maryann
weź w końcu zacznij czytać ze zrozumieniem...to już jest męczące łapać ciebie na niekonsekwencji. Aż żal...
Przecież nigdzie nie napisałem, że na skrzyżowaniu nie ma ani jednej drogi...trollujesz albo coś ci sie pokićkało.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 16:28
przez kirbag » środa 04 czerwca 2014, 18:19
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 18:37
Tam gdzie mają ruch lewostronny i zamiast dużych rond budują takie coś?kirbag napisał(a):@ Kombi, dlaczego nie chcesz odnieść się do całego postu tylko do fragmentu? Czyżbyś chciał okryć zasłoną milczenia fakt, że coś co nazywane jest tutaj "szkołą warszawską" okazuje się być spójne także ze "szkołą Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej"?
przez LeszkoII » środa 04 czerwca 2014, 20:09
przez kirbag » środa 04 czerwca 2014, 20:26
kombi napisał(a):Tam gdzie mają ruch lewostronny i zamiast dużych rond budują takie coś?kirbag napisał(a):@ Kombi, dlaczego nie chcesz odnieść się do całego postu tylko do fragmentu? Czyżbyś chciał okryć zasłoną milczenia fakt, że coś co nazywane jest tutaj "szkołą warszawską" okazuje się być spójne także ze "szkołą Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej"?
Żarty się ciebie trzymają....
Zresztą co ja się tu będę produkował, jak Szerszon zaraz obetnie pół posta albo całkiem skasuje.
Za to polecam artukuł:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... automotive
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 20:34
O jakie ładne 11-wlotowe rondo.LeszkoII napisał(a): http://goo.gl/maps/KXmgb
Przecież to twór prosto z GB. Powinien ci się podobać....kirbag napisał(a): I na deser aby zamącić zdjęcie tworu, którego w Polsce jeszcze nie widziałem.
Nie? A co jeszcze potrzeba?kirbag napisał(a): Niestety jakoś nie chcą takie osoby zauważyć i przyznać, że sama wyspa z okalającym ją wylanym asfaltem/betonem itp. nie jest skrzyżowaniem.
A jak nie ma strzałek i pasy prowadzą na wprost to można skręcać w prawo z lewego pasa?kirbag napisał(a): Doskonale wiesz, że chodziło o brak strzałek wskazujących na obowiązek ruchu z poszczególnych pasów czyli P8a; P8b czy P8c (filmik) oczywiście moja wina, że Ci nie doprecyzowałem.
przez dylek » środa 04 czerwca 2014, 21:07
kombi napisał(a):A jak nie ma strzałek i pasy prowadzą na wprost to można skręcać w prawo z lewego pasa?
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 21:37
Popatrz sobie na strzałki na rysunku. Jadąc dookoła wyspy na tak oznakowanym rondzie, nie przecinasz krawędzi jezdni drogi po której jedziesz, więc nie skręcasz w lewo wg art. 22.2.dylek napisał(a): A to pasy wokół wyspy na rondzie : "prowadzą na wprost" ?
Nic prostować nie potrzeba.dylek napisał(a):Wyprostuj sobie rondo, to będziesz miał pasy prowadzące prosto - inaczej się nie da
C-12 pokazuje kierunek w jakim odbywa się ruch na skrzyżowaniu. To tylko taki schemat. Nie należy go traktować dosłownie.dylek napisał(a):A może wskaż która to ze strzałek umieszczonych na znaku C-12 wskazuje kierunek : na wprost ?![]()
przez dylek » środa 04 czerwca 2014, 21:57
kombi napisał(a):Popatrz sobie na strzałki na rysunku.dylek napisał(a):kombi napisał(a):A jak nie ma strzałek i pasy prowadzą na wprost to można skręcać w prawo z lewego pasa?
A to pasy wokół wyspy na rondzie : "prowadzą na wprost" ??
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 22:08
Strzałki są narysowane zgodnie z wyznaczonymi pasami ruchu. Brak strzałek kompletnie nic tu nie zmienia.dylek napisał(a):kombi napisał(a):Popatrz sobie na strzałki na rysunku.
Jak nie ma strzałek....to...popatrz na strzałki...
przez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 22:41
Obcinam ewidentne trollowanie. Jeśli dla ciebie białe jest czarne to nie ma sensu przekonywać ,że jednak nie.kombi napisał(a):
Zresztą co ja się tu będę produkował, jak Szerszon zaraz obetnie pół posta albo całkiem skasuje.
Za to polecam artukuł:
przez szymon1977 » czwartek 05 czerwca 2014, 00:24
A to reguła zaprzecza istnieniu wyjątków? Stworzyliście na podstawie przejazdu przez skrzyżowanie zwykłe regułę, która na tym pięknym, 12-sto (EDIT: skoro Leszko policzył zmieniłem z 11 na 12, swoją drogą nic to nie zmienia) wlotowym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym się nie sprawdza. I co z tego skoro PoRD bez Waszej reguły sprawdza się doskonale. Trzeba tylko w drodze wyjątku odstąpić od tej Waszej reguły nazwania przejazdu przez skrzyżowanie jednym wielki skręcaniem czy zmianą kierunku jazdy a wszystko będzie ok. Wtedy stanie się to wyjątek potwierdzający regułę. A PoRD i na takim cudaku bez Waszej reguły ma się dobrze.LeszkoII napisał(a):http://goo.gl/maps/KXmgb ...czyli jak wyjątki tworzą regułę(?).
A jesteś w stanie skręcić w lewo nie jadąc w lewo? Szczerze to problemu nie widzę. A dlaczego napisano tak a nie inaczej? Zapytaj tego, kto pisał. Alfą i omegą nie jestem.LeszkoII napisał(a):Jak to jest, że w Art. 22.2. napisano o skręcaniu a w Art. 22.3. ... o jeździe w kierunku...
Z zamiaru kontynuowania jazdy w kierunku innym niż dotychczasowy.LeszkoII napisał(a):Z czego wynika obowiązek sygnalizowania zamiaru skręcenia w prawo przy opuszczaniu skrzyżowania?
Racje nic takiego nie napisałeś. Stwierdziłeś tylko, że skoro jesteś na dwóch drogach to na drodze nie jesteś. Tak samo jakbyś stwierdził, że skoro wypiłeś cztery piwa to nie piłeś piwa.szerszon napisał(a):Przecież nigdzie nie napisałem, że na skrzyżowaniu nie ma ani jednej drogi
A to jazda bez zmiany kierunku jazdy musi odbywać się na wprost? Mijasz znak A-1/A-2. Nie jedziesz prosto... dlaczego nie migasz?dylek napisał(a):A to pasy wokół wyspy na rondzie : "prowadzą na wprost" ??
Wyprostuj sobie rondo, to będziesz miał pasy prowadzące prosto - inaczej się nie da
A może wskaż która to ze strzałek umieszczonych na znaku C-12 wskazuje kierunek : na wprost ?
Jak nie dosłownie to jak? Jak wiersz? Myślisz, że autora zastosował porównania, przenośnie, epitety celem upiększenia tekstu? Rozmawiamy o języku prawnym a nie o poezji. Wszystko co napisano językiem prawnym należy traktować dosłownie.kombi napisał(a):C-12 pokazuje... To tylko taki schemat. Nie należy go traktować dosłownie.
przez LeszkoII » czwartek 05 czerwca 2014, 07:35
12 wlotowekombi napisał(a):http://goo.gl/maps/KXmgb
O jakie ładne 11-wlotowe rondo.
Po co to rozróżniać?szymon1977 napisał(a):A jesteś w stanie skręcić w lewo nie jadąc w lewo? Szczerze to problemu nie widzę.
W Art. 22.5. mowa o sygnalizowaniu zamiaru zmiany kierunku jazdy a nie skręcania. Teraz znów pewnie zadasz pytanie: czy da się zmienić kierunek jazdy bez skręcania albo czy da się skręcić nie jadąc w prawo albo coś w tym rodzaju.szymon1977 napisał(a):LeszkoII napisał(a):Z czego wynika obowiązek sygnalizowania zamiaru skręcenia w prawo przy opuszczaniu skrzyżowania?
Z zamiaru kontynuowania jazdy w kierunku innym niż dotychczasowy.
przez szerszon » czwartek 05 czerwca 2014, 07:36
Porażająca logika.Racje nic takiego nie napisałeś. Stwierdziłeś tylko, że skoro jesteś na dwóch drogach to na drodze nie jesteś. Tak samo jakbyś stwierdził, że skoro wypiłeś cztery piwa to nie piłeś piwa.
? Mijasz znak A-1/A-2. Nie jedziesz prosto... dlaczego nie migasz?
Rozmawiamy o języku prawnym a nie o poezji.
przez maryann » czwartek 05 czerwca 2014, 09:24
Ha! Teraz widzisz jak to jest naciągać interpretację? Wiem, że tak nie napisałeś. Ale przecież jak są dwie drogi, to oczywistym, że przynajmniej jedna jest! Nie? A więc na skrzyżowaniu jest jedna droga. Ale jest też druga droga. Chyba rozumiem, Ty myslisz tak: jak powiem, że masz jedno oko, to nikt nie pomysli że masz i drugie, bo tak się mówi potocznie. Ale tak na skrzyzowaniu jak i na ciele- trzeba się przyjrzeć lepiej i widać, że mamy jedną drogą, mamy drugą drogę, mamy ich skrzyzowanie- dopiero teraz logicznie nic nie brakuje!szerszon napisał(a): nigdzie nie napisałem, że na skrzyżowaniu nie ma ani jednej drogi...trollujesz albo coś ci sie pokićkało.