KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez aaltonen » piątek 11 kwietnia 2014, 10:27

szerszon napisał(a):
Jak to nie? Wjeżdżając na rondo możliwy jest tylko jeden kierunek - wskazany na znaku C-12.

strzałki na znaku C-12 są skierowane w różne strony... w trzy podpowiem..no to jaki kierunek jazdy ?
To już są bzdurki na patyku....
Przecież par 36 wyraźnie mówi - "Ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12"

Także strzałki na znaku C-12 wskazują jeden kierunek - przeciwny do ruchu wskazówek zegara (jeden z dwóch możliwych w ruchu obrotowym i okrężnym)

dylek napisał(a):
A to możesz obrać inny kierunek wjeżdżając na rondo? na podstawie jakiego przepisu? Ja myślałem że na rondzie obowiązuje kierunek wskazany na znaku C-12.
No ale jest zmiana...z tego który miałeś, na ten wskazany na znaku...
I teraz clue...zamierzasz się do tej zmiany zastosować, czy nie ?
Jest zamiar czy go nie ma ?
Oczywiście, że nie ma zamiaru zmiany kierunku. Żeby był zamiar musiałbym mieć wybór, jechać tak jak na znaku C-12 albo w kierunku przeciwnym.
A czy zgodnie z przepisami mam wybór? Oczywiście nie. Nie ma więc mowy o zamiarze. Wg mnie sprawa jest jasna.

dylek napisał(a):szerszon - ale ty niekumaty jesteś
Obrazek
Przejazd tak jak strzałka to 2 skręty w prawo...
Jeden sygnalizowany, bo z zamiarem, drugi niesygnalizowany, bo bez zamiaru...
Czego w tej oczywistej oczywistości nie pojmujesz ?

Dylek jakbyś jeszcze narysował kierunek obowiązujący na skrzyżowaniu to byś zakumał. A ty zwyczajnie pomijasz sobie ruch okrężny,
aaltonen

Postprzez dylek » piątek 11 kwietnia 2014, 10:39

alt-klon-en :
na nakazie w prawo i równoczesnym zakazie prosto (LINK) - też nie mam wyboru - znaczy nie muszę sygnalizować - dobrze pojąłem ?

A co do ronda - jakie nie uwzglednienie... przecież wyraźnie napisałem, że tu nie prosto tylko 2x w prawo...raz w prawo w ruch okrężny i drugi raz w prawo z ruchu okrężnego...
To nie ja nie uwzględniam, tylko szerszon :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 11 kwietnia 2014, 10:40

aaklonen
https://www.google.pl/maps?q=Warszawska ... 11.88,,0,0
Proszę bardzo..masz skrzyżowanie, a na znaku F-10 kierunki przejazdu przez skrzyżowanie..a ty mi tu o jednym kierunku na C-12 ( gdzie przypominam, bez cienia wątpliwości są pokazane 3 kierunki :D )
To albo zarządcy dróg sa idiotami, albo ty nie znasz przepisów.
Rozumiem, ze poprzednie linki sprawiaja za dużo kłopotu ?

dylek, ty zdrajco !!! :wink:
To nie ja nie uwzględniam, tylko szerszon
:lol:
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 11 kwietnia 2014, 10:49

dylek napisał(a): alt-klon-en :
na nakazie w prawo i równoczesnym zakazie prosto (LINK) - też nie mam wyboru - znaczy nie muszę sygnalizować - dobrze pojąłem ?

Dybek, a co chcesz tu sygnalizować? I po co?

dylek napisał(a):A co do ronda - jakie nie uwzglednienie... przecież wyraźnie napisałem, że tu nie prosto tylko 2x w prawo...raz w prawo w ruch okrężny i drugi raz w prawo z ruchu okrężnego... To nie ja nie uwzględniam, tylko szerszon :mrgreen:

Nawet na mapach googla ci to narysowali... Poprawiłem tylko kolorami...
Obrazek

A tak masz z perspektywy kierowcy:
Obrazek
Nie ma znaczenia, czy duże rondo czy małe. Zasady są takie same.
aaltonen

Postprzez taik » piątek 11 kwietnia 2014, 11:25

JacekRB napisał(a):Ech.
Rozczarowałem się tym forum, liczyłem na jednoznaczne wykładnie wątpliwości, a widzę tu jakby dwie frakcje.

JacekRB, przy wjeździe na skrzyżowanie nie ustąpiłeś pierwszeństwa przejazdu pojazdowi, który był już na skrzyżowaniu; zobowiązany byłeś to uczynić na podstawie dyspozycji znaku [A-7]+[C-12] - taką też dostałeś odpowiedź.

Skąd zatem rozczarowanie?
JacekRB napisał(a):Więc zadam takie pytanie, dotyczące sytuacji na obrazku:
(...)
Czy powinienem w tej sytuacji dawać gaz do dechy i próbować się przemknąć PRZED niebieskim?

JacekRB napisał(a):PYTANIE które stawiam po raz kolejny:
a) czy ja jestem w prawie zjeżdżać z ronda z wewnętrznego pasa z pierwszeństwem, bo nie zmieniałem kierunku ruchu (przejazd prosto przez rondo z wykorzystaniem po drodze wewnętrznego pasa, względnie skręcanie z lewo przy wjechaniu od południa, wówczas zmieniłem kierunek jazdy na 'w lewo' w ćwiartce ronda pn-wsch, jeszcze przed narysowaną sytuacją, a dalszy ciąg jazdy 'w lewo' odbywa się dopiero po znalezieniu się w miejscu narysowanym)
b) czy też opuszczenie ronda 'pierścieniowego' z wewnętrznego pasa wymaga bezwzględnego przepuszczenia pojazdów jadących zewnętrznym pasem

JacekRB, przy takiej konstrukcji skrzyżowania - dwa pasy ruchu na wlocie i dwa pasy ruchu na wylocie, na tak oznakowanym skrzyżowaniu - dwa pasy ruchu biegnące wokół wyspy, w przypadku takiego manewru - zjazd ze skrzyżowania wewnętrznym pasem ruchu - przecinasz zewnętrzny pas ruchu, obowiązany zatem jesteś ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, który zamierzasz przeciąć.

Proszę, zapoznaj się z tym artykułem, dokładnie opisana jest sytuacja, o którą się pytasz - piąty akapit.

Powyższy opis pokonywania "klasycznych" skrzyżowań o ruchu okrężnym jest jedynym gwarantem bezpiecznego i bezkolizyjnego przejazdu przezeń.
taik

Postprzez LeszkoII » piątek 11 kwietnia 2014, 11:27

aaltonen napisał(a):Wjeżdżając na rondo możliwy jest tylko jeden kierunek - wskazany na znaku C-12.

1. Jak to się ma do przepisu z "220" zał. 2 punkt. 7.6, który stosuje się również przy oznaczaniu wlotów SoRO. Punkt mówi o znakach poziomych, np. strzałkach P-8. O znakach pionowych poczytaj w zał. 1 (F-10/11). Czyżby rozporządzenie było z sobą sprzeczne a tysiące SoRO nieprzebadana przez NIK?

2. http://goo.gl/maps/SSjWt
Na C-9 jest strzałeczka jak byk. Co ona oznacza? Kierunek :? (w dodatku jeden). Czyli "ZAMIAR" odpada, skręcić w lewo na skrzyżowaniu się nie da :? (bo źle oznakowane)... pytanie: gdzie się da...

3.
aaltonen napisał(a):a co chcesz tu sygnalizować? I po co?

A w rozporządzeniu napisano:
Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Możliwość istnieje, ale ZAMIARU nie ma :roll:

Napisz jeszcze, że C-9 nie obowiązuje, gdy umieszczony jest przed azylem dla pieszych :hmm:

4. http://www.google.pl/maps?ll=51.242928,22.554425&spn=0.365803,0.617294&cbll=51.242928,22.554425&layer=c&panoid=uPchBeZApWzDhfNvEvI9tQ&cbp=12,10.32,,0,22.36&t=h&z=11 Był odcinek jednokierunkowy wskazany na znaku D-3 następuje zmiana kierunku ruchu na dwukierunkowy. Ponieważ ruch = jazda :D , to zmiana kierunku jazdy (poprzedzona ZAMIAREM)... powinna być sygnalizowana :hmm:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » piątek 11 kwietnia 2014, 11:38

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Wjeżdżając na rondo możliwy jest tylko jeden kierunek - wskazany na znaku C-12.
Jak to się ma do przepisu z "220" zał. 2 punkt. 7.6, który stosuje się również przy oznaczaniu wlotów SoRO. Punkt mówi o znakach poziomych, np. strzałkach P-8. O znakach pionowych poczytaj w zał. 1 (F-10/11). Czyżby rozporządzenie było z sobą sprzeczne a tysiące SoRO nieprzebadana przez NIK?
A no tak się ma, że strzałki P-8 i znaki F-10 są sprzeczne z dyspozycją znaku C-12.
Zresztą jest napisane, że znaki F-10 stosujemy jeżeli organizacja ruchu na wlocie jest odmienna od ustalonej ogólnymi przepisami. Odmienna, a nie sprzeczna. Te ogólne przepisy to par. 36 "170"tki , który mówi, że ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Jak się ma kierunek wskazany na znaku C-12 do kierunków na znakach F-10? Nijak. Występuje sprzeczność.

Poza tym pokaż mi w przykładach z 220 skrzyżowanie oznakowane znakiem C-12 i strzałkami P-8 albo znakami F-10.

CO do znaku C-9 to powinieneś wiedzieć co oznacza. Czytać umiesz i prawo jazdy chyba też masz.
Był odcinek jednokierunkowy wskazany na znaku D-3 następuje zmiana kierunku ruchu na dwukierunkowy. Ponieważ ruch = jazda :D , to zmiana kierunku jazdy (poprzedzona ZAMIAREM)... powinna być sygnalizowana

Może dla ciebie, bo dla mnie to bzdura. Kierunek ruchu/jazdy - to strona w którą się poruszam/jadę.

Proszę, zapoznaj się z tym artykułem, dokładnie opisana jest sytuacja, o którą się pytasz - piąty akapit.
Niech autor artykułu najpierw pokaże na rondzie miejsce w którym skręca się w lewo, to się pośmiejemy...
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 11 kwietnia 2014, 14:25

aa-klon-nie
No co jest ?
Dałem ci kolejnego linka ronda, gdzie "nie ma najmniejszych wątpliwości" ,że mogę pojechać na wprost lub w prawo...nie zastosuje sie do strzałek na C-12...zgroza !!!!

A no tak się ma, że strzałki P-8 i znaki F-10 są sprzeczne z dyspozycją znaku C-12.

Tu już jedziesz po bandzie. czyli uważasz,że skrzyżowania są oznaczone nieprawidłowo. Dużo tych nieprawidłowości mamy...
A takie "sprzeczności" wychodzą, gdy traktuje sie jak ty znak C-12 jako kierunek jazdy, a obwiednię ronda, jako jednokierunkową.
Długo jeszcze ten fakt będzie do ciebie docierał ?
szerszon

Postprzez JacekRB » piątek 11 kwietnia 2014, 14:39

taik napisał(a):
JacekRB napisał(a):PYTANIE które stawiam po raz kolejny:
a) czy ja jestem w prawie zjeżdżać z ronda z wewnętrznego pasa z pierwszeństwem, bo nie zmieniałem kierunku ruchu (przejazd prosto przez rondo z wykorzystaniem po drodze wewnętrznego pasa, względnie skręcanie z lewo przy wjechaniu od południa, wówczas zmieniłem kierunek jazdy na 'w lewo' w ćwiartce ronda pn-wsch, jeszcze przed narysowaną sytuacją, a dalszy ciąg jazdy 'w lewo' odbywa się dopiero po znalezieniu się w miejscu narysowanym)
b) czy też opuszczenie ronda 'pierścieniowego' z wewnętrznego pasa wymaga bezwzględnego przepuszczenia pojazdów jadących zewnętrznym pasem

JacekRB, przy takiej konstrukcji skrzyżowania - dwa pasy ruchu na wlocie i dwa pasy ruchu na wylocie, na tak oznakowanym skrzyżowaniu - dwa pasy ruchu biegnące wokół wyspy, w przypadku takiego manewru - zjazd ze skrzyżowania wewnętrznym pasem ruchu - przecinasz zewnętrzny pas ruchu, obowiązany zatem jesteś ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, który zamierzasz przeciąć.

O! I o to mi chodziło! Czyli odpowiedź b) i koniec bicia piany i jałowych dyskusji. Dziękuję!!
JacekRB

Postprzez aaltonen » piątek 11 kwietnia 2014, 14:43

Szerszon napisał(a):a ty mi tu o jednym kierunku na C-12 ( gdzie przypominam, bez cienia wątpliwości są pokazane 3 kierunki :D
Par. 36 mówi o jednym kierunku, ty się upierasz dalej przy trzech.....
Sorry Szerszon, zacytuje klasyka: :D
ks-rider napisał(a):Szerszon,
dyskusja z Toba niema senu, bo nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem tekstu jaki sie do Ciebie pisze.
Wroc wiec moze do szkoly podstawowej i zacznij od poczatku, bo nie wiem czy mam do czynienia z debilem czy imbecylem.
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 11 kwietnia 2014, 14:43

O! I o to mi chodziło! Czyli odpowiedź b) i koniec bicia piany i jałowych dyskusji. Dziękuję!!
Nie tak prędko. Tobie chodziło o przyklaśnięcie wbijania sie na skrzyżowanie, a nie już równoległą jazdę dwóch pojazdów po obwiedni.
Ale próbuj... :spoko:
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 11 kwietnia 2014, 14:49

Par. 36 mówi o jednym kierunku, ty się upierasz dalej przy trzech.....

jakoś tak skromnie wygląda ta twoja odpowiedź na mój post..ten i poprzednie.
A klasyk... no cóż... widzę podobny "poziom"- też zabrakło "argumentów" :(
Niezłych musisz szukać sojuszników. :wink:
szerszon

Postprzez JacekRB » piątek 11 kwietnia 2014, 15:04

szerszon napisał(a):Nie tak prędko. Tobie chodziło o przyklaśnięcie wbijania sie na skrzyżowanie, a nie już równoległą jazdę dwóch pojazdów po obwiedni.
Ale próbuj... :spoko:
Ale o co Ci chodzi? Zapytałem, otrzymałem odpowiedź i po to jest chyba takie forum jak to. Sugerujesz, że odpowiedź prawidłowa na moje pytanie to a), zaś użytkownik Taik wprowadza mnie w błąd, a to co zalinkował to jakieś głupoty? Ech, może nie będę więcej pisał, bo odnoszę wrażenie, że chcesz mi zrobić wodę z mózgu :eek2: Czas się chyba z tego forum wynieść.
JacekRB

Postprzez szerszon » piątek 11 kwietnia 2014, 15:08

Ale o co Ci chodzi?

O to chodzi, ze poszukujesz potwierdzenia ,ze nieustapienie pierwszeństwa przy wjeździe na rondo jest ok. Wtrynisz sie i uważasz,że nabrałeś juz praw jako przebywający na skrzyzowaniu przynajmniej od 5 okrążeń.

Czas się chyba z tego forum wynieść.
Nie złamiesz mi serca. :wink:
szerszon

Postprzez JacekRB » piątek 11 kwietnia 2014, 15:19

szerszon napisał(a):O to chodzi, ze poszukujesz potwierdzenia ,ze nieustapienie pierwszeństwa przy wjeździe na rondo jest ok. Wtrynisz sie i uważasz,że nabrałeś juz praw jako przebywający na skrzyzowaniu przynajmniej od 5 okrążeń.
Przecież chodziło mi o konkretną sytuację, a nie o jeżdżenie w kółko. Po co te niemerytoryczne wstawki i zaczepki?
JacekRB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze