Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z autostrady jako skrzyżowanie

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 14:49

Kodeks napisał(a):Art.2.5. Autostrada - drogę dwujezdniową, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego...
Czyli skrzyżowania mogą na autostradzie być, ale bez ruchu poprzecznego. Mogą być na autostradzie połączenia i rozwidlenia dróg, ale przecięcia dróg już nie. Zgadza się?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » środa 21 maja 2014, 14:51

Zgadza.
kombi

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 14:53

Kiedyś rusel wrzucał określenia na temat węzłów drogowych, bodajże trzech rodzai. I to mi bardziej pasuje.
szerszon

Postprzez Drezyna » środa 21 maja 2014, 15:05

szymon1977 napisał(a):...ale przecięcia dróg już nie. Zgadza się?

Oczywiście, że się nie zgadza, bo przecięć dróg na autostradzie multum. Tyle, że nie w jednym poziomie i dlatego nie tworzą skrzyżowań. Że też wszystkich trzeba poprawiać :wow:
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 15:17

Prawie :D
szerszon

Postprzez kombi » środa 21 maja 2014, 15:24

Drezyna napisał(a):Oczywiście, że się nie zgadza, bo przecięć dróg na autostradzie multum. Tyle, że nie w jednym poziomie i dlatego nie tworzą skrzyżowań.

Pytanie jest tylko jedno. Czy jeżeli coś przebiega w różnych poziomach to się przecina.... Patrząc z góry na te drogi jest tylko złudzenie przecięcia.... No ale....
kombi

Postprzez Henq » środa 21 maja 2014, 15:38

szerszon napisał(a):Kiedyś rusel wrzucał określenia na temat węzłów drogowych, bodajże trzech rodzai. I to mi bardziej pasuje.

No to ja czegoś nie rozumiem skoro węzeł drogowy Ci pasuje a minister transportu i gospodarki morskiej w swoim rozporządzeniu opisuje typy węzłów WA WB oraz WC i każdy z tych węzłów nazywany jest skrzyżowaniem (za wyjątkiem WA - bodajże koniczynki) to Tobie już określenie skrzyżowanie na autostradzie nie pasuje?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez lith » środa 21 maja 2014, 15:47

Po coś dopisali w pordowej definicji, że w jednym poziomie
...szczerze mówiąc temat się chyba nieco wyczerpał :P
lith

Postprzez sankila » środa 21 maja 2014, 16:47

lith napisał(a):Oczywiście, że włączam skrzyżowania 'bezkolizyjne' w definicję pord. Uważasz , że takie skrzyżowanie nie odwołuje choćby ograniczenia prędkości?
Ale znaki to do 170 - skrzyżowania drogowego. PORD to tylko:ustąp temu z prawej, jadącemu z naprzeciwka na wprost i w prawo; migaj na zmianę pasa i kierunku jazdy. Komu ustępuję na autostradzie - wjeżdżającemu z naprzeciwka w "koniczynkę"? Co mam migać - prawoskręt, bo łącznica prowadzi w prawo, czy lewoskręt, bo wyjadę z węzła na lewo od autostrady?
Dla mnie sprawa jest prosta - nie ma przecięcia kierunków ruchu - nie ma skrzyżowania; nie ma jazdy w poprzek drogi - nie ma zmiany kierunku jazdy. Cały węzeł przejadę na przepisach o drodze, to znaczy że skrzyżowania, zdefiniowanego przez PORD tam nie ma.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Makabra » środa 21 maja 2014, 16:59

sankila napisał(a):
lith napisał(a):Dla mnie sprawa jest prosta - nie ma przecięcia kierunków ruchu - nie ma skrzyżowania; nie ma jazdy w poprzek drogi - nie ma zmiany kierunku jazdy. Cały węzeł przejadę na przepisach o drodze, to znaczy że skrzyżowania, zdefiniowanego przez PORD tam nie ma.

Uproscilas sobie definicje skrzyzowania i jeszcze sie chwalisz tym ze to jest wlasciwe podejscie. Przeczytaj definicje skrzyzowania od poczatku do konca ze zrozumieniem.
Makabra

Postprzez lith » środa 21 maja 2014, 17:52

@sankila
No tak, a 170 to przecież wcale nie jest rozporządzeniem do pord. Mieszasz wszystkie pojęcia, wymyślasz jakieś 'skrzyżowania drogowe', własne definicje, zasady, kiedy wszystko jest dokładnie opisane. Okej, rób jak chcesz, nawet nie mam zamiaru dyskutować. Starczy mi, że pół dnia spędzam w psychiatryku :P

edit:

Jeszcze jak masz chwilę to możesz sobie poczytać:
"§ 149.
W akcie normatywnym niższym rangą niż ustawa bez upoważnienia ustawowego nie formułuje się definicji ustalających znaczenia określeń ustawowych; w szczególności w akcie wykonawczym nie formułuje się definicji, które ustalałyby znaczenia określeń zawartych w ustawie upoważniającej."
http://www.rcl.gov.pl/index.php?option= ... &Itemid=66
lith

Postprzez sankila » środa 21 maja 2014, 20:30

lith napisał(a):"§ 149.
w akcie wykonawczym nie formułuje się definicji, które ustalałyby znaczenia określeń zawartych w ustawie upoważniającej."
jedyne dwie definicje, które sformułował 170, czyli droga podporządkowana i z pierwszeństwem - nie występują w Ustawie, wiec nie wiem, z czym masz problem.
Starczy mi, że pół dnia spędzam w psychiatryku
Aaa, teraz już wiem.
No to życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » środa 21 maja 2014, 21:24

Szukam i szukam i nie znajduję formalnego potwierdzenia, że łącznica autostradowa (na węźle) jest drogą jednokierunkową. W sumie brakuje D-3, ale A-6d na autostradzie stoi :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » środa 21 maja 2014, 23:47

14. skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie,...
Ale czy każde przecięcie, połączenie lub rozwidlenie jest skrzyżowaniem? Skoro w niektórych przypadkach (np. z drogą wewnętrzną, dojazdem do obiektu itp.) nie jest to traktowane jako skrzyżowanie, to na autostradzie (gdzie nie może być skrzyżowań) również nie. A postawione znaki? Jak pisała @sankila, A-6d ostrzega, że możemy się spodziewać nowego towarzysza podróży. :P
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez lith » czwartek 22 maja 2014, 00:41

Sorry, ale akurat A-6d ma w definicji, że ostrzega właśnie przed skrzyżowaniem. W ogóle nie wiem skąd to upieranie się, że na autostradzie nie ma być skrzyżowań, kombinowanie, że skrzyżowanie w rozporządzeniu do pord nie jest skrzyżowaniem z wg definicji opisanej w pord i wymyślanie swoich własnych.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze