Kilka pytań

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytań

Postprzez Matheo11 » poniedziałek 31 marca 2014, 18:29

Witam. w środę mam egzamin teoretyczny po raz pierwszy i mam nadzieje ze ostatni . :)
Od ponad 2 miesięcy się uczę z naprawdę różnych źródeł, rozwiązuje testy, czytałem trochę kodeksu, książkę "Przewodnik kursanta", oraz dużo pytań czerpe z tego forum za co dziękuje :)
Jednak trudno mi znaleźć odpowiedzi na kilka pytań

Odnośnie policjanta, gdyby ktoś dał jakiś odnośnik, lub wytłumaczył sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem.
Chodzi mi tu o gesty rękoma. Kiedy można wjechać na skrzyżowanie, kiedy można skręcic w lewo, prawo czy też pojechać na wprost.

Druga kwestia. Czy traktor jadący częściowo poboczem, gdzie jest linia ciągła narusza przepisy i zachowuje się niezgodnie z nimi?

Trzecia. Czy krzyż św Andrzeja nakazuje nam się zatrzymać obowiązkowo i bezwzględnie?

Z góry dziękuje, egzamin tuż tuż, a ja chce dopiąć wszystko na ostatni guzik. :)
Matheo11

Re: Kilka pytań

Postprzez lith » wtorek 01 kwietnia 2014, 20:38

Ad.1 Do egzaminu pewnie starczy, że jak stoi bokiem to możesz jechać (w wszystkie strony), jak przodem/tyłem to nie możesz, jak ma podniesioną rękę to zaraz się obróci (takie 'żółte'). W praktyce raczej rzadko to tak wygląda, ale nie wnikajmy ;) Nie sądzę, żeby na egzaminie kazali interpretować jakieś dzikie tańce policjantów, ale jeśli by się trafiło to odpowiadaj zgodnie ze zdrowym rozsądkiem ;)

Ad.2. Traktor może tak jechać.
P-7b: linia krawędziowa ciągła - zakaz wjazdu na pobocze kierującemu pojazdem samochodowym

pojazd samochodowy – pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego

W dodatku jest to jak najbardziej wskazane, bo:
Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania.

Ad.3 Nie. Obowiązkowo musisz się zatrzymać tylko jak jest STOP przed torami.
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy