Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 08:13

A co mnie inna niezwykła, o której napisali?

Jest takie coś jak wyciąganie wniosków. :wink:
A na autostradzie nic nie napisali.
A jak nie napisali, ze nie występują nawet wyjątkowo to może po prostu ich nie ma ?
Proponuję szerszą perspektywę spojrzenia na definicje.
Jak ci napisali, ze jest przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, a nie napisali, ze zakaz wjazdu rowerów i wozów drabiniastych to sie pchasz ?
Za mało, skoro PoRD tego nie wyklucza

czyli jak pisałem wcześniej. Oprócz nakazu trzeba ci dopisać wszystkie zakazy wynikające z tego nakazu...bo ci nie wyklucza.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 10:11

szerszon napisał(a):Jest takie coś jak wyciąganie wniosków.
Ty i te Twoje "wnioski"... Skoro nie napisali na jakich drogach skrzyżowania występują - oznacza to, że występują na wszystkich... oczywiście poza tymi, na których napisali, że nie występują.

szerszon napisał(a):Jak ci napisali, ze jest przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, a nie napisali, ze zakaz wjazdu rowerów i wozów drabiniastych to sie pchasz ?
A rower i wóz drabiniasty są pojazdami samochodowymi? Tak samo jak autostrada jest drogą ekspresową. Więc jak mi nie napisali, że na autostradach nie występują to mają niby nie występować tylko dlatego, że napisali, że na drogach ekspresowych nie występują? Tak samo jakbym miał nie wjeżdżać rowerem gdyby napisali, że wozem drabiniastym nie wjeżdżać.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 11:58

. Skoro nie napisali na jakich drogach skrzyżowania występują - oznacza to, że występują na wszystkich... oczywiście poza tymi, na których napisali, że nie występują.

To tylko twój wniosek niestety pokazujący, ze trzeba ci napisać wszystko. inaczej nie da rady...
A rower i wóz drabiniasty są pojazdami samochodowymi?

Ale nie napisali, ze nie wolno :lol: No bądź chociaż raz konsekwentny.
Tak samo jak autostrada jest drogą ekspresową.

Yyyy ?
czyli przy znakach nakazu i przepisach nakładających jakiś obowiązek trzeba jednak pisać multum zakazów. Inaczej nie da rady.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 15:48

A to autostrada jest drogą ekspresową? Faktycznie trzeba było Ci wprost napisać, że na autostradzie skrzyżowania występują, ale tylko takie bez ruchu poprzecznego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 18:04

A to autostrada jest drogą ekspresową?

Tego nie napisałem. Ktoś tu o tym wspominał.
że na autostradzie skrzyżowania występują, ale tylko takie bez ruchu poprzecznego.
Jeszcze nie dałeś rady tego udowodnić. :D I podejrzewam ,ze nie dasz.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 19:28

Tak się powołujecie, Wy oponenci, na def. drogi ekspresowej.
Na drodze ekspresowej skrzyżowania występują sporadycznie(zarówno te z ruchem poprzecznym jak też te bez ruchu poprzecznego - np. typu 'Y' lub 'T').
Na autostradzie nie dopuszcza się ruchu poprzecznego. Co to oznacza? To, że nie mogą (w szczególności) występować skrzyżowania, na których ruch poprzeczny się odbywa.

...no chyba, że rozwidlenie dróg wyklucza skrzyżowanie :roll: :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 21:08

LeszkoII napisał(a):...no chyba, że rozwidlenie dróg wyklucza skrzyżowanie.
Ale przecież rozwidlenie i połączenie dróg te według PoRD właśnie skrzyżowanie!?
szerszon napisał(a):Jeszcze nie dałeś rady tego udowodnić.
Ale co tu udowadniać? Wystarczy zerknąć i nazwać rzecz po imieniu... znaczy się zgodnie z kodeksowymi definicjami.
szymon1977

Postprzez Henq » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 23:29

szymon1977 napisał(a):Ale co tu udowadniać? Wystarczy zerknąć i nazwać rzecz po imieniu... znaczy się zgodnie z kodeksowymi definicjami.

Widać, że dla niektórych to wyższa szkoła jazdy. Nie ma ruchu poprzecznego nie ma skrzyżowania, Naprawdę czy to jest tak ciężko sobie wyobrazić:skrzyżowanie bez ruchu poprzecznego? Jakoś na początku tematu dałem link do takiego skrzyżowania i to nie na autostradzie by wszyscy wiedzieli jak to wygląda, ale to też dla was niepojęte.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 sierpnia 2014, 23:57

szymon1977 napisał(a):Ale co tu udowadniać? Wystarczy zerknąć i nazwać rzecz po imieniu... znaczy się zgodnie z kodeksowymi definicjami.

Coś ostatnio za dużo zerkasz, a nie trzymasz się przepisów. :wink:
Henq
A nie wiem czemu nabrałes wody w usta na mój post. Nie zauważyłeś ? :wink:
A jaka to różnica występuje w ustąpieniu pierwszeństwa ? Zaintrygowałeś mnie, ze są różne ustąpienia pierwszeństwa. W ustawie nie znalazłem..może mam starą ?

A to A-7 działa jeszcze za przecięciem sie kierunków ruchu ?
A do którego miejsca ?
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 12 sierpnia 2014, 01:08

szerszon napisał(a):Henq
A nie wiem czemu nabrałes wody w usta na mój post. Nie zauważyłeś ? :wink:
A jaka to różnica występuje w ustąpieniu pierwszeństwa ? Zaintrygowałeś mnie, ze są różne ustąpienia pierwszeństwa. W ustawie nie znalazłem..może mam starą ?

A to A-7 działa jeszcze za przecięciem sie kierunków ruchu ?
A do którego miejsca ?

Nie, po prostu zignorowałem Twoje wypociny bo skoro o takie rzeczy pytasz to sam nie wiesz co to A-7 i gdzie się go ustawia..
Nie, A-7 nie obowiązuje za przecięciem się kierunków ruchu to świetnie pokazuje Twoje braki w skrzyżowaniach, A-7 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu, a rozwidlenie jednej drogi dochodzące do drugiej drogi tworzy właśnie skrzyżowanie - a nie przecięcie się kierunków, więc nie wiem dlaczego akurat tą część def A-7 chcesz podpiąć pod A-7 na autostradzie?
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 12 sierpnia 2014, 07:10

Nie, po prostu zignorowałem Twoje wypociny bo skoro o takie rzeczy pytasz to sam nie wiesz co to A-7 i gdzie się go ustawia..

Klasyczna odpowiedź tych, co nie wiedzą, albo wypisują niestworzone rzeczy. Zero argumentów i brak znajomości podstawowych przepisów.
Po prostu nie wiesz.To po co sie udzielasz ? :wow:
A-7 nie obowiązuje za przecięciem się kierunków ruchu to świetnie pokazuje Twoje braki w skrzyżowaniach, A-7 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu, a rozwidlenie jednej drogi dochodzące do drugiej drogi tworzy właśnie skrzyżowanie -

Pytałem konkretnie. Do którego momentu ? Nie jesteś w stanie na to odpowiedzieć.
więc nie wiem dlaczego akurat tą część def A-7 chcesz podpiąć pod A-7 na autostradzie?
Staranniejsze zapoznanie sie z przepisami powinno wyjaśnić problem.
A jeszcze nie doczekałem sie odpowiedzi na to..
A jaka to różnica występuje w ustąpieniu pierwszeństwa ?

Podobno według ciebie występuje. Jaka ?
szerszon

Postprzez Henq » wtorek 12 sierpnia 2014, 08:10

szerszon napisał(a):Klasyczna odpowiedź tych, co nie wiedzą, albo wypisują niestworzone rzeczy. Zero argumentów i brak znajomości podstawowych przepisów.
Po prostu nie wiesz.To po co sie udzielasz ? :wow:

widzisz nawet Ci się doczytać nie chciało tego co napisałem...
szerszon napisał(a):Pytałem konkretnie. Do którego momentu ? Nie jesteś w stanie na to odpowiedzieć.

...a już o zrozumieniu nie ma co mówić.
Szybciutko kodeks do ręki i uzupełniać braki.
def A-7 masz w dz. u. 220
def. skrzyżowania masz w kodeksie (tylko przeczytaj całą najlepiej kilka razy by utrwalić)
szerszon napisał(a):A jeszcze nie doczekałem sie odpowiedzi na to..
A jaka to różnica występuje w ustąpieniu pierwszeństwa ?

Podobno według ciebie występuje. Jaka ?

a możesz to mi wskazać miejsce gdzie tak napisałem? bo z tego co pamiętam to pisałem
jest różnica między ustąpieniem przejazdu wynikającym ze zmiany pasa a ustąpieniem przejazdu wynikającym ze znaku A-7

I Ty jesteś moderatorem? :cry2: wstyd
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 12 sierpnia 2014, 08:22

widzisz nawet Ci się doczytać nie chciało tego co napisałem...

Bardzo dokładnie czytam i dlatego oczekuje dokładnych odpowiedzi.
...a już o zrozumieniu nie ma co mówić.
Szybciutko kodeks do ręki i uzupełniać braki.
def A-7 masz w dz. u. 220
def. skrzyżowania masz w kodeksie (tylko przeczytaj całą najlepiej kilka razy by utrwalić)

Pytam się konkretnie. Do którego miejsca ? czy musisz silić się na wycieczki ? Nie możesz najnormalniej odpowiedzieć ?
a możesz to mi wskazać miejsce gdzie tak napisałem? bo z tego co pamiętam to pisałem

No to czekam na odpowiedź jaka to różnica. czy tu też nie znasz odpowiedzi ?
I Ty jesteś moderatorem? wstyd
Usiłuje uzyskać odpowiedź nie jako moderator.( tu jestem zdumiony , co to ma do rzeczy) tylko jako inny user mający watpliwości co do twoich wpisów.
I jak na razie nie mogę sie dowiedzieć. Ślizgasz się.
Jako moderator powinienem twoje posty dawno wywalić jako siejące dezinformacje. :wink:
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 12 sierpnia 2014, 09:14

szerszon napisał(a):
Po raz kolejny: skrzyżowanie to nie jest to samo co ruch poprzeczny, ale chyba po raz kolejny grochem o ścianę...

To na skrzyżowaniach nie ma ruchu poprzecznego ? :hmm:

Ale ruch poprzeczny to może być skrzyżowanie. Z tego przepisu wynikało by że droga poprzeczna tworząca skrzyżowanie tworzy też ruch poprzeczny:

Art.26.2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 12 sierpnia 2014, 14:35

No dobra..bronicie sie przed przepisami. no to zaczynamy..
220
Załącznik 1
pkt 6.4.2.1
Oznakowanie jezdni głównej autostrady w obrębie węzła.
I cały punkt polecam, bo przepisywać nie mam zamiaru. Słowa o skrzyżowaniu nie ma.
A o wjazdach to i owszem.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze