Dwa pasy ruchu czy jeden

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwa pasy ruchu czy jeden

Postprzez aorivell » niedziela 22 czerwca 2014, 12:33

Witam.
Mam mały problem odnośnie jednej sytuacji na drodze . Jest to droga jednojezdniowa dwukierunkowa o jednym pasie ruchu z obydwu stron, jednak po prawej stronie w pewnym momencie chodnik się kończy i droga się poszerza tak jakby były dwa pasy ruchu z prawej strony jezdni, ale na drodze nie ma żadnych znaków poziomych wyznaczających pas ruchu.Dalej jest skrzyżowanie gdzie są już wyznaczone pasy ruchu, ale jest taki odcinek ( jakieś 200 m.) gdzie właśnie nie ma wyznaczonego pasa ruchu. Nie wiem czy traktować tą drogę jako jednopasmową czy dwupasmową i czy np zjeżdżając bliżej prawej strony jezdni włączyć kierunkowskaz . Trochę pomieszałem ale nie wiedziałem jak to opisać. Bardzo bym prosił o odpowiedź bo w środę mam egzamin a ta droga znajduję się obok ośrodka egzaminacyjnego czyli na pewno będę tam przejeżdżał .
Z góry dziękuję
aorivell

Re: Dwa pasy ruchu czy jeden

Postprzez jasper1 » niedziela 22 czerwca 2014, 12:47

Pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 czerwca 2014, 12:49

Przydałby sie link google z namiarami na to miejsce.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aorivell » niedziela 22 czerwca 2014, 14:22

https://www.google.pl/maps/@51.964899,2 ... PGCUdA!2e0

To nie jest dokładnie to miejsce ale sytuacja jest podobna. Np. chce sobie tutaj zjechać na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną w prawo i czy mogę zjechać bliżej prawej krawędzi jezdni jak nie ma jeszcze znaków poziomych określających pas ruchu i czy w takim wypadku trzeba włączyć kierunkowskaz ?
aorivell

Postprzez papadrive » niedziela 22 czerwca 2014, 19:54

aorivell napisał(a):
... czy mogę zjechać bliżej prawej krawędzi jezdni jak nie ma jeszcze znaków poziomych określających pas ruchu i czy w takim wypadku trzeba włączyć kierunkowskaz ?

Nie tylko możesz, ale powinieneś jechać prawą stroną jezdni. Obowiązuje ruch prawostronny. Kierunkowskaz włączasz odpowiednio wcześnie. Czy to będzie przed wyznaczonym pasem, czy już na nim, to zależy od odległości od skrzyżowania. Nie sygnalizujesz samego faktu wjechania na wyznaczony pas (prawy), tylko zamiar skrętu w prawo.
Gdybyś, jadąc przy prawej krawędzi, chciał pojechać na wprost, a obok Ciebie (z lewej) byłoby miejsca na tyle dość, aby zmieścił się pojazd (niewyznaczony pas ruchu), wtedy zmieniając pas prawy na lewy,obowiązują Cię przepisy o zmianie pasa. Jeśli nie jest tam tak szeroko, aby zmieściły się dwa rzędy pojazdów. Wtedy nie musisz sygnalizować, tylko wjeżdżasz na pas dla kierunku na wprost.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze