Nowa ustawa i ośrodki szkolenia w Sosnowcu.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Nowa ustawa i ośrodki szkolenia w Sosnowcu.

Postprzez stanger » piątek 29 lipca 2005, 13:19

Witam!
Mam takie pytanko:
Czy jakbym się zapisał na kurs prawa jazdy "na dniach" to czy nowa ustawa (od października) mnie obejmie? Będę zdawał po nowemu czy staremu?

Aha..i jescze mała prośba: Mieszkam w Sosnowcu. Może mi ktoś polecić dobry ośrodek szkolenia?

Pozdrawiam.
stanger

Re: Nowa ustawa i ośrodki szkolenia w Sosnowcu.

Postprzez ella » piątek 29 lipca 2005, 16:50

stanger napisał(a):Witam!
Mam takie pytanko:
Czy jakbym się zapisał na kurs prawa jazdy "na dniach" to czy nowa ustawa (od października) mnie obejmie? Będę zdawał po nowemu czy staremu?

Pozdrawiam.

Opcja SZUKAJ
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3203
ella
Moderator

Postprzez artur_bytom » piątek 29 lipca 2005, 17:07

jesli chcesz latwo to gliwice jesli chcesz duzy ruch w miescie to katowice ja sam wybralem kato i troche egzaminow przelecialo zanim zdalem ale to wylacznie z mojej winy zawsze ogolnie wszedzie jest tak ze jesli nie potrafisz dobrze jezdzic to niemasz czego szukać nawet;]
Kat. B :
zdane: 11 lipiec 2005 :D
odebrane: 28 lipiec 2005 :D:D
artur_bytom

Postprzez stanger » piątek 29 lipca 2005, 19:19

dzięki.:oops:

Wolałbym raczej u siebie w mieście.
stanger

Postprzez jjaacc » piątek 29 lipca 2005, 21:20

Ja bym się tak bardzo nie przejmował nowymi zasadami na egzaminie na kat. C czy C+E co prawda ministerstwo robi dużo szumu ale to rozporządzenie miało wejść w życie już kilka razy zawsze w ostatniej chwili wycofują się z podanego terminu ogłoszenia i dalej poprawiają.
Teraz jest termin 4 październik. Okresy przejściowe oczywiście są ośrodki muszą przebudować place. Także na pewno zdążysz zdać po staremu. Ważne jest żeby zapisać się przed wejściem rozporządzenia (o ile wejdzie) bo będzie więcej jazdy na kat. C no i automatycznie kursy na C pójdą w górę . a nawet jakby ci się nie udało skończyć w okresie przejściowym to akurat na kat C, C+E będzie łatwiej stanowiska szersze a kamery tylko opcjonalnie.
jjaacc

Postprzez stanger » sobota 30 lipca 2005, 11:46

Dzięki za posty
Interesuje mnie kat. B "of kors" :wink:

BTW
Nie ma tu kogoś z Sosnowca...halo?
stanger

Postprzez jjaacc » sobota 30 lipca 2005, 19:51

Nie wiedzieć czemu ubzdurało mi się że chodzi o kat. C .natomiast na B (jeżeli rozporządzenie wejdzie w obecnym kształcie). Będzie moim zdaniem gorzej. W projekcie rozporządzenia nie ma okresów przejściowych dla nowych wymagań. Wygląda na to że od dnia ogłoszenia będzie po nowemu czyli
1. kamerki i egzaminator nie będzie mógł przymknąć oka na jakieś małe niedociągnięcia.
2. parkowanie i zawracanie w mieście tam gdzie wskaże egzaminator
3. hamowanie z 50 km/h i zatrzymanie w wyznaczonym miejscu.
4. łuk zostaje będzie szerszy i będą pola do zatrzymania ale nie będzie można opuszczać lusterek.
4a.obserwacja drogi przez szybę tylną
5. instruktor będzie mógł kibicować na wniosek egzaminowanego. Ale nie wiadomo kto mu za to zapłaci?
6. górka zostaje.
Najbardziej mnie przerażają te kamerki i parkowanie w mieście już widzę te zatłoczone miejsca parkingowe gdzie egzaminatorzy będą parkować wszyscy przyjadą w te miejsca ćwiczyć.
Ale do października dużo czasu zobaczymy co z tego wyjdzie.
jjaacc

Postprzez stanger » sobota 30 lipca 2005, 22:56

Podsumuwując, żeby wszystko było jasne: jak pójdę na kurs w tym miesiącu, to egzamin będę zdawał jeszcze po staremu? Czy niestety po nowemu?

Sorrki, ale już mam mętlik w głowie :roll:
Pozdrawiam.
stanger

Postprzez jjaacc » sobota 30 lipca 2005, 23:36

Nie wiadomo to zależy od ministra czy podpisze te bzdury i będą nowe bzdury, czy nie podpisze i zostaniemy przy starych bzdurach. Jak zdążysz zdać do 4 października to na 100% po staremu.
A jak nie zdążysz i nie będzie okresów przejściowych to mimo że uczyłeś się po staremu będziesz zdawał po nowemu.
jjaacc

Postprzez Włodek » niedziela 31 lipca 2005, 16:28

stanger napisał(a):Dzięki za posty

BTW

W Sosnowcu? wystarczy wejść na stronę "Oceń swój OSK". Jeżeli mogę doradzić zapytaj tych co się już szkolą o ich opinię. Moją możesz poznać na PW. Powodzenia :)
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez bkowalski » niedziela 31 lipca 2005, 22:51

Włodek napisał(a):
stanger napisał(a):Dzięki za posty

BTW

W Sosnowcu? wystarczy wejść na stronę "Oceń swój OSK". Jeżeli mogę doradzić zapytaj tych co się już szkolą o ich opinię. Moją możesz poznać na PW. Powodzenia :)

Ja poleciłbym OSK w którym się szkoliłem.
Adam Nauka Jazdy Będzin Łagisza podaję link http://www.adamosk.hwp.pl
szczęśliwy posiadacz prawa jazdy kat B
bkowalski

Postprzez ella » poniedziałek 01 sierpnia 2005, 11:38

stanger napisał(a):Podsumuwując, żeby wszystko było jasne: jak pójdę na kurs w tym miesiącu, to egzamin będę zdawał jeszcze po staremu? Czy niestety po nowemu?

Sorrki, ale już mam mętlik w głowie :roll:
Pozdrawiam.

A ja juz dzisiaj widziałam naukę jazdy uczącą się parkować na mieście. I nie było to parkowanie w pobliżu sklepiku bo panu instruktorow zachciało sią robić zakupy. Była to nauka parkowania równoległego. Goścu pięknie zaparkował i pojechał sobie dalej. Tak więc nawet instruktorzy nie wiedzą czy będzie jakiś okres przejściowy i zaczynają już uczyć parkowania na mieście.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » poniedziałek 01 sierpnia 2005, 21:33

jjaacc napisał(a):Nie wiadomo to zależy od ministra czy podpisze te bzdury i będą nowe bzdury, czy nie podpisze i zostaniemy przy starych bzdurach. Jak zdążysz zdać do 4 października to na 100% po staremu.
A jak nie zdążysz i nie będzie okresów przejściowych to mimo że uczyłeś się po staremu będziesz zdawał po nowemu.

Jeszcze jedna niespodzianka :!: Tylko dlaczego egzamin teoretyczny zdrożał? Czyżby dali więcej czasu czy większą ilość pytań...?

Nowe stawki za egzamin państwowy
Ministerstwo Infrastruktury opublikowało projekt Rozporządzenia Ministra Infrastruktury zmieniającego rozporządzenie z dnia 11 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości opłat i stawek wynagrodzenia za sprawdzenie kwalifikacji oraz za wydanie dokumentów w tych sprawach. Zmiany wynikają z konieczności dostosowania opłat za przeprowadzanie egzaminów państwowych na prawo jazdy do zmian zawartych projekcie rozporządzenia o szkolenia kierowców, a przede wszystkim w związku z wydłużeniem czasu niezbędnego dla przeegazminowania pojedynczego kandydata na kierowcę. Nowy system, ma na celu podniesienie umiejętności młodych kierowców będących grupą wysokiego ryzyka w dziedzinie wypadków drogowych. Dotyczy lepszego przygotowania do egzaminu, ale także urealnienia warunków panujących na egzaminie i w ruchu drogowym. Jak czytamy w uzasadnieniu aktu - ostatecznym efektem zmian będzie poprawa bezpieczeństwa na drogach, przy uproszczeniu procedury uzyskania uprawnień do kierowania pojazdami. Nowelizacja wprowadza także zmiany w opłatach za przeprowadzenie sprawdzenia kwalifikacji dla kandydatów na instruktorów i egzaminatorów. Akt ma obowiązywać od 3 października br.
Jak obliczono: przeniesienie całego procesu egzaminowania kandydata na kierowcę z placu manewrowego do ruchu drogowego spowoduje jego wydłużenie do 55 minut (wzrost o 31% czasu trwania egzaminu, który generuje 31% zwiększenie kosztów eksploatacji /m.in.: wzrost stawek OC i AC; konieczność wyposażenia pojazdów w kamery/ i kosztów zatrudnienia)

Projektowane zmiany opłat za egzamin dla kandydatów na kierowców:
Lp.
Zakres egzaminu
Obowiązujące stawki
Projektowane stawki

1.
teoretyczny przeprowadzany w formie pisemnego testu lub przy użyciu komputerowego urządzenia egzaminacyjnego
20 zł
35 zł

2.
teoretyczny przeprowadzany w formie ustnej
40 zł
40 zł

3.
praktyczny dla kategorii A1 i A prawa jazdy
96 zł
160 zł

4.
praktyczny dla kategorii B prawa jazdy
74 zł
150 zł

5.
praktyczny kategorii B1, C1, D1 lub T prawa jazdy
91 zł
120 zł

6.
praktyczny dla kategorii C, D lub B+E prawa jazdy
110 zł
165 zł

7.
praktyczny dla kategorii C1+E, C+E, D1+E lub D+E prawa jazdy
143 zł
195 zł

Tekst projektu: Projekt rozporządzenia Ministra Infrastruktury zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości opłat i stawek wynagrodzenia za sprawdzenie kwalifikacji oraz za wydanie dokumentów w tych sprawach (projekt datowany: 21 lipca 2005 r.)

Link do źródła: Ministerstwo Infrastruktury - http://www.mi.gov.pl/prezentacje/jednos ... oplaty.pdf

Tekst jednolity i aktualizowany rozporządzenia dostępny w: PRAWO DROGOWE. Część 1.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » poniedziałek 01 sierpnia 2005, 23:15

Włodek napisał(a):Tylko dlaczego egzamin teoretyczny zdrożał?

No właśnie. I to nie mało z 20 na 35 zł. Jakos tego MI nie wyjśniło. Podali tylko kalkulację ceny egzaminów praktycznych. Ale jakoś ona do mnie nie dociera. Żeby az 100% w górę.
O zgrozo!!! Nic tylko zapisywać się na egzamin do 3 paździenika to jeszcze będzie obowiązywać stara cena.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » wtorek 02 sierpnia 2005, 00:01

Całe to ministerstwo to z kosmosu jest, niedawno wylądowali i jeszcze nie widzieli samochodu i dlatego wymyślają takie bzdury.
Ciekawe co jeszcze wymyślą może piruet na tablicy rejestracyjnej unijnej oczywiście.
jjaacc

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców