Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez vaaleanroosa » niedziela 03 sierpnia 2014, 19:51
przez jasper1 » niedziela 03 sierpnia 2014, 20:02
przez Borys_q » niedziela 03 sierpnia 2014, 23:48
bo cofanie powoduje zagrożenie.
przez LeszkoII » niedziela 03 sierpnia 2014, 23:57
przez Borys_q » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 10:36
Na drodze jednokierunkowej można cofać a raczej "cofnąć sobie". Inaczej bowiem dojdzie do zawracania, co jest tam zabronione.
przez LeszkoII » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 13:26
Do woli cofać nie mogę, gdyż wjeżdżając na drogę jednokierunkową napotkałem znak D-3 świadczący, że ruch odbywa się (tylko) w jednym kierunku. O ile cofnięcie, np. w celu wyjazdu z miejsca parkingowego, ciężko zaliczyć do "jazdy pod prąd" (bo odbywa się na relatywnie krótkim odcinku) o tyle cofanie na relatywnie długim odcinku (czyli poruszanie w kierunku tyłu pojazdu) będzie skutkować albo złamaniem dyspozycji znaku D-3 (o domniemanym charakterze nakazu) albo jak kto woli zawróceniem. Chodzi o to, że skoro ruch odbywać się powinien w jednym kierunku, to niezależnie od tego czy samochód porusza się przodem, tyłem, bokiem czy ukosem... - jego kierunek ruchu (w perspektywie 'długoterminowej') nie będzie zgodny ze strzałką wskazaną na znaku.Borys_q napisał(a):Wg środowiska egzaminatorów Gdańskiego PORD-u, możesz cofać po jednokierunkowej do woli o ile spełnisz warunki szczególnej ostrożności oraz nie przejedziesz żadnego znaku zakazu.
przez Borys_q » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 13:34
Do woli cofać nie mogę, gdyż wjeżdżając na drogę jednokierunkową napotkałem znak D-3 świadczący, że ruch odbywa się (tylko) w jednym kierunku.
przez MotoTomasz » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 22:30
przez LeszkoII » poniedziałek 04 sierpnia 2014, 22:36
Jak wjeżdżałem, to stał przodem (czyli obowiązywał)Borys_q napisał(a):Nie napotkałeś bo stał tyłem.
przez Henq » wtorek 05 sierpnia 2014, 20:21
przez Borys_q » wtorek 05 sierpnia 2014, 22:15
Jak wjeżdżałem, to stał przodem (czyli obowiązywał)A jeśli miałeś na myśli wjazd tyłem w jednokierunkową...
to rzeczywiście B-2 go nie obowiązywał... bo znaków nie stawia się dla cofających
przez kg1956 » środa 06 sierpnia 2014, 11:16