KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 kwietnia 2014, 12:28

aaltonen napisał(a):To nie jest jazda na wprost. Zmieniasz kierunek z tego wskazanego na C-12 (przeciwnego do ruchu wskazówek zegara) na taki jak na wylocie. Gdybyś nie skręcił w prawo, nie zmieniłbyś kierunku i dalej poruszał się w ruchu okrężnym.
Jesteś pewien? http://www.youtube.com/watch?v=L_sI4r3_s8w#t=33
P-8b widzi ?

Na znaku C-9 też strzałka symbolizuje kierunek... pytanie czego :) Czyżby ruchu=jazdy? Czytając przepisy bez zrozumienia, to tak by wynikało :)

Jak bardzo się mylisz, nawet sam nie wiesz. Pytanie dotyczyło przed wszystkim zmiany pasa ruchu, bo taki argument też sie pojawiał :eek2:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » czwartek 10 kwietnia 2014, 12:58

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):To nie jest jazda na wprost. Zmieniasz kierunek z tego wskazanego na C-12 (przeciwnego do ruchu wskazówek zegara) na taki jak na wylocie. Gdybyś nie skręcił w prawo, nie zmieniłbyś kierunku i dalej poruszał się w ruchu okrężnym.
P-8b widzi ?
Nie interesują mnie błędy w oznakowaniu. W "220" pokazano jak powinno być oznakowane skrzyżowanie o ruchu okrężnym bez sygnalizacji świetlnej.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 kwietnia 2014, 13:13

daj namiary ;)
Skrzyżowanie, które podałem spełnia wytyczne z "220". A że Ci się to nie podoba, świadczy o braku wiedzy i doszukiwaniu się drugiego dna tam gdzie go nie ma wcale.
Ostatnio zmieniony czwartek 10 kwietnia 2014, 13:15 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » czwartek 10 kwietnia 2014, 13:14

aaltonen napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
P-8b widzi ?
Nie interesują mnie błędy w oznakowaniu. W "220" pokazano jak powinno być oznakowane skrzyżowanie o ruchu okrężnym bez sygnalizacji świetlnej.

No nie mogę. A co mają strzałki kierunkowe na SoRO do sygnalizacji świetlnej? Sygnalizacja S1 jest po to żeby regulować ruch a nie dodawać, odejmować, albo zmieniać kierunki jazdy. Chyba nie ten poziom żeby wytykać błędy drogowcom :lol:

https://www.google.pl/maps/@50.085434,1 ... !2e0?hl=pl

Tu masz SoRO ze światłami i według Ciebie na tym już znaki poziome są poprawne? A jak światła wyłączą to organizacja staje się nagle błędna? Dalej masz stosować się do strzałek kierunkowych, nieważne czy sygnalizacja jest sprawna, czy jest uszkodzona, czy jej w ogóle nie ma zamontowanej.
Makabra

Postprzez aaltonen » czwartek 10 kwietnia 2014, 13:23

Ja tam na rysunku 8.5.4 znaku C-12 nie widzę. Za to widzę sygnalizację świetlną.

Skrzyżowania z ruchem okrężnym o kierunku wskazanym na C-12 (bez sygnalizacji) masz na rysunkach 8.4.1 i 8.4.2.

Obrazek
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 10 kwietnia 2014, 14:01

Ty najpierw poczytaj co to jest kierunek. Dopiero potem się odzywaj.
:D
A komentarz do mojej sytuacji z Grójeckiej gdzie ?
Nie chcesz udowodnić, że jadąc prosto zmieniam kierunek jazdy ? :D

Nie interesują mnie błędy w oznakowaniu.

Z tego wynika, ze organizacja ruchu w tysiącach przypadków jest wadliwa...a ostatni Mohikanin walczy z uporem o lepsze jutro.
szerszon

Postprzez aaltonen » czwartek 10 kwietnia 2014, 14:14

szerszon napisał(a):
Ty najpierw poczytaj co to jest kierunek. Dopiero potem się odzywaj.
:D
A komentarz do mojej sytuacji z Grójeckiej gdzie ?
Nie chcesz udowodnić, że jadąc prosto zmieniam kierunek jazdy ? :D
A jedziesz prosto? Ja jadę zgodnie z tabliczką T-18. Przecież występuje nieoczekiwana zmiana kierunku ruchu lub przebiegu drogi.
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 10 kwietnia 2014, 14:35

Jest też F-10...mówi ci to coś ? :D
Jadę prosto nie zmieniając kierunku jazdy. Jeśli zmieniałbym kierunek jazdy wypadałoby chyba sygnalizować ?
Sygnalizujesz w takich miejscach ? :wink:
=================================
Czy tutaj następuje zmiana kierunku ruchu/jazdy ?
https://www.google.pl/maps?q=Hynka,+War ... 72.15,,0,0
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 kwietnia 2014, 15:24

aaltonen napisał(a):Skrzyżowania z ruchem okrężnym o kierunku wskazanym na C-12 (bez sygnalizacji) masz na rysunkach 8.4.1 i 8.4.2.
To są akurat przykłady, które między innymi mają na celu wskazanie, że nie wyznacza się pasów ruchu na takim skrzyżowaniu.
Pozostałe (niewymienione przy tych rysunkach) elementy oznakowania mają być zgodne z punktem. 7.6. (zał. 2) - co napisano wprost.

Ty twierdzisz inaczej i dlatego się kompromitujesz.
LeszkoII

Postprzez aaltonen » czwartek 10 kwietnia 2014, 18:22

szerszon napisał(a):Jest też F-10...mówi ci to coś ? :D
Jadę prosto nie zmieniając kierunku jazdy. Jeśli zmieniałbym kierunek jazdy wypadałoby chyba sygnalizować ?
Sygnalizujesz w takich miejscach ?
Co chcesz sygnalizować? Nieoczekiwaną zmianę kierunku jazdy? Jak ci pieszy wybiegnie przed maskę. też jesteś zobowiązany sygnalizować? Ja sygnalizuję, jeżeli zmiana kierunku jazdy wynika z zamiaru. Czyli jeżeli np. zamierzałbym skręcić na tym skrzyżowaniu w lewo.

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Skrzyżowania z ruchem okrężnym o kierunku wskazanym na C-12 (bez sygnalizacji) masz na rysunkach 8.4.1 i 8.4.2.
To są akurat przykłady, które między innymi mają na celu wskazanie, że nie wyznacza się pasów ruchu na takim skrzyżowaniu.Pozostałe (niewymienione przy tych rysunkach) elementy oznakowania mają być zgodne z punktem. 7.6. (zał. 2) - co napisano wprost.
A na większych SoRO oznakowanych C-12 można wyznaczyć pasy ruchu niezgodnie z kierunkiem obowiązującym na skrzyżowaniu - wskazanym na tym znaku?
Można oznaczać wloty przed SoRO strzałkami i znakami F-10 , które w żaden sposób nie są zgodne z kierunkiem wskazanym na znaku C-12?
Przeczytaj sobie o warunkach stosowania znaków P-8 i F-10.
A na 8.5.4 znaku C-12 jak nie było tak nie ma. Może niedowidzę?
Obrazek
aaltonen

Postprzez szerszon » czwartek 10 kwietnia 2014, 19:29

Co chcesz sygnalizować? Nieoczekiwaną zmianę kierunku jazdy?

Ta zmiana kierunku ruchu( jak jest napisane w rozporządzeniu, zmiana kierunku jazdy występuje przy znakach C-x, tak na marginesie)....jest oczekiwana, ponieważ jesteś o niej uprzedzony znakiem A-30+T-18. przecież "skręcasz" raz w prawo, a potem w lewo. :wink:
Przykład z pieszym jest nieadekwatny.

Ja sygnalizuję, jeżeli zmiana kierunku jazdy wynika z zamiaru.

Czyli łamiesz przepisy, jeśli zmiana kierunku jazdy wynika ze znaku
A co z ostatnim linkiem ? Jest ta zmiana kierunku ruchu czy tam jazdy jak uważasz, czy jej nie ma ?
A na większych SoRO oznakowanych C-12 można wyznaczyć pasy ruchu niezgodnie z kierunkiem obowiązującym na skrzyżowaniu - wskazanym na tym znaku?
Można oznaczać wloty przed SoRO strzałkami i znakami F-10 , które w żaden sposób nie są zgodne z kierunkiem wskazanym na znaku C-12?

Jeśli jednak jest oznaczane to chyba nadszedł czas zweryfikować swoje pojęcie o C-12, nieprawdaż ?
A może to C-12 jet niezgodne ze znakami poziomymi ? Oczywiście C-12 w twoim punkcie widzenia.
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 10 kwietnia 2014, 19:54

aaltonen napisał(a):A na większych SoRO oznakowanych C-12 można wyznaczyć pasy ruchu niezgodnie z kierunkiem obowiązującym na skrzyżowaniu - wskazanym na tym znaku?
W pytaniu zawarłeś subiektywna tezę - nijak mającą się do całokształtu przepisów PoRD.
1. Wyznaczanie pasów ruchu SoRO jest dopuszczalne (nie zakazane), jeśli geometria skrzyżowania odpowiada przykładom, z którego jeden załączyłeś na rysunku w poprzednim wpisie ORAZ "średnia średnica" nie jest mniejsza niż 65m.

2. Uczepiłeś się kierunku, wskazanego na znaku C-12, który nie wyklucza kierunku jazdy w dowolną stronę: na wprost, w prawo, w lewo/zawracanie przez skrzyżowanie. Podobnie zresztą kierunek ruchu w Polsce (wedle przepisów ogólnych w Art. 16.1, 16.4 i pokrewnych kontekstowo) nie wyklucza możliwości skręcania w lewo ani jazdy w kierunku na wprost, w tym również na skrzyżowaniu.
Tym samym potwierdziłeś, że kompletnie nie rozumiesz, co oznacza znak C-12. Niezrozumienie polega na spłycaniu określenia kierunek ruchu/ruch do jednego i tylko jednego znaczenia, co jest autentycznym bezsensem.

3. Na każdym skrzyżowaniu lub innym miejscu przecinaniu się kierunków ruchu można zmienić kierunek jazdy w dowolny sposób licząc się z organizacją ruchu (organizację jazdy/czasu pracy możesz zaprogramować sobie w GPS-ie), która może zakazać lub nakazać określony kierunek jazdy - wspomniane C-2 - lub B-23.

4. Znak C-9 znajduje się w grupie znaków "sumarycznie" opisanych w zbiorze znaków od C-1 do C-11. A i to nawet nie pozwala uznać znaku C-9 jako znaku związanego bezpośrednio z nakazem przyjęcia określonego kierunku jazdy.
Skoro bowiem znak C-9 nie ma nic w spólnego z kierunkiem jazdy, to dlaczego C-12 miałby mieć?

C-9 'podpisane' tak samo jak C-2.

5. W Polsce, C-12 oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu. Oczywiście wspomniano o kierunku, który nie nakazuje kierunku jazdy przez skrzyżowanie a jedynie podkreśla prawostronność ruchu w Polsce( w tym przypadku: względem wyspy). Ponadto (i tym między innymi różni sie od C-9) znak ten sugeruje, że na skrzyżowaniu nie ma drogi z pierwszeństwem oraz że na każdym wlocie ustawiono C-12.

6.
aaltonen napisał(a):Przeczytaj sobie o warunkach stosowania znaków P-8 i F-10.
Przeczytałem i...?

7.
aaltonen napisał(a):A na 8.5.4 znaku C-12 jak nie było tak nie ma. Może niedowidzę?
Zmanipulowałeś treść, bo nie podałeś podpisu rysunku. Zasięgnij tez do zał. 3. ;)

8. Czaruj dalej :wizard:
LeszkoII

Postprzez JacekRB » czwartek 10 kwietnia 2014, 20:24

Ech.
Rozczarowałem się tym forum, liczyłem na jednoznaczne wykładnie wątpliwości, a widzę tu jakby dwie frakcje. Więc zadam takie pytanie, dotyczące sytuacji na obrazku:
Obrazek
Jadę pojazdem zielonym. Mam zamiar pojechać tam, gdzie narysowałem strzałkę. Widzę jadący obok samochód niebieski. Nie obchodzi mnie, czy on tam jest, bo złamał masę przepisów, czy jedzie prawidłowo, nie wiem z którego wjazdu wjechał, nie obchodzi mnie to w tym momencie. Niebieski może zjechać tam, gdzie i ja mam zamiar, ale równie dobrze może chcieć jechać na południe.
W takich sytuacjach (jak pisałem, jestem częstym użytkownikiem tego ronda) hamuję, wręcz do zatrzymania się, aby niebieskiego przepuścić i mieć wolny zjazd. Często kończy się to dla mnie obtrąbieniem przez jadących wewnętrznym pasem za mną.
Czy powinienem w tej sytuacji dawać gaz do dechy i próbować się przemknąć PRZED niebieskim?
JacekRB

Postprzez aaltonen » czwartek 10 kwietnia 2014, 21:01

Uczepiłeś się kierunku, wskazanego na znaku C-12, który nie wyklucza kierunku jazdy w dowolną stronę: na wprost, w prawo, w lewo/zawracanie przez skrzyżowanie
Owszem za skrzyżowaniem może jechać, gdzie chcesz, jednak na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje JEDEN KIERUNEK (JAZDY) - PRZECIWNY DO RUCHU WSKAZÓWEK ZEGARA. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.
Czy powinienem w tej sytuacji dawać gaz do dechy i próbować się przemknąć PRZED niebieskim?
Ważne, żeby zmienić pas na prawy jeżeli chcesz zjechać. Czy to zrobisz przed niebieskim czy za, nie ma znaczenia.
Możliwości jazdy są takie:
Obrazek
aaltonen

Postprzez JacekRB » czwartek 10 kwietnia 2014, 21:28

aaltonen napisał(a):Ważne, żeby zmienić pas na prawy jeżeli chcesz zjechać. Czy to zrobisz przed niebieskim czy za, nie ma znaczenia.
Możliwości jazdy są takie:
Obrazek

Tyle, to sam wiem bez forum. Chodzi mi o to, czy:
a) powinienem trochę dodać gazu, oczywiście włączając prawy kierunkowskaz, co powinno niebieskiemu wskazać, że powinien zwolnić i mi pozwolić opuścić rondo, poprzez chwilowe zajęcie zewnętrznego pasa?
b) powinienem zwolnić i po przejechaniu niebieskiego zjechać na prawy, zewnętrzny pas i zjechać z ronda?
Tylko BARDZO proszę bez dywagacji p.t. kto źle wjechał na rondo. I kogo w tym miejscu nie powinno być. Jestem ja i on i takie sytuacje BĘDĄ się powtarzać, bo jak pisałem, burmistrz Piastowa jasno stwierdził, że 'sturbinowania' tego ronda nie przewiduje.
JacekRB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze