Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez szerszon » czwartek 28 sierpnia 2014, 14:26

czyli jak dobrze Cię zrozumiałem, pas włączania nie musi być pasem ruchu
Nie. Jest pasem ruchu , ponieważ może po nim poruszać się rząd pojazdów i ...ble, ble, ble... :D
Tylko pasem ruchu należącym do autostrady jest poza przecięciem sie kierunków ruchu.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 28 sierpnia 2014, 15:54

I o to chodziło :spoko: Bo na wcześniejszym odcinku należał do jezdni łącznicy...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 28 sierpnia 2014, 20:23

szerszon napisał(a):Tu masz A-7
http://goo.gl/maps/DnvPF i nawet przy prędkości pozwalającej ustawić znak w odległości do 50 metrów wychodzi to miejsce

http://goo.gl/maps/cKnyu
a nie dalej :lol: dalej jest linia ciągła wyprowadzająca sytuacje już za skrzyżowanie...dalej to juz tylko przepis o zmianie pasa ruchu :lol:
Tu już działanie A-7 jest tylko wspomnieniem
http://goo.gl/maps/2qoTZ
Poczytaj jeszcze raz o A-7..tylko tym razem ze zrozumieniem, bo twoja interpretacja to policzek dla PoRD :wink:

§ 83.W węźle typu WA:
4)wjazd powinien być wyposażony w pas włączania, z zachowaniem wymagań, o których mowa w § 96.
szerszon napisał(a):Nie. Jest pasem ruchu , ponieważ może po nim poruszać się rząd pojazdów i ...ble, ble, ble... :D
Tylko pasem ruchu należącym do autostrady jest poza przecięciem sie kierunków ruchu.

A gdzie znikną pas włączenia należący do węzła?
https://www.google.pl/maps/@51.892562,1 ... 10i7AQ!2e0
nie ma? o tutaj jest, tu się zaczyna:
https://www.google.pl/maps/@51.892838,1 ... ZST61w!2e0
a tu się kończy:
https://www.google.pl/maps/@51.894985,1 ... fbUJwg!2e0
To nie jest pas należący do autostrady do jest pas włączenia należący do węzła.
A tak na marginesie możesz mi wskazać z którego aktu prawnego zaczerpnąłeś, że pas włączenia jest pasem ruchu należącym do autostrady?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 29 sierpnia 2014, 07:37

1. I co to ma wspólnego z PoRD ?
2. Konstrukcyjnie byc może...ale nie z zgodnie z PoRD. Bo ci sie ten pas włączenia będzie ciągnął kilometrami :lol:
Zasięgnięte z PoRD. :wink: Znasz ?
szerszon

Postprzez Henq » piątek 29 sierpnia 2014, 10:42

szerszon napisał(a):Bo ci sie ten pas włączenia będzie ciągnął kilometrami :lol:

I znowu wycieczki osobiste i manipulacje...
Wskaż art tylko o tyle Cię prosiłem.
Henq

Postprzez oskbelfer » piątek 29 sierpnia 2014, 13:05

Henq napisał(a):Wskaż art tylko o tyle Cię prosiłem.

A ja proszę, wstaw zdjęcia skrzyżowania na autostradzie. :lol: jakoś kiepsko Ci to idzie :lol:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » piątek 29 sierpnia 2014, 15:00

Henq napisał(a):
szerszon napisał(a):Bo ci sie ten pas włączenia będzie ciągnął kilometrami :lol:

I znowu wycieczki osobiste i manipulacje...
Wskaż art tylko o tyle Cię prosiłem.
Coś sie taki wrażliwy zrobiłeś? To nie artykuł tylko znaczenie linii P-1, P-3....Jak manipulacja ? Do książki kucharskiej nie odsyłam :D
Przecież linia P-1 nie będzie oddzielała pasów ruchu na dwóch różnych drogach
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 29 sierpnia 2014, 18:15

Mój werdykt to REMIS.
Każda ze stron ma solidne argumenty a wynika to z tego, że każdy starał się coś uszczknąć z przepisów PoRD. Po prostu bronimy swoich racji za wszelką cenę, podając odpowiednie zapisy prawne. Ale co to daje? Czy wklejenie przepisu lub powoływanie się na jakiś konkretny eliminuje inne przepisy? Nie.

Dlatego jak napisałem, nie zaszkodzi interpretować zjazdu z autostrady lub wjazdu na autostradę jako skrzyżowania. Nie ma po co też używać (bez uzasadnienia) pojęcia skrzyżowanie w miejscu, które niektóre przepisy PoRD określają jako "zjazd/wjazd".
B-33 obowiązuje do najbliższego skrzyżowania. Ale już tablica przeddrogowskazowa informuje o zjeździe z autostrady.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 29 sierpnia 2014, 21:01

szerszon napisał(a):Przecież linia P-1 nie będzie oddzielała pasów ruchu na dwóch różnych drogach

Czy aby na pewno?
2.Znak P-1 o podwójnej szerokości, w którym kreski i przerwy są równe, informuje ponadto, że wyznaczony pas ruchu jest pasem:
3) przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię.

Ale nie ma żadnego przepisu który by tego zabronił ;)
LeszkoII napisał(a):Dlatego jak napisałem, nie zaszkodzi interpretować zjazdu z autostrady lub wjazdu na autostradę...

Z tymi słowami zgodzić się nie mogę :)
Wg Dz. U. 1999.43.430 nie jest to zjazd i wyjazd z autostrady, a wyjazd i wjazd z/na węzeł drogowy.
Jak już pisałem w/w akt prawny określa jedno zresztą def PoRD-owska autostrady również, a mianowicie pas włączenia/wyłączenia nie należy do autostrady, a co z tym idzie autostrada nie posiada pasa włączenia/wyłączenia, a należy do węzła, to węzeł posiada pas włączenia i jest to osobna droga jezdnia jak się okazuje razem z def P-1.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 29 sierpnia 2014, 21:38

Henq napisał(a):Wg Dz. U. 1999.43.430 nie jest to zjazd i wyjazd z autostrady, a wyjazd i wjazd z/na węzeł drogowy.
viewtopic.php?p=360157#p360157 - i zwróć uwagę na zacytowaną dyspozycję znaku. Możemy cytować różne rozporządzenia, ale czy ustawa PoRD odwołuje do Dz. U. 1999.43.430? Jesli tak, to gdzie?

Wszystko zgodnie z tym, co napisałem w poprzednim wpisie :mrgreen:
Henq napisał(a): pas włączenia/wyłączenia nie należy do autostrady, a co z tym idzie autostrada nie posiada pasa włączenia/wyłączenia,
Autostrada posiada zarówno pas włączenia jak wyłączenia. A łącznica nie jest autostradą ze względu na def. z PoRD oraz ze względu na KLASĘ DROGI jaka jest jej przypisana... sprawdzajcie :)
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 29 sierpnia 2014, 22:26

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):Wg Dz. U. 1999.43.430 nie jest to zjazd i wyjazd z autostrady, a wyjazd i wjazd z/na węzeł drogowy.
viewtopic.php?p=360157#p360157 - i zwróć uwagę na zacytowaną dyspozycję znaku. Możemy cytować różne rozporządzenia, ale czy ustawa PoRD odwołuje do Dz. U. 1999.43.430? Jesli tak, to gdzie?

W dyspozycji znaków masz o wyjeździe i o wjeździe, a nie o pasie włączenia i wyłączenia.
Zarówno wjazd jak i wyjazd z autostrady są realizowane po przez pas włączenia i wyłączenia węzła a nie autostrady ;)
LeszkoII napisał(a):Wszystko zgodnie z tym, co napisałem w poprzednim wpisie :mrgreen:
Autostrada posiada zarówno pas włączenia jak wyłączenia. A łącznica nie jest autostradą ze względu na def. z PoRD oraz ze względu na KLASĘ DROGI jaka jest jej przypisana... sprawdzajcie :)

No właśnie nie w PoRD nie masz art informującego że autostrada posiada pas włączenia jak i wyłączenia, jest definicja autostrady w której tego nie ma ;) skoro nie ma szukasz w innej ustawie i znajdujesz w Dz. U. 1999.43.430 tam też autostrada nie ma pasów włączenia jak i wyłączenia więc szukasz dalej i masz w def węzła, to węzeł posiada pas włączenia i wyłączenia:
§ 83.W węźle typu WA:
1)wyjazd i wjazd powinny być usytuowane po prawej stronie jezdni drogi,
2)wyjazd z jezdni drogi powinien być usytuowany przed wjazdem na tę jezdnię,
3)wyjazd powinien być wyposażony w pas wyłączania, z zachowaniem wymagań, o których mowa w § 94,
4)wjazd powinien być wyposażony w pas włączania, z zachowaniem wymagań, o których mowa w § 96.

Zauważ małą ciekawostkę dlaczego najpierw jest opisany wyjazd a dopiero później wjazd? a no dla tego że:
to jest wyjazd z węzła:
https://www.google.pl/maps/@49.990922,2 ... Ee73DQ!2e0
który defacto jest wjazdem na autostradę,
a to jest wjazd na węzeł:
https://www.google.pl/maps/@49.990723,2 ... RdwHYg!2e0
który analogicznie jest wyjazdem z autostrady. Ale zgodnie z def węzła i § 83 to węzeł posiada pas wyłączenia i pas włączenia, a nie autostrada.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 29 sierpnia 2014, 22:31

heniek, tak na szybko: dlaczego upierasz się, że łącznica to autostrada?
Do Twojej wypowiedzi - w całym jej kształcie - odniosę się w późniejszym czasie,,, wszak dzis piatek :)
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 29 sierpnia 2014, 22:34

LeszkoII napisał(a):heniek, tak na szybko: dlaczego upierasz się, że łącznica to autostrada?
Do Twojej wypowiedzi - w całym jej kształcie - odniosę się w późniejszym czasie,,, wszak dzis piatek :)

Ale gdzie to masz napisane że się tak upieram? Wszak wszystko co przytoczyłem dowodzi tylko jednego że autostrada to autostrada a węzeł to "inna droga" ;) i właśnie do tej "innej drogi" należy pas włączenia i wyłączenia który może się łączyć z drogą (linia P-1 dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię) w tym wypadku z autostradą.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 29 sierpnia 2014, 23:26

Czy aby na pewno?

Masz rację. Wyraziłem sie nieprecyzyjnie. Miałem na mysli P-1a
3) przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię.
Nie tylko. W linku , który pokazałem było zgoła cos odmiennego.
Ale nie ma żadnego przepisu który by tego zabronił

Nie musi ci zabraniać. To wynika z oznakowania pionowego, poziomego i przecięcia sie kierunków ruchu.
Poza tym zadałem takie dwa niewinne pytanka, które , nie wiem dlaczego, zlekceważyłeś. :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 30 sierpnia 2014, 16:54

Henq napisał(a):Zauważ małą ciekawostkę dlaczego najpierw jest opisany wyjazd a dopiero później wjazd? a no dla tego że:
to jest wyjazd z węzła
W dyspozycji znaku E-1a oraz E-1b napisano coś innego. Może nie warto się nad tym rozwodzić.

To, czy najpierw jest wjazd czy wyjazd oraz po której stronie jezdni rozpoczyna się pas wyłączania, zależy od typu węzła i wytycznych dla dróg. Na autostradach nie dopuszcza się go z lewej strony jezdni.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze