Pierwszeństwo na przecięciu dróg osiedlowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na przecięciu dróg osiedlowych

Postprzez ciastek71 » poniedziałek 14 lipca 2014, 13:42

Cześć,

od jakiegoś czasu mam wątpliwości dotyczące pierwszeństwa na przecięciu dwóch dróg osiedlowych.
Przy wjeździe na osiedle jest tabliczka z informacją, że wjeżdżamy na drogę wewnętrzna i taką porusza się pojazd zielony.
Pojazd czerwony wyjeżdża z parkingu (na niebiesko oznaczyłem ogrodzenie). Jednak odcinek od ogrodzenia do przecięcia obu dróg ma ok. 21-22 m (wg mapy zagospodarowania przestrzennego Wrocławia dostępnej w internecie).
W związku z tym, że długość tego odcinka drogi przekracza 20 m wydaje mi się, że trzeba uznać ją za drogę twardą i pojazd zielony powinien ustąpić pierwszeństwa pojazdowi czerwonemu, który nadjeżdża z jego prawej strony.
A może powinienem uznać odcinek za ogrodzeniem jako wyjazd z parkingu i pojazd czerwony powinien ustąpić pierwszeństwa pojazdowi zielonemu?
Prosiłbym o Wasze opinie w tej kwestii. Poniżej wrzucam mapę i widok z Street View (z perspektywy pojazdu zielonego).

Obrazek

Obrazek
ciastek71

Re: Pierwszeństwo na przecięciu dróg osiedlowych

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 14 lipca 2014, 13:52

Poproszę o nazwę miejscowości i ulic.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 14 lipca 2014, 14:14

Nic nie wskazuje na to by nie stosować reguły prawej ręki.
https://www.google.pl/maps/@51.072802,1 ... e0!6m1!1e1
szoferemeryt

Postprzez ciastek71 » poniedziałek 14 lipca 2014, 14:39

szymon1977 napisał(a):Poproszę o nazwę miejscowości i ulic.

ul. Kłodzka we Wrocławiu. Kolega w poście wyżej podał link do mapy google z tym właśnie miejscem.

@szefoemeryt
Zastanawiam się tylko czy droga ta nie będzie stanowić dojazdu do obiektu przydrożnego (teren spółdzielni mieszkaniowej i parking). Wtedy czerwony włączałby się do ruchu. Chociaż to już może nadinterpretacja ;-)
ciastek71

Postprzez Anett » poniedziałek 14 lipca 2014, 14:45

Sytuacja wątpliwa. Oba znajdują sie w strefie. I tak jak szoferemeryt uznał nie da się ustalić bezpośrednio kto tu ma pierwszeństwo.
Dlatego zastosowanie zasady prawej strony jest najlepszym rozwiązaniem
Anett

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 14 lipca 2014, 15:58

Wszystkie drogi w sytuacji to drogi wewnętrzne jednego i tego samego obszaru. Nie ma tutaj sytuacji, że jedna droga jest bardziej wewnętrzna od drugiej. A, że część drogi znajduje się na terenie ogrodzonym? Nic to z PoRD nie ma wspólnego. Nie jest to też droga stanowiąca dojazd do obiektu, tylko taka sama droga jak każda inna.

Jak dla mnie skrzyżowanie dróg równorzędnych i Art.25.1. czyli reguła prawej ręki.

Tutaj w ramach przykładu w dół droga stanowiąca dojazd dojazd do obiektu (trafo).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 lipca 2014, 16:09

Zielony też włącza się do ruchu, bo wjeżdża na drogę(poprzeczną) z drogi nie będącej publiczną :)
Ponieważ obydwaj włączają się do ruchu, to schodzimy na piętro Art. 25.3. (zasada prawej ręki dla miejsc nie będących skrzyżowaniami).
szymon1977 napisał(a):Jak dla mnie skrzyżowanie dróg równorzędnych i Art.25.1. czyli reguła prawej ręki.
Droga osiedlowa (ta którą porusza się czerwony) jest drogą wewnętrzną. Droga do niej dochodząca (ta, którą porusza się zielony) jest drogą twardą. A zatem przecięcie tych dróg nie jest skrzyżowaniem 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » poniedziałek 14 lipca 2014, 19:51

Nie jest to też droga stanowiąca dojazd do obiektu, tylko taka sama droga jak każda inna.

dlaczego nie jest?
rusel

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 14 lipca 2014, 23:04

Bo nie masz jednego obiektu, do którego możesz tą drogą dojechać, tylko cały (jakby to nazwać?) ciąg komunikacyjny, którym możesz dojechać do różnych obiektów znajdujących się przy tej drodze, a przede wszystkim obok znajdujących się przy tej drodze obiektów przejechać i pojechać dalej. No chyba, że Twoim zdaniem droga, którą do felernego miejsca dojeżdża czerwony pojazd kończy się na ogrodzeniu... ale jak widać się nie kończy. A ogrodzenie z PoRD raczej nie ma nic wspólnego.

Zażądałeś definicji czegoś, co nie zostało zdefiniowane. Postarałem się jak mogłem. Udało się?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 15 lipca 2014, 00:22

^^ W przepisie napisano "do obiektu" (l. poj.) - źle, 'bo nie dotyczy kilku obiektów' :hmm: Gdyby napisano "do obiektów" (l. mn.) - też źle, 'bo nie dotyczy' jednego obiektu. Jak powinien brzmieć ten przepis wg. Szymona? Obiektu lub obiektów? :roll:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 15 lipca 2014, 00:47

Tak jak brzmi.
szymon1977

Postprzez rusel » wtorek 15 lipca 2014, 19:38

Zażądałeś definicji czegoś, co nie zostało zdefiniowane. Postarałem się jak mogłem. Udało się?

nie musisz mi tłumaczyć na czym polega dojazd do obiektu, wydaje mi się że coś wiem na ten temat...pytam po prostu co to za miejsce, jeżeli obszar jest "drożny" jak twierdzisz to być może obiekt rzeczywiście znajduje się przy drodze, która nie stanowi bezpośredniego dojazdu.
rusel

Postprzez szymon1977 » środa 16 lipca 2014, 00:52

Odnoszę wrażenie, że wszystko co jest za ogrodzeniem traktujesz jako jeden obiekt. Jakoś mi to nie pasuje. Trudno mówić o bezpośrednim dojeździe do obiektu, skoro budząca wątpliwości droga przede wszystkim służy do przejazdu dalej, a tylko przy okazji przejeżdżając można się zatrzymać przy którymś z położonych przy niej obiektów. Bezpośredni dojazd to dla mnie droga kończący się na/przy obiekcie i nie prowadząca dalej.

Czytałem swoją wypowiedź kilka razy, edytowałem. Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi, bo jakoś nie mogę tego w słowa ubrać.
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » środa 16 lipca 2014, 01:13

Przypuśćmy że jest noc, widzę jakieś ogrodzenie, nie widzę bramy, a tylko skrzyżowanie z drogą o identycznej nawierzchni. Na jakiej podstawie określić typ drogi. Na jakiej podstawie stwierdzacie że nie ma skrzyżowania, jak ono fizycznie istnieje. Stoi za ogrodzeniem tabliczka stwierdzająca że to teren prywatny i wjazd jest za zgodą....
Czy taka tabliczka coś znaczy dla mnie jako kierującego? Chyba tylko wtedy gdy bym się zdecydował tam wjechać, ale najpierw muszę odszukać bramę wjazdową, której nie widzę.
Dla mnie jest skrzyżowanie równorzędne i nic poz tym.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » środa 16 lipca 2014, 09:35

Czy taka tabliczka coś znaczy dla mnie jako kierującego?
Chyba w takim przypadku jest obowiązek oznakowania "droga wewnętrzną" ( gdzieś to jest napisane), a jeśli nie ma to infrastruktura nie powinna zostawiać wątpliwości.
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze