Oblanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblanie

Postprzez Kubson » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:05

Witam, właśnie oblałem egzamin praktyczny. Dlaczego piszę? Nie uważam się za jakiegoś niesamowicie dobrego kierowcę, ale jeżdżę już jakiś czas i w miarę sobie radzę. Wszystkie zadania wykonane prawidłowo, egzaminator nie miał prawa się przyczepić do czegokolwiek. A jednak, znalazł coś. Po około 50 minutach jazdy dowiedziałem się o wyniku negatywnym, ponieważ dwukrotnie byłem za daleko lewej krawędzi jezdni przy skręcaniu w lewo na drodze jednokierunkowej. Raz się zagapiłem ( owszem, moja wina, nawet nie zauważyłem, że droga jest jednokierunkowa ) i wyjechałem środkiem, ale za drugim razem wymijałem stojący radiowóz i po prostu tak było wygodniej, żeby nie zbliżać się do samej krawędzi, chociaż podjechałem dosyć blisko. Wynik negatywny... Jak myślicie, jest sens się odwoływać? Słyszałem, że lepiej sobie odpuścić, bo egzaminatorzy są cięci na tych co się odwołują... A jakie jest wasze zdanie? Może jakiś egzaminator się wypowie :)
Kubson

Re: Oblanie

Postprzez OfeliaPL1386 » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:29

Witam serdecznie, moim zdaniem wynik negatywny egzaminu był sprawiedliwy, ponieważ jeśli błąd nie zagrażał zdrowiu i życiu , nie powodował zagrożenia w ruchu lądowym , musi zdający dostać drugą szanse, a Tobie się nie udało.
OfeliaPL1386

Postprzez Kubson » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:42

Ale czy to jest w ogóle jakoś regulowane przepisami? Mogę dostać mandat za skręt metr od lewej krawędzi zamiast 30 cm? Trochę absurdem zalatuje
Kubson

Postprzez rusel » czwartek 03 kwietnia 2014, 22:52

Ale czy to jest w ogóle jakoś regulowane przepisami? Mogę dostać mandat za skręt metr od lewej krawędzi zamiast 30 cm? Trochę absurdem zalatuje

należy pamiętać że egzamin sprawdza umiejętności zastosowania obecnych przepisow w praktyce przynajmniej na czas egzaminu. Egzaminator ma prawidlowo ocenić czy kandydat jest swiadomy na daną chwilę obowiązku jaki wynika z prawa o ruchu drogowym. Z opisu wynika że nie zbliżyles sie do lewej krawędzi bo 1. zapomniałeś 2. "tak było wygodniej" więc egzaminator poinformowal o wyniku N, zapytal o chęc kontynuowania egzaminu, w przypadku odmowy egzamin przerwal na wniosek osoby zdającej.

Nie jest istotne czy byl tam 1m czy 5m, istotnym jest czy widać ruch pojazdu w kierunku lewej krawędzi a to trzeba wykonać będąc przy prawej krawędzi lub po środku jezdni drogi jednokierunkowej chyba że nie ma możliwości na danym skrzyzowaniu zmiany kierunku jazdy, patrz np nakaz jazdy w prawo/lewo
rusel

Postprzez REELISE94 » czwartek 03 kwietnia 2014, 23:01

egzamin sprawdza umiejętności zastosowania obecnych przepisów w praktyce przynajmniej na czas egzaminu - fajnie byłoby gdyby egzaminatorzy mieli faktycznie takie podejście, ale już z góry wiedzą ile osób mają oblać, nie ważne jak jedziesz zawsze coś znajdą
REELISE94

Postprzez Kubson » czwartek 03 kwietnia 2014, 23:03

Ruch do lewej krawędzi był w obydwu przypadkach, w przypadku wymijania radiowozu nie był on znaczny, ale już w drugim przypadku jak najbardziej, egzaminator uznał go chyba za niewystarczający. Dziękuję za odpowiedź, odwoływać się chyba nie ma sensu, dużo babrania z tym, a na następnym egzaminie na pewno tego błędu nie zrobię, szkoda jedynie że za coś takiego można oblać egzamin. Niestety zbyt dużo zależy od interpretacji egzaminatora, oby więcej szczęścia było następnym razem.
Kubson

Postprzez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 23:10

REELISE94 napisał(a):egzamin sprawdza umiejętności zastosowania obecnych przepisów w praktyce przynajmniej na czas egzaminu - fajnie byłoby gdyby egzaminatorzy mieli faktycznie takie podejście, ale już z góry wiedzą ile osób mają oblać, nie ważne jak jedziesz zawsze coś znajdą
Uwierz mi, że bardzo muszą sie starać, aby osiagnąć te mityczne 30%... :D
szerszon

Postprzez lith » czwartek 03 kwietnia 2014, 23:11

Z tego co piszesz to sam zawaliłeś, więc pozostaje na następnym egzaminie prawidłowo się ustawiać na skrzyżowaniach.
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy