Nie, to TY jesteś jałowy- nic w temacie, tylko osobiste uwagi.kirbag napisał(a):I widzisz człowiecze jak łatwo poszło. Jedno pytanie, a wykazało kompletny brak u Ciebie elementarnej wiedzy i logiki.Dyskusja z Tobą jest jałowa.
Spadamy.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez maryann » sobota 19 kwietnia 2014, 09:44
Nie, to TY jesteś jałowy- nic w temacie, tylko osobiste uwagi.kirbag napisał(a):I widzisz człowiecze jak łatwo poszło. Jedno pytanie, a wykazało kompletny brak u Ciebie elementarnej wiedzy i logiki.Dyskusja z Tobą jest jałowa.
przez szoferemeryt » poniedziałek 21 kwietnia 2014, 11:41
przez Maxwell » czwartek 24 kwietnia 2014, 04:44
przez kg1956 » czwartek 24 kwietnia 2014, 08:01
przez LeszkoII » czwartek 24 kwietnia 2014, 08:12
Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym na to skrzyżowanie.Maxwell napisał(a):Niebieski wjechał na skrzyżowanie. Na jakiej podstawie zatem ma ustąpić pierwszeństwa?
przez Maxwell » czwartek 24 kwietnia 2014, 08:55
Myślę, że to nieprawidłowa teza. Uważasz, że niebieski może wjechać na skrzyżowanie dopiero jak czerwony je opuści?kg1956 napisał(a): Niebieski wjechał na skrzyżowanie a nie powinien, ponieważ na skrzyżowaniu był czerwony.
W miejsu kolizji obydwaj znajdują się na skrzyżowaniu.Kim na rysunku jest znajdujący się na skrzyżowaniu a kim wjeżdżający?
przez kg1956 » czwartek 24 kwietnia 2014, 09:13
Maxwell napisał(a):Myślę, że to nieprawidłowa teza. Uważasz, że niebieski może wjechać na skrzyżowanie dopiero jak czerwony je opuści?(...)kg1956 napisał(a): Niebieski wjechał na skrzyżowanie a nie powinien, ponieważ na skrzyżowaniu był czerwony.
przez LeszkoII » czwartek 24 kwietnia 2014, 09:24
Maxwell napisał(a):W miejsu kolizji obydwaj znajdują się na skrzyżowaniu.
przez Makabra » czwartek 24 kwietnia 2014, 09:27
kg1956 napisał(a):Maxwell napisał(a):Myślę, że to nieprawidłowa teza. Uważasz, że niebieski może wjechać na skrzyżowanie dopiero jak czerwony je opuści?(...)kg1956 napisał(a): Niebieski wjechał na skrzyżowanie a nie powinien, ponieważ na skrzyżowaniu był czerwony.
niebieski ma ustąpić pierwszeństwa czerwonemu.
przez szoferemeryt » czwartek 24 kwietnia 2014, 09:59
przez kg1956 » czwartek 24 kwietnia 2014, 10:20
przez LeszkoII » czwartek 24 kwietnia 2014, 10:52
O to chodzi, że to nie jest interpretacja. Interpretację to Ty stosujesz mówiąc o obowiązku ustąpienia pierwszeństwa w związku z przecinaniem pasa ruchu. A ja nie widzę przecinania pasa ruchu, tylko poruszanie się własnym. Równie dobrze niebieski przecina pas ruchu czerwonego. Nie widzę również zmiany kierunku jazdy w prawo po skręcie w lewo i tej sytuacji nie widzę sensu zajmowania prawego pasa ruchu na skrzyżowaniu.szoferemeryt napisał(a):Czerwony (pomarańczowy) ma pierwszeństwo. Ciekawa interpretacja.
A z jakiej racji?
Nie ma takiego obowiązku, co tłumaczymy przy każdej okazji rozmów o rondach.szoferemeryt napisał(a):Pomarańczowy przed zjazdem powinien zająć prawy zewnętrzny pas ruchu, to pierwsze.
Tworzysz własny Kodeks Postępowania a ja używam dyspozycji znaków C-12 i A-7 i def. ustąpienia pierwszeństwa.szoferemeryt napisał(a):Niebieski ma obowiązek ustąpienia jadącym pasem zewnętrznym, jeśli pas zewnętrzny jest wolny to niby dlaczego ma nie wjechać, a jak już wjedzie to ma te same prawa co jadący pasami wewnętrznymi.
Zmienić pas zajmowany pas ruchu to znaczy wjechać na inny i nim kontynuować jazdę(zająć go).szoferemeryt napisał(a):Przypuśćmy że ktoś jedzie lewym pasem drogi, a drugi włącza się do ruchu na prawy pas.
Nie, bo zgodnie z rysunkiem czerwony nie zmienia pasa ruchu.szoferemeryt napisał(a):Tak samo jest na rondzie(ruchu okrężnym).
W sumie musi być spełniony warunek przeze mnie pogrubiony. A że występuje najczęściej na dużych rondach, to i pierwszy(niepodkreślony) można z grubsza uznać za obowiązujący - aczkolwiek nie zawsze (patrz 'kwadratowe ronda' i inne).kg1956 napisał(a):Jeśli rondo będzie większe i odległości między wlotami będą większe
przez maryann » czwartek 24 kwietnia 2014, 11:06
Ślepy, czy udaje? Nie widzisz WYZNACZONYCH pasów ruchu, tego jak przebiegają i kto zmienia a kto nie zmienia pasa?LeszkoII napisał(a):ja nie widzę przecinania pasa ruchu, tylko poruszanie się własnym. Równie dobrze niebieski przecina pas ruchu czerwonego.
przez kg1956 » czwartek 24 kwietnia 2014, 11:24
przez sankila » czwartek 24 kwietnia 2014, 12:20
Nie jest, jeśli się zna przepisy:kg1956 napisał(a):Takie oznakowanie poziome na rondzie i przed jest wypadkogenne.