Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez LeszkoII » niedziela 24 sierpnia 2014, 21:52

^^Idealnie, no to zrewanżuję się: http://goo.gl/maps/MXHwk <-- taki prawie "węzeł" kilkadziesiąt metrów dalej :spoko:

Upieranie się, że na autostradzie nie ma skrzyżowań - to zachowanie ośle (bez urazy).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 24 sierpnia 2014, 22:03

Makabra
A co ma droga niepubliczna wspólnego z autostradą?
Tylko o niepublicznej znalazłeś ? :wink:
Oj nie czyta się wątku, nie czyta

Mało masz przykładów, a rozbieżnościach świadczących o braku kompetencji ?
WA jest jasno określone.
szerszon

Postprzez Makabra » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 00:01

szerszon napisał(a):Makabra
A co ma droga niepubliczna wspólnego z autostradą?
Tylko o niepublicznej znalazłeś ? :wink:

Ja nic nie szukałem, odniosłem się do Twojej wypowiedzi na temat "W PorD jest odwołanie do innych źródeł choćby w temacie dróg wewnętrznych" - trochę przekręciłem pisząc o niepublicznych, chodziło mi o to co napisałeś czyli o odwołanie się do wewnętrznych.

szerszon napisał(a):
Oj nie czyta się wątku, nie czyta

Mało masz przykładów, a rozbieżnościach świadczących o braku kompetencji ?
WA jest jasno określone.

Wystarczy mi jeden przykład. Jak by były trzy to byś nagle zmienił zdanie? :lol:
Makabra

Postprzez Henq » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 00:28

szerszon napisał(a):Zaczęło sie od tej bardzo wybitnej "interpretacji" PoRD.
Henq napisał(a):
szerszon napisał(a):Czyż zmiana pasa z wjazdu na autostradę na drogę główna nie jest związana z ustąpieniem pierwszeństwa ? :wink:
Juz pisałem o tym wcześniej, jest różnica zmiana pasa ruchu, a ustąpienie pierwszeństwa wszystkim poruszającym się drogą główną.
W tym przypadku akurat bardzo trafnym, masz A-7 to skoro zmieniasz pas masz ustąpić wszystkim pojazdom, jak by tego A-7 nie było zmieniając pas z prawego na środkowy masz pierwszeństwo przed zmieniającymi pas z lewego na środkowy ;) ot taka drobna różnica

A jednak, jak chcesz to potrafisz :) dobrze by było gdybyś jeszcze chciał zrozumieć co się pisze ;) bo z tego co się pienisz od ok 30 postów to sugerowałeś że mówię o "różnych" ustąpieniach pierwszeństwa? a z tego co cytujesz wynika że: jest różnica między zmianą pasa ruchu gdzie ustępujesz pierwszeństwa tylko pojazdom jadącym po pasie na który wjeżdżasz i ew jak zmieniasz na środkowy to ustępujesz tym zmieniającym prawy na środkowy, a ustąpieniem pierwszeństwa wynikającym ze znaku A-7 tu masz ustąpić wszystkim poruszającym się drogą główna
Henq napisał(a):ot taka drobna różnica
ale czy to jest różnica między ustąpieniem pierwszeństwa a ustąpieniem pierwszeństwa? no chyba nie, bardziej między sytuacjami drogowymi!
czyżby nagle dotarło że chodzi o dwie sytuacje drogowe a nie "różne" ustąpienie pierwszeństwa? -chyba wcześniej dotarło, ale ciężko się przyznać że nie miało się racji? oj oj ...
szerszon napisał(a):To jest porażka, aby sugerować sie iż A-7 ma cos wspólnego ze zmianą pasa ruchu

Aha to teraz tak się bronisz? Jednak nie ciągniesz dalej "różnych" ustąpień pierwszeństwa? czyli dotarło?
A więc kto wg Ciebie ma tutaj pierwszeństwo? jadący główną i zmieniający pas na środkowy czy skręcający z podporządkowanej zmieniający pas na środkowy? A co najlepsze: wg Ciebie to gdzie kończy się skrzyżowanie? :) Wskaż punkt ;) czy tu też dzielimy drogę na drogę podporządkowaną i pas włączenia? więc gdzie jest granica?" na znaku, przy znaku, tuż za znakiem, jak oddzielić droge podporządkowaną od pasa włączenia? :hmm: może masz jakiś przepis na to? - a sorry ostatnio jak miałeś zacytować przepis to do tej pory się nie doczekałem, a miałeś "już gotowy"...
szerszon napisał(a):
a Ty sobie wymyśliłeś "różne" ustąpienie pierwszeństwa - parodia
Do tej pory nie potrafiłeś załapać więc czego można się spodziewać?

Ja ? :lol:

Tak Ty:
szerszon napisał(a):A jaka to różnica występuje w ustąpieniu pierwszeństwa ? Zaintrygowałeś mnie, ze są różne ustąpienia pierwszeństwa. W ustawie nie znalazłem..może mam starą ?

A dalej pisałem że jest różnica między:
ustąpieniem pierwszeństwa wynikającym ze zmiany pasa ruchu

a
ustąpieniem pierwszeństwa wynikającym ze znaku A-7

dwie różne sytuacje to samo określenie "ustąpienie pierwszeństwa"
Co może przypomnieć Ci jeszcze jak się bulwersowałeś że PoRD nie rozróżnia "ustąpienia pierwszeństwa" tylko jest jedno a potem całą litanię różnych sytuacji wstawiłeś?
I powiesz że czytasz ze zrozumieniem - porażka
A, jeszcze doczepię się tego że zarzuciłeś mi wycieczki osobiste - to też musiałem objaśniać bo nie potrafiłeś zrozumieć, ale chyba dotarło bo cisza w tym temacie...
ale skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to co robisz jako moderator? Nabijasz posty? - to nie jest osobiste tylko się pytam?
----
Mam pytanie dla wyznawców "skrzyżowanie = ruch poprzeczny" co to jest wg Was?:
https://www.google.pl/maps/@49.990419,2 ... Q7grgA!2e0
czy to jest skrzyżowanie? jeżeli nie to dlaczego?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 07:51

Makabra
, chodziło mi o to co napisałeś czyli o odwołanie się do wewnętrznych.

Jak zauważyłeś-napisałem "choćby" jako przykład jeden z...
Wystarczy mi jeden przykład. Jak by były trzy to byś nagle zmienił zdanie?

Nie muszę zmieniać zdania, ponieważ sie rozpędziłeś :D
220
Załącznik 1 pkt 6.3
a konkretnie 6.3.1.1
i w tym punkcie m.in napisano...
Tablice przeddrogowskazowe w zależności od ich zastosowania na drodze, dzieli sie na:
-tablice E-1-umieszczane na drogach ogólnodostępnych i ekspresowych
-tablice E-1a- umieszczane na autostradach
-tablice E-1b - umieszczane na drogach ogólnodostępnych i ekspresowych, przed wyjazdami z tych dróg na autostradę
i dalej...
Na tablicach przeddrogowskazowych podaje się:
-schematyczny plan skrzyżowania z zaznaczeniem pierwszeństwa przejazdu
-schematyczny plan wyjazdów na węźle drogowym
........
cos o skrzyżowaniu ? :wink:
pkt 6.4.2.1
Stosuje sie E-1a

pkt 6.4.1.2 ekspresówki
Stosuje sie E-1 lub E-1b
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 08:39

Henq
A jednak, jak chcesz to potrafisz

Zdania nie zmieniłem od samego początku. :wink:
to sugerowałeś że mówię o "różnych" ustąpieniach pierwszeństwa?

Bo tak jest.
Aha to teraz tak się bronisz? Jednak nie ciągniesz dalej "różnych" ustąpień pierwszeństwa? czyli dotarło?

Nigdzie sie nie bronię, ponieważ dalej ustąpienie pierwszeństwa jest ustąpieniem bez twojej iście autorskiej interpretacji

A więc kto wg Ciebie ma tutaj pierwszeństwo? jadący główną i zmieniający pas na środkowy czy skręcający z podporządkowanej zmieniający pas na środkowy?

Zmieniasz warunki. Już nie jest skręcający tylko jest na pasie włączenia.
Piszesz o sytuacji na skrzyżowaniu wręcz w kształcie X...co nijak się ma do przecięcia się kierunków ruchu na węźle.

Wskaż punkt czy tu też dzielimy drogę na drogę podporządkowaną i pas włączenia? więc gdzie jest granica?" na znaku, przy znaku, tuż za znakiem, jak oddzielić droge podporządkowaną od pasa włączenia?

Przecież wskazałem na koniec wysepki w linku , który podałem pytając się ciebie o to samo :wink: Nie potrafiłeś odpowiedzieć poprawnie pisząc bzdurę, że A-7 obowiązuje na całej długości pasa włączenia :lol:
Czyli nie masz pojęcia do którego miejsca można uznać działanie A-7, a kiedy juz zmieniamy pas na podstawie Art 22

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... du/1655148
Bo o takiej sytuacji była dotychczasowa dyskusja, a nie twoja volta.. :wink:

A, jeszcze doczepię się tego że zarzuciłeś mi wycieczki osobiste - to też musiałem objaśniać bo nie potrafiłeś zrozumieć, ale chyba dotarło bo cisza w tym temacie...

Nie reaguje na chamstwo :wink: gdy brak argumentów.

ale skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem

Bardzo dobrze czytam twoje intrygujące posty, czego świadectwem jest twoja reakcja. :D gdy temperuje twoje iście nowatorskie podejście do PoRD

Mam pytanie dla wyznawców "skrzyżowanie = ruch poprzeczny" co to jest wg Was?:
https://www.google.pl/maps/@49.990419,2 ... Q7grgA!2e0
czy to jest skrzyżowanie? jeżeli nie to dlaczego?

To nie autostrada tylko DK. Na autostradzie byłby to pas wyłączenia pomimo że wygląda tak samo.
Tak samo wygląda przecięcie sie kierunków ruchu drogi publicznej np z droga wewnętrzną, a skrzyżowania nie ma. I tak samo wygląda przecięcie sie drogi z pierwszeństwem z droga podporządkowaną.Kwestia odróżnienia i zastosowania odpowiednich przepisów, z czym masz ogromne kłopoty.

LeszkoII napisał(a):^^Idealnie, no to zrewanżuję się: http://goo.gl/maps/MXHwk <-- taki prawie "węzeł" kilkadziesiąt metrów dalej :spoko:

Upieranie się, że na autostradzie nie ma skrzyżowań - to zachowanie ośle (bez urazy).

Szkoda tylko,ze nie poprzecie tego odpowiednim przepisem.
Definicja skrzyżowania nie daje podstaw do twierdzenia, że jest skrzyżowanie. Różne poziomy.
Rozporządzenie , które zalinkował Henq też nie, Jest wyraźnie oddzielenie skrzyżowania od węzła.
Tablice przeddrogowskazowe rozróżniają skrzyżowanie od węzła ( E-1 vs E-1a )
Faktycznie mam ośli upór trzymając sie przepisów.
szerszon

Postprzez Makabra » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 09:34

szerszon napisał(a):Definicja skrzyżowania nie daje podstaw do twierdzenia, że jest skrzyżowanie.

To mi się podoba :D

Definicja węzła drogowego nie daje podstaw do twierdzenia że jest to węzeł drogowy :spoko:
Makabra

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 09:50

To mi się podoba
Czy definicja skrzyżowania pasuje do węzła ,szczególnie typu WA ? Przecież następne zdanie
Różne poziomy
wyjaśnia o czym piszę.
Definicja węzła drogowego nie daje podstaw do twierdzenia że jest to węzeł drogowy
Najzabawniejsze w tym wszystkim jest, że używacie argumentu, "bo tak wygląda" bez przeczytania rozporządzenia.
Czy z tablicami przeddrogowskazowymi już wszystko jasne ? Jest różnica pomiędzy E-1 a E-1a ?
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 11:14

szerszon napisał(a):Henq
A jednak, jak chcesz to potrafisz

Zdania nie zmieniłem od samego początku. :wink:

Zacytuj cały bardziej pasuje:
"A jednak, jak chcesz to potrafisz :) dobrze by było gdybyś jeszcze chciał zrozumieć co się pisze ;)
Zdania nie zmieniłem od samego początku. :wink:"
o teraz pasuje ;)
szerszon napisał(a):
to sugerowałeś że mówię o "różnych" ustąpieniach pierwszeństwa?

Bo tak jest.

Ok więc się pytam gdzie, z czego tak wnioskujesz? masz opisane wszystko wyżej nie chce się zrozumieć ;)
To może Ci ułatwię:
w PoRD art 2.10 mamy taką definicję:
"skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;"
I teraz jedziesz sobie drogą dojeżdżasz do skrzyżowania ul. "prostej" z ul. "krzywą" przejeżdżasz to skrzyżowanie i dojeżdżasz do skrzyżowania ul. prostej z ul. okrągłą.
I teraz czy wg def pord skrzyżowanie ul. prostej z ul. krzywą jest innym skrzyżowaniem niż ul. prostej z ul. okragłą?
Odpowiedz bo mnie to nurtuje czy wiesz co się do Ciebie pisze czy nie?
szerszon napisał(a):

Nigdzie sie nie bronię, ponieważ dalej ustąpienie pierwszeństwa jest ustąpieniem bez twojej iście autorskiej interpretacji

Mojej interpretacji? przecież PoRD ma tylko def ustąpienie pierwszeństwa a sytuacje wynikają z różnych przepisów które defacto sam cytowałeś i twierdziłeś że nie ma sensu tego rozgraniczać bo po co? :wow: PoRD to rogranicza Ty nie :hmm: :wow:
szerszon napisał(a):
A więc kto wg Ciebie ma tutaj pierwszeństwo? jadący główną i zmieniający pas na środkowy czy skręcający z podporządkowanej zmieniający pas na środkowy?

Zmieniasz warunki. Już nie jest skręcający tylko jest na pasie włączenia.

Kolego miałeś gotowy przepis i nie mogę się na niego doczekać już kilka postów.
Proszę o ten art.
szerszon napisał(a):
Wskaż punkt czy tu też dzielimy drogę na drogę podporządkowaną i pas włączenia? więc gdzie jest granica?" na znaku, przy znaku, tuż za znakiem, jak oddzielić droge podporządkowaną od pasa włączenia?

Przecież wskazałem na koniec wysepki w linku , który podałem pytając się ciebie o to samo :wink: Nie potrafiłeś odpowiedzieć poprawnie pisząc bzdurę, że A-7 obowiązuje na całej długości pasa włączenia :lol:
Czyli nie masz pojęcia do którego miejsca można uznać działanie A-7, a kiedy juz zmieniamy pas na podstawie Art 22

Daj ten "gotowy" przepis bo jakoś go nie widzę.
I na jakiej podstawie oddzielasz drogę od pasa włączenia a na autostradzie śmiesz twierdzić że nie można?
szerszon napisał(a):

Nie reaguje na chamstwo :wink: gdy brak argumentów.

Wskaż to chamstwo? Zrozumiałeś błąd ale ciężko się przyznać?
Żenujący jesteś
szerszon napisał(a):
ale skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem

Bardzo dobrze czytam twoje intrygujące posty, czego świadectwem jest twoja reakcja. :D gdy temperuje twoje iście nowatorskie podejście do PoRD

Tak szkoda tylko że swoimi wyskokami i niczym nie popartymi słowami...
szerszon napisał(a):To nie autostrada tylko DK. Na autostradzie byłby to pas wyłączenia pomimo że wygląda tak samo.

:wow: Kiedy Ty nauczysz się czytać ze zrozumieniem?!
Pytanie było czy to jest skrzyżowanie a nie czy to jest droga krajowa czy autostrada ;)
szerszon napisał(a):Szkoda tylko,ze nie poprzecie tego odpowiednim przepisem.

Za to Ty sypiesz przepisami z rękawa, daj nam chwilę aż przeczytamy wszystkie na które się tutaj powołujesz...
Henq

Postprzez Makabra » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 12:54

szerszon napisał(a):
To mi się podoba
Czy definicja skrzyżowania pasuje do węzła ,szczególnie typu WA ? Przecież następne zdanie
Różne poziomy
wyjaśnia o czym piszę.
a

(nie mam mozliwosci z telefonu wkleic linkow do streetview wiec daje do mapy )

http://goo.gl/maps/XF5zK

A tu ile jest poziomow? Zle interpretujesz te skrzyzowania wielopoziomowe. To ze jest pod gorke z jednej drogi na druga, to nie zaczy od razu wielopoziomowe.

Tutaj jest przeciecie sie dwoch drog na dwoch poziomach:
http://goo.gl/maps/IydZo
I to jest jedyne miejsce na tym wezle gdzie sie drogi przecinaja na wielu poziomach, co nie tworzy skrzyzowania w tym dokladnie miejscu.
Makabra

Postprzez szerszon » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 14:59

Henq
Zacytuj cały bardziej pasuje:

Nie. Wycofałeś sie z pierwotnego stanowiska bardzo pokrętna logiką, której trzeba było poświęcić trochę uwagi, aby wyłowić trochę sensu.
Sukcesem jest , ze jednak jest tylko jedno ustąpienie pierwszeństwa polegające na określonym zachowaniu i niezależne od warunków w jakich trzeba je zrealizować.
Czy zmiana pasa ruchu czy w związku z A-7....
To może Ci ułatwię:

Twoje "ułatwienie" jest kompletnie oderwane od tematu dyskusji. Dotyczy skrzyżowań jednopo drugim..
To tak samo jakbyś zmieniał dwa razy pas ruchu.
Poproszę o więcej logiki w przykładach. :wink:
PoRD to rogranicza Ty nie
Czy masz inne zachowania w związku z A-7 a inne w związku z np z włączeniem sie do ruchu ? Coś innego niż Art 2.23) ? :lol:
W obu przypadkach masz ustąpić pierwszeństwa-tego nie rozumieć to już jakieś zaćmienie :lol:
Co tu rozgraniczono ? :hmm:
Czyli moje stwierdzenie o braku pojęcia jednak ma uzasadnienie...

Kolego miałeś gotowy przepis i nie mogę się na niego doczekać już kilka postów.

Czytaj ze zrozumieniem. Dyskusja była o pasie włączenia czy też skrzyżowaniu skanalizowanym, a ty sobie zmieniłeś na zwykłe skrzyżowanie, gdzie drogi przecinają sie pod katem prostym.

Daj ten "gotowy" przepis bo jakoś go nie widzę.

Był przepis. A -7 obowiązuje na przecięciu sie kierunków ruchu, a nie przy zmianie pasa ruchu.Dalej juz Art 22
Widzę ,że film z "Jedź bezpiecznie" jakoś przemknął niezauważony...taaa
I na jakiej podstawie oddzielasz drogę od pasa włączenia a na autostradzie śmiesz twierdzić że nie można?

Na tej, że nie masz pojęcia czym jest połączenie , a czym łączenie.

Wskazać ? proszę...
Żenujący jesteś
Świetny argument. oczywiście błędu z mojej strony nie ma, Ponieważ po zrozumieniu przepisów powinieneś dojść do właściwych wniosków. W tym celu podałem m.in link do filmu tłumaczący kiedy stosujemy sie do A-7, a kiedy juz ustępuje sie pierwszeństwa w związku ze zmianą pasa ruchu. Ale po co oglądać ? :(

Tak szkoda tylko że swoimi wyskokami i niczym nie popartymi słowami...

Alez cały czas opieram sie m.in na rozporządzeniu które zalinkowałeś. Prosiłem o podanie różnych typów WA wymienionych w rozporządzeniu...gdzie są ?
Podałem ci link do filmu, którego zapewne nie obejrzałeś , ponieważ nie byłoby już tej dyskusji.

Kiedy Ty nauczysz się czytać ze zrozumieniem?!
Pytanie było czy to jest skrzyżowanie a nie czy to jest droga krajowa czy autostrada

Nie. To było pytanie w stylu "czy przestałeś juz bić swoja żonę"
Do czytania ze zrozumieniem i podawania właściwych przykładów w oparciu o rozporządzenia, które sam linkujesz gorąco zachęcam.
Na drodze krajowej jest to jak najbardziej skrzyżowanie. czy to zrozumiałe ?
na autostradzie może to być fragment pasa włączenia/wyłączenia węzła WA i skrzyżowania nie ma na podstawie twojego rozporządzenia.
Równie dobrze mógłbys podać zdjęcie dwóch dróg..publicznych lub drogi wewnętrznej z publiczna i domagać sie określenia czy to skrzyżowanie bez oglądania sie na status dróg.
To jest manipulacja niskich lotów.
Za to Ty sypiesz przepisami z rękawa, daj nam chwilę aż przeczytamy wszystkie na które się tutaj powołujesz...

Oczywiście. Ostatnio podałem punkty z warunków technicznych dotyczących tablic przeddrogowskazowych E-1 i E-1a...szkoda że nie zauważyłeś.tak samo jak filmiku...

220
Załącznik 1 pkt 6.3
a konkretnie 6.3.1.1
i w tym punkcie m.in napisano...
Tablice przeddrogowskazowe w zależności od ich zastosowania na drodze, dzieli sie na:
-tablice E-1-umieszczane na drogach ogólnodostępnych i ekspresowych
-tablice E-1a- umieszczane na autostradach
-tablice E-1b - umieszczane na drogach ogólnodostępnych i ekspresowych, przed wyjazdami z tych dróg na autostradę
i dalej...
Na tablicach przeddrogowskazowych podaje się:
-schematyczny plan skrzyżowania z zaznaczeniem pierwszeństwa przejazdu
-schematyczny plan wyjazdów na węźle drogowym
........
cos o skrzyżowaniu ?
pkt 6.4.2.1
Stosuje sie E-1a

pkt 6.4.1.2 ekspresówki
Stosuje sie E-1 lub E-1b

To tylko dwa posty powyżej...nie zauważyłeś..jaka szkoda...
Makabra
A tu ile jest poziomow? Zle interpretujesz te skrzyzowania wielopoziomowe. To ze jest pod gorke z jednej drogi na druga, to nie zaczy od razu wielopoziomowe.

A to musisz mieć estakady na wspornikach, aby uznać ,że coś jest węzłem, a nie skrzyżowaniem ?

I to jest jedyne miejsce na tym wezle gdzie sie drogi przecinaja na wielu poziomach, co nie tworzy skrzyzowania w tym dokladnie miejscu.

Bo nie ma w tym miejscu połączenia :lol:
Tu w ogóle nie można mówić o jakimkolwiek węźle czy skrzyżowaniu. Naprawdę polecam przeczytać w rozporządzeniu o węzłach ..do czego służą.
Dlaczego udajecie, ze coś co wam nie pasuje to nie istnieje ?
Jeden nie widzi przepisów przeze mnie cytowanych jak i filmu.. ty znowu nie chcesz poczytać. To jak ma być wymiana poglądów ?
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 16:27

szerszon napisał(a):Twoje "ułatwienie" jest kompletnie oderwane od tematu dyskusji. Dotyczy skrzyżowań jednopo drugim..
To tak samo jakbyś zmieniał dwa razy pas ruchu.
Poproszę o więcej logiki w przykładach. :wink:

No i nie mogę znaleźć Twojej odpowiedzi.
Czy skrzyżowanie wg definicji pord ul. prostej z lu krzywą jest innym skrzyżowaniem niż skrzyżowanie ul. prostej z ul. okrągła?
Nie, jest to dokładnie to samo skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną
Ale: teraz skup się będzie trudne:
Jedno skrzyżowanie wynika z przecięcia ul. prostej i ul. krzywej a drugie skrzyżowanie wynika z przecięcia ul. prostej i ul okrągłej.
Tak samo raz ustąpienie pierwszeństwa wynika ze znaku A-7 a innym razem ustąpienie pierwszeństwa wynika ze zmiany pasa ruchu.
Tak pisałem od samego początku a Ty sam stworzyłeś sobie różne ustąpienie pierwszeństwa.
I co dotarło?
szerszon napisał(a):
PoRD to rogranicza Ty nie
Czy masz inne zachowania w związku z A-7 a inne w związku z np z włączeniem sie do ruchu ? Coś innego niż Art 2.23) ? :lol:
W obu przypadkach masz ustąpić pierwszeństwa-tego nie rozumieć to już jakieś zaćmienie :lol:
Co tu rozgraniczono ? :hmm:
Czyli moje stwierdzenie o braku pojęcia jednak ma uzasadnienie...

A to nie ma różnicy komu masz ustąpić pierwszeństwa w jednym jak i drugim przypadku? Ustępujesz pierwszeństwa nawet tym pojazdom których nie ma? Po to w pord są właśnie inne przepisy żebyś wiedział kiedy i komu masz "ustąpić pierwszeństwa" - ale jak widać dla Ciebie to bez znaczenia.
szerszon napisał(a):Czytaj ze zrozumieniem. Dyskusja była o pasie włączenia czy też skrzyżowaniu skanalizowanym, a ty sobie zmieniłeś na zwykłe skrzyżowanie, gdzie drogi przecinają sie pod katem prostym.
Był przepis. A -7 obowiązuje na przecięciu sie kierunków ruchu, a nie przy zmianie pasa ruchu.Dalej juz Art 22
Widzę ,że film z "Jedź bezpiecznie" jakoś przemknął niezauważony...taaa

A ja widze że pan Dworak to dla Ciebie jakaś wyrocznia.
Przecięcie się kierunków ruchu jest przed znakiem A-7 więc jak masz zastosować coś co dopiero później się pojawia?
szerszon napisał(a):

Na tej, że nie masz pojęcia czym jest połączenie , a czym łączenie.

Oświeć mnie proszę.
szerszon napisał(a):

Wskazać ? proszę...
Żenujący jesteś
Świetny argument. oczywiście błędu z mojej strony nie ma, Ponieważ po zrozumieniu przepisów powinieneś dojść do właściwych wniosków.

Jak nie ma błędu? Miałeś wskazać to chamstwo wcześniej a to że jesteś żenujący było napisane już później, bo niestety ale jesteś dopry przykład był właśnie jak zarzuciłeś mi że piekliłem się że mi coś wymoderowałeś, poczytałeś zrozumiałeś i co cisza w eterze?
szerszon napisał(a):
Kiedy Ty nauczysz się czytać ze zrozumieniem?!
Pytanie było czy to jest skrzyżowanie a nie czy to jest droga krajowa czy autostrada

Nie. To było pytanie w stylu "czy przestałeś juz bić swoja żonę"

Ale bzdury piszesz, zapytałem czy to jest skrzyżowanie ale widzę że nawet na tak proste pytanie nie potrafisz odpowiedzieć w prost tylko kombinujesz wykręcasz się wstawiasz jakieś swoje teorie i Ty chcesz dyskutować merytorycznie? O czym? Może o pogodzie? Jak nie potrafisz jednego zdania zrozumieć tylko kilkadziesiąt postów o jednym i tym samym...
Widzisz wstawiłem ten link bo zapewne jak widziałeś drogi się nie przecinają więc się pytam czy to jest skrzyżowanie czy nie?
Henq

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 21:26

Henq napisał(a):Widzisz wstawiłem ten link bo zapewne jak widziałeś drogi się nie przecinają więc się pytam czy to jest skrzyżowanie czy nie?

Chłopie wstawiasz linki Szerszonowi, wstawiasz linki - o które ja prosiłem.

Następnie dostajesz odpwiedzi, z fotografiami (nawet zmusiłem się do kodu BB) i udajesz "niemca".

Weź chłopie wskaż mi miejsca na autostradzie np. w Krakowie, Bochni, Brzesku czy Tarnowie - to jest nowy odcinek A4.

Wstaw foty, które udokumentują Twoje "chore" wymysły dot. tematu.

Jeśli nie potrafisz wstawić fot to naucz się "kodu BB" - jak to mnie poradziłeś.

Powiem więcej - zebyś się bardzo nie wysilał - na tym odcinku nie ma skrzyżowań :) (zresztą jak na pozostałych autostradach)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Makabra » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 21:45

szerszon napisał(a):Makabra

A to musisz mieć estakady na wspornikach, aby uznać ,że coś jest węzłem, a nie skrzyżowaniem ?

Ja nigdzie w tym co zacytowałeś nie napisałem że to co wkleiłem nie jest węzłem drogowym.
szerszon napisał(a):

Bo nie ma w tym miejscu połączenia :lol:
Tu w ogóle nie można mówić o jakimkolwiek węźle czy skrzyżowaniu. Naprawdę polecam przeczytać w rozporządzeniu o węzłach ..do czego służą.
Dlaczego udajecie, ze coś co wam nie pasuje to nie istnieje ?
Jeden nie widzi przepisów przeze mnie cytowanych jak i filmu.. ty znowu nie chcesz poczytać. To jak ma być wymiana poglądów ?

Nigdzie nie napisałem nic o węźle drogowym. Jest to przecięcie się dwóch dróg na różnych poziomach. A to wszystko to jest węzeł drogowy, ja tego nie kwestionowałem.
Makabra

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 25 sierpnia 2014, 21:48

Makabra to wysil swoje szare komórki i wspolnymi siłami z Henq - wskaż fotograficznie skrzyżowania na A4 :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze