Wątek poboczny o powinnościach i kartach parkingowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątek poboczny o powinnościach i kartach parkingowych

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 00:17

Wątek wydzielony z tematu : http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35907
szerszon napisał(a):Przykład ze skrętem nie jest trafiony, ponieważ w innym ustępie dopuszcza sie możliwość innego zachowania.
Kodeks napisał(a): Art. 8.3. Karta parkingowa powinna być umieszczona za przednią szybą pojazdu samochodowego w sposób umożliwiający jej odczytanie.
Dlaczego "powinna być umieszczona za przednią szybą" a nie np. "kierujący zobowiązany jest umieścić za przednią szybą"? Bo jeżeli pojazd samochodowy nie ma przedniej szyby to może ją umieścić w sposób umożliwiający jej odczytanie ale nie za przednią szybą.

Dobry przykład na różnicę pomiędzy powinnością a obowiązkiem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku ja

Postprzez szerszon » środa 18 czerwca 2014, 00:30

Interesująca interpretacja. A jakiż to pojazd samochodowy poza motocyklem nie ma przedniej szyby ? W przepisie jest obowiązek pochwalenia sie posiadaniem karty..a że jest tak zredagowany... jak sam wiesz język polski jest bogatym językiem. :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 00:32

Uaz 469B miał możliwość zdemontowania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 18 czerwca 2014, 00:34

Pojazd zabytkowy ? Nie łapie się. :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 00:38

A dlaczego zabytkowy? Całkiem możliwe, że nadal jest w ofercie, a kilka lat temu był na pewno.
szymon1977

Postprzez Borys_q » środa 18 czerwca 2014, 00:39

Uazy w prawie niezmienionej formie są do dzisiaj produkowane.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szerszon » środa 18 czerwca 2014, 00:41

Maja wbite w dowodzie rejestracyjnym -Pojazd samochodowy ?
A problem nie demontować szyby i jednak wypełnić obowiązek lub powinność ?
Juz mi sie nie chce sprawdzać w warunkach technicznych..bladym świtem to zrobię.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 00:46

Zawsze można potraktować powinność jak obowiązek i na wszelki wypadek wozić przednią szybę w bagażniku.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 18 czerwca 2014, 07:23

Podejrzewam ,że łaski nie robi. Jeśli jest przystosowany do posiadania przedniej szyby to niech ja wyciąga z bagażnika i montuje w celu właściwego ulokowania karty. To jego problem , a nie przepisu.
szerszon

Postprzez mariusz79 » środa 18 czerwca 2014, 09:06

szymon1977
A wiesz, że słowo "powinno" daje furtkę do wykonania czynności przeciwnej w nietypowej sytuacji?

Nie daje żadnej furtki, a w języku prawnym oznacza obowiązek.
Już kiedyś o tym pisałem w innym temacie, ale widocznie nie czytałeś tego, więc pozwolę sobie swoją wypowiedź przytoczyć jeszcze raz.
"Powinien" ma dwa znaczenia.
W języku potocznym oznacza sugestię.
Przykład: Janek powinien zadbać o swój wygląd. Powinien, a czy to zrobi to tylko zależy od Janka.
Powinien w języku prawnym oznacza obowiązek,musi, jeśli ma być zgodne z prawem.
Przykład z Kodeksu cywilnego:
W przepisie: "Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości
powinna być zawarta w formie aktu notarialnego" (art. 158 KC). Przepis wyraża więc konieczność, a nie propozycję.
§ 3 ust.5 pkt 2 nieobowiązującego już rozporządzenia w sprawie szkolenia...
Pojazdy wykorzystywane do prowadzenia szkolenia powinny:
być oznaczone nazwą i adresem ośrodka szkolenia kierowców umieszczonymi na zewnątrz pojazdu na jego prawej i lewej stronie...
"Powinny" ma tu znaczenie prawne (obowiązek prawny) a nie sugestię.
Warunki techniczne § 43:
1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być
wyposażony w:
1) przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-
8 i 11;
2) układ hamulcowy posiadający urządzenia przeciwblokujące koła jezdne; przepis stosuje się do pojazdów
wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11;
3) dodatkowy pedał hamulca roboczego, który umożliwia przejęcie sterowania układem hamulcowym;
4) dodatkowe lusterka :zewnętrzne: prawe i lewe....itd, itd, nie będę wszystkiego wymieniał.

Powinien więc mieć dodatkowy pedał hamulca. Powinien mieć dodatkowe lusterka zewnętrzne: prawe i lewe itd.itd.
Powinien oznacza obowiązek.
mariusz79

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 10:47

Błądzisz. A co z umowa zobowiązującymi do przeniesienia własności nieruchomości
zawartymi w formie innej niż aktu notarialnego? A jest ich mnóstwo.
Ostatnio zmieniony środa 18 czerwca 2014, 11:50 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 18 czerwca 2014, 11:44

Jak mnóstwo ?
szerszon

Postprzez mariusz79 » środa 18 czerwca 2014, 13:35

szymon1977
Błądzisz. A co z umowa zobowiązującymi do przeniesienia własności nieruchomości
zawartymi w formie innej niż aktu notarialnego? A jest ich mnóstwo.

Jak mnóstwo? Co masz na myśli?
Szymonie odpowiedz mi na następujące pytania.
Art. 54. K.D.
1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
Pytanie do Ciebie.
Ma obowiązek wysyłać sygnały błyskowe podczas prac porządkowych, czy może ale nie musi?
Art.55 ust.2 KD
Podczas kierowania pojazdem do nauki jazdy przez osobę inną niż osoba ubiegająca się o uprawnienie do kierowania pojazdem tablica, o której mowa w ust. 1, powinna być zasłonięta lub złożona.
Jest obowiązek zasłaniania tablicy lub składania, czy to tylko sugestia prawodawcy?
Art.61 ust.8 K.D.
Ładunek wystający poza przednią lub boczne płaszczyzny obrysu pojazdu powinien być oznaczony. Dotyczy to również ładunku wystającego poza tylną płaszczyznę obrysu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m.
Jest obowiązek oznaczenia ładunku, czy to tylko sugestia prawodawcy?
§ 13 ust.1 warunki techniczne...
1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym.
Muszą więc obowiązkowo odpowiadać warunkom wymienionym w przepisie, czy mogą ale nie muszą? Dopuszcza się by światła odpowiadały innym warunkom niż te które wynikają z aktu wykonawczego do ustawy prawo o ruchu drogowym?
§ 15 ust.2
Hamulce powinny ponadto odpowiadać następującym warunkom...
Muszą więc obowiązkowo odpowiadać warunkom wymienionym w przepisie, czy mogą ale nie muszą?
itd. itd. Jak chcesz mogę takich przykładów wymienić Ci więcej. Myślę jednak, że zrozumiałeś już swój błąd.
Błądzisz.

Szymonie, to Ty niestety zbłądziłeś.
Powinność w języku prawnym oznacza nakaz, obowiązek, zaś w języku potocznym może oznaczać sugestię.
mariusz79

Postprzez jasper1 » środa 18 czerwca 2014, 14:54

Mariusz79 ma rację, coś powinno być, więc człowiek (kierujacy) ma obowiązek o to zadbać by było. "Powinno" w PoRD odnosi się do zjawisk oraz rzeczy i skutkuje obowiązkiem zapewnienia tego przez człowieka.
Mówiąc o kierującym w PoRD używa się określenia ma obowiązek/ jest obowiązany.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » środa 18 czerwca 2014, 23:28

A co mam zrobić z kartą parkingową skoro nie mam przedniej szyby? A może z powodu braku przedniej szyby nie wolno mi zaparkować?
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze