Zmiana pasa na zatłoczony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zmiana pasa na zatłoczony

Postprzez Uciekaj1 » środa 23 lipca 2014, 16:59

adek123 napisał(a):po prostu wjezdzasz czescia zamochodu w korek i czekasz az ktos sie wystarszy i cie wpusci

Nie radziłbym, albo radziłbym bardzo uważać, bo komuś mogłyby polecieć zniżki. Sam tego nie praktykuję. Normalnie, to czekam i zazwyczaj nie trwa to długo. Jak widzę, że korek duży i wszystko stoi, to skręcam w drugą stronę :P trochę nadrobię, ale jestem dużo szybciej na miejscu :D Ale na chama się nie wbijam.
Uciekaj1

Postprzez RossoneriDevil » środa 23 lipca 2014, 17:28

Czasem się trafi tak, że korek, a prawy wolny, no to dyla, a tutaj prawo skręt...
Albo skręt w lewo na skrzyżowaniu, w korku, zostaje tylko wolny lewy pas, reszta zajęta, oczywiście lewy jest tylko do lewo skrętu....nikt nie wpuści na pas do jazdy na wprost, a jechać trzeba aby nie blokować innych, dlatego trzeba się wyluzować :D
RossoneriDevil

Postprzez LeszkoII » środa 23 lipca 2014, 18:57

Dlaczego zakładacie, że kierujący zna układ dróg w mieście na pamięć?(który pas za 200m będzie przeznaczony do skrętu w lewo) Ewidentnie brakuje tutaj (początek 'odgrzebanego' tematu) oznakowania pionowego F-10.

Przy okazji zapytam, w jakim celu na wlocie skrzyżowania na pasie ruchu, w miejscu na którym już widać strzałkę P-8, istnieje linia przerywana (P-1c) :hmm: Można zmieniać pas czy nie można?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 24 lipca 2014, 19:41

LeszkoII napisał(a):Dlaczego zakładacie, że kierujący zna układ dróg w mieście na pamięć?(który pas za 200m będzie przeznaczony do skrętu w lewo) Ewidentnie brakuje tutaj (początek 'odgrzebanego' tematu) oznakowania pionowego F-10.

Przy okazji zapytam, w jakim celu na wlocie skrzyżowania na pasie ruchu, w miejscu na którym już widać strzałkę P-8, istnieje linia przerywana (P-1c) :hmm: Można zmieniać pas czy nie można?

Puki jest linia przerywana to niech sobie stoi może zmienić pas, ale jak już stoi na ciągłej i mruga że chce zmienić pas to zawsze takich baranków otrąbię.
Swoją drogą na kursie na prawko dawno dawno uczono mnie że jak już widzę linię P-1c czyli przerywaną grubszą to zawczasu trzeba próbować zmienić pas bo za chwilę ten pas po którym jadę zniknie i może być problem ze zmianą.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Uciekaj1 » piątek 25 lipca 2014, 16:58

Henq napisał(a):Puki jest linia przerywana to niech sobie stoi może zmienić pas, ale jak już stoi na ciągłej i mruga że chce zmienić pas to zawsze takich baranków otrąbię.

:spoko:
Chociaż, jak w nie swoim mieście jechałem to na ciągłej chciałem zmienić (bo nie wiedziałem, jaki jest układ dróg, a z nawigacją nie jeżdżę). Otworzyłem szybę, odwróciłem się, poprosiłem, pojechałem, podziękowałem.
Uciekaj1

Postprzez charade » niedziela 27 lipca 2014, 00:17

szoferemeryt napisał(a):Podobnie jest w Krakowie ul. 29 listopada wylot na Warszawę. Szczególnie po godz 15 tej tworzy się zator.
Tablica wskazuje Warszawa prost, a tu już nawet znacznie wcześniej powinno się zjechać na lewy pas, gdyż prawy prowadzi do Batowic.
https://www.google.pl/maps/@50.090328,1 ... e0!6m1!1e1
Cwaniacy z Krakowa, Słomnik czy Miechowa znają dobrze to miejsce jadą do ostatniej chwili prawym pasem i w ostatniej chwili wcinają się w lewy.
U mnie taki numer nie przechodzi. Wszystkich z tablicami KR, KRA, KMI, a nawet TJE blokuję. Niejeden zmuszony był jechać na Batowice.
Wcale tego się nie wstydzę. Cwaniaków należy tępić.

Toż oni zawracają zaraz za skrzyżowaniem (albo nawet po chamsku od razu w lewo się ładują przez ciągłą linię) i po chwili skręcają sobie w prawo w 29 listopada tak jakby dopiero co wyjechali z Powstańców, i są przed tobą o wielki strażniku "porządku". Sam tak nieraz robiłem i winny się nie czuję bo to miejsce jest chore i cuda będą się tam działy do przebudowy, a twoje blokowanie mam za nic, nastukać byś mi musiał żebym przestał tak robić, i wielu innym przy okazji.
charade

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze