Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » piątek 06 czerwca 2014, 08:22

sankila napisał(a):download/file.php?id=1389

sankila - popraw ten rysuneczek, bo babol w nim przeokrutny..
Za pierwszym razem przeszedł bez echa, więc i ja nie drążyłem tematu, ale widzę, że niestety powraca...
Czerwony prostokąt opisałaś jako miejsce przecięcia się kierunków ruchu.
Najciemniejsza niebieska strzałka pokazuje znak poziomy, który wskazuje mozliwe kierunki na najbliższym przecięciu...
Tyle, że ta strzałka pokazuje lewo/prosto.
Serio uważasz, że w tym miejscu przecięcia można pojechać albo w lewo, albo prosto ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » piątek 06 czerwca 2014, 08:44

LeszkoII napisał(a):
maryann napisał(a):Ja też, że dwie; ale równie dobrze od każdej strony ronda może być inna- więc cztery+rondo uznamy za odrębną- więc pięć.
Uznajemy? Umawiamy się? Tworzymy prawo zwyczajowe? Dobrze, że mówisz za siebie...
Nie za siebi, nie siebie- czy to ja wymyśliłem, że na skrzyżowaniu nie ma drogi? Skoro dochodzą cztery, i żadna z nich nie jest częścią skrzyzowania, to znaczy że to po czym jeżdżę wokół wyspy jest kolejną, inną od tych czterech dróg! Z siebie się śmiejecie!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 08:48

A gdzie masz napisane że cztery ?
Pewnie na skrzyzowaniu X też widzisz cztery ?
Dalej nie zapoznałeś sie z definicją skrzyżowania, gdzie jest mowa o przecięciu się dróg ?
Przecięcie tworzy nową drogę ? :hmm:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 06 czerwca 2014, 09:03

Nie mogę doczytać tego co poniżej napisałem.
Czy ktoś wskaże mi miejsce w definicji skrzyżowania, gdzie jest napisane że w rejonie skrzyżowania nie ma drogi albo co jest w zamian drogi?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 09:19

. Czy coś jest niezrozumiałego w stwierdzeniu , że skrzyżowanie to przecięcie sie dróg, a nie cztery dochodzące tworzące piątą drogę ?
Jeśli tak rozumiecie definicje skrzyżowania to faktycznie nie ma co się dziwić tasiemcowym wątkom.
Czyli dalej swoje..obwiednia to piata droga :hmm: wszystko jasne..i zmiana kierunku jazdy przy zjeździe, linia P-7a, chwilowy kierunek jazdy na skrzyżowaniu ( dlaczego nie na drodze ? :hmm: ), strzałeczki na C-12 coś pokazują, drogi poprzeczne...
Co to znaczy- w rejonie skrzyżowania ? Obok ? W pobliżu ?
Albo jest to trollowanie, albo kompletny brak czytania ze zrozumieniem.
szerszon

Postprzez maryann » piątek 06 czerwca 2014, 09:32

szerszon napisał(a):. Czy coś jest niezrozumiałego w stwierdzeniu , że skrzyżowanie to przecięcie sie dróg, a nie cztery dochodzące tworzące piątą drogę ?
Jeśli tak rozumiecie definicje skrzyżowania to faktycznie nie ma co się dziwić tasiemcowym wątkom.
Może napisz, co Ty rozumiesz, co Ty widzisz w przykładzie- a nie bredź o tym czego nie rozumiesz, czyli o moich wypowiedziach- bo nigdzie nie napisałem , że ja tam widzę piątą drogę. To Twoja teoria, że na skrzyżowaniu nie ma drogi, że obwiednia to nie jezdnia itd.
maryann

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 09:45

Nie napisałeś ...
Skoro dochodzą cztery, i żadna z nich nie jest częścią skrzyzowania, to znaczy że to po czym jeżdżę wokół wyspy jest kolejną, inną od tych czterech dróg!

Fakt nie napisałeś , że piata..napisałeś ..kolejna.
To Twoja teoria, że na skrzyżowaniu nie ma drogi, że obwiednia to nie jezdnia itd.

Tak. Na skrzyżowaniu nie ma kolejnej drogi, skrzyzowanie to przecięcie sie dróg.
- a nie bredź o tym czego nie rozumiesz,

To co piszesz i jak się wypierasz tego co napisałes chocby zaledwie post wyżej faktycznie może spowodować odloty.
Ale jest na to sposób.
szerszon

Postprzez maryann » piątek 06 czerwca 2014, 09:52

maryann, koniec 59. strony napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Obwiednia wyspy na tym mini rondzie nie jest jedną drogą jednokierunkową biegnącą wokół niej. ja uważam że są dwie - na skrzyżowaniu się przecinające.
Ja też, że dwie;
a potem
maryann napisał(a):; ale równie dobrze od każdej strony ronda może być inna- więc cztery+rondo uznamy za odrębną- więc pięć. Ale mnie to zwisa,
Fakt, interpunkcja inna, ale jeśli mnie czytasz, to zawsze pisałem, że na skrzyżowaniu mamy obie drogi, a obwiednia to też droga.
Więc teraz Ty swoje przedstaw: tabliczkę (E15, E16) z jakim numerem drogi/dróg postawisz obok obwiedni ronda?
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 10:16

LeszkoII napisał(a):Ten plac jest sztucznym tworem - zupełnie kuriozalnym.
Nie widzę w tym 12-to wlotowym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym niczego kuriozalnego. Oznakowanie jego jest zgodne z "220". Nie sprawia także problemów zachowanie zgodne z PoRD bez zakładania, że jeden przejazd przez skrzyżowanie to jedno wielkie skręcanie.

Przypominam, że nadal nikt nie udowodnił za pomocą PoRD, że podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie można skręcić tylko raz, więc nadal pozostaje to tylko nieopartym na PoRD założeniem. Jedyne co się udało wykazać, to że PoRD takiej możliwości nie przeczy. Ale ten sam PoRD nie przeczy także możliwości wielokrotnego skręcania podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie.
=====
szerszon napisał(a):polecam definicje skrzyzowania, a nie wywody o przemysle browarniczym- szerszon
Więc z definicji skrzyżowania wychodzi, że przykładowo jesteś na czterech drogach jednocześnie. A z zasad języka polskiego wynika, że jeżeli jesteś na skrzyżowaniu (czyli np. na czterech drogach jednocześnie) na poniższe pytania powinieneś odpowiedzieć:

1. Czy jesteś na czterech drogach? TAK (jasno określona liczba w pytaniu, prosta odpowiedź)

2. Czy jesteś na jednej drodze? NIE, jestem na czterech drogach (jasno określona liczba w pytaniu, prosta odpowiedź).

3. Czy jesteś na jakiejkolwiek drodze? TAK (jasno określone, że chodzi o minimum jedną drogą).

4. Czy jesteś na drodze? TAK. (Pytanie nie zawiera w sobie określenia ilości dróg. Ponieważ rzeczowniki w języku polskim nie posiadają formy bezliczbowej gdy nie jest istotne ilość dróg słowo "droga" stosujemy w liczbie pojedynczej właśnie.)

5. Czy na skrzyżowaniu jest droga? TAK (jakakolwiek jest, więc odpowiedź jest twierdząca).

6. Czy na skrzyżowaniu jest jedna droga? NIE, na skrzyżowaniu są cztery drogi

7. Czy na skrzyżowaniu są drogi? TAK.

8. Czy skrzyżowanie jest drogą? NIE. Skrzyżowanie jest częścią wspólną czterech dróg.
-----
Druga sprawa.

9. Czy obwiednia jest drogą? Nie jest tylko fragmentem jezdni wspólnej dla przecinających się do ronda dróg.

10. A czy będąc na obwiedni jesteś na jednej drodze? NIE.

11. A czy będąc na obwiedni jesteś na drodze? TAK.

Itd., itp. Prostszego przykładu, niezwiązanego z PoRD obrazującego zasady języka polskiego nie zamieszczę, bo Szerszon znów go wytnie.
Ostatnio zmieniony piątek 06 czerwca 2014, 11:01 przez szymon1977, łącznie zmieniany 7 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 06 czerwca 2014, 10:29

szymon, brakło kluczowego- czy na skrzyżowaniu jest droga w sensie PoRD i przepisów na niej stosowanych?
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 10:36

Jeżeli byś zapytał, czy na skrzyżowaniu jest jedna droga to nie. Ale jeżeli nie pytasz o ilość dróg to owszem, na skrzyżowaniu jest droga, jest także jezdnia (jedna wspólna jezdnia... no chyba, że ktoś widzi na skrzyżowaniu dwie oddzielne jezdnie dróg przecinających się).

A co to znaczy w sensie PoRD? Wystarczy, że "w sensie" języka polskiego na skrzyżowaniu jest droga, bo właśnie w języku polskim PoRD napisano. Całe problemy wynikają z traktowania PoRD jak mowy potocznej, wbrew zasadom języka polskiego.
-----
A właśnie:
Szerszon, czy mógłbyś wytłumaczyć jakim sposobem wychodzi Ci, że w § 36.1. nie ma mowy o kierunku ruchu? Bo moim zdaniem, na pytanie:
Jaki jest kierunek ruchu na skrzyżowaniu?
Prawidłowa odpowiedź brzmi:
Taki, jak pokazy strzałeczkami na znaku C-12.
170 napisał(a):§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » piątek 06 czerwca 2014, 12:47

szymon - jeszcze wyjaśnij jakim cudem dwie drogi mają jedną wspólną jezdnię...bo mi to wyglada na dwie kobiety, co to w jednej wspólnej ciąży są i jeden wspólny brzuch mają...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 12:59

Więc z definicji skrzyżowania wychodzi, że przykładowo jesteś na czterech drogach jednocześnie.

Lubisz rysować to narysuj skrzyzowanie , gdzie ci sie cztery drogi przecinają.
1. Czy jesteś na czterech drogach? TAK

Mój język jest bogatszy i odpowiem , że jestem na skrzyżowaniu.
Mimo ,że sam napisałem , ze nie przemysł browarniczy jest tu celem. Ale nie pijesz wody, chmielu, drożzy , słodu tylko piwo. :D
pkt od 2 do 7 to farsa. Daruj sobie takie teksty. Zaraz będziesz mi drogę rozkłądał na czynniki.
10. A czy będąc na obwiedni jesteś na jednej drodze? NIE.

11. A czy będąc na obwiedni jesteś na drodze? TAK.

Przeczysz sam sobie. Albo porównujesz przepis z językiem potocznym.
"Na polskich drogach zginęło w tym roku xxxx ludzi"
A szymon..
o nie nie ..oni nie zgineli na drogach tylko na skrzyzowaniu

. Prostszego przykładu, niezwiązanego z PoRD obrazującego zasady języka polskiego nie zamieszczę, bo Szerszon znów go wytnie.

Powinienem ...

czy na skrzyżowaniu jest jedna droga to nie. Ale jeżeli nie pytasz o ilość dróg to owszem, na skrzyżowaniu jest droga,

droga = jedna droga, chyba że widzisz róznicę.
Jeżeli mówisz o czymś w liczbie pojedynczej to po co dodajesz liczebnik ?

Szerszon, czy mógłbyś wytłumaczyć jakim sposobem wychodzi Ci, że w § 36.1. nie ma mowy o kierunku ruchu?

Przecież juz od miesięcy oczekuje wskazania , gdzie jest napisane o kierunku ruchu
szerszon

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 13:34

Ale po co wy to roztrząsacie?
Dla art. 22 nie ma znaczenia czy droga czy skrzyżowanie.
kombi

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 14:27

Szerszon: Masz coś do powiedzenie poza tym, że się ze mną nie zgadzasz?
szerszon napisał(a):Przecież juz od miesięcy oczekuje wskazania , gdzie jest napisane o kierunku ruchu
Na chwilkę przestanę się przy swoim upierać, załóżmy, że nie jest. Przestań więc próbować negować moje stanowisko, uzasadnij swoje. Do dzieła!
-----
dylek napisał(a):...mi to wyglada na dwie kobiety, co to w jednej wspólnej ciąży są i jeden wspólny brzuch mają...
Raczej dwie kobiety są w ciąży, a sprawcą obu jest listonosz. Cud czy rzeczywistość?
dylek napisał(a):...wyjaśnij jakim cudem dwie drogi mają jedną wspólną jezdnię...
Spójrz na pierwsze lepsze skrzyżowanie. Dwie oddzielne jezdnie widzisz czy jedną wspólną? Cud, czy rzeczywistość?
-----
kombi napisał(a):Dla art. 22 nie ma znaczenia czy droga czy skrzyżowanie.
Owszem nie ma. Skręcanie to skręcanie. Z drogi w drogę, ze skrzyżowania w drogę, z drogi w skrzyżowanie. Dla Art.22. ani żadnego innego nie ma różnicy.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze