Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez oskbelfer » czwartek 07 sierpnia 2014, 15:52

Henq napisał(a):ale ok "proncie Cie bardzo" jak pisałem A-4 z A-1:
https://www.google.pl/maps/@50.2604343, ... a=!3m1!1e3
drogi się rozwidlają drogi się łaczą.

Będę miał chwilę czasu - postaram sie jak najszybciej ustosunkować :)

oskbelfer napisał(a):Jeśli nie dasz rady, to może Makabra, a jeśli nie to będę niedługo w paru wordach prowadził zajęcia z problematyki prd, więc zapraszam na zajęcia :)

To zacznij od pojęcia skrzyżowanie bez ruchu poprzecznego bo jak widać obcy Ci ten temat.

Od czego zacznę to pozwól ze zadecyduję samodzielnie, a kiedy czytam Twoje porady to przypomina mi się ludowe przysłowie - uczył Marcin Marcina, a sam ..... :)

Przysłowia ponoć mądrością narodu :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Baranek » piątek 08 sierpnia 2014, 12:38

Oczywiście GDDKiA może się mylić - zdaję sobie z tego sprawę.

Ale jednak zajrzyjcie.

Tam jest mowa o SKRZYŻOWANIACH.
Więc GDDKiA się także myli??

http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... awione.pdf

A tu kolejni którzy się mylą ;). Oficjalna strona właściciela A2. Tam też są skrzyżowania!

http://www.autostrada-a2.pl/pl/dla-kier ... -wyruszysz
Baranek

Postprzez jasper1 » piątek 08 sierpnia 2014, 13:35

Tylko oni mówią o skrzyżowaniu autostrady z drogą krajową czy wojewódzką, które są na różnych poziomach, wiec nie tworzą skrzyżowania w rozumieniu PoRD. Nic nie mówią o skrzyżowaniu w miejscu spotkania łącznicy z autostradą. Namawiam do uważnej lektury definicji autostrady i drogi ekspresowej zarówno w PoRD, jak i UoDP, zastanowienia nad tym czym jest węzeł autostradowy i powrotu do definicji skrzyżowania w PoRD.
---------------------------------------
Co do strony A-2, to dali plamę z prędkością minimalna na autostradzie. :wink:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » piątek 08 sierpnia 2014, 13:40

Tak, może sie mylić. Już były przykłady radosnej twórczości osób zatrudnionych w wyniku polityki prorodzinnej.
Jak choćby to,że obwiednia ronda jest samodzielną drogą, czy znak A-7 na jezdni dotyczy przejazdu dla rowerów.
Dlatego powoływanie sie na tak szacowne instytucje jest nieco ryzykowne.
Co do strony A-2, to dali plamę z prędkością minimalna na autostradzie.

Alez nie mogą sie mylić :lol:
szerszon

Postprzez Henq » piątek 08 sierpnia 2014, 23:51

jasper1 napisał(a):Tylko oni mówią o skrzyżowaniu autostrady z drogą krajową czy wojewódzką, które są na różnych poziomach, wiec nie tworzą skrzyżowania w rozumieniu PoRD. Nic nie mówią o skrzyżowaniu w miejscu spotkania łącznicy z autostradą. Namawiam do uważnej lektury definicji autostrady i drogi ekspresowej zarówno w PoRD, jak i UoDP, zastanowienia nad tym czym jest węzeł autostradowy i powrotu do definicji skrzyżowania w PoRD.

No i wracamy do punku wyjścia, kto Cie tak okłamał że są na różnych poziomach? Cały czas mowa o skrzyżowaniu:
przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię

czy łącznica nie jest drogą czy nie posiada jezdni?
i dalej:
ich połączenie lub rozwidlenie

czy łącznica (wiadomo nie krzyżuje się , bo na autostradzie nie ma ruchu poprzecznego ale jest połączenie i rozwidlenie) nie łączy się i nie rozwidla się?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez oskbelfer » piątek 08 sierpnia 2014, 23:52

Henq napisał(a):ale ok "proncie Cie bardzo" jak pisałem A-4 z A-1:
https://www.google.pl/maps/@50.2604343, ... a=!3m1!1e3
drogi się rozwidlają drogi się łaczą.

Będę miał chwilę czasu - postaram sie jak najszybciej ustosunkować :)

Czas się znalazł - przeanalizowałem :) Stwierdzam - na autostradach nie dopuszcza się skrzyżowań, jedynie zjazdy i wjazdy :)

Henq - w związku z tym, że niezbyt radzę sobie z wklejaniem tutaj linków do autostrady (a chcialbym zaprezentować kilka fragmentów) to proponuję wspólną jazdę przez autostradę (okolice Knurowa) aby to przedyskutować :)

Stawiam cysternę albo naczepę z jaśkiem wędrowniczkiem - że nie ma tam skrzyżowania, albo proszę mnie wyedukować jak wskazać kilka linków z kilku kilometrów mapy i zaprezentuje to tutaj :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » sobota 09 sierpnia 2014, 00:12

oskbelfer napisał(a):Henq - w związku z tym, że niezbyt radzę sobie z wklejaniem tutaj linków do autostrady (a chcialbym zaprezentować kilka fragmentów) to proponuję wspólną jazdę przez autostradę (okolice Knurowa) aby to przedyskutować :)

Stawiam cysternę albo naczepę z jaśkiem wędrowniczkiem - że nie ma tam skrzyżowania, albo proszę mnie wyedukować jak wskazać kilka linków z kilku kilometrów mapy i zaprezentuje to tutaj :)

Jak nie ma skrzyżowania? :hmm: a o czym Cie informuje ten znak który jest nad znakiem C-5:
No chyba że def. znaku ostrzegawczego jest w błędzie a co za tym idzie cały art 220 o tymże znaku jest w błędzie?
Więc jak jest kto ma rację "220" czy "oskbelfer"?
chcesz adres do przesłania tej skrzynki? ;)

----
co do linków bardzo prosto poczytaj na necie co to BBcode ;)
Ostatnio zmieniony sobota 09 sierpnia 2014, 00:17 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez szerszon » sobota 09 sierpnia 2014, 00:15

Nie zapominaj ,że A-7 nie stawia sie tylko na skrzyżowaniach... :wink:
szerszon

Postprzez Henq » sobota 09 sierpnia 2014, 00:26

szerszon napisał(a):Nie zapominaj ,że A-7 nie stawia sie tylko na skrzyżowaniach... :wink:

Tak wiem, ale ok, przedstaw wyjątki i dopasuj te wyjątki to "tego czegoś" - tego czegoś co z def jest "drogą posiadającą jezdnię" i to nie jest drogą wewnętrzną, i to nie jest wyjazd z posesji ;)
ułatwiłem Ci wyjątki podałem a teraz Twoja kolej czy to jest któryś z tych wyjątków?
Henq

Postprzez szerszon » sobota 09 sierpnia 2014, 06:41

ułatwiłem Ci wyjątki podałem a teraz Twoja kolej czy to jest któryś z tych wyjątków?

Czy byłbyś tak dobry i wskazał w par 5.6 do którego sie odniosłem pisząc , że nie tylko na skrzyżowaniach stosuje sie A-7 te treści , którymi mi rzekomo "ułatwiłeś" ?
Ja tam czytam, ze chodzi o torowisko i inne miejsca przecinania sie kierunków ruchu, gdzie ustąpienie pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy.
Czyż zmiana pasa z wjazdu na autostradę na drogę główna nie jest związana z ustąpieniem pierwszeństwa ? :wink:
Zakładanie z góry, ze dotyczy to np tylko wyjazdów i dalszych twoich "ułatwień" jest niczym niepopartą nadinterpretacją.
=====================================
W odpowiedzi na zgłoszenie szymona
Pozostaje mi prosić o czytanie tekstu ze zrozumieniem, a nie klikanie we wszystko , gdzie pojawi sie słowo rondo.
Przypomniałem jedynie treści zawarte w załączniku serwowanym kiedyś przez sankilę, jako przykład oryginalnych interpretacji urzędów w temacie, gdzie nie mają do tego jakichkolwiek uprawnień.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 09 sierpnia 2014, 09:50

Proponuję podsumować etap dotychczasowej dyskusji.

Doszliśmy do punktu sporu: czy łącznica jest odrębną drogą czy częścią drogi. (pytanie osobno dla drogi w sensie PoRD, osobno dla drogi w sensie UoDP).

1. Założenie i teza.
Z "PoRD-owskiej" def. autostrady wynika, że nie dopuszcza się na niej (drodze) ruchu poprzecznego. Czyli na jezdniach głównych - pojęcie używane 'w kontekście' UoDP.

2. Dowód.
Zatem jeśli def. drogi z PoRD obejmuje również łącznice autostradowe (?), to wskazać można wiele przykładów, gdzie łącznice te biegną w poprzek drogi(drogi) w sensie zarówno PoRD, ja też w sensie UoDP, co powoduje SPRZECZNOŚĆ.

3. Wniosek?
Albo łącznica to odrębna droga z PoRD albo w def. autostrady użyte słowo droga oznacza drogę w sensie UoDP. Drugi człon należy odrzucić, z uwagi na treść Art. 2 PoRD (zaczynającego się od: "Użyte w ustawie określenia oznaczają" ....).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 09 sierpnia 2014, 11:22

LeszkoII napisał(a):Doszliśmy do punktu sporu: czy łącznica jest odrębną drogą czy częścią drogi.
Ale nad czym tu się spierać? Rozważania na temat dróg pomijając definicję drogi i skrzyżowania zamierzacie prowadzić?
szymon1977 napisał(a):Pas terenu wygląd tak: I
Dwa pasy terenu wyglądają tak: I I
A dwa pasy terenu łączące się w jeden wyglądają tak: Y
Odpowiedzcie lepiej dlaczego coś, co zgodnie z definicją drogi i skrzyżowania jest skrzyżowaniem, miałby skrzyżowaniem nie być tylko dlatego, że jest na autostradzie? Bo czy nazwiemy to skrzyżowaniem czy nie ruchu poprzecznego na tym nie ma.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 09 sierpnia 2014, 11:52

szerszon napisał(a):

Czy byłbyś tak dobry i wskazał w par 5.6 do którego sie odniosłem pisząc , że nie tylko na skrzyżowaniach stosuje sie A-7 te treści , którymi mi rzekomo "ułatwiłeś" ?

hmm no sam sobie to wskazałeś:
szerszon napisał(a):... i inne miejsca przecinania sie kierunków ruchu, gdzie ustąpienie pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy.

szerszon napisał(a):Czyż zmiana pasa z wjazdu na autostradę na drogę główna nie jest związana z ustąpieniem pierwszeństwa ? :wink:
Juz pisałem o tym wcześniej, jest różnica zmiana pasa ruchu, a ustąpienie pierwszeństwa wszystkim poruszającym się drogą główną.
W tym przypadku akurat bardzo trafnym, masz A-7 to skoro zmieniasz pas masz ustąpić wszystkim pojazdom, jak by tego A-7 nie było zmieniając pas z prawego na środkowy masz pierwszeństwo przed zmieniającymi pas z lewego na środkowy ;) ot taka drobna różnica
szerszon napisał(a):=====================================
W odpowiedzi na zgłoszenie szymona
Pozostaje mi prosić o czytanie tekstu ze zrozumieniem, a nie klikanie we wszystko , gdzie pojawi sie słowo rondo.

rondo powiadasz? :hmm: chyba nie ten temat :hmm: po kim jak po kim ale po moderatorze się tego nie spodziewałem.
-------------
szymon1977 napisał(a):Odpowiedzcie lepiej dlaczego coś, co zgodnie z definicją drogi i skrzyżowania jest skrzyżowaniem, miałby skrzyżowaniem nie być tylko dlatego...

no widzisz nie ma ruchu poprzecznego i zaczynają się cyrki ;) a najlepszy argument to "nie ma bo nie, bo ja tak mówie" ;)
Ostatnio zmieniony sobota 09 sierpnia 2014, 11:54 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 09 sierpnia 2014, 11:54

szymon1977 napisał(a):Rozważania na temat dróg pomijając definicję drogi i skrzyżowania zamierzacie prowadzić?
A co to jest pas terenu z def. drogi z PoRD? Jak go "mierzyć"(postrzegać)? Otóż na pewno nie wertując mapy geodezyjne i plany budowy dróg. Z pomocą przychodzi oznakowanie A-6d, które ostrzega o sk.........iu :P Nie pamiętam czy umieszcza się go też przed innymi niż skrzyżowania miejscami przecinania się kierunków ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 09 sierpnia 2014, 12:03

LeszkoII napisał(a):A co to jest pas terenu z def. drogi z PoRD?
Posłuż się w końcu własnym mózgiem. Jest pasem terenu coś co ma taki oto kształt? Y
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze