Póki co staram się wierzyć, że wszystkie kosmiczne pytania to tylko radosna twórczość firm wydających nieoficjalne testy, a oficjalne trzymają jakiś tam poziom.
przez lith » poniedziałek 14 kwietnia 2014, 23:12
przez szukacz » środa 16 kwietnia 2014, 12:58
5) Zdjęcie. Droga, trzy pasy w jednym kierunku. Lewy wolny, środkowy osobówka. Jesteśmy na prawym. W oddali jakby widać że prawy pas będzie służył do skrętu. Pytanie: czy w przedstawionej sytuacji po za terenem zabudowanym możemy wyprzedzić pojazd na pasie środkowym z prawej strony.
9) Film. Skręcamy w bramę(?), wjazd na posesję(?), przejeżdżamy przez chodnik. Droga dwukierunkowa, z prawego pasa w lewo. Chodnikiem idą piesi. Gdy jesteśmy prostopadle do nich następuje
stopklatka. Nie wiemy co nastąpiło dalej. Pytanie czy jadąc chodnikiem należy zwolnić?
TAK, pytanie z tych podchwytliwych gdzie pytanie nie pokrywa się dokładnie z filmem. Odpowiadając "nie" (co byłoby potraktowane jako nieprawidłowe) miałbym na myśli po prostu zatrzymanie się w miejscu. Natomiast w ogólnym rozumieniu TAK, trzeba zwolnić.
17) Zabezpieczenie ładunku wystającego po za obrys pojazdu należy:
zawsze oznaczać białym światłem gdy wystaje do przodu od obrysu powyżej 0.5m
tylko gdy wystaje z tyłu na więcej niż 1.5m
oznaczać zawsze gdy wystaje do przodu lub z boku
20) Zdjęcie. Miasto, widać że główna ulica, przed nami witryny sklepowe i miejsca parkingowe. Ułożenie ich "pod skos". Wyraźnie widać że linie przecinają i kończą się na chodniku (przekraczają coś jakby krawężnik). Aby zaparkować mieszcząc się pomiędzy nimi, przednie koła muszą wjechać na coś co wygląda jak płyty studzienkowestanowiące rodzaj ozdoby, ułożone celowo, równolegle do lini parkngowych. Pytanie czy autem dostawczym o masie 3t można tam zaparkować.
NIE - analizowałem to zdjęcie bo nie miałem pewności czy te "wysepki","studzienki" to już chodnik, czy nie a zdaje się że nie było znaku pionowego wskazującego właściwy sposób ustawienia pojazdu względem krawędzi jezdni. Dostrzegłem coś jako krawężnikwięc uznałem że NIE i... miałem rację. Samochody o masie całkowitej powyżej 2,5t nie mogą parkować na chodniku.
21) Pytanie na które nie znam prawidłowej odpowiedzi na 100%. Pojawiło się na pierwszym podejściu, nie miałem kompletu punktów więc może na tym pytaniu? Szczególnie że w Internecie znalazłem różne wskazania poprawnych odpowiedzi, jak i sprzeczne komentarze i wyjaśnienia. Brzmi ono: Czy w normalnych warunkach drogowych, samochodem ciężarowym należy ruszać z:
biegu I, minimalizuje to zużycie(obciążenie?) sprzęgła
biegu II, powoli zwiększając obroty
biegu wolnego (pełzacz, C)
przez lith » czwartek 17 kwietnia 2014, 18:41
szukacz napisał(a):Co do kluczyków natomiast to zarówno na szkoleniu z zakresu pierwszej pomocy na B w 2006r jak i teraz na C, ratownik medyczny wyjaśniał że kluczyki "ofiary" należy umieścić pod nogami, ewentualnie na podszybiu po stronie kierowcy jeżeli nie było "dzwona"
przez Asilma » środa 23 kwietnia 2014, 12:13
przez wooly » środa 23 kwietnia 2014, 22:20
przez lith » czwartek 24 kwietnia 2014, 02:07
przez oskinstruktor » czwartek 24 kwietnia 2014, 07:43
przez wooly » czwartek 24 kwietnia 2014, 08:27
przez oskinstruktor » czwartek 24 kwietnia 2014, 11:12
przez skov » czwartek 24 kwietnia 2014, 19:10
przez lith » czwartek 24 kwietnia 2014, 19:16
przez rusel » czwartek 24 kwietnia 2014, 22:45
przez szerszon » środa 30 kwietnia 2014, 23:16
przez Anett » środa 30 kwietnia 2014, 23:24