Ciekawie robi się również w kontekście :
6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » piątek 23 maja 2014, 14:55
6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.
przez mariusz79 » piątek 23 maja 2014, 17:58
Zamiar wyprzedzania nie jest obciążony obowiązkiem sygnalizowania w PoRD.
przez Makabra » piątek 23 maja 2014, 21:45
mariusz79 napisał(a):kg1956Zamiar wyprzedzania nie jest obciążony obowiązkiem sygnalizowania w PoRD.
Sygnalizujemy zamiar zmiany pasa ruchu, a nie zamiar wyprzedzania. Jeśli wyprzedzamy bez zmiany pasa ruchu, to nie sygnalizujemy.
Art.24 ust.1 pkt 3, a w zasadzie jego część:
"...nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu..." to jeden z większych baboli w kodeksie drogowym.
przez Drezyna » piątek 23 maja 2014, 22:06
Makabra napisał(a):... w czasie wyprzedzania lub omijania;
przez Makabra » piątek 23 maja 2014, 22:55
Drezyna napisał(a):Makabra napisał(a):... w czasie wyprzedzania lub omijania;
Ale to w czasie, a nie zamiar. Drobna różnica, ale różnica
przez mariusz79 » piątek 23 maja 2014, 23:27
No to zdziwiłbyś się, ale w kodeksie jest napisane jak sygnalizować wyprzedzanie. Oczywiście nie wiadomo co autor miał na myśli i czy jeden przepis z drugim mają jakąś logiczną spójność
przez kombi » sobota 24 maja 2014, 09:42
Tak to jest jak się bezmyślnie nowelizuje akty prawne. Wychodzą babole. W przepisach z 1968 roku był zapis:mariusz79 napisał(a):kg1956Sygnalizujemy zamiar zmiany pasa ruchu, a nie zamiar wyprzedzania. Jeśli wyprzedzamy bez zmiany pasa ruchu, to nie sygnalizujemy.
Art.24 ust.1 pkt 3, a w zasadzie jego część:
"...nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu..." to jeden z większych baboli w kodeksie drogowym.
przez szymon1977 » sobota 24 maja 2014, 10:14
przez Makabra » sobota 24 maja 2014, 13:48
mariusz79 napisał(a):MakabraNo to zdziwiłbyś się, ale w kodeksie jest napisane jak sygnalizować wyprzedzanie. Oczywiście nie wiadomo co autor miał na myśli i czy jeden przepis z drugim mają jakąś logiczną spójność
Wiadomo co autor miał na myśli. Ja pisałem w kontekście art.24, że nie sygnalizuje się zamiaru wyprzedzania, tylko zamiar zmiany pasa ruchu, po to by dokonać wyprzedzania i de facto zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru, czyli po zmianie pasa ruchu. A Ty mieszasz do tego art.30 i dawanie krótkotrwałych sygnałów dźwiękowych podczas wyprzedzania we mgle. Sygnał dźwiękowy, a światła kierunkowskazów, to dwie różne sprawy.
przez sankila » sobota 24 maja 2014, 15:30
Kierunkowskazu to bym nie włączyła, bo kierunku nie zmieniam, ale że ja mam migacze, to włączam, żeby zwrócić uwagę jadącego za mnąszymon1977 napisał(a):(np. wyprzedzamy skuter jadący szerokim pasem ruchu)... włączamy czy nie włączymy kierunkowskaz? PoRD nie zobowiązuje, ale także nie zabrania. Osobiście zazwyczaj włączam.
przez Drezyna » sobota 24 maja 2014, 20:16
Czyli zgodnie z tą interpretacją dozwolona jest jazda z kierunkowskazem to prawym, to lewym jak mi się żywnie podoba, byle zamiar zmiany pasa i kierunku sygnalizować? Ale ta teoria nie jest zgodna z 22, bo taka sygnalizacja przestaje być wyraźna, oraz nie zaprzestajesz sygnalizacji po, tylko sygnalizujesz dalej, a to skuter, a to pozdrowienia dla sąsiadki, a to sprawdzasz żarówki. Duży minus.szymon1977 napisał(a):...ale także nie zabrania. Osobiście zazwyczaj włączam.
przez mariusz79 » sobota 24 maja 2014, 22:06
Kierunkowskazu to bym nie włączyła, bo kierunku nie zmieniam, ale że ja mam migacze, to włączam, żeby zwrócić uwagę jadącego za mną
b. wyprzedzanie NIE WIĄŻE SIĘ ze zmianą pasa ruchu (np. wyprzedzamy skuter jadący szerokim pasem ruchu)... włączamy czy nie włączymy kierunkowskaz? PoRD nie zobowiązuje, ale także nie zabrania. Osobiście zazwyczaj włączam.
przez lith » sobota 24 maja 2014, 22:55
przez mariusz79 » niedziela 25 maja 2014, 14:32
przez lith » niedziela 25 maja 2014, 14:40