Pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 marca 2014, 12:36

Juz była dyskusja odnośnie tego konkretnego rysunku i nie wiem czy pamietasz, ale nie uważam tego za jedno skrzyżowanie, pomimo, że 220 napisali o skrzyżowaniu o rozszerzonych wlotach.
Tutaj wypadałoby sie odnieść do skrzyzowania czy skrzyżowań w realu. Ponieważ na małej powierzchni i przy małym "rozszerzeniu" wlotów powtarzanie D-1 na powierzchni skrzyzowania wydaje sie lekko podejrzane.
Oczywiście znowu pomijasz z tego samego punktu 220, o zasadach stawiania D-1
Tak samo ciekawie napisali przy T-6d :wink:
szerszon

Postprzez evo9rs » poniedziałek 24 marca 2014, 13:07

szerszon napisał(a):
evo9rs napisał(a):Nie nauczyli, że ten A-7 dotyczy tylko najbliższej jezdni?

Ty naprawdę uważasz, że czerwony ma tutaj pierwszeństwo, czy tylko jaja sobie robisz?
[Obrazek

Juz była dyskusja odnośnie tego konkretnego rysunku i nie wiem czy pamietasz, ale nie uważam tego za jedno skrzyżowanie, pomimo, że 220 napisali o skrzyżowaniu o rozszerzonych wlotach.

Skoro cztery skrzyżowania, to i cztery drogi. Autostrada to też pewnie dwie drogi, a przełączka stanowi skrzyżowanie. :eek2: :help:

Teraz widzisz do jakich absurdów musisz się uciekać, żeby usprawiedliwić swoje wypaczone postrzeganie przepisów.
evo9rs

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 marca 2014, 16:03

Skoro cztery skrzyżowania, to i cztery drogi.

Całkiem możliwe. Przydałby sie przykład z reala.

Autostrada to też pewnie dwie drogi, a przełączka stanowi skrzyżowanie.

Powoływanie sie na oczywiste przykłady ( chociaż ktoś tu widział w przełączce skrzyżowanie) raczej nie jest odpowiednim argumentowaniem tego rysunku, gdzie w treści można przeczytać o całkiem innym rozwiązaniu.
Jak i poprzednim razem taki tym to pomijasz. Zadziwiające..

Teraz widzisz do jakich absurdów musisz się uciekać, żeby usprawiedliwić swoje wypaczone postrzeganie przepisów.

Ponieważ na absurdach najlepiej ci sie "pływa". Jak juz przychodzi do konkretów to udajesz, że pewnych treści nie było, albo prezentujesz interpretacje, które u mnie entuzjazmu nie wzbudzają.
szerszon

Postprzez evo9rs » poniedziałek 24 marca 2014, 18:46

szerszon napisał(a):
Skoro cztery skrzyżowania, to i cztery drogi. Teraz widzisz do jakich absurdów musisz się uciekać, żeby usprawiedliwić swoje wypaczone postrzeganie przepisów

Całkiem możliwe. Przydałby sie przykład z reala.

Masz- typowe skrzyżowanie z wyspą centralną, zaznacz wszystkie twoje "urojone" skrzyżowania, tylko żadnego nie pomiń !!

Obrazek
evo9rs

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 marca 2014, 18:56

Byłoby bardzo miło, abyś podał konkretne namiary. Na podstawie zdjęcia i wszystkich związanych z tym szczegółów trochę ciężko sie wypowiadać.
Nie za bardzo mam ochotę dać ci pole do"pływania"
szerszon

Postprzez materialyIRD » poniedziałek 24 marca 2014, 19:30

Typowe skrzyżowanie z wyspą centralną? Chłopie typowe skrzyżowanie z wyspą centralną posiada sygnalizację świetlną na zjeździe z powierzchni akumulacji. O ile wiesz co to takiego.
materialyIRD

Postprzez materialyIRD » poniedziałek 24 marca 2014, 19:40

Evo powiedz teraz kto ma pierwszeństwo :D
Ostatnio zmieniony wtorek 25 marca 2014, 19:36 przez materialyIRD, łącznie zmieniany 1 raz
materialyIRD

Postprzez evo9rs » poniedziałek 24 marca 2014, 19:59

materialyIRD napisał(a):Evo powiedz teraz kto ma pierwszeństwo :D

Sam sobie odpowiadaj na swoje bzdury.

Dla mnie ktoś kto nie potrafi odpowiedzieć, kto ma pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu i dlaczego, nie powinien mieć prawa jazdy.

Obrazek

A ty i Szerszon macie z tym wielki problem.
evo9rs

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 marca 2014, 20:04

evo
Byłoby bardzo miło, abyś podał konkretne namiary.

Czy czytanie ze zrozumieniem jest jeszcze w cenie ? :wink:

Dla mnie ktoś kto nie potrafi odpowiedzieć, kto ma pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu i dlaczego, nie powinien mieć prawa jazdy
.
A ten , któremu zmienia sie pierwszeństwo podczas jazdy po skrzyżowaniu nie powinien wychodzic z domu ?
Pisałem, że pod tym wielce chwalebnym rysunkiem jest coś napisane w 220 ?
Czy trzeba ci wyraźniej napisać ?
szerszon

Postprzez evo9rs » poniedziałek 24 marca 2014, 20:17

Byłoby bardzo miło, abyś podał konkretne namiary.

Masz choćby tu: http://goo.gl/maps/a2Ylp

szerszon napisał(a):A ten , któremu zmienia sie pierwszeństwo podczas jazdy po skrzyżowaniu nie powinien wychodzic z domu ?

A jak dla mnie powyższe zdanie jest bzdurą, i ktoś kto je napisał nie powinien mieć prawa jazdy.
Widać to choćby po tym skrzyżowaniu, jeżeli odpowiemy dlaczego zielony ma pierwszeństwo:
Obrazek
evo9rs

Postprzez materialyIRD » poniedziałek 24 marca 2014, 20:44

evo9rs napisał(a):
materialyIRD napisał(a):Evo powiedz teraz kto ma pierwszeństwo :D

Sam sobie odpowiadaj na swoje bzdury.

Dla mnie ktoś kto nie potrafi odpowiedzieć, kto ma pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu i dlaczego, nie powinien mieć prawa jazdy.

Obrazek

A ty i Szerszon macie z tym wielki problem.

Oczywiście nie zorientowałeś się, że przedstawiona przeze mnie sytuacja jest równie infantylna jak Twoje tłumaczenie pierwszeństwa. Załóżmy, że masz rację. Po wjechaniu na "drogę z pierwszeństwem" mamy pierwszeństwo. Z tego wynika, że na każdym skrzyżowaniu, nie ważne czy ma przesunięte wloty czy nie - pierwszeństwo ma...SMART. Smart zawsze pierwszy wjedzie na "drogę z pierwszeństwem", większy samochód nie ma, żadnych szans w walce o pierwszeństwo. Smart nawet na książkowym skrzyżowaniu obróci się i...ma pierwszeństwo. Zanim ciężarowy się obróci to już 10 Smartów uzyska "pierwszeństwo".

Ja chyba wiem o co tu chodzi xD Jeździsz Smartem! Nikt Cię nie przepuszcza, nawet jak masz pierwszeństwo i dla tego wmawiasz wszystkim te bzdury co by choć raz pierwszy zjechać ze skrzyżowania xD
materialyIRD

Postprzez Makabra » poniedziałek 24 marca 2014, 21:34

Tor jazdy niebieskiego był namalowany w dziwaczny sposób. Nikt tam takim kwadratowym torem skręcać nie powinien, bo nie ustawi się do osi jezdni. Poprawiłem i teraz bardziej widać ten skręt w lewo niebieskiego względem czerwonego.

Obrazek
Makabra

Postprzez evo9rs » poniedziałek 24 marca 2014, 22:02

Kiedy zrozumiecie, że tu nie chodzi o promień skrętu samochodu, tylko o układ geometryczny skrzyżowania to wam się wszystko wyjaśni.

Nie wiem czemu próbujecie dyskutować , nawet nie próbując wyjaśnić kto i przede wszystkim dlaczego ma pierwszeństwo w przedstawionych skrzyżowaniach.
Tutaj pierwszy przykład:
1.
Obrazek[/quote]

A tu drugi:

Obrazek

http://goo.gl/maps/a2Ylp
evo9rs

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 marca 2014, 23:39

A jak dla mnie powyższe zdanie jest bzdurą, i ktoś kto je napisał nie powinien mieć prawa jazdy.

Ja mam kupione na bazarze. możesz mi wybaczyć.
Rondo Gierka. Skrzyżowaniem o ruchu okrężnym nie jest , a chyba powinno. Poza tym odległości między wlotami są na tyle duże, że jadący z góry podporządkowana nie maja szans na ocenę, czy samochody po ich lewej nadjechały z naprzeciwka, czy drogą z pierwszeństwem.
Przy takiej organizacji ruchu potraktowałbym to jako cztery skrzyżowania w bliskiej odległości.
Natomiast na takim skrzyżowaniu po skręcie w lewo nie masz pierwszeństwa nad pojazdami nadjeżdżającymi z naprzeciwka, pomimo znalezienia sie po skręcie na drodze z pierwszeństwem
http://goo.gl/maps/33D3C
szerszon

Postprzez evo9rs » wtorek 25 marca 2014, 00:12

szerszon napisał(a):

Ja mam kupione na bazarze. możesz mi wybaczyć.
Rondo Gierka. Skrzyżowaniem o ruchu okrężnym nie jest , a chyba powinno. Poza tym odległości między wlotami są na tyle duże, że jadący z góry podporządkowana nie maja szans na ocenę, czy samochody po ich lewej nadjechały z naprzeciwka, czy drogą z pierwszeństwem.
Przy takiej organizacji ruchu potraktowałbym to jako cztery skrzyżowania w bliskiej odległości.

A ja nie muszę traktować jednego skrzyżowania jak czterech, a jestem w stanie poprawnie określić pierwszeństwo. Czyja teoria jest zatem właściwa?

(Swoją drogą zabawne jest to, że mocno wyśmiewasz tych co dzielą ronda na zespół skrzyżowań, a sam to robisz..... :D )

szerszon napisał(a):Natomiast na takim skrzyżowaniu po skręcie w lewo nie masz pierwszeństwa nad pojazdami nadjeżdżającymi z naprzeciwka, pomimo znalezienia sie po skręcie na drodze z pierwszeństwem
http://goo.gl/maps/33D3C

To całkiem inna sytuacja. Czarny Citroen, dojeżdża do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem, a nie podporządkowaną. Tutaj, nie ma wątpliwości, że ustępuje pierwszeństwa skręcając w lewo.
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze