rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez szerszon » środa 16 kwietnia 2014, 22:27

Skręt to zmiana kierunku jazdy

Zgadza się. To wynika m.in z Art 25. Problemem jest gdy zakręt nazywa sie skrętem w rozumieniu Art 25.
Dla ciebie każdy ruch kierownicą jest skrętem.
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 17 kwietnia 2014, 07:00

szerszon napisał(a):
Skręt to zmiana kierunku jazdy
Zgadza się. To wynika m.in z Art 25.
Z którego fragmentu ar 25?Zacytuj.
szerszon napisał(a):Problemem jest gdy zakręt nazywa sie skrętem w rozumieniu Art 25.
Zakręcić i skręcić wg słownika znaczy to samo- zmienić kierunek poruszania się. Natomiast zakres stosowania art 25 jest jasno określony.
szerszon napisał(a):Dla ciebie każdy ruch kierownicą jest skrętem.
Generalnie kierownica służy do skręcania, czyli zmiany kierunku jazdy.
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 17 kwietnia 2014, 07:38

Jako guru Profesora Miodka powinieneś odszyfrować z miejsca. Dwa zdania na krzyż i problem ?

Zakręcić i skręcić wg słownika znaczy to samo-

Zmień słownik..widocznie twój pochodzi z tego samego źródła co twój PoRD.Ach ten drugi obieg... :eek2:
Zakręcić to możesz słoik ogórków na zimę albo kurki z ciepłą i zimna wodą :wink:
Generalnie kierownica służy do skręcania, czyli zmiany kierunku jazdy.

Myślałem,że do prowadzenia samochodu i kontroli nad nim.
Chyba w tym momencie wyjaśniło się, że jesteś typowym teoretykiem za klawiatury przed maturą..małą maturą :wink:
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 17 kwietnia 2014, 09:35

Jakbyście chcieli dojść do porozumienia, to obaj byście zacytowali i objaśnili stosowny fragment...
A tak- o zadymę chodzi?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez aaltonen » czwartek 17 kwietnia 2014, 09:59

szerszon napisał(a):
Jako guru Profesora Miodka powinieneś odszyfrować z miejsca. Dwa zdania na krzyż i problem ?
Nie bij piany. Art 25.1 określa zasady pierwszeństwa i tyle. Wbrew temu co widzisz, nie ma tam żadnych "ukrytych prawd".
szerszon napisał(a):
Zakręcić i skręcić wg słownika znaczy to samo-
Zmień słownik..widocznie twój pochodzi z tego samego źródła co twój PoRD.Ach ten drugi obieg...
Kup sobie słownik języka polskiego PWN. Wtedy pogadamy.
zakręcić - «zmienić kierunek poruszania się»
aaltonen

Postprzez kirbag » czwartek 17 kwietnia 2014, 16:46

raf891 napisał(a):https://maps.google.pl/maps?q=%C5%82om%C5%BCa&hl=pl&ie=UTF8&ll=53.181213,22.077979&spn=0.000003,0.002411&sll=50.365828,18.937875&sspn=0.000567,0.001206&t=h&hnear=%C5%81om%C5%BCa,+podlaskie&z=19&layer=c&cbll=53.181306,22.078237&panoid=djhFYNJfol__wED3wz25Cg&cbp=12,254.83,,0,6.01

Czy na takim rondzie moge zawrocić? jest to rondo w Łomży :) sa tam zjazdy i 2 pasy, 2 pasy do jazdy na wprost nie mozna okreslic gdzie jest prosto gdyz jest to nie wymiarowe rondo o 5 zjazdach. Do czego służy lewy pas ?? przecież bez sensu wjzezdzać na lewy pas skoro caly czas jest prosto i mozna na około sobie jezdzić prawym :)kiedy użyć lewego pasa? kiedy jest duży ruch, kiedy zamierzam "zawrocic" bo jak wiadomo znaki mowia co innego ze prosto caly czas i na ostatnim zjezdzie zjechac na prawy pas i opuscic rondo? chociaz to by było nie zgodne ze znakami :) znaki poziome mowia ze i tak caly czas prosto jedziemy, rozumiem ze zawrocic nie mozna bo gdy zawracam to skrecam na rondzie skrzyzowaniu w lewo a tam tego znaki poziome zabraniaja :) bo mowia ze jedziemy caly czas prosto :)

To kwestia z jakiej pozycji pytasz?
Jeśli jako człowiek egzaminowany to:
Jeśli egzaminator każe zawrócić to zawracasz (nie możesz otrzymać polecenia niezgodnego z przepisami czyli wina jak coś będzie po stronie egzaminatora).

Jeśli jako uczestnik ruchu w tym miejscu to także zawracasz z lewego pasa (czemu z lewego to już raczej tłumaczyć nie trzeba bo to podstawa logiki), a o jeździe "prawym pasem na około" to raczej nie wypada pisać osobie która ma prawko :) i jeśli np. policjant miałby ochotę ukarać Cię mandatem to go nie przyjmuj tylko do sądu.

A generalnie to jak najszybciej do urzędu miasta w Łomży zgłosić oznakowanie tego ronda.
kirbag

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 kwietnia 2014, 17:39

aaltonen napisał(a):Art 25.1 określa zasady pierwszeństwa i tyle.
No popatrz... zbliżając się do skrzyżowania mam wiedzieć, przed kim posiadam pierwszeństwo a komu należy go udzielić. Żeby tą wiedzę w praktyce spożytkować, należy przed skrzyżowaniem mieć plan i świadomość, w jakim kierunku zamierza się NA NIM SKRĘCIĆ lub że przejeżdża się na wprost.
Chcąc zastosować Art. 25.1., trzeba ustalić kto jakim wlotem nadjeżdża i w jakim kierunku zamierza przejechać przez skrzyżowanie.
Zasady pierwszeństwa dotyczą nadjeżdżających/zbliżających się do skrzyżowania a def. ustąpienia pierwszeństwa gwarantuje bezkolizyjność (generalnie) na całej powierzchni skrzyżowania a nawet poza nim - w stronę wylotu.

Morał z tego taki, że Art. 25.1. niemal definiuje (a na pewno określa) czym jest zmiana kierunku jazdy na skrzyżowaniu i dlaczego ta zmiana jest jedna. Potwierdzają to również znaki F-10 i P-8 oraz sygnalizatory kierunkowe S-3 umieszczone na wlotach. Między innymi dlatego S-3 ze strzałką W LEWO zabrania zawracania!

Ponadto treść znaku B-21 dowodzi, że zawracanie nie jest podwójnym lewoskrętem.

SoRO jest normalnym skanalizowanym skrzyżowaniem tak samo jak skrzyżowanie na którym umieszczono C-9.
Znak C-12 nie czyni z niego zespołu skrzyżowań, nie ma wpływu na możliwości skręcania i zawracania, ale ma wpływ na sposób wykonywania tych manewrów - sposób tj. zgodnie z prawostronnym kierunkiem względem wyspy. Ruch prawostronny nie powinien dziwić w Polsce :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 17 kwietnia 2014, 18:07

szanowny aaklonie
zakręcić — zakręcać
1. «obrócić kogoś lub coś w koło albo nadać czemuś ruch obrotowy»
2. «zwinąć coś lub nawinąć na coś»
3. «zamknąć coś za pomocą nakrętki»
4. «kręcąc pokrętłem, docisnąć elementy jakiegoś urządzenia, zamknąć dopływ czegoś lub wyregulować działanie czegoś»
5. «zmienić kierunek poruszania się»
6. «o drodze, rzece itp.: zmienić kierunek»
zakręcić się
1. «wykonać obrót»
2. «obejść w koło, zaglądając w różne miejsca»
3. «spróbować załatwić jakąś sprawę»
zakręcony
1. «mający spiralny lub półkolisty kształt»
2. pot. «szalony lub niesamowity»
3. pot. «roztargniony»

jak widzisz z powyższego w PoRD nie ma słowa "zakręcić".."zakręcać"
Pisałem już ,ze akt prawny to nie gaworzenie w piaskownicy.
Przykłady z PoRD jasno dowodzą, ze nie używa sie tam tak potocznego języka. Jest..

-zakaz skręcania..a nie zakręcania :D

skręt
1. «ruch powodujący zmianę pozycji w kierunku bocznym; też: miejsce, w którym zachodzi ta zmiana»
2. «splot, zwój»
3. pot. «papieros, zwłaszcza skręcony ręcznie»

Nie bij piany. Art 25.1 określa zasady pierwszeństwa i tyle. Wbrew temu co widzisz, nie ma tam żadnych "ukrytych prawd".

A napisali o zakręcaniu czy skręcie ?
Nie ma nic ukrytego. Wystarczy poczytać..nawet bez specjalnego wgłębiania się...a ..i nauczyć co znaczą spójniki :D
Nie wiem , jaka następna pozycja ze słowników będzie na tapecie, aby szanowny wiedział, że na skrzyżowaniu sie nie zakręca.
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 17 kwietnia 2014, 18:19

skręt będzie na tapecie, aby szanowny wiedział, że na skrzyżowaniu sie nie zakręca.
Ale to nie ja neguję skręcanie na skrzyżowaniu.... tylko ty negujesz skręcanie poza skrzyżowaniem...i w niektórych przypadkach na skrzyżowaniu... :eek2:
aaltonen

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 kwietnia 2014, 18:38

aaltonen napisał(a):Zakręcić i skręcić wg słownika znaczy to samo- zmienić kierunek poruszania się.
Może zacznij od podstaw, czym jest i do czego służy słownik
słownik:
1. «zbiór wyrazów ułożonych i opracowanych według pewnej zasady, zwykle objaśnianych pod względem znaczeniowym»
2. «indywidualny zasób wyrazów»

Zakręcić i skręcić nie znaczy tego samego, gdyż nie są to synonimy!
Czy na zakręcie oznaczonym znakiem ostrzegawczym znak ten ostrzega o niebezpiecznym skręcaniu (zmianie kierunku jazdy) czy o zakręcaniu na zakręcie?
Mam nadzieję, że widząc A-1 nie włączasz kierunkowskazu... mimo zamiaru kontynuowania ruchu tą drogą :roll:

Oceń sam, do jakich karkołomnych absurdów prowadzi Twoja teoria ny. rond...
Ostatnio zmieniony czwartek 17 kwietnia 2014, 18:41 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 17 kwietnia 2014, 18:39

Neguję podwórkowe określenia.
W taki układzie według twojej terminologii powinieneś używać określenia "skrzyżowanie o ruchu zakręconym"
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 17 kwietnia 2014, 18:52

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Art 25.1 określa zasady pierwszeństwa i tyle.
No popatrz... zbliżając się do skrzyżowania mam wiedzieć, przed kim posiadam pierwszeństwo a komu należy go udzielić.
Art 25.1 dotyczy każdego miejsca przecinania się kierunków ruchu. Nie ma znaczenia czy kierunki ruchu przecinają sie na jednym skrzyżowaniu, na kilku, czy poza.
LeszkoII napisał(a): Żeby tą wiedzę w praktyce spożytkować, należy przed skrzyżowaniem mieć plan i świadomość, w jakim kierunku zamierza się NA NIM SKRĘCIĆ lub że przejeżdża się na wprost.
To zupełnie nie dotyczy skrzyżowań o ruchu okrężnym, na którym mogę jeździć dookoła, zgodnie z obowiązującym kierunkiem.
LeszkoII napisał(a):Chcąc zastosować Art. 25.1., trzeba ustalić kto jakim wlotem nadjeżdża i w jakim kierunku zamierza przejechać przez skrzyżowanie. .
A może jeszcze mam ustalać z jakiego miasta jedzie i dokąd? Art 25 dotyczy miejsc przecięcia kierunków ruchu i tylko ich. Nie ma znaczenia kto jakim wylotem wjechał, albo jakim wylotem ma wyjechać. Liczy się konkretna sytuacja w danym miejscu przecięcia kierunków ruchu. Takie sytuacje opisuje art 25.1.
LeszkoII napisał(a):Zasady pierwszeństwa dotyczą nadjeżdżających/zbliżających się do skrzyżowania
a tych na skrzyżowaniu to już nie :lol:
LeszkoII napisał(a):Morał z tego taki, że Art. 25.1. niemal definiuje (a na pewno określa) czym jest zmiana kierunku jazdy na skrzyżowaniu i dlaczego ta zmiana jest jedna.
Dlaczego zmiana jest jedna? Znam skrzyżowanie, zeby pojechać "na wprost" trzeba skręcić w prawo, a potem w lewo.
LeszkoII napisał(a):Ponadto treść znaku B-21 dowodzi, że zawracanie nie jest podwójnym lewoskrętem.
Zawracanie to zmiana kierunku na przeciwny. Może być zrealizowana poprzez skręcanie w lewo dwa razy-jak najbardziej. Zawracanie to szczególny przypadek skręcania. To oczywiste.
LeszkoII napisał(a):SoRO jest normalnym skanalizowanym skrzyżowaniem tak samo jak skrzyżowanie na którym umieszczono C-9.
Nieprawda. SoRO jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym, na którym kierunek ruchu wskazuje znak c-12. Wynika to z par 36.
LeszkoII napisał(a):Znak C-12 nie czyni z niego zespołu skrzyżowań, nie ma wpływu na możliwości skręcania i zawracania
A to z punktu widzenia art 22 nie ma kompletnie znaczenia czy zespół skrzyżowań czy jedno skrzyżowanie. Nasz sposób jazdy ma być dokładnie taki sam, gdyż art 22 mówi jedynie o zmianie kierunku jazdy, która może sie odbyć zarówno na skrzyżowaniu, na fragmencie skrzyżowania, jak i poza skrzyżowaniem.

LeszkoII napisał(a):Zakręcić i skręcić nie znaczy tego samego, gdyż nie są to synonimy!
Czy na zakręcie oznaczonym znakiem ostrzegawczym znak ten ostrzega o niebezpiecznym skręcaniu (zmianie kierunku jazdy) czy o zakręcaniu na zakręcie?

Jesteś wręcz zabawny w swojej głupocie. Oczywiście, że są to synomimy.
http://megaslownik.pl/slownik/synonimy_ ... /20140,skręcić
aaltonen

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 kwietnia 2014, 20:09

aaltonen napisał(a):Art 25.1 dotyczy każdego miejsca przecinania się kierunków ruchu. Nie ma znaczenia czy kierunki ruchu przecinają sie na jednym skrzyżowaniu, na kilku, czy poza.
Ale mimo wszystko trzeba brać pod uwagę, czy mamy do czynienia z pokonywaniem skrzyżowania wedle Art. 25.1 czy Art. 25.3. Ja akurat dopuszczam stosowanie Art. 25.3 na powierzchni skrzyżowania (wiem wiem - kontrowersyjna, ale niezwykle rzadko mająca miejsce sytuacja), jednak nie dopuszczam dzielenia sobie skrzyżowania pod względem kierunków przejazdu przez nie. Przed skrzyżowaniem musisz wiedzieć, gdzie jedziesz.
aaltonen napisał(a):To zupełnie nie dotyczy skrzyżowań o ruchu okrężnym, na którym mogę jeździć dookoła, zgodnie z obowiązującym kierunkiem.
Dookoła wyspy możesz jeździć w ustalonym na znaku kierunku, ale zważ na to, że poruszasz się nie tylko wokół wyspy ale przede wszystkim NA SKRZYŻOWANIU. Strzałki na C-12 dotyczą ruchu wokół wyspy. Znak C-12 dotyczy organizacji ruchu na skrzyżowaniu - odbywającym się wokół wyspy. Popełniasz błąd wiążąc kierunek wskazany na znaku C-12 z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu. Takiego kierunku jazdy przez skrzyżowanie nie ma.
aaltonen napisał(a):A może jeszcze mam ustalać z jakiego miasta jedzie i dokąd? Art 25 dotyczy miejsc przecięcia kierunków ruchu i tylko ich. Nie ma znaczenia kto jakim wylotem wjechał, albo jakim wylotem ma wyjechać. Liczy się konkretna sytuacja w danym miejscu przecięcia kierunków ruchu. Takie sytuacje opisuje art 25.1.
Nie prawda. Informacja - kto którym wlotem wjechał oraz kto którym wylotem zamierza opuścić skrzyżowanie jest kwintesencją art. 25.1.. Najwyraźniej go nie znasz.
aaltonen napisał(a):a tych na skrzyżowaniu to już nie
Na skrzyżowaniu realizujesz obowiązki wynikające z def. ustąpienia pierwszeństwa a nie zasady płynące z Art. 25.1.. Naucz się w końcu, co oznacza ustąpić pierwszeństwo.
aaltonen napisał(a):Dlaczego zmiana jest jedna? Znam skrzyżowanie, zeby pojechać "na wprost" trzeba skręcić w prawo, a potem w lewo.
Koła Ci zapewne skręcają...tak, jak na niebezpiecznym zakręcie. Kręcisz kierownicą... w dodatku w sposób okrężny :)
aaltonen napisał(a):Nieprawda. SoRO jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym, na którym kierunek ruchu wskazuje znak c-12. Wynika to z par 36.
Źle czytasz. Kierunek nie jest wyznaczony na skrzyżowaniu, tylko względem wyspy! Omijając dziurę w jezdni z lewej strony też zmieniasz kierunek jazdy "w lewo"? A może zamiaru nie masz...hmm?
aaltonen napisał(a):A to z punktu widzenia art 22 nie ma kompletnie znaczenia czy zespół skrzyżowań czy jedno skrzyżowanie.
Art. 22. jest przepisem technicznym nijak odnoszącym się do tego, czym jest zmiana kierunku jazdy. Do tego, czym ona w istocie jest i jak należy ją rozumieć, trzeba wyciągnąć wnioski czytając całościowo PoRD (podałem wskazówki merytoryczne).
aaltonen napisał(a):Jesteś wręcz zabawny w swojej głupocie. Oczywiście, że są to synomimy.
No to czym się różni zdanie "Zakręciłem śrubę." od "Skręciłem śrubę." :hmm:
LeszkoII

Postprzez maryann » piątek 18 kwietnia 2014, 08:55

LeszkoII napisał(a):zbliżając się do skrzyżowania mam wiedzieć, przed kim posiadam pierwszeństwo a komu należy go udzielić. Żeby tą wiedzę w praktyce spożytkować, należy przed skrzyżowaniem mieć plan i świadomość, w jakim kierunku zamierza się NA NIM SKRĘCIĆ lub że przejeżdża się na wprost
O!, czyli przypadkowa odpowiedź na moje pytanie- 'czy na rondo mogę wjechać nie wiedząc którym dokładnie zjazdem go opuszczę?' -więc: nie? To masz na myśli?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Makabra » piątek 18 kwietnia 2014, 09:29

maryann napisał(a):
LeszkoII napisał(a):zbliżając się do skrzyżowania mam wiedzieć, przed kim posiadam pierwszeństwo a komu należy go udzielić. Żeby tą wiedzę w praktyce spożytkować, należy przed skrzyżowaniem mieć plan i świadomość, w jakim kierunku zamierza się NA NIM SKRĘCIĆ lub że przejeżdża się na wprost
O!, czyli przypadkowa odpowiedź na moje pytanie- 'czy na rondo mogę wjechać nie wiedząc którym dokładnie zjazdem go opuszczę?' -więc: nie? To masz na myśli?

Po wjechaniu na skrzyżowanie można jeszcze zmienić decyzję co do kierunku ( jeśli oznakowanie pozwala ) jeśli mamy świadomość że trzeba wtedy zmienić w główce plan ustępowania pierwszeństwa :) Na rondzie jest to banalnie proste bo nie ma za bardzo komu ustępować tego pierwszeństwa po wjeździe.
Makabra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze