Pytania z testów sprawiające najwięcej problemów.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania z testów sprawiające najwięcej problemów.

Postprzez ella » czwartek 18 sierpnia 2005, 19:39

Jakie pytania z testów sprawiały/sprawiają co największe problemy? Które najtrudniej było ci się nauczyć i zrozumieć.

Tylko proszę nie podawajcie numerów pytań bo nie będzie wiadomo o co chodzi. Nie każdy ma taki sam podręcznik.
Lepiej napiszcie treść pytania.
ella
Moderator

Re: Pytania z testów sprawiające najwięcej problemów.

Postprzez ___Yggdrasil___ » czwartek 18 sierpnia 2005, 20:37

Nie miałem problemów z pytaniami, ale znalazłem kilka ciekawszych kwiatków.
Oto i one:
343. Pozycja bezpieczna powinna być zastosowana:
A - u nieprzytomnych ofiar wypadku, dławiących się wymiocinami, krwią lub śluzem
B - u wszystkich nieprzytomnych ofiar wypadku, z wyjątkiem osób z podejrzeniem urazu kręgosłupa
C - u wszystkich przytomnych ofiar wypadku
Odpowiedzi prawidłowe : A, B

357. Uraz kręgosłupa należy podejrzewać:
A - u ofiar wypadków, które skarżą się na ból szyi i głowy
B - u kierowców i pasażerów po zderzeniu pojazdów
C - u wszystkich nieprzytomnych ofiar wypadków
Odpowiedzi prawidłowe: A, B, C

Powyższe pytania wykluczają się nawzajem.

_______________________________________________________________________________________________________________________________
413. Nie można kierować samochodem osobowym, który:
A - ma zakryte światła
B - nie ma tablic rejestracyjnych
C - ma zakryte lub częściowo niewidoczne tablice rejestracyjne
Odpowiedzi prawidłowe A, B, C

Odpowiedź C jest moim (ale i nie tylko) zdaniem absurdalna, ponieważ podczas zimy tablice są w bardzo krótkim czasie oblepione śniegiem, a podczas wiosny błotem. Kierowca musiałby zatrzymywać się co chwila i przecierać tablice, co jak wszyscy wiemy nie ma miejsca.

_______________________________________________________________________________________________________________________________
421. Kierującemu samochodem osobowym nie wolno:
A - umieszczać w pojeździe urządzenia wysyłającego sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie
B - korzystać podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku
C - wyposażać pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego

Kolejny absurd, można w ręku trzymać kanapkę czy hamburgera zawartość których może wypadać i co za tym idzie będzie rozpraszać naszą uwagę.
Można trzymać piwo, butelkę czy nawet siekierę :), ale telefonu nie.

Takich "suchych" zapisów jest jeszcze kilka, ale te moim zdaniem są najciekawsze.
Pozdrawiam!
___Yggdrasil___

Postprzez Silent » czwartek 18 sierpnia 2005, 20:42

Mi najwięcej problemów sprawiły pytania odnoszące się do długości drogi hamowania itp. pytania w których trzeba było wkuć się liczb ;)
Silent

Postprzez elfalcone » czwartek 18 sierpnia 2005, 22:38

Silent napisał(a):Mi najwięcej problemów sprawiły pytania odnoszące się do długości drogi hamowania itp. pytania w których trzeba było wkuć się liczb ;)

Wkuć? Przecież jest na to sposób.

Przykład. Ile wynosi średnia długość drogi hamowania samochodu jadącego po drodze o nawierzchni bitumicznej suchej z prędkością 120 km/h?

Aby ją otrzymać, dzielimy wartość prędkości przez 10, a następnie otrzymany wynik podnosimy do kwadratu. Czyli w przypadku 120 otrzymujemy wartość 144.
W przypadku drogi o nawierzchni bitumicznej mokrej, należy dodać do tego jakieś 30 metrów. Wynik, który znajduje się w przedziale, który jest w odpowiedzi, jest tym właściwym.
Prawo jazdy kategorii B
Zdane (za 1szym razem): 12.08.2005
Wydane: 18.08.2005
Odebrane: 26.08.2005
elfalcone

Postprzez AD » piątek 19 sierpnia 2005, 13:11

Silent napisał(a):pytania w których trzeba było wkuć się liczb ;)

znalazles zly spsob :) jak pamietam bylo 5 pytan dotyczacych dl. hamowania. w 4 z nich zaznaczasz zawsze najwieksze wartosci :wink: jedyne co musisz wkuc to to, ze przy najmniejszej predkosci (50) i suchej jezdni (czyli teoretycznie w 'najkorzystniejszych' warunkach) zaznaczamy wartosc srodkowa, to tyle :)
trzeba sobie jakos radzic :P
AD

Postprzez AD » piątek 19 sierpnia 2005, 13:20

AD napisał(a):jak pamietam bylo 5 pytan dotyczacych dl. hamowania.

rozpedzilem sie, piate pytanie dotyczylo dlugosci przebytej drogi w czasie 1 sekundy. Co nie zmienia faktu ze tez bierzemy najwieksza wartosc :P
AD

Postprzez Silent » piątek 19 sierpnia 2005, 14:18

Na to nie wpadłem ;) Ale teraz to już mniejsza o to ;) Teoretyczny mam za sobą z wynikiem 0 błędów :D Teraz tylko jeszcze placyk i miasto trzeba zaliczyć ;)
Silent

Postprzez ella » piątek 19 sierpnia 2005, 22:35

AD napisał(a):piate pytanie dotyczylo dlugosci przebytej drogi w czasie 1 sekundy. Co nie zmienia faktu ze tez bierzemy najwieksza wartosc

No to to chyba łatwo wyliczyć :wink:
W pytaniu była prędkość 90km/h. Wystarczy zamienić 90km na metry a godzinę na sekundy.
90km=90000m
1 godzina=3600
90000:3600=25metrów
Ot i cała filozofia :wink:
ella
Moderator

Postprzez AD » sobota 20 sierpnia 2005, 21:48

ella napisał(a):No to to chyba łatwo wyliczyć :wink:

masz zupelną racje :) ale przygotowujac sie do tego egzaminu zauwazylem taka prawidlowosc, wiec napisalem o tym

a tak naprawde to nie jestem zwolennikiem wkuwania na pamiec, bo duzo z tego pozniej nie zostanie, najwazniejsze to logiczne myslenie, pozdrawiam!!
AD

Postprzez beatika10 » wtorek 30 sierpnia 2005, 23:02

AD napisał(a):
ella napisał(a):No to to chyba łatwo wyliczyć :wink:

masz zupelną racje :) ale przygotowujac sie do tego egzaminu zauwazylem taka prawidlowosc, wiec napisalem o tym

a tak naprawde to nie jestem zwolennikiem wkuwania na pamiec, bo duzo z tego pozniej nie zostanie, najwazniejsze to logiczne myslenie, pozdrawiam!!

tez tak mysle .
raz juz zdałam teorie no ale mineło pół roku i jak sie własnie dowiedziałam musz jeszcze raz,a niestety wiele zapomniałam .Najbardziej mnie zaskakują odpowiedzi na ytania typu 'ze szczegolna ostroznością ' nigdy nie wiem czy to zaznaczyc czy nie .Ja jestem niestety jeszcze na etapie szczegolnej osztrożności w całej tej jeździe,no i pierwsza pomoc niby łate ale na wewnwtrzym i państwowym towłaśnie te błędy popełniłam
xxx
beatika10

Postprzez adalberthus » środa 31 sierpnia 2005, 09:09

"szczególna ostrożność ,jest to ostrożność polegająca na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze,w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie"(cytat).jak to przeczytać i zastosować? jadąc widzimy ,że nic się niedzieje,ale może się stać ,gdyż inni uczestnicy mogą się nie dostosować do przepisów i sytuacji.w dużej mierze dotyczy to otoczeń przejść dla pieszych,skrzyżowań,bliskość szkół,przedszkoli,placów zabaw.należy obserwoiwać innych uczestników i wyobrazić sobie,co by było,gdyby inny uczestnik nie dostosował się do swoich obowiązków wskazanych przez znaki,światła ,zasady ogólne i inne normy ,także obyczajowe.jadąc drogą z pierwszeństwem przejazdu,pierwszeństwo to będziemy mieli wtedy,gdy nam go ktoś UDZIELI.czy to wystarczy?aha.no i przejazdy kolejowe,szczególonie strzeżone.otwarta rogatka nie upoważnia nas do przejechania bez zastosowania tej zasady.poprostu dróżnik jej nie zamknął(kierowca rajdowy zginął w ten sposób)urządzenie zaykające się popsuło itp
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez 123456788 » poniedziałek 19 września 2005, 10:50

AD napisał(a):
Silent napisał(a):pytania w których trzeba było wkuć się liczb ;)

znalazles zly spsob :) jak pamietam bylo 5 pytan dotyczacych dl. hamowania. w 4 z nich zaznaczasz zawsze najwieksze wartosci :wink: jedyne co musisz wkuc to to, ze przy najmniejszej predkosci (50) i suchej jezdni (czyli teoretycznie w 'najkorzystniejszych' warunkach) zaznaczamy wartosc srodkowa, to tyle :)
trzeba sobie jakos radzic :P

tak samo wykułem , szacuneczek
123456788

Postprzez abrover » poniedziałek 19 września 2005, 16:16

jest kilka takich pytan, chcialem dobrze, chcialem do wszystkiego podejsc wg przepisow a jesli nie to wg logiki ale nie bede sie z tym bawil i wkuwam na pamiec, obecnie mam juz 0 lub 1 błąd.
abrover

Postprzez dianda » piątek 28 października 2005, 10:52

343. Pozycja bezpieczna powinna być zastosowana:
A - u nieprzytomnych ofiar wypadku, dławiących się wymiocinami, krwią lub śluzem
B - u wszystkich nieprzytomnych ofiar wypadku, z wyjątkiem osób z podejrzeniem urazu kręgosłupa
C - u wszystkich przytomnych ofiar wypadku
Odpowiedzi prawidłowe : A, B

357. Uraz kręgosłupa należy podejrzewać:
A - u ofiar wypadków, które skarżą się na ból szyi i głowy
B - u kierowców i pasażerów po zderzeniu pojazdów
C - u wszystkich nieprzytomnych ofiar wypadków

Wiecie co.. podejrzewam, ze osoba która stosuje się do tych odpowiedzi to taka, która ma rentgena w oczach/Dobra, ze sie komuś żyga to widzę. Ale jak jest nieprzytomny, to skąd do diabła mam wiedzieć że mu kręgosłup nie poszedł w drzazgi? Jak go położyć... WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE :lol:
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Powrót do Egzamin na prawo jazdy