KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez szoferemeryt » piątek 25 kwietnia 2014, 19:58

kg1956 napisał(a):W opisywanym przypadku zjeżdżający z ronda jest w bezpośredniej bliskości z wjeżdżającym i dlatego ma pierwszeństwo nad nim do zjechania. Jeśli pojedzie dalej po obwiedni to można uznać, że wjeżdżający wypełnił ustąpienie pierwszeństwa.

Przy takim układzie ronda(ruchu okrężnego) wjeżdżający na rondo zawsze będzie musiał ustąpić pierwszeństwa jadącemu po rondzie.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 25 kwietnia 2014, 20:07

szoferemeryt napisał(a):Skrzyżowanie jest wyposażone w sygnalizację świetlna, po drugie na filmie nie widać oznakowania, po trzecie układ skrzyżowania jak wcześniej pisałem wyszukany by potwierdzić twoja teorie, a nie ma nic wspólnego z obrazkiem z pojazdami niebieskim i czerwonym.
Na wstępie napisałem, że nie rozmawiamy o takich rondach, na których są znaczne odległości pomiędzy sąsiednimi wlot-wylotami. Rozmawiamy o ustąpieniu pierwszeństwa na pozostałych - niezależnie od geometrii: koncentryczne / niekoncentryczne - SoRO.
To skrzyżowanie w Nowym Sączu posiada sygnalizację, ale jak łatwo można się zorientować uważnie oglądając filmik, działa ona w trybie ostrzegawczym lub jest wyłączona.

Obrazki mają to do siebie, że.... są nieprecyzyjne, ale Twój szkic przypomina mi takie skrzyżowanko http://goo.gl/maps/dfek8 "Klasyczne" do bólu, bardzo często spotykane.
szoferemeryt napisał(a):tylko my tu rozmawialiśmy z całkiem innym układem ruchu okrężnego i innym układem pojazdów względem siebie.
Podaj jakiś realny przykład zbieżny z Twoim rysunkiem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 20:36

Czy ten opel wjeżdża na rondo czy już wjechał i po nim jedzie?
http://goo.gl/maps/G5CZ1
Maxwell

Postprzez LeszkoII » piątek 25 kwietnia 2014, 20:50

Jedzie już po nim. Jakieś problemy ze wzrokiem?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 21:04

Cieszę się, że w tym przypadku problemy ze wzrokiem Ciebie ominęły.
Skoro już ustaliliśmy, że opel znajduje się na skrzyżowaniu, to wyobraź sobie że auto jadące sąsiadującym pasem - obok z lewej strony, nagle zmienia pas i uderza go w lewy róg.

Chyba nie będzie wątpliwości kto winny i na jakiej podstawie?
Maxwell

Postprzez Henq » piątek 25 kwietnia 2014, 22:44

Maxwell napisał(a):Cieszę się, że w tym przypadku problemy ze wzrokiem Ciebie ominęły.

Ale @LeszkoII wklejając link: https://www.youtube.com/watch?v=bQUGmAj1200 potwierdził że widzi takie sytuacje jako że auto wjeżdżające nie ustąpiło pierwszeństwa, będącym na rondzie, więc chyba się nie zrozumieliście.
Znam to "rondo" bardzo dobrze i dodam że właśnie przez takie "głupie" sytuacje włączyli na tym "skrzyżowaniu" sygnalizację świetlną, co defacto sparaliżowało ok 1km ulicę Prażmowskiego w NS już pomijając paraliż wjazdów z dróg dochodzących do tej ulicy i głównej Lwowskiej. Ot takich mamy radnych (przepraszam z góry za wyżalanie się - ale taka prawda!).
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kg1956 » piątek 25 kwietnia 2014, 23:20

LeszkoII napisał(a):Jedzie już po nim. Jakieś problemy ze wzrokiem?

Co Ty tu wypatrzyłeś Leszko? Przecież ten opel mógł wcisnąć się przed maskę robiącemu zdjęcie. Co z tego, że jest na rondzie, jak nie ustąpił pierwszeństwa? :?
kg1956

Postprzez dylek » piątek 25 kwietnia 2014, 23:44

https://www.youtube.com/watch?v=dJ95TDDGjtU
Red car is always wrong one...
Dorysowane białe tabliczki pokazują dozwolone kierunki jazdy z lewego i prawego pasa wynikające z ogólnych zasad, a nie ze znaków poziomych czy F-10, których na animacji brak.

Obejrzeć
Przetrawić
Zrozumieć
Stosować

Dziękuję.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » piątek 25 kwietnia 2014, 23:54

Czerwony zawsze winny, ale tu łatwo, bo pasy wyprowadzają z ronda.
kg1956

Postprzez dylek » piątek 25 kwietnia 2014, 23:57

To wymaluj pasy pierścieniowo...
Zasady tym nie zmienisz - dalej czerwony będzie winny
-albo nieustąpienia podczas wjeżdżania
-albo lewoskrętu/zawracania z niewłaściwego pasa.
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » sobota 26 kwietnia 2014, 00:00

Jeśli pasy byłyby wymalowane pierścieniowo, to wina czerwonego nie byłaby taka oczywista. Możnaby się spierać jedynie w ostatniej sytuacji. Dlatego twierdzę, że oznakowanie poziome (szczególnie na rondzie) ma bardzo duże znaczenie.
kg1956

Postprzez Henq » sobota 26 kwietnia 2014, 00:05

dylek napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=dJ95TDDGjtU
Dorysowane białe tabliczki pokazują dozwolone kierunki jazdy z lewego i prawego pasa wynikające z ogólnych zasad, a nie ze znaków poziomych czy F-10, których na animacji brak.

Obejrzeć
Przetrawić
Zrozumieć
Stosować

Dziękuję.

@Dylek no chyba żartujesz?
Tu jest POlska sorry "taki klimat" proszę wklejać polskie ronda a nie swoje widzi misie!
Nie dopatrzyłem się ani jednego polskiego znaku na tym filmiku więc się pytam po co to? co to na naszych polskich drogach pomoże?
Henq

Postprzez dylek » sobota 26 kwietnia 2014, 00:12

Byłaby dalej oczywista...
A poza tym to malowanie pierścieniowe pasów na rondzie - pasuje do niego jak pięść do nosa...wieszać należałoby za klejnoty artystów, co to przyklepują... Potem tylko masa stłuczek z tego...

Henq - to nie jest moje "widzimisię".
A, że zasady pokazane na tej animacji nie zgadzają się z twoim "widzimisię" - to nie moja wina.
Jak myślisz, że w Polsce jesteś , to możesz sobie swoje zasady tu wymyślać, to jesteś w błędzie i tyle.
dylek
Moderator

Postprzez Henq » sobota 26 kwietnia 2014, 00:52

dylek napisał(a):Henq - to nie jest moje "widzimisię".
A, że zasady pokazane na tej animacji nie zgadzają się z twoim "widzimisię" - to nie moja wina.
Jak myślisz, że w Polsce jesteś , to możesz sobie swoje zasady tu wymyślać, to jesteś w błędzie i tyle.

Oj oj joj.
Z moim "widzi mi się" - chyba żartujesz?
Sorry ale tak właśnie myślę: jestem w Polsce więc mnie obowiązują polskie przepisy a nie Burkina Faso czy innego landu zsrr
a na Twojej animacji nie widziałem ani jednego znaku obowiązującego w Polsce.
Więc kto wymyśla zasady?
Panie "z prawego fotela "eLki"" kto ma wg Ciebie przy skręcaniu w prawo ma pierwszeństwo w tej sytuacji?:
https://www.google.pl/maps/@49.615638,2 ... R2ucKw!2e0
pojazd na pasie lewym (w animacji wstawionej prze Ciebie zielony) czy pojazd na pasie prawym (w animacji wstawionej prze Ciebie czerwony - wg animacji cały czas winny kolizji)?
Tylko proszę Cie nie broń się, że tu "rondo", a tu "normalne" skrzyżowanie.
Henq

Postprzez Maxwell » sobota 26 kwietnia 2014, 06:49

dylek napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=dJ95TDDGjtU
ObejrzećPrzetrawićZrozumiećStosować Dziękuję.

Tutaj nawet nie ma nigdzie znaku c-12. Dziękuję
O sposobie wyznaczenia pasów ruchu nie wspomnę.
Dylek, jeżeli do swoich zasad poruszania się po skrzyżowaniach z C-12 (z pierścieniowo wyznaczonymi pasami i bez znaków F-10) doszedłes po obejrzeniu tego filmu to gratuluje poczucia humoru.

P.S. Jeżeli w Polsce miałbym takie skryżowanie z wyspą, oznakowane samymi znakami f-10 i p-8, bez znaku C-12, z w ten sposób wyznaczonymi pasami ruchu to nie mam wątpliwości, że filmik jest POPRAWNY! i takie zasady obowiązywałyby!
Maxwell

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze