maryann napisał(a):Wielki Manipulatorze! "OD SAMEGO POCZĄTKU!"
Nie wymagam od ciebie , abys śledził poczynania innych kierowców o dwa skrzyżowania wcześniej.
Ale jeśli manewr zaczyna sie od sygnalizacji jego zamiaru wykonania to wypada wiedziec, co kierujący ma zamiar zrobić i dostosować swoje zachowanie do jego zachowania i obowiązującej organizacji ruchu..czy to realizowanej za pomocą przepisów, znaków czy sygnalizacji świetlnej.
Nie wiem, w którym momencie zaczynasz obserwować innych uczestników ruchu i który moment uważasz za właściwy.
Z tego co tu czytam..zdecydowanie za późno.
Jeśli na rondzie poprzedzającym wlotem wjeżdża pojazd i sygnalizuje zamiar zawracania, a ja mam zamiar pojechać prosto to nie widzę potrzeby czekania aż mnie ten zawracający minie, ponieważ powinien pojechać pasem wewnętrznym. Nic nie stoi na przeszkodzie, abym wjechał wcześniej , bo wiem ,że nasze tory jazdy sie nie przetną.
Tak u mnie wygląda obserwacja innych uczestników ruchu i dostosowanie swojego zachowania do ich zachowania. A jak twoja ?
szymon
Widzę, że nie rozumiesz różnicy pomiędzy określeniami kierunek jazdy NA skrzyżowaniu, a kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie
Widzę ,że sobie wymyśliłeś określenie "kierunek jazdy na skrzyzowaniu"
Oczywiście ,że nie biore tego pod uwagę, ponieważ swoim słowotwórstwem usiłujesz przykryć brak odpowiedzi.
Jeszcze raz czytaj dyspozycje F-10 z 220...a i znajdź mi przy C-12 cos o kierunku jazdy na skrzyżowaniu

Bo jak z tego wynika dalej nie możesz przeboleć ,że C-12 nie nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
Napisze ci i szósty raz . Iż organizacja ruchu wskazuje z której strony mamy mieć wyspę podczas przejazdu przez skrzyzowanie.Jak rozumiesz określenie "ruch odbywają się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku"?
Czy zadasz inaczej sformułowane pytanie o to samo kolejny raz ?
Kolega KG1956 powoli do celu się zbliża. A Ty jak Szerszon?
zaczekam cierpliwie jak ty sie zbliżysz i podasz, gdzie jest napisane , że C-12 ma coś wspólnego z kierunkiem jazdy.
Na razie przedstawiciele szkoły krakowskiej nie potrafia tego wskazać i nie potrafią wytłumaczyc , dlaczego F-10 działa także na skrzyzowaniu w czasie gdy sie przez nie przejeżdża.
Nadal na skrzyżowaniu kierunek Twojej jazdy jest niezależny od wskazanego na znaku C-12 kierunku ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu?
cały czas. Stosuje sie do F-10 jeśli chodzi o kierunek jazdy mając na uwadze C-12 jeśli chodzi o pozycje na skrzyżowaniu względem wyspy.
Nadal tylko przypadek sprawia, że od wjazdu do zjazdu jedziesz przez rondo pierścieniowe w takim kierunku, jaki strzałki pokazują w PL a nie takim jak w UK?
Tu nie ma przypadku. C-12 rózni sie od tego z UK z tego powodu, że na Wyspach jest ruch lewostronny.
To jest organizacja ruchu, a nie kierunki jazdy.
Czy w Polsce pojadę z jednej strony wyspy na wprost, a w UK z drugiej strony wyspy na wprost to kierunek jazdy dalej będzie na wprost.
Tu sie nic nie zmienia..chyba że tobie się zmienia, ale to juz nic na to nie poradzę

Gdy masz zamiar wjechać to ten na poprzedzającym wlocie w ogóle Cię nie interesuje.
Może ciebie albo maryanna..mnie interesuje
Ustępujesz PP na podst. C-12+A-7 tym co już wjechali i wjeżdżasz.
Rozumiem ,że czekasz aż z lewej będzie pusto niezaleznie, czy pojazdy maja zamiar pojechac na wprost czy też skręcić w lewo ?
Właśnie właściwa obserwacja pozwala mi wcześniej wjechać, ponieważ po sygnalizacji zamiaru skretu w lewo spodziewam sie ,ż ktoś pojedzie pasem wewnętrznym..o ile nie jest przedstawicielem szkoły krakowskiej i nie zawraca lub skręca w lewo pasm zewnętrznym.
Takie cuś też muszę brać pod uwagę.
Lewy kierunkowskaz przed rondem pierścieniowym ostrzega nas, że kierujący tymże pojazdem być może nie rozumie przepisów
A dla mnie ,że nie zamierza jechać na wprost lub w prawo... może skończymy dyskutować na poziomie tradycyjnego ronda, a nie ucieczka w wyjątki ?
że przekonany o swoim pierwszeństwie śmignie nam przed nosem z lewego na prawy pas bez prawego kierunkowskazu bo ponoć zjazd z ronda pierścieniowego jest jedynym miejscem, na którym można to zrobić.
Może nie będzie trzymał sie kurczowo pasa zewnętrznego ?

No ..szymonie...długo jeszcze będziesz sie bronił przed odpowiedzią na kolejne pytanie ?

Gwarantuje ci ,że dyskusja będzie równiez pasjonująca jak kierunki jazdy wskazane na C-12