Witam, jako że ostatnio udało mi się zdać teorie za pierwszym podejściem dorzucę pare pytań które udało mi się zapamiętać.
W ile gaśnić musi być wyposażony pojazd ciężarowy, przeworzący osoby poza kabiną kierowcy?
1. 1
2. 2
prawidłowa3. 3
Kto odpowiada za prawidłową obsługę tachografu podczas realizowania przewozu?
1. właściciel przedsiębiorstwa
2. kierowca
prawidłowa3. zarządzający transportem, tylko w sytuacji gdy kierowca w tym czasie wykonywał inna prace
Sytuacja na drodze, zbliżamy się do przejazdu kolejowego, kamera staje w momencie gdy nie dojechaliśmy jeszcze do słupka z jedną kreską (G 1 c), pytanie brzmi czy możemy zatrzymać się w tym miejscu? tak/nie prawidłowa oczywiście
takSytuacja na drodze, auto zaparkowane prostopadle przodem, kierowca wykonuje manewr cofania wyjeżdżając z parkingu i wychyla się przez lewą szybę. Pytanie brzmi czy prawidłowo obserwuje sytuację na drodze. tak/nie prawidłowa
nieCzy można kontynuować jazdę z uszkodzonym retarderem?
1. tak, jednak nie przekraczając 40km/h i jeśli cel jest oddalony nie dalej niż 100km
2. nie, należy wezwać pomoc celem naprawy (zaznaczyłem ta jednak nie jestem pewien, kusząca jest też odp pierwsza)
3. tej odpowiedzi nie pamiętam
Było pytanie o zachowanie kierującego podczas mżawki:
zazaczyłem odpowiedź że należy zwiększyć ostrożność oraz unikać gwałtownych hamowań i przyśpieszeń, szczególnie w pierwszej fazie mżawki.
pozostałych odpowiedzi nie pamiętam, ale na pewno były one błędne.
Czy widząc palący się samochód z kierowcą znajdującym się w środku mamy obowiązek wezwać straż pożarną tak/nie oczywiście że
takTo chyba tyle z tych co nowszych pytań, pamiętam ich wiele więcej ale wałkowane już były na forum wielokrotnie więc nie ma sensu. Co do reszty pytań, wątpię że ktoś miałby problem z określeniem czy może, lub nie wyprzedzić na wzniesieniu czy ostrym zakręcie, sporo pytań pojawiło się z pierwszeństwa przejazdu i zachowania względem pieszych i obowiązkowo sytuacja na skrzyżowaniu z policjantem, czy ostatnie pytanie z pierwszej części które zawsze dotyczy pierwszej pomocy, (moje brzmiało czy leki przeciwdepresyjne w początkowej fazie mogą powodować zaburzenia ostrości widzenia oczywiście odpowiedź
tak)
Teoria zdana 70/74 pkt. błędów 4 więc poległem na wszystkich najłatwiejszych pytaniach, jest powód do dumy...
W sobotę zdaję egzamin z kwalifikacji na przewóz rzeczy, więc jeśli na forum jest podobny temat, ale dotyczący kwalifikacji, to napewno i tam coś od siebie dodam.
Pozdrawiam