Egzamin Państwowy - Dokument Tożsamości

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin Państwowy - Dokument Tożsamości

Postprzez Mirin » piątek 04 kwietnia 2014, 20:55

Witam,

Mam takie pytanie, czy do dopuszczenia do egzaminu państwowego koniecznym dokumentem jest tylko paszport lub dowód osobisty?
Dzisiaj świętuję 18 urodziny oraz ukończyłem kurs szkolenia w ośrodku. Dopiero dzisiaj mogłem złożyć wniosek o dowód osobisty i tutaj pada moje pytanie czy można zapisać się mając jakiś inny dokument + karteczka o tym że dowód jest wyrabiany?

Z tego co czytałem to raczej może być problem bo nigdzie nie ma raczej zdjęcia którego nie da się samemu wkleić?
Choć z drugiej strony na pewnej stronie pewien użytkownik na podobne pytanie odpowiedział mi w ten sposób:

2. Nie może być egzaminowana osoba:(...)
6) nieposiadająca dokumentu tożsamości; (ustawa o kierujących pojazdami art. 50)

Dokumenty tożsamości

Legitymacja
szkolna
studencka
emeryta / rencisty
Dowód osobisty
Książeczka wojskowa
Paszport
Prawo jazdy - via wikipedia

WORD-y czasami popełniają błąd, że nie dopuszczają do egzaminu bez dowodu lub paszportu, ale co zrobisz, nic nie zrobisz Bożenko. Najlepiej upewnić się przed egzaminem, wystarczy zadzwonić do WORD i zapytać, ale w świetle przepisów jest tak, jak mówię. Ważne jest, żeby adres w legitymacji zgadzał się z tym w PKK

Jak to wygląda w praktyce?
Pozdrawiam.
Mirin

Re: Egzamin Państwowy - Dokument Tożsamości

Postprzez rusel » piątek 04 kwietnia 2014, 21:07

zapomniałeś dodać jeszcze karty wędkarskiej, tak na marginesie gratuluje uzyskania pełnoletności...
rusel

Postprzez oskinstruktor » piątek 04 kwietnia 2014, 21:09

Paszport, dowód osobisty, karta pobytu,nic ponad to.
oskinstruktor

Postprzez Mirin » piątek 04 kwietnia 2014, 21:12

Dzięki za odpowiedź, to w sumie temat wyczerpany bo wątpię że pojawi się ktoś z innym zdaniem.
Jeszcze raz dziękuję za doinformowanie mnie w tej kwestii :D .
Mirin

Powrót do Egzamin na prawo jazdy