Kto pierwszy włącza się do ruchu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto pierwszy włącza się do ruchu?

Postprzez Issisi » poniedziałek 17 lutego 2014, 20:37

Wyjeżdżałam dziś tyłem z miejsca parkingowego bezpośrednio na ulicę. Nieopodal pani jakąś czerwoną strzałą również włączała się do ruchu wyjeżdżając z parkingu po drugiej stronie owej ulicy. Wycofałam (nie widząc tej kobietki, bo stała jeszcze w wyjeździe z parkingu) ruszyłam i ona również ruszyła. Obie po hamulcach a ponieważ jestem bardzo młodym kierowcą kiwnęłam przepraszająco. Do teraz jednak nie jestem pewna, która z nas miała w tym przypadku pierwszeństwo? (dołączam wysokiej jakości ilustrację sytuacji :D)Obrazek
Issisi

Re: Kto pierwszy włącza się do ruchu?

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 17 lutego 2014, 20:41

gdzie doszło do kolizji?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Issisi » poniedziałek 17 lutego 2014, 20:43

Na drogę wyjechałyśmy niemal równocześnie, bo ja- rozpoczynając cofanie nie widziałam jej ponieważ skupiałam się na tym, czy nie ma nikogo na drodze. Co masz na myśli pisząc, że ona miała pierwszenstwo bo ja wcześniej włączyłam się do ruchu? Chyba nie zrozumiałam. Do kolizji nie doszło, ale często wyjeżdzam z tego parkingu w ten sposob i chce wiedziec na przyszłość
Issisi

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 17 lutego 2014, 20:44

Jeśli proporcje na rys. sa zachowane, to Ty miałaś pierwszeństwo, gdyż wczesniej włączyłaś sie do ruchu.,
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Issisi » poniedziałek 17 lutego 2014, 20:47

No właśnie nie jestem w stanie ocenić, kto pierwszy wjechal na drogę, ponieważ patrzyłam w tył, ale kiedy zaczęłam ruszać do przodu ona właściwie zajechała mi drogę, co wskazuje na to, że to ja wcześniej znalazłam się na ulicy...? Proporcje... no cóz- idealne nie są, ale wyjazd z tamtego parkingu był doslownie pare metrów od miejsca parkingowego, z ktorego wyjeżdżałam
Issisi

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 17 lutego 2014, 20:58

Czyli miałaś pierwszeństwo. Na drogę już wjechałaś, ruszyłaś po postoju na parkingu. Zatrzymanie po cofaniu wynika z warunków tego manewru.
Za uznanie zasługuje Twoja postawa - nie doszło do kolizji. W tego typu przypadkach należy odpuszczać innym - jeśli to możliwie i widzi się wszystko kilka sekund do przodu... no chyba że masz kamerę zainstalowaną.
LeszkoII

Postprzez Synekura » niedziela 23 marca 2014, 17:53

Skąd wiesz że ona ruszyła w tm samym momencie, skoro napisałaś "że jej nie widziałaś w momencie cofania?" Podejmująć manewr zwany cofaniem kierowca ma obowiązek szczególnej ostrożności, ustąpienie pierwszeństwa kierującym oraz zapewnić sobie pomoc osoby trzeciej. Przyjmując, że kobieta była wcześniej na jezdni i bezpiecznie włączyła się do ruchu, powinnaś to widzieć i przewidzieć, iż nie dojdzie do żadnego kontaktu samochodowego.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez Borys_q » niedziela 23 marca 2014, 18:54

Mi się wydaje że w układzie włączający przodem vs włączający cofając ten włączający się przodem powinien mieć pierwszeństwo, ten cofający ustępuje bo włącza i ustępuje bo cofa.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze