Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 czerwca 2014, 11:06

kombi napisał(a):Szymon powierzchnia utworzona przez to przecięcie na twoim rysunku to właśnie zielony kwadrat.
Zielony kwadrat to przecięcie dróg.
kombi napisał(a): Nie wiem skąd w takim razie wzięła ci się czerwona powierzchnia.
Czerwona powierzchnia to dodatkowa powierzchnia utworzone przez skrzyżowanie.
szerszon napisał(a):Przecięcie się jezdni to nie musi być koniecznie ich geometryczny środek i w wyniku tego nie musi być to powierzchnia czworoboku.
O przecięciu dróg a nie jezdni w PoRD mowa. A to drogi przecinają się poza miejscem, w którym się przecinają - poza zielonym kwadratem?

A może wyjaśnijcie, czym różni się przecięcie dróg od powierzchni utworzonej przez to przecięcie bo w definicji drogi mowa o łączeniu tych dwóch elementów więc nie może to być jedno i to samo. A na waszym rysunku widzę jedynie przecięcie, a powierzchni utworzonej przez to przecięcie brak.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 czerwca 2014, 23:40 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 08 czerwca 2014, 11:10

O przecięciu dróg a nie jezdni w PoRD mowa.

W kręgu moich zainteresowań leży przecięcie , które tworzy powierzchnie skrzyżowania i gdzie jest możliwość punktów kolizyjnych.
Dla C-12 nie ma większego , w ogóle czy ma , przecięcie się chodników czy czegoż tam jeszcze.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 czerwca 2014, 11:44

szerszon napisał(a):W kręgu moich zainteresowań...
...w kręgu moich zainteresowań, i podejrzewam większości Forumowiczów leży skrzyżowanie w świetle PoRD a nie skrzyżowanie w świetle Twojego widzimisię. Mniejsza o to. Może wyjaśnisz, czym Twoim zdaniem różni się przecięcie dróg od powierzchni utworzonej przez to przecięcie. Istnienia tego drugiego w Twoich interpretacji nie zauważyłem a w PoRD o połączeniu tych dwóch elementów w definicji skrzyżowania mowa.
Ostatnio zmieniony niedziela 08 czerwca 2014, 23:40 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » niedziela 08 czerwca 2014, 11:55

szymon1977 napisał(a):Może wyjaśnisz, czym różni się powierzchnia przecięcia dróg od powierzchni utworzonej przez to przecięcie.
Niczym. Powierzchnia przecięcia, to powierzchnia utworzona przez przecięcie.
Szymon twój rysunek jest błędny i tyle.
kombi

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 czerwca 2014, 11:59

kombi napisał(a):Powierzchnia przecięcia, to powierzchnia utworzona przez przecięcie.
Przeczytaj definicję skrzyżowania to może zorientujesz się, że to dwie różne rzeczy a skrzyżowanie to połączenie tych dwóch rzeczy.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 08 czerwca 2014, 12:02

Szymon - sam poczytaj dokładnie :D
W definicji mowa o przecięciu + powierzchni utworzonej...
Ty piszesz o powierzchni przecięcia + powierzchni utworzonej...
Lubisz zabawy językiem polskim, więc powinieneś dostrzegać tą różnicę...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » niedziela 08 czerwca 2014, 20:43

szerszon napisał(a):tego wynika ,że F-10 jest niezgodny ze wszystkim, ponieważ wskazuje w jakich kierunkach można pojechać z poszczególnych pasów.
F10 jest zgodny ze wszystkim, ponieważ wskazuje, w jakich kierunkach można pojechać z poszczególnych pasów na najbliższym przecięciu dróg.
Nie moja wina, że ci się na rondzie przecięcia dróg skasowały.

F10 przed wjazdem na rondo Reagana:
http://goo.gl/maps/xWwN8
W świetle szerszonologii stosowanej - mając na F10 pasy na wprost i w prawo, nie będę mogła na rondzie skręcić w lewo.
A ja i w lewo skręcę i zawrócę ... :faja:
Lepiej zweryfikuj swoje pojęcie skrzyżowania i przecięcia sie dróg.
Właśnie weryfikuję - tylko napisz coś więcej o tych skrzyżowaniach na autostradzie, bo reszta świata to jakaś niekumata w temacie :haha:

kombi napisał(a):Sankila ten rysunek powinien ci wszystko wyjaśnić. Jak rondo jest małe to wyspa również należy do skrzyżowania.
Kombi, ten rysunek powinien ci wszystko wyjaśnić...
http://g.infor.pl/wj/portal/_wspolne/pl ... rondo1.jpg
Wyspa mnie ani ziębi, ani grzeje - jeździć po niej nie zamierzam.
Chcę ustalić, częścią której drogi jest obwiednia, czyli która z nich ma ten sam kierunek ruchu.
Mam znak, że wjeżdżam na poprzeczną, która ma pierwszeństwo. Patrzę w lewo, ale ona też ma przed sobą drogę poprzeczną z pierwszeństwem; ta z prawej i z naprzeciwka -również.
No to co jest - jak wszystkie podporządkowane i kierunki ruchu im się parami pokrywają, to skąd się wzięła ta z pierwszeństwem, poprzeczna do wszystkich?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 08 czerwca 2014, 20:59

F10 przed wjazdem na rondo Reagana:

Szanowna !!! A to skrzyżowanie o ruchu okrężnym ? Nie widzę C-12 i A-7.
To nie ściemniaj i nie pisz tu fantastyki.
I widzisz..na tej podstawie można zlekceważyć dalszą część postu. Co niniejszym czynię. Jak ty skrzyżowania o ruchu okrężnym nie łapiesz ?
Bo ci rondo w nazwie napisali ? :lol:
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 08 czerwca 2014, 23:38

dylek napisał(a):Szymon - sam poczytaj dokładnie
W definicji mowa o przecięciu + powierzchni utworzonej...
Racja, pisałem na szybko popełniłem błąd. Na szczęście w opisie mojego rysunku tego błędu jeszcze nie było. W pozostałych postach błąd poprawiłem.
szymon1977 napisał(a):Proszę bardzo, jedna droga na niebiesko, druga droga na żółto, przecięcie dróg na zielono, a na czerwono powierzchnia utworzona przez przecięcie dróg.
Narysowałem, co narysowałem, nie każdemu się podoba. A czy ktoś, komu się nie podoba mógłby narysować przykład skrzyżowania, które składa się nie tylko z samego przecięcia dróg ale także z powierzchni utworzonej przez to przecięcie?
szymon1977

Postprzez kirbag » poniedziałek 09 czerwca 2014, 09:56

szymon1977 napisał(a):
Kodeks napisał(a):skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia...

Widzę problem ze zrozumieniem definicji. Proszę bardzo, jedna droga na niebiesko, druga droga na żółto, przecięcie dróg na zielono, a na czerwono powierzchnia utworzona przez przecięcie dróg.

051.png

Śpiesząc na ratunek Szymonowi: skoro już poczyniłeś wysiłek i przedstawiłeś graficznie na jednym rysunku, dwa rodzaje skrzyżowań to musisz je jeszcze odpowiednio oznaczyć i ewentualnie opisać:
W przypadku skrzyżowania klasycznego jest ok, ładnie na zielono oznaczona powierzchnia utworzona przez przecięcie drogi żółtej z błękitną.
Jednak w przypadku SORO, to Szymuś babola zrobiłeś, to co zaznaczyłeś na czerwono powinno także mieć kolor zielony!!!!!, to jest powierzchnia utworzona przez połączenie dróg żółtej i błękitnej.

I jak to kolega "zobaczy" to dopiero można próbować dalej temat rozwijać.
kirbag

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 10:41

Jeszcze raz bo nie doczytałeś czegoś w definicji:

Kodeks napisał(a):Art.2.14. Skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

Powtórzę, przecięcie dróg łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia. Więc pokaż mi skrzyżowanie, na którym jest nie tylko przecięcie ale i powierzchnia utworzona przez to przecięcie.
szymon1977

Postprzez kirbag » poniedziałek 09 czerwca 2014, 11:18

Szymon ty żartujesz??? Przecież masz nawet na swoim rysunku (opisałem to nawet), przecinają się dwie drogi, żółta i błękitna i to co zielone to jest właśnie powierzchnia utworzona. Nie wiem czego nie rozumiesz???
kirbag

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 11:20

A zwrot "x łącznie z y = z" oznacza, że "x = y = z", czy że "x + y = z"? A może jeszcze coś innego?
szymon1977

Postprzez kombi » poniedziałek 09 czerwca 2014, 11:24

Szymon, przecież Dylek już ci wytłumaczył, że przecięcie to nie jest to samo co powierzchnia przecięcia. Czego jeszcze nie rozumiesz? Zamaluj czerwone na zielono na swoim rysunku i będziesz miał w porządku.
kombi

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 09 czerwca 2014, 11:29

"Łącznie z" - więc pokaż mi choć jedno skrzyżowanie, na którym masz nie tylko przecięcie, nie tylko powierzchnie utworzoną przez to przecięcie, ale zarówno przecięcie jak i powierzchnię utworzoną przez to przecięcie.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze