Kiedy ustępujemy jadącym z przeciwka na wprost i skręcającym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kiedy ustępujemy jadącym z przeciwka na wprost i skręcającym

Postprzez ziomS » sobota 30 sierpnia 2014, 20:54

Kiedy ustępujemy pierwszeństwa jadącym na skrzyżowaniu z przeciwka na wprost i skręcającym w prawo ?
ziomS

Re: Kiedy ustępujemy jadącym z przeciwka na wprost i skręcaj

Postprzez LeszkoII » sobota 30 sierpnia 2014, 20:59

Odpowiedź na tak ogólnie postawione pytanie jest czasochłonna i trudna, bo wymaga formy wykładu.

Dlaczego pytasz? - to mnie bardzo interesuje.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 20:59

Z naprzeciwka: gdy S1 skręcając w lewo, gdy łamane pierwszeństwo jest i ci z naprzciwka są na głównej... Skręcając na skrzyżowaniu w lewo mając ustąp/droga z pierwszeństwem...
Na równorzędnym skręcając w lewo.

Tym skręcającym w prawo podobnie. Jeśli ty skręcasz w lewo musisz ich puścić bo mają pierwszeństwo przed tobą.
Anett

Postprzez ziomS » sobota 30 sierpnia 2014, 21:03

Pytam bo nie zdałem przez to egzaminu z najgorszym jak mówił sam mój instruktor egzaminatorem :/ Gdyby nie ta sytuacja to miałbym już prawko.

Wyjeżdżaliśmy z blokowisk, znak ustąp pierwszeństwa, więc ustąpiłem pojazdom z lewej jak i z prawej , gdy byłem już na skrzyżowaniu zauważyłem w ostatniej chwili naprzeciw Elkę , ale było już za późno .

Chodzi mi o sytuacje w których ustępować, jeśli mógłbyś mi wytłumaczyć będę wdzięczny :)
ziomS

Postprzez LeszkoII » sobota 30 sierpnia 2014, 21:28

ziomS napisał(a):Gdyby nie ta sytuacja to miałbym już prawko.
A jakbyś dostał to 'prawko', to byś pytał jak jeździć? Zastanów się zanim odpowiesz... sobie.
ziomS napisał(a):Wyjeżdżaliśmy z blokowisk, znak ustąp pierwszeństwa, więc ustąpiłem pojazdom z lewej jak i z prawej , gdy byłem już na skrzyżowaniu zauważyłem w ostatniej chwili naprzeciw Elkę , ale było już za późno .
Komu ustąpić pierwszeństwa lub mieć pierwszeństwo, ustala zbliżający się do skrzyżowania.

Twój błąd polegał lakonicznie pisząc: na krótkowzroczności. Przydała by Ci się lekcja z teorii. Musisz ogarnąć całe skrzyżowanie umysłem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 30 sierpnia 2014, 21:37

nie zdałem przez to egzaminu z najgorszym jak mówił sam mój instruktor egzaminatorem :/ Gdyby nie ta sytuacja to miałbym już prawko.

czy najgorszy egzaminator zawinił?
rusel

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 21:45

Gdybyś znał przepisy i umiał je wykorzystać w praktyce to byś zdał...
Nie egzaminator jest winien temu że nie zdałeś, tylko ty. Opinie o egzaminatorach (te złe) piszą ci ci ni ezdali zwykle "koloryzując" to.
Anett

Postprzez lith » niedziela 31 sierpnia 2014, 03:34

I uchowałeś się cały kurs nie wiedząc, ze jak się skręca w lewo to tym z naprzeciwka się ustępuje? :O Ostro...
lith

Postprzez dylek » niedziela 31 sierpnia 2014, 08:58

ziomS napisał(a): na skrzyżowaniu zauważyłem w ostatniej chwili naprzeciw Elkę , ale było już za późno .

Hehehe - już widzę oczyma wyobraźni ten super-car z L-ką na dachu jak to niczym błyskawica zbliża się do skrzyżowania... :spoko:

Sytuacja, w której oblałeś jest w sumie banalnie oczywista dla statystycznego kierowcy.
Widocznie jeszcze troszkę trzeba się doszkolić...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze