rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 10:41

Skrzyżowanie jest szczególnym(zdefiniowanym) miejscem, gdzie istnieje możliwość zmiany kierunku jazdy.

A czemu szczególnym? Nie ma w nim nic szczególnego. Mogę sobie skręcić np. na posesję.
Mogę skręcić np. na pobocze.
Mogę sobie skręcić i opuścić rondo.

Co szczególnego jest w skręcaniu na skrzyżowaniu?
Altonen

Postprzez dylek » wtorek 22 kwietnia 2014, 14:19

LeszkoII napisał(a):
dylek napisał(a):Jak to komu ?
A może "NAM" w sensie Scoobiemu1444444, Cierpnikowi, Evo9rsowi, aaltonenowi, Altonenowi? :wink:

W sumie napisaliśmy to samo ;)
Tyle, że nie wymieniłeś jeszcze co najmniej kilku mutacji klona...
"My" będzie udowadniało, że ich jest więcej....ile będzie potrzeba nicków - tyle utworzy, by pokazać, że "my" są w wiekszości...
Szkoda karmić trolla...sprowadzisz na ziemię jeden nick...to podwinie ogon...i na jego miejsce nowy zacznie od nowa te same durne teksty sypać... never ending story..
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 14:29

Dybek, jakaś mania prześladowcza u ciebie?

A co to tematu:
Znaki P-8 oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką.

Zobaczcie, gdzie ta strzałka każe mi jechać. W krzaki! To jakiś nonsens w oznakowaniu!
Obrazek
Altonen

Postprzez szerszon » wtorek 22 kwietnia 2014, 15:32

Jedyny od dłuższego czasu sensowny tekst maryanna
Kierunek opisany na C12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jaki zamierzamy wybrać za skrzyżowaniem

Kierunek opisany na C-12 jest związany z ruchem prawostronnym.

aaklonie
Zobaczcie, gdzie ta strzałka każe mi jechać. W krzaki! To jakiś nonsens w oznakowaniu!

Jeśli chodzi o krzaki to juz dawno w nich siedzisz.
Strzałka na wprost nie znaczy ,że jedziesz prosto :lol:
Dlatego chcesz sygnalizować jazdę po zakręcie , ponieważ zmieniasz kierunek jazdy :lol:
Mieszasz mowę potoczna z określeniami użytymi w PoRD i dlatego takie cudaki wychodzą.
Sorki, ale ten "argument" to gimbaza.
A jak tam w końcu z tą zmianą kierunku jazdy przy wyprzedzaniu ? Nie zauważyłem nigdzie odpowiedzi

Jeszcze jedno cudo maryanna
Natomiast C9 wszyscy muszą objechać identycznie w miejscu, którego dotyczy a potem zmieniać kierunek.

http://goo.gl/maps/srt8s
Objeżdżam... w którym miejscu zmieniam kierunek jazdy ? :wink:
szerszon

Postprzez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 16:52

szerszon napisał(a):Strzałka na wprost nie znaczy ,że jedziesz prosto
A co znaczy strzałka na wprost? Że mam skręcać? :thumb2:
szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/srt8s
Objeżdżam... w którym miejscu zmieniam kierunek jazdy ? :wink:
Na tym lewym łuku zmieniasz kierunek, no chyba że chcesz trochę przestawić ten betonowy płot... :lol:
Altonen

Postprzez kirbag » wtorek 22 kwietnia 2014, 19:31

Altonen napisał(a):Dybek, jakaś mania prześladowcza u ciebie?

A co to tematu:
Znaki P-8 oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką.

Obrazek

Już dałem sobie spokój z karmieniem......przy tak jednak postawionym pytaniu (oznaczone na czerwono w cytacie) trudno pozostać obojętnym na ludzki...........

Wklejam link/ zdjęcie z przed skrzyżowania o ruchu okrężnym...........idąc dalej Twoim tokiem rozumowania to w tym przypadku strzałka pozioma na lewym pasie "każe mi" skręcać i wjechać na pas rozdzielający pasy ruchu, a dodatkowo wprost na wyspę???!!!???!!!

http://edroga.pl/images/stories/ir_proj ... iii/f1.jpg
kirbag

Postprzez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 19:55

I dlatego strzałki przed skrzyżowaniami oznakowanymi C-12 to nonsens.

Przeczytaj i przepisz sto razy.
Kończy się pas i masz do wyboru dozwoloną jazdę w kierunku jaki pokazują strzałki.

Jak to się ma do ruchu okrężnego w który wjeżdżasz????
Dlatego strzałki P-8 przed ruchem okrężnym to nonsens.

Jedynym poprawnym znakiem wskazującym kierunek przed wjechaniem w ruch okrężny jest C-12.
Altonen

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 kwietnia 2014, 20:18

Altonen napisał(a):Jak to się ma do ruchu okrężnego w który wjeżdżasz????
Wjeżdżać w ruch? Wjeżdżać w jazdę? Niesłychane!
Altonen napisał(a):Dlatego strzałki P-8 przed ruchem okrężnym to nonsens.
Z rozporządzenia z "220" wynika, że przed SoRO stosuje się oznakowanie na wlotach zgodnie z ogólnymi zasadami; strzałki, wyznaczone pasy ruchu, znaki F10 itd.
Altonen napisał(a):Jedynym poprawnym znakiem wskazującym kierunek przed wjechaniem w ruch okrężny jest C-12.
Rozumiem, że chcesz wjechać w znak C-12 - "Ruch okrężny" :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kirbag » wtorek 22 kwietnia 2014, 20:31

Altonen napisał(a):I dlatego strzałki przed skrzyżowaniami oznakowanymi C-12 to nonsens.

Przeczytaj i przepisz sto razy.
Kończy się pas i masz do wyboru dozwoloną jazdę w kierunku jaki pokazują strzałki.

Dlatego strzałki P-8 przed ruchem okrężnym to nonsens.

Jedynym poprawnym znakiem wskazującym kierunek przed wjechaniem w ruch okrężny jest C-12.

Nie ma potrzeby abym czytał i pisał sto czy nawet tysiąc razy. Natomiast jest potrzeba abyś zechciał przyznać lub zechciał zrozumieć, że:
a) wyspa i ten asfalt wylany wkoło niej to część skrzyżowania. To jest kluczowe dla poprawnego zrozumienia co jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i dlaczego tak (opisałem w jednym z pierwszych swoich postów jak) a nie inaczej należy się po nim poruszać.

Można oczywiście znowu wypisywać negacje ale to potwierdzi tylko, że chodzi o pisanie dla pisania, bicia piany, a nie o dążenie do zrozumienia i wyjaśnienia kwestii: jak prawidłowo poruszać się po takich skrzyżowaniach, co jest szczególnie ważne jeśli przyjmiemy, ze forum jest czytane i stanowić ma wartościową bazę zwłaszcza dla młodych adeptów sztuki poruszania się po drogach.
Mówiąc jeszcze prościej: nie można samego fragmentu wyspa i okalająca ją jezdnia, traktować jako kompletnego skrzyżowania. To jest klucz.
kirbag

Postprzez Henq » wtorek 22 kwietnia 2014, 21:17

Altonen napisał(a):A co znaczy strzałka na wprost? Że mam skręcać? :thumb2:

kirbag napisał(a):...idąc dalej Twoim tokiem rozumowania to w tym przypadku strzałka pozioma na lewym pasie "każe mi" skręcać i wjechać na pas rozdzielający pasy ruchu, a dodatkowo wprost na wyspę???!!!???!!!

Kurde a ja cały czas żyłem w przekonaniu że strzałki przed skrzyżowaniem mają ułatwić (wyznaczyć) poruszanie się po skrzyżowaniu nawet tak cudownym jakim jest "rondo", a tu można z niektórych wypowiedzi dojść do wniosku, że jednak jest inaczej i skoro strzałka jest prosto to pomimo że jezdnia prowadzi po łuku "ja" pojadę prosto bo tak mi strzałki pokazują. :spoko: :hmm:
Aż się boję jak niektórzy będą jechać po drodze za znakiem D-3 jednokierunkową która zakręca między domami. "Przecież strzałka pokazuje prosto" :shock:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 22 kwietnia 2014, 21:27

aaklonie
A tak sie zapierałeś jak żaba błota..i znowu mamy...

Jednak mamy według ciebie ruch okrężny.

I dlatego strzałki przed skrzyżowaniami oznakowanymi C-12 to nonsens.

Niiiii..jak ktoś zna przepisy to mają sens.
Dla ciebie prosto to prosto jak po linijce :D dlatego omijając wyprzedzając, jadąc zgodnie z tabliczka T-18, jadąc po zakręcie zmieniasz kierunek jazdy :lol:
Dlatego też przymknąłeś dzioba na post Borysa o pierwszeństwach dróg prowadzących w łuku
A co znaczy strzałka na wprost? Że mam skręcać?

Że masz jechać na wprost , a nie prosto pod linijkę.Jak wyżej
Nie doczekam już chwili, kiedy przesiejesz potoczne określenia od pojęć używanych w PoRD..a że jesteś młodszy o 35 lat :eek2:

Problemem jest ,że prosto to prosto. To nic ,że prosto prowadzi np po łuku.
szerszon

Postprzez maryann » środa 23 kwietnia 2014, 09:04

To jest najśmieszniejsze w tym oznakowaniu, że dwa samochody jadą inaczej oznakowanymi pasami, a od początku i chwilę potem nadal jadą w tym samym kierunku- wskazanym na znaku... pionowym C12. Przecież, jeżeli skończyły się pasy oznakowane inaczej(P8a, P8b), to i pojazdy powinny pojechać inaczej. Skoro jednak różne oznakowanie się skończyło(pasy tak oznakowane też), a one nadal jadą tak samo, to o kant .... potłuc takie oznakowanie.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kirbag » środa 23 kwietnia 2014, 09:41

maryann napisał(a):To jest najśmieszniejsze w tym oznakowaniu, że dwa samochody jadą inaczej oznakowanymi pasami, a od początku i chwilę potem nadal jadą w tym samym kierunku- wskazanym na znaku... pionowym C12. Przecież, jeżeli skończyły się pasy oznakowane inaczej(P8a, P8b), to i pojazdy powinny pojechać inaczej. Skoro jednak różne oznakowanie się skończyło(pasy tak oznakowane też), a one nadal jadą tak samo, to o kant .... potłuc takie oznakowanie.

W tym samym kierunku to objeżdżają wyspę znajdującą się na skrzyżowaniu, zgodnie z nakazem znaku C12.
Natomiast przez skrzyżowanie nie muszą jechać w tym samym kierunku (jeden np. może jechać na wprost,a drugi w prawo) choć może oczywiście zdarzyć się, że jadą w tym samym czyli np. obaj na wprost.

Toż to było już napisane, że w tym konkretnym przypadku należy zgłosić do odpowiednich służb, nieprawidłowe oznakowanie tego pasa wjazdowego (Łomża). Chyba, że dalej przy wyspie postawili w Łomży znak B-2 lub B-1 bo wówczas oznakowanie pasa wjazdowego w ten sposób ma sens.
kirbag

Postprzez maryann » środa 23 kwietnia 2014, 10:21

O, ciekaw jestem Twojego zdania-
Czy można wjechać na rondo nie mając pewności, nie wiedząc, którym zjazdem się go opuści?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kirbag » środa 23 kwietnia 2014, 11:36

maryann napisał(a):O, ciekaw jestem Twojego zdania-
Czy można wjechać na rondo nie mając pewności, nie wiedząc, którym zjazdem się go opuści?

Odpowiadając krótko: nie powinno się ale tak - poniżej jednak rozwinięcie myśli.
Zasada podstawowa, od której wychodzę: wjeżdżając na każde skrzyżowanie (czy to na terenie, który znam doskonale, czy też w całkowicie nowym) wiem w którym kierunku za nim chcę kontynuować jazdę. To wynika z celu podróży. Pomaga mi w tym (zdecydowanie powinno) oznakowanie drogi przed i czasami na skrzyżowaniu, znakami kierunku np.E-1.
Zdarza się jednak, przyczyny mogą być różne, że nie jesteśmy pewni/przekonani co do tego, którym zjazdem jednak opuścimy ten typ skrzyżowania (umknął nam znak bo zagadała nas żona, zobaczyliśmy długonogą niewiastę na przejściu, w radio podali,że Ukraina najechała Rosję itd.itp.) Skrzyżowanie typu, o którym rozmawiamy z uwagi na swoją budowę i wynikającą z tego specyfikę ruchu na nim "pozwoli" zrewidować nasz kierunek jazdy w całkiem inny sposób niż skrzyżowanie klasyczne. I właśnie to (o czym także wczesniej pisałem) jest powodem, że powstaje coraz więcej tego typu rozwiązań.
kirbag

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze