Czujniki cofania

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czujniki cofania

Postprzez OOL-PSK » środa 22 maja 2013, 10:32

Witajcie.
Moje autko to Vectra B w sedanie. Wóz bardzo fajny, ale chyba największą jego wadą są malutkie, wąskie, boczne lusterka. Do tego dość długi, zwężany tył, którego nie widać o tych lustereczkach. Ogółem autko dość nieprzyjemne do parkowania i cofania. Nie jest to tylko moja opinia, bo kilka osób jeździło moją Viki i też stwierdzili, że lusterka w tym aucie to nieporozumienie. Z innymi właścicielami VB też rozmawiałam i to potwierdzają.

Pomyślałam, że bezpieczniej i wygodniej byłoby zamontować czujnik cofania.
Tylko, że jest tego tyle na rynku, że ciężko wybrać. Te najtańsze za ok.30-50zł pewnie nie są najlepsze, ale znów inwestować grube pieniądze w gadżet do nastoletniego auta to też nie ma sensu.

Pytanie do Was: jakie czujniki macie w swoich wozidłach? Jak wybrać dobry czujnik w rozsądnej cenie? Na co zwrócić uwagę?

Pozdrawiam.
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym
OOL-PSK

Re: Czujniki cofania

Postprzez silvox » środa 22 maja 2013, 12:17

Na czujnikach się nie znam, ale znam inne, być może lepsze rozwiązanie..

KAMERA
silvox

Postprzez disaster » środa 22 maja 2013, 23:28

Miałem Vectrę B i bez przesady, lusterka nie są złe.
Przechodząc ad rem. Kolega we Fiacie Marea zainstalował czujniki za 50zł i działają bez zarzutu.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 maja 2014, 23:08

Up! Czy ma ktoś jakiekolwiek doświadczenie z niefabrycznymi czujnikami cofania? A może jest gdzieś na Forum wątek, którego odnaleźć nie mogę?

Wystarczy mi sam sygnał dźwiękowy, graficznych bajerów mi nie potrzeba, kamerki tym bardziej. Po prostu przyzwyczaiłem się do pipkania w aucie firmowym i właśnie puknąłbym w murek. Przecież nic nie pipkało!?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez furby » czwartek 22 maja 2014, 23:21

a myslisz, ze czujniki wszystko wykryja?
furby

Postprzez lith » czwartek 22 maja 2014, 23:34

W miarę sensowne wszystko wykryją. U siebie w kosiarce nie mam i raczej nie przewiduję inwestowania w taki gadżet, ale w carnivalu są i się spisują całkiem fajnie, tylko to dużo dłuższa furka.
lith

Postprzez furby » czwartek 22 maja 2014, 23:49

@lith: I wykrywa kazdy slupek, kazda skarpe, rog budynku, itp.?
Sorki za to co napisze. Ale ktos kto musi miec czujnik, bo nie zaparkuje, to dupa - nie kierowca.
furby

Postprzez szymon1977 » piątek 23 maja 2014, 00:13

A kto powiedział, że muszę mieć? Na co dzień korzystam z dobrodziejstwa tego urządzenia, przyzwyczaiłem się do niego. Bo czemu by niby nie korzystać skoro jest? Rzecz w tym, że w moim prywatnym samochodzie go nie ma, więc nic mi nie pipka i się czasem zapominam.

lith napisał(a):W miarę sensowne wszystko wykryją
Co to znaczy "w miarę sensowne"? Masz na tym polu jakiekolwiek doświadczenie?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » piątek 23 maja 2014, 07:41

Nie mam żadnego. Napisałem zachowawczo, żeby nie było potem, że jakaś chińszczyzna słupka nie wykryje :P Ale te, z którymi jeździłem wykrywały wszystko.
lith

Postprzez furby » piątek 23 maja 2014, 09:18

To po co uczycie kursantow lub robiliscie prawko na autach bez czujnikow skoro do cofania musicie miec czujnik?
Moze
- odkupcie auto od Google albo
- zainwestujcie w pilota, ktory za Was bedzie myslec albo
- wynajmijcie kierowce?
furby

Postprzez lith » piątek 23 maja 2014, 11:30

furby, w domu wszyscy zdrowi? Kto tutaj cokolwiek musi? Czujniki to dodatkowy bajer jak gps, klimatyzacja, wspomaganie kierownicy, czy radio...
lith

Postprzez szymon1977 » sobota 24 maja 2014, 01:09

Właśnie zaparkowałem w tak małą lukę, że zanim podjąłem próbę wjechania wysiadłem z samochodu i sprawdziłem, czy w ogóle się on tam zmieści. Swoim prywatnym samochodem, który akurat czujnika parkowania nie posiada. Chyba automat by nie dał rady, a ja dałem. Ale czy to powód aby nie używać czujnika do parkowania, skoro używać go mogę? Jesteś amiszem Furby?
szymon1977

Postprzez sankila » sobota 24 maja 2014, 17:00

A ja mam i czujniki cofania (sama kupiłam), i kamerę w tablicy rejestracyjnej (dostałam) i jeszcze panoramiczną nakładkę na lusterko wsteczne - ten ostatni gadżet zdecydowanie najbardziej przydatny. Boczne lusterka są mi teraz praktycznie niepotrzebne - żadnych martwych stref.

OOL-PSK,
Jeśli chodzi o czujniki, to mogą być najprostsze - i tak będziesz polegać głównie na "pipkaniu". Mankamentem czujników jest to, że nie łapią cienkich przeszkód, jak np. drut.
Pod tym względem kamerka jest lepsza (zwłaszcza jak się ma w zasiegu zwierzęta czy dzieci), ale ma mniejszy kąt obserwacji (są szerokokątne, ale wtedy obraz jest mocno wypukły, co pogarsza ocenę odległości).
Zawsze też możesz pomyśleć o czymś kombinowanym, jak czujniki i kamera w tablicy rejestracyjnej - coś w tym guście http://allegro.pl/czujniki-parkowania-k ... 55345.html
Ale zacznij od nakładki na lusterko - absolutny komfort (a jeśli przewidujesz wożenie małolatów na tylnym siedzeniu, to już musowo :) )
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez furby » sobota 24 maja 2014, 22:30

@lith: a parkowales ponad 6m Mitsubishi bez kamer/czujnikow albo wieczorem i tylem osobowke na max. 5cm od murku?
@szymon: nie, nie jestem amiszem. Tylko wg mnie czujniki/kamery to zbyteczny bajer. W przeciwienstwie np.do wspomagania, itp.
furby

Postprzez mk61 » sobota 24 maja 2014, 22:35

furby napisał(a):a parkowales ponad 6m Mitsubishi bez kamer/czujnikow albo wieczorem i tylem osobowke na max. 5cm od murku?

Kogoś mi przypominasz... :roll:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka