Pas ruchu, kierunek ruchu, skręcanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pas ruchu, kierunek ruchu, skręcanie.

Postprzez szerszon » czwartek 05 czerwca 2014, 09:05

Dziwi mnie to że pewne osoby dzielą na kawałki wypowiedzi innych,

jak ci pisałem , to dzielenie nie zmienia sensu wypowiedzi, a ułatwia dyskusję. To nie są monologi i tyrady.
a mojego zapytanie nie podzielili i konkretnie na pytanie nie odpowiedzieli. Czyżby odpowiedź tak lub nie była zbyt trudna?

Skoro ty nie dyskutujesz i pozwalasz sobie na ironię ( za to u mnie plus), to równiez ja z tobą nie dyskutuję , bo nie ma o czym( za wiedzę minus)
Ale skoro nalegasz i czujesz sie pominięty..
1, Zmieniając pas ruchu:
Skręcamy?

Nie...zmieniamy kierunku jazdy.
Przecinając pas ruchu:
Skręcamy?

Nie zawsze...można przeciąć kilka pasów ruchu nie skręcając, a jadąc na wprost.
2, Zmieniając pas ruchu obowiązuje nas (zawczasu i wyraźnie) sygnalizowanie kierunkowskazem.

tak.
3, Przecinając pas ruchu obowiązuje nas (zawczasu i wyraźnie) sygnalizowanie kierunkowskazem.

Zależy od manewru jaki wykonujesz.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 05 czerwca 2014, 11:04

szerszon napisał(a):masz jeden pas ruchu i omijasz studzienki zygzakiem.
Czy jest zmiana kierunku jazdy ?
czy występuje zmiana kierunku ruchu ?
Kręcisz kierownicą
Kręcę kierownicą celem ominięcia studzienek. Ale cały czas jadę w takim kierunku, w jakim pas ruchu prowadzi. Więc za mało kręcę aby kierunek jazdy zmienić. A jakbym nie kręcił to i tak pas ruchu będzie prowadził w takim kierunku, w jakim przed moim kręceniem prowadził. Więc choćbym chciał to kierunku ruchu nie zmienię. A czy występuje zmiana kierunku ruchu? Nie napisałeś, żeby pas ruchu zmieniał kierunek więc zakładam, że nie. Chyba, że uzupełnisz informacje.

Nie zmieniam pasa ruchu, nie zmieniam kierunku jazdy, nie skręcam. Żadnych obowiązków związanych z kręceniem kierownicą celem ominięcia studzienki nie mam. A kierunek ruchu to mogliby nieoczekiwanie zmienić drogowcy malując pasy ruchu omijające studzienkę.
-----
szoferemeryt napisał(a):1, Zmieniając pas ruchu:
Skręcamy?
Nie. Gdyż jedziemy cały czas w tym samym kierunku.
szoferemeryt napisał(a):Przecinając pas ruchu:
Skręcamy?
Przed rozpoczęciem skręcanie zbliżamy się do krawędzi więc nie mamy czego przeciąć (chyba, że pasy ruchu dla kierunku przeciwnego, czy poprzecznego ale odnoszę wrażenie, że nie o te pasy ruchu pytałeś).
szoferemeryt napisał(a):2, Zmieniając pas ruchu obowiązuje nas (zawczasu i wyraźnie) sygnalizowanie kierunkowskazem.
Tak.
szoferemeryt napisał(a):3, Przecinając pas ruchu obowiązuje nas (zawczasu i wyraźnie) sygnalizowanie kierunkowskazem.
Teoretycznie jest to niewykonalne, gdyż przed rozpoczęciem skręcanie zbliżamy się do krawędzi. No chyba, że jedziemy TIR-em i zmieniamy kierunek w prawo skręcając z lewego pasa... no ale wtedy już mamy prawy kierunkowskaz, którym zmianę kierunku jazdy sygnalizujemy więc co jeszcze chciałbyś włączyć?
-----
szoferemeryt napisał(a):Dziwi mnie to że pewne osoby dzielą na kawałki wypowiedzi innych, a mojego zapytanie nie podzielili i konkretnie na pytanie nie odpowiedzieli. Czyżby odpowiedź tak lub nie była zbyt trudna?
Gdybyś zapoznał się z moją wypowiedzią zorientowałby się, że Twoje pytania były błędnie zadane. Nie zamierzam się rozpisywać. Chcesz poznać moje stanowisko to przeczytaj moją wypowiedź. Nie chcesz to tym bardziej tasiemca być nie przeczytał.

BTW Odnoszę wrażenie, że wszystkie Twoje pytania są próbą konfrontacji przejazdu przez skrzyżowanie skanalizowane z interpretacją PoRD opartą na założeniu, że skręcanie obejmuje cały przejazd przez skrzyżowanie. Zgadza się? Zapomnisz o tym założeniu to i z pytań się wycofasz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 05 czerwca 2014, 11:38

Szymon.
Dobra, zamiast studzienki pojawia się pojazd jak na filmiku poniżej.
http://www.youtube.com/watch?v=vW6Tp16cRhY#t=59
Na czym polegało ratowanie się kierującego częściowo wjeżdżającego na pobocze? Zmienił kierunek czego???
A może nie doszło do nieustąpienia pierwszeństwa... :hmm: /Ja tam istotnej zmiany prędkości nie widziałem/

---
Jeśli przykład Ci nie pasuje - bo gościu częściowo wjechał na pobocze - to wyobraź sobie szerszy pas ruchu bez wjazdu na pobocze.

To co zrobił kierowca to klasyczny przykład zmiany kierunku ruchu POJAZDU!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » czwartek 05 czerwca 2014, 12:59

LeszkoII napisał(a):To co zrobił kierowca to klasyczny przykład zmiany kierunku ruchu POJAZDU!
Oczywiście. Nawet nie trzeba dopisywać, że POJAZDU, bo to wiadomo.
szymon1977 napisał(a):Ogół pojazdów porusza się tak jak pasy ruchu wymalowano. Więc jak sobie pomiędzy pasami ruchu strzałkę narysujesz to będzie to właśnie kierunek ruchu. Bo właśnie w takim kierunku ruch na interesującym nas odcinku się odbywa.
A jaki jest kierunek ruchu ogółu pojazdów, jak połowa ogółu jedzie na wprost, a połowa ogółu skręca w lewo? :D
kombi

Postprzez szerszon » czwartek 05 czerwca 2014, 15:30

szymon
Więc za mało kręcę aby kierunek jazdy zmienić.

Ale nic nie pisałem, ze gdzieś skręcam.
Jadę sobie drogą... Nawet ten pas ruchu o którym pisałem nie jest wyznaczony.
Owszem zgodze się ,że kierunku jazdy nie zmienia się. Ale jazda od krawęznika do krawężnika powoduje ,że samochód cały czas ma taki sam tor jazdy ? :D
Nie napisałeś, żeby pas ruchu zmieniał kierunek więc zakładam, że nie. Chyba, że uzupełnisz informacje.

Nie pisałem , że odbywa sie to na zakręcie..a musi ?
Przed rozpoczęciem skręcanie zbliżamy się do krawędzi

W pytaniu nic nie było o skręcaniu :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 00:05

LeszkoII napisał(a):Zmienił kierunek czego???
Z pewnością nie zmienił kierunku ruchu, bo ruch odbywa się nadal w kierunku niezależnym od poczynań tego kierującego. Czy zmienił kierunek własnego poruszania się? Z pewnością tak. Ewentualnie może powiedzieć, że wykonał ruchu w kierunku.
kombi napisał(a):Nawet nie trzeba dopisywać, że POJAZDU, bo to wiadomo.
Oj trzeba. Bo samo słowo ruch w żaden sposób nie odnosi się do pojedynczego pojazdu. A już tym bardziej słowo ruch nie określa działania wykonywanego przez pojazd.
-----
kombi napisał(a):A jaki jest kierunek ruchu ogółu pojazdów, jak połowa ogółu jedzie na wprost, a połowa ogółu skręca w lewo?
Nie kierunek ruchu ogółu, a kierunek ruch odbywającego się w interesującym Cię miejscu. Jest taki jak tej połowy, która nie skręca :-)
-----
szerszon napisał(a):...samochód cały czas ma taki sam tor jazdy ?
Nie, ale z punktu widzenia PoRD jest to działanie tak mało istotne, że nie ma o nim ani słowa. Więc nie oczekuj, że nazwę to działanie jakimś terminem w PoRD użytym.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 00:20

Nie, ale z punktu widzenia PoRD jest to działanie tak mało istotne, że nie ma o nim ani słowa.
O omijaniu studzienek owszem.
Ale wygląda mi na to ,że jesteś jednym z autorów PoRD, skoro wydajesz takie opinie.Skoro nie widzisz zmian kierunków ruchu. Te studzienki są elementem determinującym.

A gdzie indziej gdzie nie ma mowy o kierunku ruchu ty dla odmiany widzisz.
przecież możesz potraktować studzienkę jako wyspę i ruch odbywa się zgodnie...no tu nie ma C-12, a studzienka okrągła :wink:
szerszon

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 08:46

szymon1977 napisał(a):
kombi napisał(a):A jaki jest kierunek ruchu ogółu pojazdów, jak połowa ogółu jedzie na wprost, a połowa ogółu skręca w lewo?
Nie kierunek ruchu ogółu, a kierunek ruch odbywającego się w interesującym Cię miejscu. Jest taki jak tej połowy, która nie skręca :-)
A jak w interesującym mnie miejscu akurat wszyscy skręcają, oprócz jednego, który jedzie prosto?
szymon1977 napisał(a):
kombi napisał(a):Nawet nie trzeba dopisywać, że POJAZDU, bo to wiadomo.
Oj trzeba. Bo samo słowo ruch w żaden sposób nie odnosi się do pojedynczego pojazdu.
Skoro zmieniam kierunek ruchu, to ruch odnosi się do pojedyńczego pojazdu. Zawsze. A w ogóle można zmieniać kierunek ruchu ogółu pojazdów? Interesujące.
kombi

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 09:51

kombi napisał(a):A jak w interesującym mnie miejscu akurat wszyscy skręcają, oprócz jednego, który jedzie prosto?
Pisząc "akurat" zakładasz pewien przedział czasowy. Nawet gdyby w rozważanym przedziale czasowym wszyscy skręcili to pomijając ten przedział czasowy ruchu i tak odbywa się "prosto", a raczej tak, jak wynika to z przebiegu drogi, jezdni, pasów ruchu.

Zamiast mącić sobie w głowie skręcającymi pojazdami wyobraź sobie, że żadnego pojazdu nie ma. W jakim kierunku ruch się odbywa?
-----
kombi napisał(a):Skoro zmieniam kierunek ruchu...
A wiesz co to jest ruchu? Chyba nie bardzo, skoro twierdzisz, że zmieniasz jego kierunek. Powtórzę Ci, samo słowo ruch jest określeniem ogólnym, nie mającym odniesienia do poczynań pojedynczego pojazdu. Zmienić to owszem możesz ale kierunek własnego poruszania się. Ale ruchu możesz być co najwyżej uczestnikiem, i jechać w takim kierunku, w jakim on się odbywa lub w innym.
szymon1977

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 10:11

szymon1977 napisał(a): Zamiast mącić sobie w głowie skręcającymi pojazdami wyobraź sobie, że żadnego pojazdu nie ma. W jakim kierunku ruch się odbywa?
Jak nie ma żadnego pojazdu, to żaden ruch się nie odbywa. Przecież to ruch pojazdów tworzy ruch drogowy.
-----
szymon1977 napisał(a):A wiesz co to jest ruchu? Chyba nie bardzo, skoro twierdzisz, że zmieniasz jego kierunek. Powtórzę Ci, [b]samo słowo ruch jest określeniem ogólnym, nie mającym odniesienia do poczynań pojedynczego pojazdu. Zmienić to owszem możesz ale kierunek własnego poruszania się. Ale ruchu możesz być co najwyżej uczestnikiem, i jechać w takim kierunku, w jakim on się odbywa lub w innym.

Szymon pomyliło się się pojęcie RUCH , z RUCHEM DROGOWYM.

jak mówię o kierunku ruchu, to w domyśle pojazdu. Ruch drogowy czyli ruch ogółu pojazdów nie ma wyróżnionego kierunku.
kombi

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 11:08

kombi napisał(a):Jak nie ma żadnego pojazdu, to żaden ruch się nie odbywa.
Znów rozważania nt kierunku ruchu odbywającego się na drodze zawęziłeś to przedziału czasowego, w którym nikt nie jedzie. A ruch na drodze się odbywa, nawet jeżeli chwilowo nikt nie jedzie.

kombi napisał(a):...jak mówię o kierunku ruchu, to w domyśle pojazdu.
Może i tak. Ale w PoRD jeżeli nie napisano, że chodzi o ruch pojazdu to chodzi po prostu o ruch.

kombi napisał(a):...pomyliło się się pojęcie RUCH , z RUCHEM DROGOWYM.
A jeżeli mowa o ruchu na drodze, bez sprecyzowania o jaki ruch chodzi to chodzi o ruch drogowy, czy może np. o ruch morski?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 06 czerwca 2014, 12:12

szymon1977 napisał(a):Z pewnością nie zmienił kierunku ruchu, bo ruch odbywa się nadal w kierunku niezależnym od poczynań tego kierującego. Czy zmienił kierunek własnego poruszania się? Z pewnością tak. Ewentualnie może powiedzieć, że wykonał ruch w kierunku.
Wymusił ruch pojazdu w kierunku, ale nie zmienił kierunku ruchu pojazdu :wizard: Szymon, za dużo komplikujesz. Masz definicję:

ustąpienie pierwszeństwapowstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości(...)

Czemu kierunku poruszania się a nie kierunku ruchu? Toż to są synonimy w tym kontekście.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 12:15

szymon1977 napisał(a):
kombi napisał(a):Jak nie ma żadnego pojazdu, to żaden ruch się nie odbywa.
Znów rozważania nt kierunku ruchu odbywającego się na drodze zawęziłeś to przedziału czasowego, w którym nikt nie jedzie. A ruch na drodze się odbywa, nawet jeżeli chwilowo nikt nie jedzie.
Chwilowo, nie chwilowo. Nie wymyślaj. Jak nic nie jedzie - to nie ma ruchu.
szymon1977 napisał(a):
kombi napisał(a):...pomyliło się się pojęcie RUCH , z RUCHEM DROGOWYM.
A jeżeli mowa o ruchu na drodze, bez sprecyzowania o jaki ruch chodzi to chodzi o ruch drogowy, czy może np. o ruch morski?

Przypominam, że rozmawiamy o KIERUNKU RUCHU. I jeżeli mowa o kierunku ruchu, to na pewno ruchu POJAZDU, a nie ogółu pojazdów jadących w różnych kierunkach, tworzących pojęcie - ruch drogowy.
kombi

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 14:21

LeszkoII napisał(a):Wymusił ruch pojazdu w kierunku, ale nie zmienił kierunku ruchu pojazdu
A dlaczego zawężasz znaczenie sformułowania "kierunek ruchu" do kierunku ruchu pojedynczego pojazdu? Jeżeli to wprost z treści nie wynika nie masz ku temu podstaw. Ruch jest pojęcie ogólnym nieodnoszącym się do pojedynczego pojazdu.
kombi napisał(a):Jak nic nie jedzie - to nie ma ruchu.
Tylko w momencie kiedy nic nie jedzie. Znów zawęziłeś rozważania do przedziału czasowego, w którym nic nie jedzie.
kombi napisał(a):Przypominam, że rozmawiamy o KIERUNKU RUCHU. I jeżeli mowa o kierunku ruchu, to na pewno ruchu POJAZDU
To zdecyduj się, czy rozmawiamy o odbywającym się na drodze kierunku ruchu pojedynczego pojazdu, czy o odbywającym się na drodze kierunku ruchu bez zawężania do pojedynczego pojazdu. Bo piszesz o jednym, a mówisz o drugim, a myślisz Bóg wie o czym.
szymon1977

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 17:48

szymon1977 napisał(a):Tylko w momencie kiedy nic nie jedzie. Znów zawęziłeś rozważania do przedziału czasowego, w którym nic nie jedzie.
ja nic nie zawężam, ty za to wprowadzasz jakieś idiotyzmy, przedziału czasowe, ogóły ruchu itd itp.
szymon1977 napisał(a):To zdecyduj się, czy rozmawiamy o odbywającym się na drodze kierunku ruchu pojedynczego pojazdu, czy o odbywającym się na drodze kierunku ruchu bez zawężania do pojedynczego pojazdu.
Ja jestem od początku zdecydowany. Cały czas mowa o kierunku ruchu pojazdu. Nie moze być inaczej.
kombi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze