KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 21:14

Ta, szczególnie to skręcanie w prawo z lewego pasa, jest bardzo przepisowe..... Ręce opadają.

Ten rysunek doskonale oddaje ideę prostowania rond przez Szerszona, Leszka i Dylka. Tak, to nie my prostujemy tylko wy!

Przecież nie skręcamy tylko jedziemy na wprost!

JAK NA WPROST TO Z KAŻDEGO PASA. TO NIC ŻE SKRĘCAMY.... ART 22.2 OBOWIĄUJE TYLKO CZASAMI, A ZNAK C-12 Z NIEGO ZWALNIA HAHAHAHA

Obrazek

Makabra, zanim wrzucisz takie coś to się zastanów....To z podręcznika...jak się nie powinno jeździć?
evo9rs

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 21:18

mshtal napisał(a):same ciekawostki:

1. wyjazd z ronda z prawego pasa i możliwość i na prawy i na lewy
2. ale wyjazd w wewnętrznego pasa na lewy - niedopuszczalna

same ciekawostki jak napisałem...

Jakoś nie widzę tam możliwości wyjazdu ze środkowego. Pas środkowy jest oznaczony jako 5 i nie ma bezpośrednio z 5 wyjazdu tylko zawsze z 5 na 6 ( zmiana pasa przed wyjazdem ) Chyba że mnie wzrok myli :)

evo9rs napisał(a):Ta, szczególnie to skręcanie w prawo z lewego pasa, jest bardzo przepisowe..... Ręce opadają.

Ten rysunek doskonale oddaje ideę prostowania rond przez Szerszona, Leszka i Dylka. Tak, to nie my prostujemy tylko wy!

JAK NA WPROST TO Z KAŻDEGO PASA. TO NIC ŻE SKRĘCAMY.... ART 22.2 OBOWIĄUJE TYLKO CZASAMI, A ZNAK C-12 Z NIEGO ZWALNIA HAHAHAHA

Obrazek

Makabra, zanim wrzucisz takie coś to się zastanów....To z podręcznika...jak się nie powinno jeździć?

Sorry ale źle to odczytałeś. z 30 na 31 i wtedy na 34. Czyli z zawrotki możesz wyskoczyć lewym pasem i potem zmienić na prawy przed skrętem w 34 :) Jest to dość logiczne, po co czekać aż oba pasy będą puste żeby od razu wjechać na prawy i skręcać w prawo. Jak lewy pusty to na lewy a potem zmiana pasa w tempo.
Makabra

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:23

Makabra napisał(a):

Jakoś nie widzę tam możliwości wyjazdu ze środkowego. Pas środkowy jest oznaczony jako 5 i nie ma bezpośrednio z 5 wyjazdu tylko zawsze z 5 na 6 ( zmiana pasa przed wyjazdem ) Chyba że mnie wzrok myli :)

dobry masz wzrok, tylko zdziwiony jestem że z wewnętrznego nie mogę zjechać ze skrzyżowania, ale to jak widać po wpisach w tym temacie mniej/więcej 50/50 tak uważa a drugie pół odwrotnie :)
sorry, taki mamy kraj :)
mshtal

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 21:26

mshtal napisał(a):
Makabra napisał(a):

dobry masz wzrok, tylko zdziwiony jestem że z wewnętrznego nie mogę zjechać ze skrzyżowania, ale to jak widać po wpisach w tym temacie mniej/więcej 50/50 tak uważa a drugie pół odwrotnie :)
sorry, taki mamy kraj :)

Linia okalająca wyspę nie prowadzi do wyjazdu. Ale niektórzy twierdzą że ona wcale tak nie prowadzi dookoła ronda :D
Makabra

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:29

Makabra napisał(a):Linia okalająca wyspę nie prowadzi do wyjazdu. Ale niektórzy twierdzą że ona wcale tak nie prowadzi dookoła ronda :D

Nie widzę zależności między linią okalającą rondo a możliwością wyjazdu z lewego pasa...
mshtal

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 21:29

To pól biedy..ale nie ma możliwości zawracania pasem zewnętrznym..w Krakowie nie do pomyślenia.

evo

My wam prostujemy droge życiową, aby z ronda nie było zawsze w prawo :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 26 marca 2014, 21:35

evo9rs napisał(a):A to bardziej niebezpiecznie zmienić pas zawczasu , czy czmychnąć w prawo z lewego pasa komuś przed maską.... :lol:
Czemu w prawo? Zerknij sobie na stop-klatkę z poniższego linka i zwróć uwagę na skręt kół poszczególnych pojazdów.
....o ile skręt kół ma być wyznacznikiem kierunku jazdy.... :roll: tutaj akurat się genialnie pokrywają a co na to pan Dworak? Skręcamy w prawo z ronda! ...i do tego linie na obwiedni, które stosuje się pomiędzy skrzyżowaniami :? To chyba podświadomie działa na kierowców w Krakowie...................
Link: http://www.youtube.com/watch?v=gAlkNS9L_GU#t=97

====
http://www.youtube.com/watch?v=gAlkNS9L_GU#t=80 <--- ..a tutaj spanikowany kierowca, który boi się opuścić skrzyżowanie, bo co jak białe kombi wjedzie na skrzyżowanie ... "ewidentna wina szarego haha" dla mnie to żart, ale dla niektórych poważna sprawa - art. 22.4 :P

P.S. Prośba: czy moglibyście (choćby w cytatach wypowiedzi) zmniejszać te obrazki?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 27 marca 2014, 01:19

evo9rs napisał(a):A to bardziej niebezpiecznie zmienić pas zawczasu , czy czmychąć w prawo z lewego pasa komuś przed maską.... :lol:
W pierwszym przypadku trzeba liczyć na siebie, w drugim na farta. Czmychanie z lewego przed maską jest zdecydowanie łatwiejszym zadaniem. Wystarczy zamknąć na chwilę oczy...
-----
mshtal napisał(a):1. wyjazd z ronda z prawego pasa i możliwość i na prawy i na lewy

Widać autor uznał, że zjazd z ronda pierścieniowego jest skręcaniem/zmianą kierunku jazdy w prawo.
-----
evo9rs napisał(a):Makabra, zanim wrzucisz takie coś to się zastanów....To z podręcznika...jak się nie powinno jeździć?
Błędnie odczytałeś schemat. Bezpośrednio po zawróceniu jest możliwość wjechania na lewy pas, ale zmiana z lewego na prawy następuję PRZED rozpoczęciem skręcania w prawo. Nie ma strzałeczki 30->34, tylko jest 30->31->34.
-----
Zacznijcie od siebie strażnicy teksasu:
Regulamin Forum napisał(a):8. Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na stronach forum:
...
f. wiadomości tylko w celu zwrócenia komuś uwagi, np. o błędzie ortograficznym,
Ostatnio zmieniony czwartek 27 marca 2014, 11:58 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » czwartek 27 marca 2014, 10:29

1. wyjazd z ronda z prawego pasa i możliwość i na prawy i na lewy.
Jak ktoś się dopiero uczy... to tak.
mshtal napisał(a): mniej/więcej 50/50 tak uważa a drugie pół odwrotnie
Tu masz szersze wyniki http://motoryzacja.interia.pl/na_luzie/ ... niki,21226 Jeśli chcesz zjechać z ronda z wewnętrznego pasa , to jesteś w tych 31%.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez evo9rs » czwartek 27 marca 2014, 11:12

maryann napisał(a):
1. wyjazd z ronda z prawego pasa i możliwość i na prawy i na lewy.
Jak ktoś się dopiero uczy... to tak.

Myślę, że nauka nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli po wyjeździe z ronda za chwilę będę skręcał w lewo, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyjechać sobie lewym.
evo9rs

Postprzez maryann » czwartek 27 marca 2014, 11:17

Coś takiego miałem na myśli; na pierwszy rzut oka niepotrzebne, niepopularne- ale jak ktoś trochę nabierze obycia to zauważy potrzebę takiego manewru.
Nie jest to na zasadzie dowolności, bo jakkolwiek nie ma przepisu, by skręcać na określony pas, to potem jednak jechać mamy 'możliwie blisko prawej krawędzi', a więc po wyjeździe lewym trzeba by go zaraz zmieniać na prawy. Wiec drugą okolicznością jest np. brak miejsca na pasie prawym.
maryann

Postprzez Makabra » czwartek 27 marca 2014, 11:38

Kiedyś w JB P.Dworak pokazywał na przykładzie wyjazdu z tunelu pod dworcem wybieranie pasów do wyjazdu w stronę Mogilskiego. I wybieranie tego lewego pasa to oczywiście widmo dzwona z tymi co nie umieją zastosować się do linii prowadzącej dookoła wyspy.
Makabra

Postprzez evo9rs » czwartek 27 marca 2014, 13:03

W tym przypadku zjazd z ronda jest ewidentnym skrętem w prawo, gdyż pojazdy ze wszystkich pasów obwiedni mogą poruszać się "na wprost" - kontynuując jazdę po obwiedni.

Gdybyśmy założyli, że zjazd z ronda odbywa się na wprost, wobec tego trzeba założyć , że jazda po obwiedni jest skrętem w lewo. Przy takiej organizacji ruchu prawym pasem nie można byłoby kontynuować jazdy po obwiedni.
evo9rs

Postprzez szymon1977 » czwartek 27 marca 2014, 13:29

evo9rs napisał(a):Gdybyśmy założyli, że...
Nic nie zakładamy, a już z pewnością, że jazda w linii prostej jest jazdą łukiem w prawo, ani że jazda łukiem w lewo jest jazdą na wprost. Po prostu nie mylimy jazdy łukiem ze zmianą kierunku jazdy. A już tym bardziej kręcenia kierownicą ze zmianą kierunku jazdy. A to podobno ja migam każde kręcenie kierownicą!?

evo9rs napisał(a):pojazdy ze wszystkich pasów obwiedni mogą poruszać się "na wprost" - kontynuując jazdę po obwiedni.
Pojazdy mogą kontynuować jazdę po obwiedni oboma pasami bez zmiany kierunku jazdy bo w takim kierunku ruchu na skrzyżowaniu za pomocą linii poziomych uregulowano. I nie ma żadnego znaczenia czy jest to w linii prostej, czy łukiem.

Proszę bardzo. Realna sytuacja doskonale obrazująca sytuacje ze schematu. Jest ktoś na tyle odważny aby z lewego pasa pojechać w linii prostej bez prawego kierunkowskazu nie przepuszczając eLki twierdząc, że kierunku jazdy ani pasa ruchu nie zmienia i do niczego w tej sytuacji Art.22.2.1., Art.22.4., Art.22.5. go nie zobowiązują? Nie? To skąd tyle odwagi po dostrzeżeniu C-12+A-7? A to podobna ja dzielę skrzyżowania na taki i owakie!?

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 27 marca 2014, 13:43 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » czwartek 27 marca 2014, 13:42

szymon1977 napisał(a):Skąd tyle odwagi
To nie odwaga(chyba, że śmignąć komuś przed maską)! To wstyd przed przyznaniem się do błędu i strach przed publiką. W sumie- chora ambicja.
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze