Pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 20:07

ponowie pytanie bo nie udzieliłeś mi odpowiedzi

evo9rs napisał(a):Nie ma znaczenia, czy bobcat, smart czy tir. Liczy się układ geometryczny, przecinających się kierunków ruchu.

to o ile wg Ciebie osie muszą być odległe czy przesunięte względem siebie żebyś uznał że art.25 nie ma zastosowania?
Ostatnio zmieniony środa 26 marca 2014, 20:08 przez mshtal, łącznie zmieniany 1 raz
mshtal

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 20:07

evo9rs napisał(a):Ano dlatego, zeby wiedzieć kto ma pierwszeństwo w każdej sytuacji. Art 25.1 mówi o miejscach przecięcia kierunków ruchu na skrzyżowaniach, a art 25.3 poza skrzyżowaniami.

No zaraz, zaraz. Jeden mówi o zbliżającym się do skrzyżowania, drugi o sytuacjach poza skrzyżowaniem. A gdzie jest o będących na skrzyżowaniu, czego właśnie dotyczyło moje pytanie?
Drezyna

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 20:08

mshtal napisał(a):ponowie pytanie bo nie udzieliłeś mi odpowiedzi

evo9rs napisał(a):Nie ma znaczenia, czy bobcat, smart czy tir. Liczy się układ geometryczny, przecinających się kierunków ruchu.

to o ile wg Ciebie osie muszą być odległe czy przesunięte względem siebie żebyś uznał że art.25 nie ma zastosowania?

Udzieliłem.

TYLE WYSTARCZY. Widać różnicę?
Obrazek

Można powiedzieć, tak jak jest to fajnie ujęte w KW. Podczas wykonywania zmiany kierunku, przepuszczasz tych jadących z przeciwnego kierunku jezdnią którą zamierzasz opuścić. (czyli wtedy kiedy jezdnia z naprzeciwka jest bezpośrednią kontynuacją tej którą jedziesz).
evo9rs

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 20:13

Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):Ano dlatego, zeby wiedzieć kto ma pierwszeństwo w każdej sytuacji. Art 25.1 mówi o miejscach przecięcia kierunków ruchu na skrzyżowaniach, a art 25.3 poza skrzyżowaniami.

No zaraz, zaraz. Jeden mówi o zbliżającym się do skrzyżowania, drugi o sytuacjach poza skrzyżowaniem. A gdzie jest o będących na skrzyżowaniu, czego właśnie dotyczyło moje pytanie?

Oba mówią o przecinaniu kierunków ruchu.

25.1 mówi o skrzyżowaniu ("zbliżając się do skrzyżowania zachować szczególną ostrożność").

25.3 mówi, że 25.1 obowiązuje w razie przecinania kierunków ruchu również poza skrzyżowaniem.
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 20:18

evo9rs napisał(a):
mshtal napisał(a):ponowie pytanie bo nie udzieliłeś mi odpowiedzi

Udzieliłem.

TYLE WYSTARCZY. Widać różnicę?
Obrazek

Można powiedzieć, tak jak jest to fajnie ujęte w KW. Podczas wykonywania zmiany kierunku, przepuszczasz tych jadących z przeciwnego kierunku jezdnią którą zamierzasz opuścić. (czyli wtedy kiedy jezdnia z naprzeciwka jest bezpośrednią kontynuacją tej którą jedziesz).

jezdnią powiadasz...
czyli w poniższej sytuacji
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 782.26.jpg

ten pojazd (z dołu rysunku) przejedzie przed tym z góry jadącym na wprost, tak?
mshtal

Postprzez materialyIRD » środa 26 marca 2014, 20:18

Evo - dobra odpowiedź. Tylko jeszcze nie dawno Twierdziłeś inaczej.
materialyIRD

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 20:19

evo9rs napisał(a):
25.1 mówi o skrzyżowaniu

No właśnie nie mówi o pojazdach będących w obrębie skrzyżowania, tylko o zbliżających się. Pytam i wyrażam wątpliwość na temat pojazdów, które są w obrębie skrzyżowania, a sytuacja zmienia się między nimi dynamicznie. Tego właśnie dotyczy wątpliwość, bowiem nie ma takiego przepisu, który rozstrzyga pierwszeństwo, jak zasugerował szymon1977.
Drezyna

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 20:25

Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):
25.1 mówi o skrzyżowaniu

No właśnie nie mówi o pojazdach będących w obrębie skrzyżowania, tylko o zbliżających się. Pytam i wyrażam wątpliwość na temat pojazdów, które są w obrębie skrzyżowania, a sytuacja zmienia się między nimi dynamicznie. Tego właśnie dotyczy wątpliwość, bowiem nie ma takiego przepisu, który rozstrzyga pierwszeństwo, jak zasugerował szymon1977.

A teraz kto jedzie pierwszy? Wiesz do jakiego skrzyżowania pije....

Obrazek
evo9rs

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 20:28

Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):
25.1 mówi o skrzyżowaniu

Odniesienie o zbliżaniu do skrzyżowania jest do zachowania szczególnej ostrożności. W KW też to masz.

Artykuł 18
Skrzyżowania i obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przejazdu
1. Każdy kierujący zbliżający się do skrzyżowania powinien zachować zwiększoną ostrożność
dostosowaną do warunków lokalnych.

Przecież z treści art. 25.3 jednoznacznie wynika że art. 25.1 i 25.2 dotyczy sytuacji na skrzyżowaniu.
evo9rs

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 20:28

evo9rs napisał(a):
Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):
25.1 mówi o skrzyżowaniu

A teraz kto jedzie pierwszy? Wiesz do jakiego skrzyżowania pije....

Obrazek

W takim razie modlę się żebyśmy się nigdy na jednym skrzyżowaniu nie spotkali...
mshtal

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 20:30

mshtal napisał(a):W takim razie modlę się żebyśmy się nigdy na jednym skrzyżowaniu nie spotkali...

Aha...
Obrazek
evo9rs

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 20:42

evo9rs napisał(a):Przecież z treści art. 25.3 jednoznacznie wynika że art. 25.1 i 25.2 dotyczy sytuacji na skrzyżowaniu.

No to popłynąłeś. Nic nie wynika. Przykładowo 25.2 nie koniecznie dotyczy skrzyżowania, to chyba jasne. Ja czytam w 25.1 że zbliżając się do skrzyżowania mam zrobić to i to, a jak od godziny jeżdżę po skrzyżowaniu, to naprawdę nie wiem komu mam ustąpić, bo nie napisali, co stanowi niedopatrzenie i o to pytam.
Drezyna

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 20:53

Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):Przecież z treści art. 25.3 jednoznacznie wynika że art. 25.1 i 25.2 dotyczy sytuacji na skrzyżowaniu.

No to popłynąłeś. Nic nie wynika. Przykładowo 25.2 nie koniecznie dotyczy skrzyżowania, to chyba jasne.

I czy to oznacza, że nie dotyczy skrzyżowania? To samo 25.1

Drezyna napisał(a):Ja czytam w 25.1 że zbliżając się do skrzyżowania mam zrobić to i to, a jak od godziny jeżdżę po skrzyżowaniu, to naprawdę nie wiem komu mam ustąpić, bo nie napisali, co stanowi niedopatrzenie i o to pytam.

Ja tam ustępuję pierwszeństwa w razie przecinania się kierunków ruchu również na skrzyżowaniu. Ty nie?
evo9rs

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 20:55

Może i ustępuję, ale nie na podstawie 25.1 jak sugerował szymon1977.
Drezyna

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 21:00

Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):Ja tam ustępuję pierwszeństwa w razie przecinania się kierunków ruchu również na skrzyżowaniu. Ty nie?
Może i ustępuję, ale nie na podstawie 25.1 jak sugerował szymon1977.

A na podstawie czego ?
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze