Dziwne miejsce na znak A7

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dziwne miejsce na znak A7

Postprzez Kajak29 » wtorek 22 lipca 2014, 16:04

Witam ostatnio na moim osiedlu postawiono znak a7 ale w dziwnym miejscu. Jeżdżę dość dużo a pierwszy raz widzę coś takiego.

http://s6.ifotos.pl/img/201407221_espwewa.jpg

Powiedzcie o co chodzi i kto tu ma ustąpić pierwszeństwa? Znak ten powinien byc usytuowany na drodze przed skrzyżowaniem. a nie NA skrzyżowaniu
Kajak29

Re: Dziwne miejsce na znak A7

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 lipca 2014, 19:01

Znak umieszczono na wyjeździe z drogi wewnętrznej - takie usytuowanie dopuszcza rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych 'dla znaków i sygnałów'.
Zatem miejsce nie jest dziwne, a dziwi-nie dziwi przekrzywienie znaku o 90 stopni. Powinien być on widoczny dla opuszczających drogę wewnętrzną, których i tak obowiązuje przepis o włączaniu się do ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » wtorek 22 lipca 2014, 19:12

Leszko faktycznie znak wygląda na przekrzywiony o 90 stopni, co nie zmienia faktu że usytuowanie znaku na łuku skrzyżowania jest dość dziwne. Powinien stać raczej przy chodniku.
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 lipca 2014, 20:00

Makabra napisał(a):(...)usytuowanie znaku na łuku skrzyżowania jest dość dziwne. Powinien stać raczej przy chodniku.
Masz rację, że w tym miejscu byłby lepiej widoczny, co nie zmienia faktu że opuszczający drogę wewnętrzną (aby wjechać na publiczną) i tak musi ustąpić pierwszeństwa, więc A-7 do szczęścia nie jest tak bardzo nikomu potrzebny.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » wtorek 22 lipca 2014, 20:09

Na zdjęciu zaciekawił mnie jeszcze ten kawałek chodnika oznaczonego czarna linią.
Do czego i komu ma to służyć?
Obrazek
Czy nie zachęca do chodzenia po skrzyżowaniach na skróty?
szoferemeryt

Postprzez Makabra » wtorek 22 lipca 2014, 20:16

Może kiedyś nie było tego wjazdu naprzeciwko. Chodni wygląda na dość wiekowy i już nie odnawiany.
Makabra

Postprzez Henq » wtorek 22 lipca 2014, 21:24

Kajak29 napisał(a):Powiedzcie o co chodzi i kto tu ma ustąpić pierwszeństwa? Znak ten powinien byc usytuowany na drodze przed skrzyżowaniem. a nie NA skrzyżowaniu

A mnie dziwi że @LeszkoII jeszcze nie Cię nie poprawił że to nie jest skrzyżowanie ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Kajak29 » sobota 26 lipca 2014, 15:34

Ten chodnik jest od zawsze, wjazd na przeciwko niego również, taki kwiatek.
Wracając do znaku to zdaje mi się że jest źle postawiony, albo jak zwykle błąd w stawianiu znaków naszych drogowców.

Dzięki za odpowiedź
Kajak29

Postprzez gun22 » sobota 26 lipca 2014, 17:56

wyjasni mi ktos czym sie rózni droga wewnętrzna od strefy ruchu i dla pieszych ta ostatnia to 20 wolno jechac tyle to wiem
gun22

Postprzez LeszkoII » sobota 26 lipca 2014, 18:51

gun22 napisał(a):wyjasni mi ktos czym sie rózni droga wewnętrzna od strefy ruchu i dla pieszych ta ostatnia to 20 wolno jechac tyle to wiem
strefa ruchu to obszar, w obrębie którego wszystkie drogi są wewnętrzne i na tych drogach obowiązują wszystkie przepisy o ruchu drogowym (całokształt 'Kodeksu Drogowego'). Strefa ruchu oznaczona jest znakami - na wjeździe do i wyjeździe ze strefy.
Strefy dla pieszych nie ma, zapewne chodziło Ci o strefę zamieszkania. Tutaj musisz niestety odrobić zadanie domowe samemu: przeszukać Kodeks Drogowy pod kątem słowa "zamieszkania" i znaleźć przepisy dot. strefy zamieszkania.
LeszkoII

Postprzez Makabra » sobota 26 lipca 2014, 19:42

Kajak29 napisał(a):Ten chodnik jest od zawsze, wjazd na przeciwko niego również, taki kwiatek.
Wracając do znaku to zdaje mi się że jest źle postawiony, albo jak zwykle błąd w stawianiu znaków naszych drogowców.

Dzięki za odpowiedź

Skoro to sa drogi wewnetrzne, to chyba juz nie drogowcy za oznakowanie odpowiadaja, tylko np. spółdzielnia mieszkaniowa.
Makabra

Postprzez gun22 » niedziela 27 lipca 2014, 09:42

a drogi wewnętrzne i strefa ruchu to chyba tam nie ma żadnych przepisów
a jak sie nazywa taka strefa co np policjant nie moze mi mandatu dac?
gun22

Postprzez jasper1 » niedziela 27 lipca 2014, 10:01

Polecam gruntowna lekturę ustawy prawo o ruchu drogowym i rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych - tzw. kodeks drogowy :) . Masz duże braki, jak na kogoś z kat. B i C czym się chwalisz w innym wątku.
No chyba, że tylko trollujesz.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » niedziela 27 lipca 2014, 11:21

Zaczerpnięte z innego tematu
http://goo.gl/maps/QOAIn

A-7 ustawiony na drodze z pierwszeństwem 8) Obowiązuje A-6 czy A-7 a może jednocześnie :hmm:
LeszkoII

Postprzez gun22 » niedziela 27 lipca 2014, 15:57

A to jak jest A7 na drodze podrzędnej to MUSI być odznaczenie na drodze pierszeństwem ze jest skrzyzowanie?
Instruktor mi mówił ze znaki obowiązują do najblizszego skrzyzowania np ograniczenia ale do oznakowanego czy nieoznakowanego skrzyzowania?
gun22

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze