Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 maja 2014, 23:55

szerszon napisał(a):Czy jesteś zwolennikiem stwierdzenia kierunek=kierunek ruchu=kierunek jazdy ?
Nie. Absolutnie nie równa się. Ale, że kierunek ruchu jaki na znaku C-12 pokazano obliguje kierującego od momentu wjechania na skrzyżowanie do momentu zjechania ze skrzyżowania obrać taki właśnie kierunek jazdy jak kierunek ruchu na znaku C-12 pokazany owszem. No chyba, że można w innym kierunku jechać niż kierunek ruchu na znaku C-12 pokazany (pod prąd, czy może w poprzek wyspy)?
-----
szerszon napisał(a):...nie widzisz związku zmiany kierunku jazdy ze skrętem na skrzyzowaniu ?
Zmiana kierunku jazdy nierozerwalnie łączu się ze skręcaniem (nie ze skrętem). Tak na skrzyżowaniu jak i poza nim. Ale sama możliwość wystąpienia na skrzyżowaniu skręcania to za mało aby stwierdzić, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy/skręcaniem. Jeżeli zmianą kierunku jazdy/skręcaniem będzie tylko część przejazdu przez skrzyżowanie także będziemy przecież mieć do czynienia ze zmianą kierunku jazdy/skręcaniem na skrzyżowaniu. Pojazd skręcający nawet wielokrotnie w lewo podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie nadal pozostaje pojazdem skręcającym w lewo na skrzyżowaniu, tak jak to w Art.25.1. opisano.
-----
szerszon napisał(a):Nie dociera do ciebie, że rondo to tez skrzyżowanie i nie ma do niego oddzielnych zasad, a przykłady z innych skrzyzowań obnażają mizerie twojego punktu widzenia ?
Nie dociera. Moje zasady na każdym skrzyżowaniu się sprawdzają. Nie sprawdzają się tylko Twoje a wmawiane mi wymysły, że np. zjazd z każdego skrzyżowania należy włączyć prawy kierunkowskaz. Sam wymyślasz bzdury, a później obnażasz ich mizerność. Po co?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 23 maja 2014, 00:02

Nie. Absolutnie nie równa się.

No to w związku z tym
Ale, że kierunek ruchu jaki na znaku C-12 pokazano obliguje kierującego od momentu wjechania na skrzyżowanie do momentu zjechania ze skrzyżowania obrać taki właśnie kierunek jazdy jak kierunek ruchu na znaku C-12 pokazany owszem.

Pokaż mi ,gdzie mam napisane ,ze C-12 to nakaz jazdy. Skoro mnie obliguje.
I jak sie to ma do F-10 i P-8 przed skrzyzowaniem.
Zmiana kierunku jazdy nierozerwalnie łączu się ze skręcaniem (nie ze skrętem)

tak..tak.. definicję z SJP juz wrzucałeś.
Zaraz będziesz pisał co to jest czasownik , a co rzeczownik.
Daruj sobie na chwilkę i koncentrujemy sie na powyższym.

Nie dociera. Moje zasady na każdym skrzyżowaniu się sprawdzają.

Że jest to nieprawdą to pokażemy później.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 23 maja 2014, 00:30

szerszon napisał(a):I jak sie to ma do F-10 i P-8 przed skrzyzowaniem.
Nijak. Zgodnie ze strzałkami na F-10 i P-8x przez skrzyżowanie przejeżdżam w lewo (czyli wyjeżdżam drogą na lewo od drogi, którą wjechałem) a zgodnie ze strzałkami na C-12 będąc na skrzyżowaniu jadę w takim kierunku, w jakim ruch siędobywa (co nie musi oznaczać zrobienie pełnego kółka bo to moja sprawa, kiedy z ronda zjadę).
-----
szerszon napisał(a):Pokaż mi ,gdzie mam napisane ,ze C-12 to nakaz jazdy.
Nigdzie. A może napiszesz co Tobie znak C-12 nakazuje jak nie jazdę w pewien określony sposób?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 23 maja 2014, 00:36

Nijak. Zgodnie ze strzałkami na F-10 i P-8x przez skrzyżowanie przejeżdżam w lewo

Dla ułatwienia. mam F-10 i P-8a ,..jadę na wprost przez skrzyzowanie o ruchu okrężnym.
Nigdzie. A może napiszesz co Tobie znak C-12 nakazuje jak nie jazdę w pewien określony sposób

No to jak nigdzie to po co piszesz , że mnie obliguje do kierunku jazdy ?
Pytam sie . Jak sie jma F-10 i P-8a do C-12 ?
Podobno mnie C-12 do czegoś obliguje. F-10 też.
No to który niby ważniejszy ?
masz problem z odpowiedzią ?
Postaraj się. Zaraz wezme sie za nastepne i w końcu skończymy ta dyskusję.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 23 maja 2014, 01:08

szerszon napisał(a):No to jak nigdzie to po co piszesz , że mnie obliguje do kierunku jazdy ?
A to mogę będąc na rondzie jechać w innym kierunku niż kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu pokazany na znaku C-12? A wiesz dlaczego choć znak C-12 od wjechania do zjechania ze skrzyżowania zobowiązuje kierującego do jazdy w konkretnym kierunku nie pokazano na tym znaku kierunku jego jazdy, a kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu?
-----
szerszon napisał(a):Podobno mnie C-12 do czegoś obliguje. F-10 też.
No to który niby ważniejszy ?
A dlaczego, którykolwiek miałby być ważniejszy? Jedne o jednym, a drugi o drugim. Jeden mówi o tym co będziesz robił pomiędzy wjechaniem a zjechaniem z ronda, a drugi co przed wjechaniem i po zjechaniu. Nic nie koliduje więc i potrzeby zastanawianie się co ważniejsze nie ma.
-----
szerszon napisał(a):Postaraj się. Zaraz wezme sie za nastepne i w końcu skończymy ta dyskusję.
Oj Szerszon...
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 23 maja 2014, 07:11

A to mogę będąc na rondzie jechać w innym kierunku niż kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu pokazany na znaku C-12?

Pytam się , do jakiego kierunku jazdy obliguje mnie C-12 ?
Jest napisane z której strony mam mieć wyspę w trakcie przejazdu przez skrzyżowanie np jadąc na wprost stosując sie do F-10 i P-8a

A wiesz dlaczego choć znak C-12 od wjechania do zjechania ze skrzyżowania zobowiązuje kierującego do jazdy w konkretnym kierunku nie pokazano na tym znaku kierunku jego jazdy, a kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu?

Podaj mi ten konkretny kierunek jazdy do którego mnie zobowiązuje C-12
Tak jak to jest napisane w paragrafie 87
A dlaczego, którykolwiek miałby być ważniejszy? Jedne o jednym, a drugi o drugim.

F-10 i P-8x traktują o kierunkach jazdy.
O jakim kierunku jazdy traktuje C-12 ?
Mamy dwie dyspozycje dotyczące kierunku jazdy na skrzyżowaniu ?
a drugi co przed wjechaniem i po zjechaniu.

Nie jest to prawdą. Dyspozycja znaku F-10 i jego wyjaśnienie w 220 jednoznacznie wskazują ,że traktują także o jeździe po skrzyżowaniu.
Czy jeszcze raz ci trzeba podać co napisali w rozporządzeniu o F-10 ?

Nic nie koliduje więc i potrzeby zastanawianie się co ważniejsze nie ma.

Jest to koszmarnie fałszywe założenie z powodów, jakie podałem powyżej, wynikające z bardzo osobliwego dzielenia manewru na kawałeczki.
Zabawne jest, ze F-10 nagle traci swoja moc na środku skrzyzowania , a odzyskuje po zjechaniu z niego.
Pokaż mi , gdzie jest napisane, że F-10 obowiązuje do skrzyżowania i po skrzyżowaniu ?

Oj Szerszon...

Nie. Wystarczy już ponad dwuletniej przepychanki z osoba , która uzurpuje sobie prawo do tzw "środowiska".
Przykro mi, ale nie z takimi teoriami.
Dlatego teraz punkt po punkcie zamierzam skonkretyzować poszczególne etapy dyskusji na temat rond,aby ś nie maił szans na rozmydlenie dyskusji.
Juz na samym początku nie potrafisz odpowiedziec na pytanie, jaki to kierunek jazdy nakazuje C-12 do którgo jestem zobligowany i wypisujesz fałszywe teorie, ze niby C-12 to na skrzyzowaniu obliguje do konkretnego kierunku, a F-10 działa tylko przed i za skrzyżowaniem.
szerszon

Postprzez kirbag » piątek 23 maja 2014, 08:38

maryann napisał(a):Po co więc rozszerzenie nazwy o słowa: "o ruchu okrężnym", skoro 'wsio ryba'?

Otóż/gdyż/ponieważ na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym , ruch odbywa się dookoła wyspy/placu. Powierzchnia utworzona przez połączenie dróg na takowym skrzyżowaniu jak może nie zauważyłeś,jest najczęściej okręgiem/elipsą wokół wyspy/placu.
kirbag

Postprzez kirbag » piątek 23 maja 2014, 08:48

sankila napisał(a):
kirbag napisał(a):No widzisz szanowna na zdrowy rozum to można tu C-12 nie postawić, tylko niestety wklejałem już na forum filmik gdzie niemieccy kierowcy na oznakowanym tak małym rondzie, jechali przez wyspę zamiast ją okrążać.
Natomiast to, że nie oznaczono tego skrzyżowania Twoim sposobem ma dwie podstawy:
1 ekonomiczna- oszczędzamy bo stawiamy o 4 znaki mniej.
2 to organizacji ruchu na takich skrzyżowaniach jak na zdjęciu służy znak C-12
Kirbag,
na tym forum to ja już wszystko słyszałam i widziałam, ze skrzyżowaniami na autostradach włącznie. Ale wprowadzanie ruchu okrężnego dla oszczędności na znakach - teraz zostałeś moim osobistym faworytem! :lol:

Masz w prezencie: i niemieccy kierowcy na wyspę nie wjadą, i na znakach oszczędzisz!
Obrazek

No cóż pokaż mi szerszą perspektywę tego zdjęcia. Co do faworyta, oczywiście trzeba umieć rozróżnić merytorykę od sarkazmu. Niestety tak patrząc to ja mam na forum kilku równoważnych faworytów, z którymi chętnie spotkałbym się na skrzyżowaniu :twisted: .
kirbag

Postprzez kirbag » piątek 23 maja 2014, 09:33

Zapraszam ,kontynuacja materiałów w formie plików JPG z pierwszego wpisu w tym wątku.
Załączniki
soro2.jpg
soro2.jpg (53.5 KiB) Przeglądane 4448 razy
soro3.jpg
soro3.jpg (37.23 KiB) Przeglądane 4448 razy
kirbag

Postprzez szymon1977 » piątek 23 maja 2014, 09:54

szerszon napisał(a):Jest napisane z której strony mam mieć wyspę w trakcie przejazdu przez skrzyżowanie np jadąc na wprost stosując sie do F-10 i P-8a
Nie. Owszem, jadąc przez rondo na wprost mijasz wyspę z prawej strony. Trafna uwaga Szerszon, ominięcie wyspy z prawej strony jest efektem zastosowanie się do strzałek pokazanych na C-12, a nie do tych na F-10 i P-8x.

Sam słusznie zauważyłeś, że F-10 i P-8x o jednym, a C-12 o drugim. Skąd więc pomysł, ze jeden musi być o drugiego ważniejszy?
-----
szerszon napisał(a):Podaj mi ten konkretny kierunek jazdy do którego mnie zobowiązuje C-12
Zbyt wiele oczekujesz. Przecież w § 36.1. wprost Ci napisano, że strzałeczkami na znaku C-12 nie pokazano kierunku, w jakim Ty będziesz jechał będąc na skrzyżowaniu, a znacznie więcej bo kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu. Znacznie więcej, bo pokazano nie tylko jak Ty będziesz jechał NA skrzyżowaniu przejeżdżając PRZEZ to skrzyżowanie. Pokazano Ci na C-12 w jakim kierunku będzie jechał każdy przejeżdżający przez skrzyżowanie - od wjazdu do zjazdu z niego, i to niezależnie, czy przez to skrzyżowanie w prawo, w lewo czy na wprost przejedzie. To o wiele więcej niż Twoje sprowadzenie treści znaku C-12 do poziomu C-9 czyli przejechania obok wyspy z prawej strony. Jest to o tyle istotne, że nikt na skrzyżowaniu nie będzie kontynuował jazdy w kierunku sprzed skrzyżowania, ani od razu nie rozpocznie jazdy w kierunku z za skrzyżowania a każdy będąc na skrzyżowanie będzie jechał w takim kierunku, jak na C-12 właśnie.
-----
szerszon napisał(a):Wystarczy już ponad dwuletniej przepychanki z osoba , która uzurpuje sobie prawo do tzw "środowiska".
Otrząśnij się Szerszon! Przecież ja zawsze powtarzam, że nie jestem ze środowiska.
szymon1977

Postprzez kombi » piątek 23 maja 2014, 10:04

Może ktoś odpowiedzieć (w tym przykładzie Szymona) po co ten zewnętrzny pas jest wyznaczony dookoła wyspy? Przecież nic nie zabrania jechać zgodnie z wyznaczonym pasem ruchu.
Można nawet powiedzieć, że oznakowanie poziome nie tylko zezwala tak jechać, ale nawet sugeruje i zachęca do takiej jazdy.
kombi

Postprzez maryann » piątek 23 maja 2014, 10:29

kirbag napisał(a):Ale błazenada:
Napisz proszę, bo mnie zżera ciekawość. Jak już "pokonujesz" te skrzyżowanie o ruchu okrężnym w lewo (pokonaj siebie pokonaj siebie :lol: ) to wykonujesz manewr skrętu w.............../?
Pozwól, że ja Cię ocenię, sam dla siebie nie musisz być tak surowy... Z szacunkiem odpowiem: to zależy- czasem wyjazd jest na wprost, najczęściej jednak w prawo. Nie mów, że nie zauważyłeś?
kirbag napisał(a):
maryann napisał(a):Po co więc rozszerzenie nazwy o słowa: "o ruchu okrężnym", skoro 'wsio ryba'?
Otóż/gdyż/ponieważ na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym , ruch odbywa się dookoła wyspy/placu.
A na zwykłym skrzyżowaniu(bez "ruchu okrężnego") nie. Więc co tu niby przystaje?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 23 maja 2014, 15:06

Nie. Owszem, jadąc przez rondo na wprost mijasz wyspę z prawej strony. Trafna uwaga Szerszon, ominięcie wyspy z prawej strony jest efektem zastosowanie się do strzałek pokazanych na C-12

Pisałeś o kierunku jazdy. Czy masz problem z odpowiedzią na pytanie. Co ma wspólnego C-12 z kierunkiem jazdy ?
Według ciebie ma...pytam sie -co ?
Zbyt wiele oczekujesz. Przecież w § 36.1. wprost Ci napisano, że strzałeczkami na znaku C-12 nie pokazano kierunku, w jakim Ty będziesz jechał będąc na skrzyżowaniu, a znacznie więcej bo kierunek odbywającego się na skrzyżowaniu ruchu

No to po co piszesz o kierunku jazdy w kontekście C-12, skoro teraz zbyt duzo oczekuję ?
Pokazano tylko organizacje ruchu, która z kierunkiem jazdy nie ma nic wspólnego, a ty sie jednak przez dwa lata dopatrujesz.
mam nadzieje ,że juz sobie darujesz powiązania C-12 z kierunkiem jazdy.
Pokazano Ci na C-12 w jakim kierunku będzie jechał każdy przejeżdżający przez skrzyżowanie

Nie. pokazano organizacje ruchu. z której strony będzie wyspa względem jadących pojazdów, a nie gdzie jadą poszczególne pojazdy.

sprowadzenie treści znaku C-12 do poziomu C-9 czyli przejechania obok wyspy z prawej strony.

Przeczytaj gdzie się stosuje C-9, C-10 i C-11, a gdzie C-12...w ogóle co znaczy C-12 z A-7

A teraz dalsze twoje rewelacje. Piszesz, że ze swoim krakowskim punktem widzenia przejedziesz przez każde skrzyżowanie.
Czy uważasz ,że na rondzie można wjechać prawym pasem i zawracać po zewnętrznym ? :wink:
szerszon

Postprzez kirbag » piątek 23 maja 2014, 16:08

maryann napisał(a):
kirbag napisał(a):Ale błazenada:
Napisz proszę, bo mnie zżera ciekawość. Jak już "pokonujesz" te skrzyżowanie o ruchu okrężnym w lewo (pokonaj siebie pokonaj siebie :lol: ) to wykonujesz manewr skrętu w.............../?
Pozwól, że ja Cię ocenię, sam dla siebie nie musisz być tak surowy... Z szacunkiem odpowiem: to zależy- czasem wyjazd jest na wprost, najczęściej jednak w prawo. Nie mów, że nie zauważyłeś?
kirbag napisał(a):
Otóż/gdyż/ponieważ na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym , ruch odbywa się dookoła wyspy/placu.
A na zwykłym skrzyżowaniu(bez "ruchu okrężnego") nie. Więc co tu niby przystaje?

Widać z bardzo daleka, że trollujesz. Ale niech tam, posługując się twoją merytoryką "wyjazd" z każdego skrzyżowania jest na wprost. To jest wszystko jednak mowa trawa, ponieważ ty nie wiesz, który obszar jest skrzyżowaniem. Dlatego nie ogarniasz gdy mowa o manewrach na skrzyżowaniu.
kirbag

Postprzez szoferemeryt » piątek 23 maja 2014, 16:37

kirbag napisał(a):Zapraszam ,kontynuacja materiałów w formie plików JPG z pierwszego wpisu w tym wątku.

download/file.php?id=1356
Moje pytanie, czy to jest cytat z ustawy, rozporządzenia lub załącznika?
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze