Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez maryann » sobota 31 maja 2014, 09:03

O. tu macie: https://maps.google.pl/maps?q=Krak%C3%B ... e&t=h&z=19
szerszon napisał(a):Udowadniaj, ze z prawego pasa możesz zawrócić..
A co tu odowadniać? Chyba to oczywisty i najprostszy manewr- droga dwa pasy, dojeżdżasz do prawej, maksymalny skręt w lewo i robisz coś jak ten TIR http://www.wykop.pl/link/1470745/zawracanie-na-jeden/ . Od lewej ciężko... i legalnie.
LeszkoII napisał(a):Tak w ogóle rondo posiada zewnętrzna średnicę ponad 100m... i dlatego pan Dworak powinien skupiać się tylko na promowaniu swoich teorii o rondach na takich wielkich SoRO.
Nie obroni tego w PoRD ani zdrowym rozsądkiem. Tylko znaki mogą rozróżniać ronda.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » sobota 31 maja 2014, 09:43

dylek napisał(a):Mam wrażenie, że rysunek co innego pokazuje niż mapa googla... :hmm:
Pokazuje dokładnie to samo. Brakuje ostatniego kółeczka, w którym przed opuszczeniem skrzyżowania jedziesz po strzałeczce na wprost. Jak to możliwe, że jedziesz po strzałeczce na wprost skoro cały przejazd przez skrzyżowanie to jedno wielkie skręcenie w lewo? Wychodzi na to, że zajmujesz pas ruchu nie przeznaczony w kierunku w jakim jedziesz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 10:14

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Pokazuje dokładnie to samo.

Szymon proponuję się lepiej przyjrzeć. To skrzyżowanie przed i po kompletnej przebudowie, z całkowitą zmianą organizacji ruchu.

Ten przykład dobitnie pokazuje, że aby przejechać przez skrzyżowanie np. w lewo, w zależności od organizacji ruchu należy użyć zupełnie innego zestawu manewrów (skrętów).

To potwierdza także to co jest wyraźnie napisane w art 22, który stosujemy w odniesieniu do manewrów skrętu, a nie przejazdu przez skrzyżowanie.
kombi

Postprzez szymon1977 » sobota 31 maja 2014, 10:19

Nawet po przebudowie jazdy w kierunku przez skrzyżowanie nie da się nazwać jedną wielką zmianą kierunku jazdy. Choć przyznaje, że jazda przez skrzyżowanie w lewo zaczyna się zbiegać ze zmianą kierunku jazdy w lewo. Ale jedno drugim się nie staje. A potwierdza to opuszczenie ronda pasem ruchu ze strzałką na wprost podczas przejazdu w lewo przez skrzyżowanie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 10:29

No właśnie. To jest częste nadużycie. Ostatnio czytałem taki artykuł:
"Jeżeli na skrzyżowaniu chcemy pojechać w lewo, należy przed skrzyżowaniem ustawić się na lewym pasie".

Nic takiego nie ma potwierdzenia w Pord oczywiście. To jest zwykłe przekłamanie faktów.
Przejazd przez skrzyżowanie w lewo, nie zawsze odbywa się poprzez skręt w lewo.
Podobnie jak przejazd na wprost, nie zawsze odbywa się bez skręcenia.
kombi

Postprzez lith » sobota 31 maja 2014, 13:18

Nie niektórych skrzyżowaniach jakby chcąc pojechać w lewo cały czas zajmować pasy ze strzałką w lewo to by sie w kółko jeździło w nieskończoność :mrgreen: Często wjeżdża się pasem do skrętu w lewo, przez pół skrzyżowania jedzie sie tym pasem, potem skręca sie w lewo i wyjeżdża ze skrzyżowania już pasem do jazdy na wprost.
lith

Postprzez szerszon » sobota 31 maja 2014, 13:50

Maryann
A co tu odowadniać? Chyba to oczywisty i najprostszy manewr- droga dwa pasy, dojeżdżasz do prawej, maksymalny skręt w lewo i robisz coś jak ten TIR http://www.wykop.pl/link/1470745/zawracanie-na-jeden/ . Od lewej ciężko... i legalnie.

To jest TIR...nie zauważyłeś Art 22.3
Miałeś pokazane, gdzie miałeś udowadniać. :wink:

kombi napisał(a):Ale której jezdni? Obwiedni?

Juz nie wiesz o czym piszesz ? To chyba zaraźliwe.

kombi napisał(a):
Nic takiego nie ma potwierdzenia w Pord oczywiście. To jest zwykłe przekłamanie faktów.
Przejazd przez skrzyżowanie w lewo, nie zawsze odbywa się poprzez skręt w lewo.
Podobnie jak przejazd na wprost, nie zawsze odbywa się bez skręcenia.

Jakby na skrzyzowaniu nie zmieniało sie kierunku jazdy. Faktycznie ... w takim przypadku nie ma potwierdzenia, bo nie napisali ci bezpośrednio.
a jak nie napisali to nie istnieje.
Zmiana kierunku jazdy w lewo podlegająca sygnalizacji lewym kierunkowskazem może mieć zmianę kierunku ruchu nie zawsze w lewo. A co sygnalizujemy ?
A tu widzę tendencję do nazywania zmianą kierunku jazdy każdego ruchu kierownicą.
szerszon

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 13:58

szerszon napisał(a):To jest TIR...nie zauważyłeś Art 22.3
Czyli już przyznajesz, że zawracając w ten sposób wykonujemy skręt w lewo? ( art 22.2 i 22.3 dotyczą skręcania)
szerszon napisał(a): Juz nie wiesz o czym piszesz ?
Doskonale wiem, dlatego stosuję art22.2 w przypadku skręcania, gdzie właśnie mowa o krawędzi lub środku jezdni.
kombi

Postprzez szerszon » sobota 31 maja 2014, 14:03

Czyli już przyznajesz, że zawracając w ten sposób wykonujemy skręt w lewo? ( art 22.2 i 22.3 dotyczą skręcania)

czy tu piszemy o skręcaniu w lewo TIRów na drogach do tego nie przystosowanych ?
Czy znowu wyjątkiem chcesz uzasadniać oryginalne teorie ?
Doskonale wiem, dlatego stosuję art22.2 w przypadku skręcania, gdzie właśnie mowa o krawędzi jezdni.

No to ci juz pisałem. pokaż mi tę krawędź jezdni :wink:
Długo jeszcze będziesz sie migał ?
szerszon

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 14:11

Art 22.2 i 22.3 to żadne wyjątki. Po prostu trzeba je stosować przy skręcaniu. A czy to tir czy inny duży pojazd nie ma znaczenia.

Na koncentrycznych rondach krawędź jezdni masz dookoła wyspy, oraz po drugiej stronie jezdni, też dookoła wyspy (). Jeżeli,skręcasz z jednoczesnym przekroczeniem tej krawędzi podlegasz pod art 22.2
kombi

Postprzez szerszon » sobota 31 maja 2014, 14:14

Art 22.2 i 22.3 to żadne wyjątki.

Oczywiście osobówka możesz legalnie zawrócic tak jak TIRem :wink: Masz jeszcze cos ciekawego do napisania ?

Na koncentrycznych rondzie krawędź jezdni masz dookoła wyspy, oraz po drugiej stronie jezdni, też dookoła wyspy (). Jeżeli,skręcasz z jednoczesnym przekroczeniem tej krawędzi podlegasz pod art 22.

Czy ty rozumiesz co sie do ciebie pisze ?????
Pokaż mi tę krawędź ?
Google maps i jedziemy...
Jeśli tak samo rozumiesz przepisy to sie nie dziwie ,że końca dyskusji nie widać.
szerszon

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 15:07

szerszon napisał(a):
Art 22.2 i 22.3 to żadne wyjątki.
Oczywiście osobówka możesz legalnie zawrócic tak jak TIRem :wink: Masz jeszcze cos ciekawego do napisania ?

Oczywiście. Jeżeli wymiary osobówki uniemożliwiają wykonanie skrętu w lewo celem zawrócenia, może tak jak TIR nie stosować się do art. 22.2.
szerszon napisał(a):Pokaż mi tę krawędź ?
Google maps i jedziemy...
http://goo.gl/maps/bNB7n
Krawędź jezdni ograniczają krawężniki po jednej i drugiej stronie.
kombi

Postprzez szerszon » sobota 31 maja 2014, 18:57

Oczywiście. Jeżeli wymiary osobówki uniemożliwiają wykonanie skrętu w lewo celem zawrócenia, może tak jak TIR nie stosować się do art. 22.2.

Chyba kpisz. Poczytaj sobie w warunkach technicznych o wymiarach pojazdów.
Jest drobna różnica pomiędzy TIRem a osobówką.

Krawędź jezdni ograniczają krawężniki po jednej i drugiej stronie.

W co sobie lecisz ? Przejeżdżając przez krawężniki mam zmienić kierunek jazdy ?
Przecież pisałeś zupełnie co innego o zmianie kierunku jazdy.
napisałeś
Bo skręcanie w art. 22.2 wiąże się z przecięciem krawędzi jezdni po której jedziesz.

No to pokażesz mi krawędź tej jezdni którą przecinasz skręcając na skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ?
czy mam napisać jak ty, ze ręce opadają ? :wink:
szerszon

Postprzez kombi » sobota 31 maja 2014, 19:17

szerszon napisał(a):

Chyba kpisz. Poczytaj sobie w warunkach technicznych o wymiarach pojazdów.

12 metrów. Wyrobisz się? :spoko:
Obrazek
W co sobie lecisz ? Przejerzdżając przez krawężniki mam zmienić kierunek jazdy ?No to pokażesz mi krawędź tej jezdni którą przecinasz skręcając na skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ?
Nikt ci po krawężnikach nie każe jeździć, zazwyczaj przecinasz przedłużenie krawędzi jezdni w postaci linii P-7a.
kombi

Postprzez szerszon » sobota 31 maja 2014, 19:30

Możesz pokazać dowód rejestracyjny pojazdu ?
Zobaczymy czy to jest auto osobowe.
, zazwyczaj przecinasz przedłużenie krawędzi jezdni w postaci linii P-7a.

Czy dalej do ciebie nie dociera ?
Pokaż mi P-7a na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, gdy zjeżdżam z obwiedni.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze