Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 09:21

A gdzie niby ta sprzeczność? Przecież podczas przejazdu PRZEZ to skrzyżowanie w kierunku zgodnym z F-10 poruszam się NA tym skrzyżowaniu właśnie w kierunku pokazanym na C-12!?
Przecież piszesz o kierunku wskazanym na znaku C-12. No to jak sie to ma do znaku F-10 na przykładzie ronda z Piastowa, gdzie masz pokazane trzy kierunki , z możliwością czwartego przejazdu przez skrzyżowanie ?
Już nie masz sprzeczności ?
Ale przecież w treści znaku napisano, że ruch odbywa się w tym wskazanym na znaku, a nie tym i jeszcze innych! Czyżby ustawodawca w § 36.1 się przejęzyczył?

Nie. Pisał o kierunku. A ty stawiasz znak równości pomiędzy wszystkimi kierunkami wymienionymi w PoRD

Nie. Piszę tak jak ustawodawca, o wyspie lub placu, wokół którego ruch odbywa się na skrzyżowaniu.

Raczej ci sie wydaje, że tak piszesz. Dlatego nie ustawiałbym na twoim miejscu ustawodawcy za swoimi plecami jako podparcia.

Szczerze to nie wiem jaką drogę pokazał maryann,

No to rydzykujesz pisząc o czymś o czym nie wiesz. :D

Istotne, że aby po wjechaniu na skrzyżowanie nie być na drodze trzeba by z drogi, którą do skrzyżowanie się dojechało zjechać. Nieprawdaż?

A nie zjechał. Obwiednia to nie samodzielna droga tylko skrzyzowanie.
User maryann wrzucił fragment asfaltu i chce o tym asfalcie podyskutować.

Da się przez 100%.

Nie ma tu emotki pt. czy jedzie mi tu czołg ? :lol:
Turbina, kwadratowe...trzeba po raz kolejny przypominać ?

Czy mógłbyś przestać przypisywać do szkoły krakowskiej oszołomów twierdzących, że zjeżdżać z każdego ronda należy z prawym kierunkowskazem?

...a zawracanie jest możliwe po pasie zewnętrznym ?
Ciężko...

Z tym, że w przeciwieństwie do interpretacji warszawskiej przy interpretacji krakowskiej nie ma potrzeby łatania rzekomych dziur w PoRD za pomocą Art.3.

Krakowska sobie łata droga zamiast obwiedni i skrętem w prawo z ruchu okrężnego w nieokrężny.
Nieciekawie to wygląda.
szerszon

Postprzez dylek » środa 21 maja 2014, 09:22

szymon1977 napisał(a): Czy jakiś przepis zabrania mi zjechania z ronda i tym samym zaprzestania poruszania się w takim kierunku, w jakim ruch na skrzyżowaniu odbywa się a rozpoczęcie poruszania się w takim, w jakim odbywa się na drodze, na którą zjadę?
szymon1977 napisał(a):Ale przecież w treści znaku napisano, że ruch odbywa się w tym wskazanym na znaku, a nie tym i jeszcze innych! Czyżby ustawodawca w § 36.1 się przejęzyczył?

Się zdecyduj...
W jednej wypowiedzi piszesz, że :
-nie może się odbywać w tym i w innym,
-nic ci nie zabrania zmienić sobie.
Rozdwojenie jaźni ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kirbag » środa 21 maja 2014, 09:25

sankila napisał(a):
kirbag napisał(a):A jeśli twoim problemem jest dlaczego nie postawiono w tym przypadku C-12 to spieszę z informacją, że zapewne kierowano się logiką i uznano,że przy takim układzie ulic zbędnym jest "robienie" z tego skrzyżowania o ruchu okrężnym. Podobnie jak w przypadku Placu Wilsona w Warszawie.
Spieszę z informacją, że ten układ ulic nie różni sie niczym od typowego układu dróg na rondzie. Mało tego, gros skrzyżowań o ruchu okrężnym budowane jest właśnie na planie koła.

Więc pospiesznie odpowiadam-w tym konkretnym przypadku odległości ulic/dróg są tak duże, że uznano iż taka organizacja ruchu jak wyznaczono, sprawdzi się/wystarczy/zda egzamin i nie ma potrzeby organizować całości jako skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Dla mnie to i jasne i logiczne i problemu żadnego nie widzę. Trzymając się twojego sposobu pojmowania, Czesi powinni z obwodnicy Ostravy zrobić skrzyżowanie o ruchu okrężnym.

A może zechcesz objasnić, jaka logiką kierowano się w tych przypadkach?
Na placu (A) wyznaczono ruch okrężny. Czym się będzie różnił przejazd (B), jeśli zamieni się C12 na C2 i wstawi D1 na obwiedni przed wlotami? Poazdy pojadą dokladnie tak samo - to po co tu ruch w wyznaczonym kierunku, zamiast jazdy w wyznaczonym kierunku?
Dlaczego na (C) jest ruch okrężny, skoro to tylko niewielkie odgięcie torów jazdy, pasy wyraźnie prowadzą na wprost, a tylko jeden ma lewoskręt?. Wystarczyłby B21 przed wjazdem.
Dlaczego na D nie ma ruchu okrężnego? Skoro nie jest potrzebny (ze względu na układ dróg) to dlaczego na innych - identycznie zbudowanych - jest ruch okrężny?
A jeśli każde skrzyżowanie z C12 można przejechać identycznie na innych znakach, to dlaczego na jednych skrzyżowaniach się go stawia a na innych nie?
Obrazek

Tu się odniosę do całości gdyż uznałem, że jeśli ktoś mi stawia pytanie czym się różni przejazd gdy widzę zestaw znaków C-12+A7,od takiego gdy widzę zestaw znaków C-2+D-1, to albo robi sobie jaja albo ma 10/11 lat i marzy o jeździe Lamborgini Galardo.
C-12 nakazuje poruszać się w określony definicją sposób ale daje także kierującemu szerszą informację o organizacji ruchu na obszarze x, wiem czego/jakiego układu dróg/ulic mogę się spodziewać.
C-1czy C-2 nakazują i przekazują mi informację jedynie dotyczącą konkretnego punktu/miejsca.

szerszon napisał(a):To wątek tylko bez komentarzy ?
Zawsze można "łapki" do lajków dołączyć ...

Dyskusja absolutnie ale nie na zasadzie jak doczytałem tworzenia i rozróżniania stylu krakowskiego i warszawskiego jazdy. Nie lepiej postarać się aby mieszkańcy Krakowa,Warszawy,Katowic,Gdańska itd. prawidłowo i kulturalnie jeździli?

Proszę "tylko" aby nie pisać jak w powyższym przykładzie bo to jednak nie na temat.
Przecież mogą osoby zainteresowane stworzyć wątek "Jak myślicie dlaczego postawiono taki akurat znak?" lub "Jak byście zorganizowali ruch w konkretnym przykładzie?"
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 09:28 przez kirbag, łącznie zmieniany 1 raz
kirbag

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 09:27

dylek napisał(a):Rozdwojenie jaźni ?
Nic podobnego. Na skrzyżowanie ruch odbywa się w takim kierunku jak pokazano na znaku C-12, a na drodze odchodzącej od skrzyżowania w takim jak pokazano na znaku D-3 (właściwie to na jezdni, w którą wjeżdżam). A ja będąc na skrzyżowaniu jadę właśnie w takim kierunku jak pokazano na C-12, a po zjechaniu w takim jak pokazano na D-3. Cały czas jadę w takim kierunku, w jakim ruch odbywa się w miejscu, którego dotyczą wyżej wymienione znaki. W czym problem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kirbag » środa 21 maja 2014, 09:37

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Rozdwojenie jaźni ?
Nic podobnego. Na skrzyżowanie ruch odbywa się w takim kierunku jak pokazano na znaku C-12, a na drodze odchodzącej od skrzyżowania w takim jak pokazano na znaku D-3 (właściwie to na jezdni, w którą wjeżdżam). A ja będąc na skrzyżowaniu jadę właśnie w takim kierunku jak pokazano na C-12, a po zjechaniu w takim jak pokazano na D-3. Cały czas jadę w takim kierunku, w jakim ruch odbywa się w miejscu, którego dotyczą wyżej wymienione znaki. W czym problem?

Szymon mam prośbę do Ciebie i apel do wszystkich. Myślę, że nie będzie błędem jeśli zgodzimy się z faktem, że nie sama obwiednia jest skrzyżowaniem tylko wraz z drogami/ulicami, które łączy tworzy skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
kirbag

Postprzez dylek » środa 21 maja 2014, 09:38

szymon1977 napisał(a):(...) ja będąc na skrzyżowaniu jadę właśnie w takim kierunku jak pokazano na C-12, a po zjechaniu (...)W czym problem?

Ups...po jakim zjechaniu?
Jak zjechałeś jadąc cały czas wokół wyspy zgodnie z jednym kierunkiem ?
Nie zjechałeś...dalej krążysz...i nie masz opcji zjechać, gdyż musiałbyś wybrać inny kierunek niż wokół wyspy...a nie możesz wybrać, gdyż na skrzyżowaniu...jeden kierunek :D
W tym problem właśnie...nie mój tylko twojej interpretacji ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 09:51

dylek napisał(a):Jak zjechałeś jadąc cały czas wokół wyspy zgodnie z jednym kierunkiem ?
A dlaczego niby JA mam jeździć CAŁY CZAS czas dookoła wyspy? Czy C-12 mówi cokolwiek nt kierunku MOJEJ jazdy? Nie. Informuje mnie tylko o kierunku w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Więc dopóki jestem na skrzyżowanie jeżdżę właśnie w takim kierunku. A czy C-12 mówi cokolwiek nt zmiany kierunku MOJEJ jazdy? Także nie. Więc dlaczego niby nie mogę zjechać ze skrzyżowania i przestać jechać na skrzyżowaniu w kierunku takim jak na C-12 i rozpocząć jechać za skrzyżowaniem w kierunku takim jak na D-3?
-----
kirbag napisał(a):...nie będzie błędem jeśli zgodzimy się z faktem, że nie sama obwiednia jest skrzyżowaniem...
Przypominam, że definicja skrzyżowania już istnieje:
Kodeks napisał(a):skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
Ostatnio zmieniony środa 21 maja 2014, 10:05 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 09:59

Tylko po krakowsku drogi kończą sie przed obwiednią i zaczynają za obwiednią...
To co tworzy obwiednię/skrzyżowanie ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 10:00

szerszon napisał(a):Tylko po krakowsku drogi kończą sie przed obwiednią...
?
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 10:07

Nie rozumiem twego zdziwienia. A kto chce stosować Art 16.4 na obwiedni ? Art dotyczący drogi, a nie skrzyżowania ?
Przecież podobno masz wyznaczone pasy ruchu na obwiedni, a pasy są na jezdni, a jezdnia to część drogi...nie jest tak ?
A zjazd z ronda to skręt w poprzeczną drogę dochodzącą do obwiedni jednokierunkowej...
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 10:15

szerszon napisał(a):A zjazd z ronda to skręt w poprzeczną drogę dochodzącą do obwiedni jednokierunkowej...
Ale mieszasz! Podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego zmieniam kierunek jazdy, który miałem na skrzyżowaniu (taki jak na C-12) na kierunek jazdy taki jaki będę miał za skrzyżowaniem (taki jak na D-3). A, że dla Ciebie zmiana kierunku jazdy to z drogi w drogę...
-----
szerszon napisał(a):Nie rozumiem twego zdziwienia. A kto chce stosować Art 16.4 na obwiedni ? Art dotyczący drogi, a nie skrzyżowania ?
Jestem zdziwiony jeszcze bardziej. Wiesz doskonale, że stosuję Art.16.4. także będąc na skrzyżowaniu bo twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu nadal jestem na drodze a wmawiasz mi, że wszystkie drogi przed skrzyżowaniem się kończą i na skrzyżowaniu żadnej nie ma? Ogarnij się!
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 21 maja 2014, 10:24

Ale mieszasz! Podczas zjazdu z klasycznego ronda pierścieniowego zmieniam kierunek jazdy, który miałem na skrzyżowaniu (taki jak na C-12)

Przy C-12 nie ma nic o kierunku jazdy
Kierunek jazdy to mam określony np za pomocą znaków F-10 i P-8x
na kierunek jazdy taki jaki będę miał za skrzyżowaniem (taki jak na D-3)

Gorzej gdy zjazd z ronda odbywa się w dwukierunkową :wink:
Wiesz doskonale, że stosuję Art.16.4. także będąc na skrzyżowaniu

Wiem...szczególnie przy zawracaniu pasem zewnetrznym.

bo twierdzę, że będąc na skrzyżowaniu nadal jestem na drodze

Której ?
Z tego co mi wiadomo to skrzyżowanie jest przecięciem się dróg..czyli na drodze ciężko być.

a wmawiasz mi, że wszystkie drogi przed skrzyżowaniem się kończą i na skrzyżowaniu żadnej nie ma? Ogarnij się!

Napisz to do sankili :D
Nie twierdzę ,że na skrzyzowaniu nie ma drogi..
Pytam sie, że w związku z faktem, że drogi dochodzące do skrzyzowania są poprzeczne to co tworzy powierzchnie skrzyzowania ? Przecież że nie te poprzeczne..
szerszon

Postprzez kirbag » środa 21 maja 2014, 10:40

szymon1977 napisał(a):-----
kirbag napisał(a):...nie będzie błędem jeśli zgodzimy się z faktem, że nie sama obwiednia jest skrzyżowaniem...
Przypominam, że definicja skrzyżowania już istnieje:
Kodeks napisał(a):skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

Dlaczego w takim razie piszesz takie rzeczy, które przeczą definicji, którą przytaczasz i w której na czerwono zaznaczyłem interesujący nas fragment? O to cytat:
dylek napisał(a):A dlaczego niby JA mam jeździć CAŁY CZAS czas dookoła wyspy? Czy C-12 mówi cokolwiek nt kierunku MOJEJ jazdy? Nie. Informuje mnie tylko o kierunku w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Więc dopóki jestem na skrzyżowanie jeżdżę właśnie w takim kierunku. A czy C-12 mówi cokolwiek nt zmiany kierunku MOJEJ jazdy? Także nie. Więc dlaczego niby nie mogę zjechać ze skrzyżowania i przestać jechać na skrzyżowaniu w kierunku takim jak na C-12 i rozpocząć jechać za skrzyżowaniem w kierunku takim jak na D-3?

Nie chcesz poprawnie przeczytać definicji? C-12 nie mówi wbrew temu co piszesz,o kierunku w jakim odbywa się ruch na skrzyżowaniu !!! Jeszcze raz zacytuję definicję C-12:
"C-12 Oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku."

Każdy następny post jeśli będzie zawierał lub przekazywał treści sprzeczne z tą definicją będę przekazywał do usunięcia przez moderatorów. Dość już niepoważnego podejścia do zagadnień poruszanych w tym wątku.
P.S.
Niestety, z przykrością i żalem informuję: nie mam narzędzi i środków aby pomóc osobom, które mają ewidentny kłopot czy brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Dla takich osób są jednak odpowiednie placówki z wykwalifikowanym personelem.
kirbag

Postprzez szymon1977 » środa 21 maja 2014, 11:11

szerszon napisał(a):Przy C-12 nie ma nic o kierunku jazdy
Oczywiście, że przy C-12 nie ma nic nt. kierunku jazdy. Jest tylko o kierunku ruchu. A, że ruch odbywa się w takim kierunku a nie innym ja właśnie w takim a nie innym jadę. Tak samo nie przychodzi mi do głowy w miejscu oznakowanym C-12 jechać w kierunku innym niż na znaku C-12 jak w miejscu oznakowanym D-3 nie przychodzi mi do głowy jechać w kierunku innym niż na znaku D-3 ...dopóki oczywiście nie zjadę z miejsca oznakowanego C-12 lub D-3. A znak C-12 tak samo nie zabrania mi zjechać w prawo z miejsca nim oznakowanego jak znak D-3 z miejsca tymże znakiem oznakowanego.
-----
szerszon napisał(a):Kierunek jazdy to mam określony np za pomocą znaków F-10 i P-8x
Za pomocą znaków F-10 i P-8x to masz określone, w jakim kierunku przez coś, przed czym F-10 i P-8x postawiono przejechać możesz. A, że będąc na tym czymś będziesz jechał w takim kierunku jak na C-12 (bo chyba nie w przeciwnym) to już inna sprawa. Akurat na ten temat znaki F-10 i P-8x milczą.
-----
szerszon napisał(a):Pytam sie, że w związku z faktem, że drogi dochodzące do skrzyzowania są poprzeczne to co tworzy powierzchnie skrzyzowania ?
Nie "drogi są poprzeczne" (znów Sankila?) a kierunek w jaki pojadę za skrzyżowaniem jest na prawo od kierunku w jakim będąc na skrzyżowaniu jadę.
-----
szerszon napisał(a):Napisz to do sankili
Rozmawiasz ze mną, czy z Sankilą? A tyle razy prosiłem, abyś wypowiedzi innych userów nie łączył ze mną...
-----
kirbag napisał(a):C-12 nie mówi ... o kierunku w jakim odbywa się ruch na skrzyżowaniu !!! Jeszcze raz zacytuję definicję C-12:
"C-12 Oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku."
No to ruch odbywa się na skrzyżowaniu w kierunku wskazanym na znaku czy nie?
szymon1977

Postprzez szoferemeryt » środa 21 maja 2014, 11:26

szerszon napisał(a):Nie rozumiem twego zdziwienia. A kto chce stosować Art 16.4 na obwiedni ? Art dotyczący drogi, a nie skrzyżowania ?
Przecież podobno masz wyznaczone pasy ruchu na obwiedni, a pasy są na jezdni, a jezdnia to część drogi...nie jest tak ?
A zjazd z ronda to skręt w poprzeczną drogę dochodzącą do obwiedni jednokierunkowej...

No to tu już pięknie namieszałeś.

Art. 16.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
Gdzie tu mowa o drodze? To zasady ogólne! To tylko twoje widzi mi sie że art. 16.4 dotyczy tylko drogi.
Jak dalej piszesz, "Przecież podobno masz wyznaczone pasy ruchu na obwiedni, a pasy są na jezdni, a jezdnia to część drogi...nie jest tak ?" Równie dobrze ja mogę stwierdzić, jeśli jezdnia jest częścią drogi to obwiednia jest drogą!
Piszesz dalej , "zjazd z ronda to skręt w poprzeczna drogę". Jak zjazd i skręt to tylko w prawo bo prosto to nie skręt.
Tym zaprzeczyłeś swoim(twoim) wszystkim wcześniejszym wpisom. Tak trzymaj. :spoko:
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze