręcasz w prawo. np. w ciągu drogi z łamanym pierwszeństwem.
kombi

Postprzez szerszon » środa 03 września 2014, 17:44

kombi
No wiesz, profesorowie i doktorzy katedry budowy dróg i mostów politechniki krakowskiej czy warszawskiej, albo profesorowie z instytutu badawczego dróg i mostów to dla mnie większe autorytety niż jakiś nawiedzony instruktor z Warszawy.

I w tej materii nie kwestionuje ich umiejętności. jesli na potrzeby budowy dróg tak sobie nazwa toich sprawa. Ten załącznik nie jest obowiązującym prawem i nie ma zastosowania w PoRD.
Poza tym jestem ciekaw ilu tych profesorów i doktorów zdałoby teraz egzamin na prawo jazdy..z teorią by się pomęczyli jak widzę :?
Nie wiem, artykuł 22 nic nie mówi przejeździe przez skrzyżowanie.

Że nie wiesz to już wiemy.Art 22 mówi o zmianie kierunku jazdy, która także może wystąpić na skrzyżowaniu.
Chyba może, skoro nie napisali że nie może i słowa o skrzyżowaniu ... :hmm:
A to, że jedziesz cały czas tą samą drogą, nie ma nic do tego że nie możesz skręcić w prawo czy w lewo.

A jadąc tą sama drogą i jej nie opuszczając zmieniam kierunek jazdy ?
Pytam się: nie pisz mi o skręcaniu tylko konkretnie
Zmieniam kierunek jazdy ?
Żaden ze szkoły krakowskiej nie może tego z siebie wydusić cały czas smęcąc o kierunkach własnych , skręcaniu itp
Art. 22 jasno mówi o jaki skręt chodzi. Udajesz czy naprawdę nie wiesz o co w nim chodzi?
Art 22 jest w oddziale o zmianie kierunku jazdy lub pasa ruchu. Określenie skręt w tym przypadku ma na celu określenie zmiany kierunku jazdy.
natomiast skręt na zakręcie nie jest zmiana kierunku jazdy..chyba że dla ciebie jest ...
Normalnie, tak jak skręcasz w prawo. np. w ciągu drogi z łamanym pierwszeństwem.
To na skrzyżowaniu z łamanym pierwszeństwem, takim tradycyjnym pod kątem prostym, ile dróg ci się przecina ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 03 września 2014, 17:53

kombi napisał(a):Normalnie, tak jak skręcasz w prawo. np. w ciągu drogi z łamanym pierwszeństwem.
Na prawdę sądzisz, że nie opuszczasz drogi przy skręcie w prawo? http://goo.gl/maps/U546C Drogi z pierwszeństwem faktycznie nie opuszczasz.
kombi napisał(a):Art. 22 jasno mówi o jaki skręt chodzi.
Czy dobrze policzyłem ilość skręceń (zmian kierunków jazdy)? Może coś poprawisz, uzupełnisz, uzasadnisz... słucham.
Obrazek
Kliknąć i się powiększy

A może mam poszukać przykładu z omijaniem pojazdu zaparkowanego na jezdni o 3 pasach ruchu... Czyli z zamiaru omijania wynika obowiązek zbliżenia się do lewej krawędzi jezdni :lol: Czyli do omijania nie dojdzie.
A z powrotem mały "problem": skręt w prawo wykonuje się od prawej krawędzi :lol:
Tylko to są fikcyjne problemy oparte na nieuzasadnionych fikcyjnych założeniach, które traktujecie jak dogmaty, szkoda tylko że bez uzasadnienia w oparciu o przepisy PoRD.
Ostatnio zmieniony środa 03 września 2014, 18:59 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez Pentuer » środa 03 września 2014, 18:55

Czy znak C-12 dopuszcza jazdę tylko w jednym kierunku?
Pentuer

Postprzez LeszkoII » środa 03 września 2014, 19:02

Względem wyspy, owszem. Było to wałkowane 1000 razy w tym temacie.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze