jazda po łuku......... :(

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

jazda po łuku......... :(

Postprzez madziaa87 » piątek 19 sierpnia 2005, 23:12

Witam :) Jazda po łuku szła by mi całkiem nieźle, gdybym dobrze zatrzymywała się przed tą zasr*** przednią linią :( :P Problem w tym, że raz pojadę za daleko, raz za blisko :( Czy w tym elemencie liczy się tylko i wyłącznie intuicja :?: :!: :evil: A może dysponujecie jakimiś poradami jak zatrzymać samochód w tym właściwym momencie :?: :D Z góry dzięki za pomoc :wink:
madziaa87

Postprzez Silent » sobota 20 sierpnia 2005, 00:43

Najlepiej ustawić sobie lusterka tak by nie tylko widzieć tylną oponę, ale także by widzieć końcówkę samochodu i zatrzymać się tuż przed linią... w końcu odległość ma wynosić maksimum 40 cm, a minimum nie jest ustalone - byle najbardziej wystający element samochodu (tylny zderzak) nie wystawał poza tą linię. Jeśli chodzi o zatrzymywanie się z przodu... to najlepiej to poćwiczyć... za każdym razem wysiądź z samochodu i sprawdź jak stoi względem pachołków - pachołki stoją równo z linią i masz jakieś odniesienie :)
Obrazek
Silent

Postprzez gostek » sobota 20 sierpnia 2005, 10:31

jadąc do przodu - słupki od parkowań powinny być na końću okna 8)
a cofając to juz bardziej na wyczucie , ale tak mniej więcej żeby linie końcową było widać w lusterku na połowie koła 8) ja tak się zatrzymuje i jest ok :roll:
gostek

Postprzez madziaa87 » sobota 20 sierpnia 2005, 11:12

z parkowaniem do tyłu nie jest źle :D
a co to znaczy "słupki od parkowań powinny być na końću okna" :P Na końcu okna którego ?? tego bocznego nie ?? :P Pozdrawiam :D
madziaa87

Postprzez gostek » sobota 20 sierpnia 2005, 11:54

dokładnie tak jak siedzisz i spojrzysz w prawo to na końcxu tego okna od pasażera z przodu :?
wydaje mi się że to juest dobra metoda

bo jest jeszcze inna z tego co się dowiedziałem na moich jazdach ,że parkuje się do przodu kiedy ostatni słupek ten od łuku obok lini końcowej jest na wysokości tak mniej więcej środku prawj wycieraczki na przedniej szybie
tyle że to może być złudne bo jak sie krzywo jedzie po łuku to już może być nie dobrze :roll: :D
gostek

Postprzez ramzes366 » sobota 20 sierpnia 2005, 12:40

Zatrzymaj sie jak jak prawy ostatnij slupek bedzie na polowie wycieraczki moze nawet roszke dalej 3/4 wycieraczki a do tylu jak linia zatrzymania znajdzie sie na srodku lewego kola... Ja jezdzilem puntem i ta metoda dzialala... corsa chyba tez... powodzenia
ramzes366

Postprzez madziaa87 » sobota 20 sierpnia 2005, 13:44

dzięki muszę to wypróbować :D :D
madziaa87

Postprzez cappricio » sobota 20 sierpnia 2005, 18:53

ja tez z tym mialam ogromy problem :( jak wjezdzalam rowno miedzy liniami i stosunkowo prostopadle do tej linii z przodu to ta metoda z wycieraczkami jak znalazl... ale jak cos nie tak poszlo, jak wjechalam pod innym katem to sie problemy pojawialy (nawet w dzien egzaminu na dodatkowych jazdach...) juz nawet moj instruktor nie mial pomyslu, jak mam to zalapac... no bo to zalezalo tylko od tego jak wjade...
ale jesli, tak jak mowie, wjedziesz rowno i DOBRZE to patrz na wycieraczki smialo ;)

a linia tylna? linia ma byc gdzies tak w polowie klamki na drzwiach po Twojej stronie :] tez dziala :D

powodzenia :)
cappricio

Słupek receptą na wszystko:)

Postprzez Ruda » niedziela 21 sierpnia 2005, 21:43

Jak wjezdzasz do przodu patrz na słupek z prawej strony jak Ci sie pojawi w aveo-na początku prawej szyby bocznej u pasazera,a w corsie w okolicy 1/3 to jest ok
działa:)
Ruda

Postprzez m16 » niedziela 21 sierpnia 2005, 22:26

Najpierw naucz sie zatrzymywac centralnie na srodku pasa. Jak juz bedzie Ci za kazdym razem wychodzic to zatrzymaj sie w odpowiedniej odleglosci. Wysiadz, ocen. Jak jest ok to wziadz i zobacz na prawa wycieraczke i prawy slupek. Znaczy sie w ktorym miejscu wycieraczki sie znajduje. Podetem nie ruszajac samochodu zobacz jak to sie zmienia przy roznych ustawieniach fotela. Jak juz bedziesz to wiedziec to zatrzymasz sie patrzac na ten slupek i wycieraczke "na wyczucie" :)

PS: Ja w ten sposob sie nauczylem jak zatrzymac sie do przodu bo mialem z tym straszne problemy (raz za blisko, raz za daleko) :mrgreen:
A - to podstawa - jest
B - taki mily dodatek - jest
C - ladne uzupelnienie kolekcji - moze kiedys ;)
m16

Postprzez JaQb » poniedziałek 22 sierpnia 2005, 15:33

Tez mialem z tym problem i przez to oblałem wlasnie pierwszy raz :( ale za 2 już to zrobiłem bez błędnie :)
(Sprzedany!) :-)Quada Zim 350
Kontakt na PM. tanio !
JaQb

Postprzez cappricio » wtorek 23 sierpnia 2005, 09:52

a tak dla zabawy Wam powiem, ze na egzaminie w aucie mialam inne wycieraczki (nizej jakos zamontowane) i nie moglam sie wg nich zatrzymac lol2
cappricio

Postprzez madziaa87 » wtorek 23 sierpnia 2005, 10:24

jeszcze raz dzięki :D wczoraj za bardzo nie mogłam tego wypróbować bo ćwiczyłam na placu zatoczkę i prostopadłe tyłem :lol: Ale przy najbliższej okazji na pewno to wypróbuję :wink: Pozdrawiam :D
madziaa87

Postprzez Silent » wtorek 23 sierpnia 2005, 12:11

Zatoczke? A cóżto za nazwa (jaki to manewr?) chodzi o prostopadłe przodem?
Obrazek
Silent

Postprzez Sławek_18 » wtorek 23 sierpnia 2005, 13:10

zatoczka= prarkowanie rownolegle, koperta. Dziwne, ze o tym nie wiesz.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy