Wątek poboczny o powinnościach i kartach parkingowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku ja

Postprzez szerszon » środa 18 czerwca 2014, 23:42

Paragraf 8.4.1) Dz.U 32..teraz to ma inny numerek
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 00:05

Możesz zacytować? Czyżby Ci o to chodziło?
4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać następującym warunkom:
1) powinno być szczelne, jeżeli jest pomieszczeniem zamkniętym;
Przecież Uaz 469 B ma nadwozie otwarte, więc szczelne być nie musi. A już tym bardziej przedniej szyby mieć nie musi, zwłaszcza że jest homologowany z przednią szybą zdejmowaną.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 19 czerwca 2014, 00:08

Zawsze ma otwarte ?
Poza tym ... czy mozesz mi pokazać dowód rejestracyjny takiego pojazdu, aby udowodnic ,że możemy traktować go jako pojazd samochodowy.
Juz wspominałem o tym.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 00:09

Ten ze zdejmowaną przednią szybą? Raczej tak. Przynajmniej ten, którym jeździłem bez przedniej szyby miał otwarte.
Ostatnio zmieniony czwartek 19 czerwca 2014, 00:11 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 19 czerwca 2014, 00:10

Dane techniczne poproszę.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7298,d.d2k
Tutaj tak do konca nie jest otwarty.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 00:14

Nie przesadzasz czasem? Zdejmij opończę to nadwozie będzie do końca otwarte. Bo na zdjęciu choć nadwozie otwarte, to chwilowa przykryte opończą.
szymon1977

Postprzez jasper1 » czwartek 19 czerwca 2014, 00:25

Skoro dyskusja odbiegła tak daleko od wątku zasadniczego, to mała ciekawostka pokazująca, że powinność, to jednak obowiązek, a problem jest http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=282B2AA0
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » czwartek 19 czerwca 2014, 00:29

Zdejmij opończę to nadwozie będzie do końca otwarte.

Zerwij dach. Też będzie otwarte. :wink:
Może być zamknięte i i może być szyba ? Wsadzić masz już gdzie kartę.
Nie masz obowiązku demontowania przedniej szyby. Jest na wyposażeniu.
Czyli powinieneś , bo masz możliwość. :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 01:07

jasper1 napisał(a):...to mała ciekawostka pokazująca, że powinność, to jednak obowiązek...
O matko. A to jest problemem z umieszczeniem karty parkingowej w motocyklu nie posiadającym przedniej szyby gdzie indziej niż za przednią szybą właśnie? Poza ryzykiem kradzieży nie ma. Więc nadal karta parkingowa tylko powinna być za przednią szybą a nie musi. Wystarczającym powodem aby nie była jest... brak przedniej szyby.
szymon1977

Re: Wątek poboczny o powinnościach i kartach parkingowych

Postprzez szerszon » czwartek 19 czerwca 2014, 01:22

. Więc nadal karta parkingowa tylko powinna być za przednią szybą a nie musi.

Gdyby motocykl miał przednia szybę to powinna być.Obowiązek nie znika. :D
Powinność umieszczenia karty jet powiązana z istnieniem szyby.
Jest szyba-powinieneś.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 01:57

szerszon napisał(a):Powinność umieszczenia karty jet powiązana z istnieniem szyby.
Nie prawda. Nie ma ani obowiązku, ani nawet powinności umieszczania karty parkingowej. Jak chcesz może sobie ją nawet w piwnicy trzymać i nie umieszczać jej w pojeździe. Natomiast jeżeli osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej zamierza zgodnie z Art.8.1. nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju to może to zrobić tylko pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową. Art.8.3. jest tylko instrukcją jak oznaczyć samochód kartą parkingową a nie obowiązkiem czy powinnością.

szerszon napisał(a):Jest szyba-powinieneś.
Nie prawda. Chcesz nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju to oznaczyć musisz. Masz szybę - to za szybą w sposób umożliwiający jej odczytanie. Nie masz szyby - to w sposób umożliwiający jej odczytanie. Ponieważ nie masz obowiązku a tylko powinność to oznaczając UAZ-a 469 B kartą parkingową możesz szybę zostawić w garażu. Kartę parkingową także.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 19 czerwca 2014, 02:08

Nie prawda. Nie ma ani obowiązku, ani nawet powinności umieszczania karty parkingowej.
Jakaś podstawa ?
Art.8.3. jest tylko instrukcją

A gdzie to napisali ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 02:13

Jak mam Ci zacytować coś, czego Ustawodawca nie zapisał? To raczej Ty powinieneś wykazać obowiązek oznaczania samochodu kartą parkingową skoro Ci taki obowiązek do głowy przyszedł.
szymon1977

Postprzez jasper1 » czwartek 19 czerwca 2014, 09:35

szymon1977 napisał(a):Jak mam Ci zacytować coś, czego Ustawodawca nie zapisał? To raczej Ty powinieneś wykazać obowiązek oznaczania samochodu kartą parkingową skoro Ci taki obowiązek do głowy przyszedł.

Szymon nie mąć.
To jest obowiązek osoby chcącej korzystać z przywilejów - umieścić za szybą, a problem polega na tym, że ustawodawca nie przewidział braku szyby i innego umiejscowienia, jako zgodnego z prawem.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » czwartek 19 czerwca 2014, 10:15

Przewidział. W Art.8.3. napisał "karta parkingowa powinna być umieszczona za przednią szybą" a nie np. kartę parkingową zobowiązuje się umieścić za przednią szybą. Więc skoro masz przednią szybę - umieszczasz w sposób umożliwiający jej odczytanie za przednią szybą, bo powinieneś tak zrobić. A skoro nie masz - to umieszczasz po prostu w sposób umożliwiający jej odczytanie a brakiem przedniej szyby się nie przejmujesz.

Jeżeli chcesz korzystać z przywilejów opisanych w Art.8.1. musisz pojazd kartą parkingową po prostu oznaczyć. A jeżeli oznaczasz to zgodnie z Art.8.3. A obowiązku oznaczania nie ma, a już tym bardziej obowiązku oznaczania za przednią szybą.

jasper1 napisał(a):To jest obowiązek osoby chcącej korzystać z przywilejów...
To nie żaden obowiązek, a warunek korzystania z dodatkowych praw opisanych w Art.8.1.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze