Jak to jest z tymi sygnalizatorami?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak to jest z tymi sygnalizatorami?

Postprzez Bulailokiec » sobota 12 lipca 2014, 16:21

Witam!
Mam kilka pytań odnośnie sygnalizatorów.Jestem w trakcie kursu na prawo jazdy i uczę się.

Wstawiam tutaj obrazek jakie występują sygnalizatory-
Sygnalizator s3 podpisałem literami bo jest dużo różniących się.

Obrazek

I mam teraz 2 pytania:

1.Które z sygnalizatorów to sygnalizatory bezkolizyjne,które zapewniają wykonanie skrętu bezkolizyjnie.
2.Które sygnalizatory pozwalający na wykonanie manewru zawracania,wyłączając zakaz.

Jeżeli chodzi o sygnalizator s3 to możecie podawać przykład do każdego z podpisem-a,b,c
(szczególnie zależy mi na przykładzie sygnalizatora s3-a.Trafiłem na pytanie,gdzie przy takim sygnalizatorze można zawracać i nie można,już sam nie wiem.
Bulailokiec

Re: Jak to jest z tymi sygnalizatorami?

Postprzez Anett » sobota 12 lipca 2014, 16:31

Ad 1 Bezkolizyjnie- S-3 wszystkie. Dotyczy tylko kierunku ruchu pokazanego na sygnalizatorze
Ad2 S1, S3 jeżeli strzałka pokazuje owy manewr tj E,F
Ostatnio zmieniony sobota 12 lipca 2014, 16:42 przez Anett, łącznie zmieniany 1 raz
Anett

Postprzez Bulailokiec » sobota 12 lipca 2014, 16:42

A czy jeżeli strzałka przy sygnalizatorze s2 byłaby w lewo(bo słyszałem,że takie coś się zdarza) to można zawracać i też jest to kolizyjny skręt?
Bulailokiec

Postprzez jasper1 » sobota 12 lipca 2014, 18:28

Ad 2 S-3 także G.
Jeśli S-2 ma strzałkę w lewo, to można zawracać; oczywiście gdy nie ma innych powodów by tego nie robić.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » sobota 12 lipca 2014, 19:47

Bulailokiec napisał(a):Sygnalizator s3 podpisałem literami bo jest dużo różniących się.
Nie ma takiego sygnalizatora S-3, jak przedstawiono w literze G (przynajmniej w egzemplarzu rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla sygnałów, którym się posiłkuję).
Bulailokiec napisał(a):1.Które z sygnalizatorów to sygnalizatory bezkolizyjne,które zapewniają wykonanie skrętu bezkolizyjnie.
S-3 dla kierunku wskazania strzałki (strzałek).
Bulailokiec napisał(a):2.Które sygnalizatory pozwalają na wykonanie manewru zawracania,wyłączając zakazy.(poprawiłem błędy w pytaniu - LeszkoII)
S-1, S-2 (strzałka w lewo) oraz S-3 (strzałka w dół). W pytaniu zakładam, że zawracanie odbywa się z właściwego pasa ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 12 lipca 2014, 19:56

Bulailokiec napisał(a):Jeżeli chodzi o sygnalizator s3 to możecie podawać przykład do każdego z podpisem-a,b,c
(szczególnie zależy mi na przykładzie sygnalizatora s3-a.Trafiłem na pytanie,gdzie przy takim sygnalizatorze można zawracać i nie można,już sam nie wiem.

Widocznie miałeś błąd w pytaniu, s-3a nie zezwala zawracać.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 12 lipca 2014, 20:27

Henq napisał(a):s-3a nie zezwala zawracać.
A jak jednak zawrócę, to na złamanie którego przepisu narażam się?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez jasper1 » sobota 12 lipca 2014, 20:55

LeszkoII napisał(a):Nie ma takiego sygnalizatora S-3, jak przedstawiono w literze G (przynajmniej w egzemplarzu rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla sygnałów, którym się posiłkuję).

Ja mam go w 220 jedynie w opisie do rys. 4.2.5 jako odmianę wersji A. Do tej grupy należą też różne warianty "prosto po skosie" np. 45 stopni.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » sobota 12 lipca 2014, 21:06

Jasper, nie rozumiem. Co dają obroty o 90 stopni w lewo...? Dodanie trzeciej strzałki?
LeszkoII

Postprzez jasper1 » sobota 12 lipca 2014, 21:12

Masz to dokładnie opisane w rozporządzeniu Min. Infrastruktury z dn. 28 marca 2008, D. U. 67 zmieniającym załącznik do 220.
jasper1

Postprzez Henq » sobota 12 lipca 2014, 21:15

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):s-3a nie zezwala zawracać.
A jak jednak zawrócę, to na złamanie którego przepisu narażam się?

§ 72. 1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.
2. Umieszczony nad pasem ruchu znak F-11 "kierunki na pasie ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z pasa ruchu, nad którym znak został umieszczony.
3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

§ 87. 1. Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.
2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
3. Znak P-9 "strzałka naprowadzająca" oznacza nakaz wjazdu na sąsiedni pas ruchu wskazany strzałką; nie dotyczy to kierujących pojazdami, dla których jest przeznaczony dalszy odcinek pasa ruchu.

Niestosowanie się do sygnałów świetlnych - 6pkt
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 12 lipca 2014, 21:39

Henq napisał(a):Niestosowanie się do sygnałów świetlnych - 6pkt
Wkleiłeś dyspozycje znaków drogowych a domagasz się karania za niestosowanie się do sygnałów świetlnych :hmm:
jasper1 napisał(a):Masz to dokładnie opisane w rozporządzeniu Min. Infrastruktury z dn. 28 marca 2008, D. U. 67 zmieniającym załącznik do 220.
Możesz wkleić tekst? Przeczytałem nowelizację rozporządzenia i nie dostrzegam odpowiedzi na moje wątpliwości. Nie wiem jakich zmian ona dotyczy.... literka po literce nie będę sprawdzał.
Będę Ci wdzięczny :D
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 12 lipca 2014, 21:42

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):Niestosowanie się do sygnałów świetlnych - 6pkt
Wkleiłeś dyspozycje znaków drogowych a domagasz się karania za niestosowanie się do sygnałów świetlnych :hmm:
jasper1 napisał(a):Masz to dokładnie opisane w rozporządzeniu Min. Infrastruktury z dn. 28 marca 2008, D. U. 67 zmieniającym załącznik do 220.
Możesz wkleić tekst? Przeczytałem nowelizację rozporządzenia i nie dostrzegam odpowiedzi na moje wątpliwości.

Oj @LeszkoII znów zaczynasz mieszać proszę znalazłem temat w którym sam się wypowiadasz poczytaj przypomnij sobie swoje stanowisko a nie kombinuj:
viewtopic.php?f=3&t=32908

I jeszcze pytanie do Ciebie co ci wyświetla S-3a strzałkę prosto i w dół czy strzałkę prosto i w lewo? Jezeli strzałkę prosto i w lewo a ty jedziesz w dół to powiedz stosujesz się do sygnalizacji czy się nie stosujesz?
Henq

Postprzez jasper1 » sobota 12 lipca 2014, 23:44

LeszkoII napisał(a):Możesz wkleić tekst? Przeczytałem nowelizację rozporządzenia i nie dostrzegam odpowiedzi na moje wątpliwości. Nie wiem jakich zmian ona dotyczy.... literka po literce nie będę sprawdzał.
Będę Ci wdzięczny :D

Domyślam się o co Ci chodzi.
Z treści nowelizacji nie wynika bezpośrednio obecność strzałki na wprost.
Zwróć jednak uwagę na to, że doprecyzowano tam jedynie wygląd wariantu strzałki do skrętu w lewo połączonej ze strzałką do zawracania gdy "dla skręcających w lewo możliwe jest bezkolizyjne zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu" bez ustalania czy korekta taka dotyczy tylko wersji strzałki w lewo czy też jej połączenia ze strzałką na wprost.

Natomiast idąc Twoim tokiem rozumowania absolutnie nie powinna istnieć wersja F, której nie kwestionujesz, a nie ma o niej w 220 i nowelizacji ani słowa.

Osobiście widziałam jeszcze parę wariantów S-3, których autor wątku nie pokazuje, a i 220 o nich milczy, i trzeba tak w życiu drogowym, jak i tym bardziej na egzaminie sobie poradzić, a co 220, to swoja drogą.
170 pokazuje jedynie wersję na wprost i do skrętu w lewo, ale z punktu widzenia kierującego stosującego się do paragrafu 97.1 zawsze liczą się te kierunki, które są wskazane strzałką (strzałkami).
jasper1

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 14 lipca 2014, 02:34

LeszkoII napisał(a):A jak jednak zawrócę, to na złamanie którego przepisu narażam się?
Jak to którego? § 72.3., § 87.2. Przecież wyraźnie napisano, że jeżeli ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3 to strzałki w lewo nie zezwalają na zawracanie.
170 napisał(a):§ 72.3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

170 napisał(a):§ 87.2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze