specyficzne pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

specyficzne pytanie

Postprzez Saeros » niedziela 06 lipca 2014, 23:10

Witam
Obecnie wyrabiam sobie prawko. Nie martwię się egzaminem jazdami i takimi rzeczami.
Mam problem z pewnym pojazdem. Nie wiem czy mogę nim jeździć po drogach i czy do jazdy potrzebuję prawa jazdy.
Oto mój pojazd:http://www.pasquali.pl/ciagniki_jednoosiowe/xb_40/xb_40_01.jpg
jest to traktorek jednoosiowy do którego podpinam dwa koła z tyłu na małej platformie. Jak bym gdzieś takim pojechał bez prawa jazdy, to złamał bym prawo? Coś by za to groziło? Hmmm?
Saeros

Re: specyficzne pytanie

Postprzez Radhezz » czwartek 10 lipca 2014, 00:06

Przecież to nie jest pojazd dopuszczony do ruchu...

Art. 94 kodeksu wykroczeń napisał(a):§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Art. 24 kodeksu wykroczeń napisał(a):§ 1. Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Do tego zakaz dalszej jazdy, pojazd trafia na lawetę i jest holowany na parking policyjny... Tak więc po podliczeniu kosztów... pozdrawiam.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: specyficzne pytanie

Postprzez rusel » piątek 11 lipca 2014, 21:35

traktorek jednoosiowy do którego podpinam dwa koła z tyłu na małej platformie.

czy osła też się do tego podpina?
rusel

Powrót do Luźna gadka