Ustąpienie pierwszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ustąpienie pierwszeństwa

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 21:16

Bardzo jest warto czytac, jestes w racji!

No to proszę w końcu zacząć, a nie podawać wyrywkowa części artykułów od lasa do sasa.
szerszon

Postprzez BeckySahra » poniedziałek 17 marca 2014, 22:24

BeckySahra napisał(a):Jezeli nie zgadza sie, to Kolega poda przepis co nakazuje ustapienie pieszemu na zielonym i nie rozjechanie na czerwonym i nie bedzie musial juz madrzyc, ok?

Znaczy przyznaje ze nie ma wiedzy. Excellent...
BeckySahra

Postprzez szerszon » poniedziałek 17 marca 2014, 22:38

Przecież napisałem

To jeszcze trzeba rozróżnić, czy zielony sygnał dla pojazdu i pieszego jest w tym samym czasie.
Jeśli z sygnalizacji nie da sie rozstrzygnąć pierwszeństwa to wtedy oczywiście przepis.
Jeśli kierunki ruchu sie przecinają i pieszy ma zielony sygnał, a pojazd czerwony to chyba wiadomo, co oznacz czerwony sygnał. Tu nie ma co dyskutować.

Złamanie przepisu przez pieszego i wejście na jezdnię przy sygnale czerwonym nie powoduje stosowania jakiegokolwiek przepisu. Kierowcy pozostaje tylko Art 3

No to teraz zapytam się.
Co to jest ?
1. "Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża."
2. "Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża."

1. mam sygnalizację kierunkową S-3 , a pieszy sobie hasa po jezdni..nawet nie ma mowy o PdP
2. A co tu w tej dyskusji robi Art 25.2 ????
Zgadza się Takiej "wiedzy" nie mam i raczej nie chcę mieć.
szerszon

Postprzez Synekura » piątek 21 marca 2014, 21:21

W momencie zawracania tracisz pierwszeństwo dla pozostałych użytkowników, w tym pieszych. Chyba, że w miejscu do zawracania jest tak długi pas, że nie musisz ustępować, gdyż, nie wjeżdżasz na pas ruchu przeznaczony dla pojazdów z pierwszeństwem (na ogół jadących na wprost) :wink:
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 21:24

W momencie zawracania tracisz pierwszeństwo dla pozostałych użytkowników, w tym pieszych.

A gdzie to napisane ?
szerszon

Postprzez Synekura » piątek 21 marca 2014, 21:32

Art. 22. 4. "Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdzającemu na ten pas z prawej strony".
Synekura

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 22:02

O, następny od zmiany pasa ruchu przy zmianie kierunku jazdy..

https://www.google.pl/maps?q=%C5%BBwirk ... 74,,0,0.11
Czy tu, zawracając na drodze dwujezdniowej z pierwszeństwem tracę pierwszeństwo przejazdu w stosunku do pojazdów wyjeżdżających z widocznej poprzecznej podporządkowanej ?
I jak sie to ma do tego co napisałeś
W momencie zawracania tracisz pierwszeństwo dla pozostałych użytkowników, w tym pieszych

Dla mnie napisałeś herezję...
szerszon

Postprzez Synekura » piątek 21 marca 2014, 22:21

szerszon napisał(a):O, następny od zmiany pasa ruchu przy zmianie kierunku jazdy..

https://www.google.pl/maps?q=%C5%BBwirk ... 74,,0,0.11
Czy tu, zawracając na drodze dwujezdniowej z pierwszeństwem tracę pierwszeństwo przejazdu w stosunku do pojazdów wyjeżdżających z widocznej poprzecznej podporządkowanej ?
I jak sie to ma do tego co napisałeś
W momencie zawracania tracisz pierwszeństwo dla pozostałych użytkowników, w tym pieszych

Dla mnie napisałeś herezję...

Jak zawracasz w momencie zmiany kierunku jazdy to musisz ustąpić pierwszeństwa pieszym przechodzącm na zielonym. Logiczne. Nie widać znaków na mapce, więc nie wiadomo jaka jest organizacja na skrzyżowaniu.
Synekura

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 22:51

Jak zawracasz w momencie zmiany kierunku jazdy to musisz ustąpić pierwszeństwa pieszym przechodzącym na zielonym. Logiczne. Nie widać znaków na mapce, więc nie wiadomo jaka jest organizacja na skrzyżowaniu.

na moim linku w momencie zawracania pojazdy maja zielone, a piesi czerwone.
Oczywiście może zdarzyć się, ze zawracanie może trwać tak długo ,ze światło dla pieszych zmieni sie na zielone. To fakt. To jest logiczne.
Ale mi chodzi o twoje stwierdzenie

z czym absolutnie nie można sie zgodzić
szerszon

Postprzez Synekura » niedziela 23 marca 2014, 15:28

szerszon napisał(a):
Jak zawracasz w momencie zmiany kierunku jazdy to musisz ustąpić pierwszeństwa pieszym przechodzącym na zielonym. Logiczne. Nie widać znaków na mapce, więc nie wiadomo jaka jest organizacja na skrzyżowaniu.

na moim linku w momencie zawracania pojazdy maja zielone, a piesi czerwone.
Oczywiście może zdarzyć się, ze zawracanie może trwać tak długo ,ze światło dla pieszych zmieni sie na zielone. To fakt. To jest logiczne.
Ale mi chodzi o twoje stwierdzenie

z czym absolutnie nie można sie zgodzić

Na drodze dwu-jezdniowej bez świateł nie masz pierwszeństwa w momencie zawracania. Co innego na skrzyżowaniu świetlnym. Chyba, że jest zakaz lub warunki na to nie pozwalają.
Synekura

Postprzez szerszon » niedziela 23 marca 2014, 22:31

Na drodze dwu-jezdniowej bez świateł nie masz pierwszeństwa w momencie zawracania. Co innego na skrzyżowaniu świetlnym. Chyba, że jest zakaz lub warunki na to nie pozwalają.

Czy możesz chociaż troszeczke umocować to w przepisach ?
Przecież cały czas jestem na drodze z pierwszeństwem.Na moim linku możesz wykosić światła. Jadę drogą z pierwszeństwem i zawracam...czy nie mam pierwszeństwa nad gościem który np skręca w prawo z poprzecznej podporządkowanej ?
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 24 marca 2014, 21:59

szerszon napisał(a):

Czy możesz chociaż troszeczke umocować to w przepisach ?
Przecież cały czas jestem na drodze z pierwszeństwem.Na moim linku możesz wykosić światła. Jadę drogą z pierwszeństwem i zawracam...czy nie mam pierwszeństwa nad gościem który np skręca w prawo z poprzecznej podporządkowanej ?

Jak masz gościa z prawej strony to po jakiemu chcesz miec nad nim przewagę?
Synekura

Postprzez dylek » poniedziałek 24 marca 2014, 22:09

szerszon napisał(a):Na moim linku możesz wykosić światła. Jadę drogą z pierwszeństwem i zawracam...czy nie mam pierwszeństwa nad gościem który np skręca w prawo z poprzecznej podporządkowanej ?

Masz szerszon skrzyzowanko o jakim mówisz bez świateł...
https://www.google.pl/maps/@51.229939,22.589719,3a,75y,351.43h,68.28t/data=!3m4!1e1!3m2!1sJuwNjT6r6iLVruZB_a3CwA!2e0
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » poniedziałek 24 marca 2014, 22:33

Temat w Krakowie wałkowany od dawien dawna na podstawie tego skrzyżowania:

https://www.google.pl/maps/@50.075942,2 ... !2e0?hl=pl

Samochód wjeżdża na środek chcąc zawrócić na głównej i dość długo czeka na możliwość skończenia manewru. W tym czasie dojeżdża z podporządkowanej inny pojazd chcący przejechać na wprost. Nie wiadomo czy ten stojący na środku wjechał na skrzyżowanie z głównej i zawraca czy z naprzeciwka i skręca w lewo...
Makabra

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 marca 2014, 23:43

Synekura napisał(a):
Jak masz gościa z prawej strony to po jakiemu chcesz miec nad nim przewagę?

Delikatnie zwracam uwagę, ze ten gościu który jest z prawej ma A-7..dlatego nie widzę powodu, aby stosować Art 25..z resztą też bez sensu, ponieważ pierwszeństwo ustala się zbliżając do skrzyżowania i na skrzyżowaniu równorzędnym literalnie też miałbym pierwszeństwo przy zawracaniu.
makabra
Samochód wjeżdża na środek chcąc zawrócić na głównej i dość długo czeka na możliwość skończenia manewru. W tym czasie dojeżdża z podporządkowanej inny pojazd chcący przejechać na wprost. Nie wiadomo czy ten stojący na środku wjechał na skrzyżowanie z głównej i zawraca czy z naprzeciwka i skręca w lewo...

Może zawracac tzw małym łukiem przy lewej krawędzi. Nie będzie wątpliwości. A jak ten z podporządkowanej nie wie to niech czeka.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze