Znalazłem dwie informacje na jednej stronie, które wg mnie są sprzeczne otóż:
1)kategoria B uprawnia prowadzenie zespołem pojazdów złożonym z pojazdu o dmc do 3,5t oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg,
2)Całkowita masa zespołu pojazdów nie może przekroczyć 3.5 tony. Wyjątek stanowi postanowienie Konwencji Wiedeńskiej, gdzie łączna masa zespołu pojazdów może sięgnąć nawet 4250 kg (3500+750) w przypadku ciągnięcia przyczepy lekkiej.
Jeżeli natomiast holujemy przyczepę ciężką (powyżej 750 kg) i łączna masa zespołu pojazdów przekroczy 3500 kg, to konieczne jest posiadanie prawa jazdy „B+E".
Otóż ta sprzeczność polega na tym, że w podpunkcie drugim jest napisane, że gdy ciągniemy przyczepę ciężką i masa zespołu pojazdów przekroczy 3,5t to musimy mieć kat. B+E; z kolei w podpunkcie pierwszym jest napisane, że, mając kategorię B, możemy ciągnąć przyczepę ciężką o ile masa zespołu pojazdów nie przekroczy 4,25t.
Czyli piszą, że jeśli chcemy ciągnąć przyczepę ciężką na kategorii B to nie możemy przekroczyć masy zespołu pojazdów 1)4,25t , 2)3,5t - ewidentnie sprzeczność.
Z moich wniosków wynika, że jeżeli masa pojazdu ciągnącego jest do 3,5t i ciągniemy przyczepę lekką, to dopuszczalna masa zespołu może być do 4,25t przy kategorii B (na mocy tej konwencji), natomiast jeśli wieziemy przyczepę ciężką i masa zespołu pojazdów przekroczy 3,5t to już potrzebujemy kat.C+E